Inlägg från: SweetLilly |Visa alla inlägg
  • SweetLilly

    Vi som har MS (Multipel Skleros). Del 14

    Idag har jag träffat min MS-läkare! Jag är  ju så spastiskt nu och han sa ju det, att man kan inte mycket göra nu när man är gravid, utan bara får hoppas att det ger med sig allt eftersom graviditeten fortskrider. Fick frågat om kejsarsnitt och det tyckte han lät vettigt från min sida, iom min smärtkänslighet och spasitet. Han sa även att det var ok med ryggbedövning, vilket jag inte trodde..
    Sen kommer jag troligen att bli sjukriven resten av graviditeten..

    Sen håller jag på att söka bidrag från kommunen att bygga badrum inne, vi har ju dusch och tvätt i garagebyggnaden, och jag har ju lite svårt att springa där emellan, ännu värre blir dte ju med bebis..
    Är det nån som vet nåt mer om detta eller fått hjälp på nån vis från kommun som typ bidrag eller liknande..?


    Lilla pyret väntas 100804
  • SweetLilly
    MrsFlash skrev 2010-02-05 16:34:26 följande:
    SweetLily: Till mig sa läkaren också att det var OK med ryggbedövning,men det var också beroende på vilken läkare som skulle sätta den. Jag fick det inte under förlossningen...
    ok? vad berodde det på? Att vissa läkare har vissa kompetenser då?
    Jag kommer troligen föda på spec.bb på östra sjukhuset i Gbg..
    Lilla pyret väntas 100804
  • SweetLilly
    Multignutten skrev 2010-02-06 09:39:29 följande:
    Jag fick veta att det är helt upp till narkosläkaren om han/hon vill sätta EDA eller inte... Detta beror tydligen på att EDA:n kan slå ut benfunktionenen helt under många timmar och det vill de ju inte, om jag nu inte minns helt fel. Jag födde på spec.förlossningen på Östra. :D Jag hinner knappt sitta vid datorn numera, har praktik och jobbar 9-18 varje dag i en livsmedelsaffär. Trivs jättebra och det finns goda chanser för mig att få ett jobb där så hålla alla tummar är ni snälla!
    ok, men för  mig blir det förmodligen planerat snitt och då måste man ju få bedövningen

    Men va kul, hur uppfattade du din förlossning och ställer i allmänhet?
    Lilla pyret väntas 100804
  • SweetLilly
    Multignutten skrev 2010-02-06 18:17:10 följande:
    Ja, då måste du  ju ha bedövningen! :D Tyckte väldigt bra om spec.förlossningen, de var så snälla och tog väl hand om oss. Min förlossning slutade ju i katastrofsnitt och jag låg inne i fyra dygn eftersom jag skulle få IVIG och för att slippa åka drygt 4 mil varje dag med en nyfödd så tyckte min förlossningsläkare att vi skulle stanna 4 dygn, var redan bestämt innan förlossningen. Det hände en massa saker under min förlossning men alla som var inblandade var så snälla mot mig och nästan alla  kom och hälsade på mig innan vi åkte hem för de ville veta hur det var med mig. Alla som tog hand om oss på spec.BB var också jättesnälla och tog väl hand om oss och de var så hjälpsamma när jag kämpade med amningen och det var ingen som kom med pekpinnar när jag valde att inte amma, nått jag hört skräckhistorier om, att de skulle skälla på en och säga att man var dålig mamma för att man inte ville/kunde amma. 
    Jo jag kan tänka mig att personalen också är lite speciella på en sån avdelning, då de är vana med alla möjliga problem, och lärt sig hantera dem. Min läkare sa det att de på specialen är väligt kompetenta och vana vid alla möjliga sjukdomar hos mammor och barn.

    Hoppas verkligen jag får komma dit..
    Lilla pyret väntas 100804
  • SweetLilly

    Busbajsen; nej det går alldeles utmärkt at föda på vanligt bb, men för mig personligen känns det tryggare. Det beror väl lite på hur allvarlig sjukdom man har också.


    Jag har ju rätt jobbig MS, mina skov går aldrig riktigt tillbaka och de komme varje år. Jag är bortdomnad i nästan hela kroppen, spastisk och får kramper, samt överaktiv blåsa. Min läkare sa att jag fått väldigt många skov i just ryggen, och det är ju därför ajg har så mång aproblem från brösryggen och ner, svårt att gå långt och sådär.
    Men nu har ju jag blivit beviljad tysabri, så det blir det efter förlossningen och ev. amning.

    Intressant med skoven, mina har alltid kommit på senvintern/våren, sådär runt feb/mars.


    Lilla pyret väntas 100804
  • SweetLilly
    MrsFlash skrev 2010-02-07 12:22:36 följande:
    Jag födde också på spec.förlossningen på Östra sjukhuset! Jag hamnade på spec MVC efter 4-5 månader då jag fick ett skov. Från början sa de att jag skulle gå på "vanliga" MVC, trots att jag både har MS och APC-resistens - alltså lättare att få proppar. Men sen var det skovet som gjorde att den vanliga sköterskan på MVC tyckte att jag skulle gå på specen då de hade mer erfarenhet. Och det kändes bra! Väldigt nöjd med både MVC, förlossningen och BB. Läkaren sa att det var upp till varje narkosläkare och man visste aldrig vem som skulle jobba just då jag kom in, såklart. Jag hoppade över mina blodförtunnande sprutor för att kunna få EDA, men det var ändå ingen som ville ge mig den. Och sen blev det akutsnitt och jag fick sövas. Tråkigt att inte vara med när min tös kom till världen.
    ok, ja det blir nog kejsarsnitt för för mig, vill inte riskera att inte få bedövning känner jag.. men dte låter bra att du också fått ett bra bemötande och så!
    Kan tänka mig att akutsnitt och sövning kan vara läskigt!
    Lilla pyret väntas 100804
  • SweetLilly
    Lille Gris skrev 2010-02-08 12:07:04 följande:
    Hej på er! Skriver några rader för att lägga tråden i favoriter och läsa igenom senare...Vet inte vad det är med mig men har mått "konstigt" ett tag och hade en rejäl topp med trötthet i helgen. Något bättre idag men känns ändå "diffust" på något sätt. Huvudvärk, stel/ont i de flesta av kroppens leder, sticker ibland i fötterna när jag går, svag yrsel, illamående mm mm mm. Kanske är det flera samverkande orsaker, kanske är jag bara för fet och har för dålig kondis... Hur som helst...Hur länge sitter ett skov i egentligen, när kan man börja misstänka att det är något annat än någon "normal" tillfällig åkomma? Vad var det som fick er att söka till vården?Min far har 2 syskon med MS, även om det inte alltid är ärftligt så finns ju tankarna i bakhuvudet. Jag har tidigare i livet (ca 10 år sen) sökt för extrem långvarig huvudvärk, då nämndes MS men de avrådde mig från att ta de testerna då pga ung ålder och smärtsamma tester, eftersom det inte fanns några andra direkt tydliga tecken på att det skulle vara MS. Men nu är tankarna på det igång igen.
    ja MS är ju en väldigt inviduell sjukdom, men att avråda från tester, för att de är smärtsamma?? Jag har då  inte gjort några smärtsamma tester. Det enda som var möjligt lite läskigt var väl ryggvätskeprovet, men absolut inte smärtsamt.
    Om du känner besvär och är orolig så ycker jag du ska söka läkare och se vad de säger.
    Lilla pyret väntas 100804
  • SweetLilly
    MrsFlash skrev 2010-02-08 12:39:49 följande:
    SweetLily: Jag blev väldigt bra bemött, även omjag kunde önskat en mer personlig barnmorska, men alla är de väl olika? Nästa gång ska jag försöka be om en annan, fick träffa en kvinna som jag tror hette Birgitta när min vanliga BM var sjuk. Hon var UNDERBAR!!Får du kejsarsnitt för att du kanske inte kan få bedövningen? Hur har du sagt till de bestämmande läkarna då? Jag funderar väldigt på när jag ska skaffa mit andra barn. Är otroligt rädd att förlossningen ska ta samma väg som förra gången och att de ska tvingas söva mig så jag missar hela spektaklet. Vill vara med och har tänkt otroligt mycket på detta. Blir ledsen varje gång... Skulle gärna vilja få tips på hur man får ett planerat kejsarsnitt... Fast det är ett tag kvar tills vi ska försöka igen...
    jag har ännu inte pratat med min bm om detta, bara min MS-läkare och han sa att jag absolut hade rätt till KS. Just för att jag är så smärtkänslig och spastisk, för att det kan ställa till problem under förlossningen. Jag har ju rätt jobbig MS, och han höll med mig om risken att jag kanske inte orkar en hel förlossning..

    Jag tror ju att med dina erfarenheter så ska det inte vara några problem heller!
    Lilla pyret väntas 100804
  • SweetLilly
    sirap98 skrev 2010-02-13 12:39:28 följande:
    Hej alla!! Idag är en down dag Kroppen är så trött, isar i benet och allmänt blä.. Hur känns era kropar tll vardags, är ni tipp topp mellan skoven?? Hoppas verkligen det blir bättre när det blir varmare.Ledsen för tråkigt inlägg men som sagt hoppas morgondagen blr bättre
    jo det är samma här, är helt slut, när jag städar och blir tröt ti ryggen så slutar benen att bära, skitdrygt. men dte är alltid värre som sagt på vintern, nu hoppas jag på vååår!!

    Är det nån mer än jag förresten som ser dåligt när man blir trött/svag/stressad?
    Lilla pyret väntas 100804
  • SweetLilly

    Jag funderar på om jag kan ha skov också nu Jag har det jobbiga "bältet" runt bröstet jag alltid får vid skov samt att jag är mer domnad än vanligt i ben och fötter. HAr det jobbiga"trycket" som jag brukar få. Det som är svårt att veta med mig är ju att alla mina skov sätter sig på nästan exakt samma ställe och då vet man ju inte riktigt..*suck*
    Vad kan man göra när manär gravid? man får väl bara stå ut? Eller..?


    Lilla pyret väntas 100804
Svar på tråden Vi som har MS (Multipel Skleros). Del 14