• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • Lady Namárië

    Hm, jag gjorde vit modelleringschoklad igår, och den blev inte alls lika bra som förra gången. En aning grynig och inte alls lika smidig och lättarbetad. Skiljer resultatet sig mycket beroende på vilket märke det är på chokladen?


    cammily skrev 2011-06-29 11:47:53 följande:
    Länge sedan jag gjorde tårtot nu. men skall göra mina egna bröllopstårtor till nästa vecka. Har funderat på om ni har nått tips på hur man får den hög och fast, Inte flyter ut på kanterna och blir ful. Skulle gärna vilja ha ett bra smörkräms recept som funkar till min fyllning. funderar på flädergrädde och vaniljkräm, Vad tror ni om det?
    Jag tycker att det är bästa att spackla tårtan med smörkräm för att den skall hålla sig stadig. Skall man bygga våningstårta är det nästan ett måste. det är dessutom lättare att fp SP:n snygg om man gör ett bra underarbete med smörkräm. Jag föredrar SMBC (swiss meringue butter cream), men det går förstås bra med andra sorter också.
    So say we all
  • Sigrid
    cammily skrev 2011-06-29 11:47:53 följande:
    Länge sedan jag gjorde tårtot nu. men skall göra mina egna bröllopstårtor till nästa vecka. Har funderat på om ni har nått tips på hur man får den hög och fast, Inte flyter ut på kanterna och blir ful. Skulle gärna vilja ha ett bra smörkräms recept som funkar till min fyllning. funderar på flädergrädde och vaniljkräm, Vad tror ni om det?
    När du fyllt tårtorna så låter du dem stå väl inplastade i kylskåp till nästa dag, då hinner fyllningen sätta sig och tårtorna är lättare att arbeta med. Jag har testat en gång att fylla, spackla och täcka samma dag och då flöt fyllningen ut och tårtorna såg ut som Barbapappa... inte snyggt.

    Jag gillar vit chokladsmörkräm: 100 g osaltat smör, 100 g philadelphiaost, 100 g smält vit choklad. Vispas ihop till en slät smet. Kan frysas.
  • Sigrid
    Lady Namárië skrev 2011-06-29 12:02:33 följande:
    Hm, jag gjorde vit modelleringschoklad igår, och den blev inte alls lika bra som förra gången. En aning grynig och inte alls lika smidig och lättarbetad. Skiljer resultatet sig mycket beroende på vilket märke det är på chokladen?Jag tycker att det är bästa att spackla tårtan med smörkräm för att den skall hålla sig stadig. Skall man bygga våningstårta är det nästan ett måste. det är dessutom lättare att fp SP:n snygg om man gör ett bra underarbete med smörkräm. Jag föredrar SMBC (swiss meringue butter cream), men det går förstås bra med andra sorter också.
    Vilket recept använde du på modelleringschoklad? Jag tänkte testa att göra under semestern. Är så nyfiken på hur det är att jobba med.
  • Lady Namárië
    Sigrid skrev 2011-06-29 12:04:38 följande:
    Vilket recept använde du på modelleringschoklad? Jag tänkte testa att göra under semestern. Är så nyfiken på hur det är att jobba med.
    Jag undrar om jag inte har lokaliserat problemet. Den här gången körde jag bara ½ dl vit sirap per 100 g choklad, men nu när jag bläddrar igenom mina recept ser jag att jag nog använde ett annat förra gången. Och enligt det skall det vara mindre mängd sirap om chokladen är vit eller ljus:

    450 g mörk choklad
    220 g vit sirap

    eller

    450 g vit/ljus choklad
    170 g vit sirap

    Som sagt, förra gången jag gjorde den blev den helt underbar. Den var ok nu också, men jag var tvungen att blanda i sp för att kuna jobba ordentligt med den.
    So say we all
  • Lady Namárië

    Jag behöver lite tips, förresten. jag skall spritsa en text med ett särskilt typsnitt på sidan av en tårta. Funkar det att lägga pappret ovan på och "rista" in texten innan man spritsar? Det skulle kännas bättre att spritsa på någon form av "plakett" av SP som man sedan fäster på tårtan, men hur gör man det snyggt?


    So say we all
  • Sigrid
    Lady Namárië skrev 2011-06-29 12:12:51 följande:
    Jag undrar om jag inte har lokaliserat problemet. Den här gången körde jag bara ½ dl vit sirap per 100 g choklad, men nu när jag bläddrar igenom mina recept ser jag att jag nog använde ett annat förra gången. Och enligt det skall det vara mindre mängd sirap om chokladen är vit eller ljus:

    450 g mörk choklad
    220 g vit sirap

    eller

    450 g vit/ljus choklad
    170 g vit sirap

    Som sagt, förra gången jag gjorde den blev den helt underbar. Den var ok nu också, men jag var tvungen att blanda i sp för att kuna jobba ordentligt med den.
    Tack!
    Lady Namárië skrev 2011-06-29 12:14:39 följande:
    Jag behöver lite tips, förresten. jag skall spritsa en text med ett särskilt typsnitt på sidan av en tårta. Funkar det att lägga pappret ovan på och "rista" in texten innan man spritsar? Det skulle kännas bättre att spritsa på någon form av "plakett" av SP som man sedan fäster på tårtan, men hur gör man det snyggt?
    Såg ett youtupeklipp där personen spritsade på ett papper eller overheadpapper där texten var printad (fast spegelvänd). Sen när kristyren stelnat vände hon papperet uppochner ovanpå tårtan och tryckte till, då blev det markerat på tårtan vart hon skulle spritsa den "riktiga" texten. Vill man kan man ju trycka mot en "lös" SP:bit och sen spritsa och som man sen lägger upp på tårtan.
  • Lady Namárië
    Sigrid skrev 2011-06-29 12:51:59 följande:
    Tack!
    Lady Namárië skrev 2011-06-29 12:14:39 följande:
    Jag behöver lite tips, förresten. jag skall spritsa en text med ett särskilt typsnitt på sidan av en tårta. Funkar det att lägga pappret ovan på och "rista" in texten innan man spritsar? Det skulle kännas bättre att spritsa på någon form av "plakett" av SP som man sedan fäster på tårtan, men hur gör man det snyggt?
    Såg ett youtupeklipp där personen spritsade på ett papper eller overheadpapper där texten var printad (fast spegelvänd). Sen när kristyren stelnat vände hon papperet uppochner ovanpå tårtan och tryckte till, då blev det markerat på tårtan vart hon skulle spritsa den "riktiga" texten. Vill man kan man ju trycka mot en "lös" SP:bit och sen spritsa och som man sen lägger upp på tårtan.
    Smart! Om det var ovanpå tårtan skulle det inte vara några problem att använda en lös bit SP, men jag är rädd att den inte fäster ordentligt på sidan av tårtan. :-/

    Någon som har recept på kristyr som alltid blir bra att spritsa med?
    So say we all
  • Lissy81

    Undrar samma sak


    Lady Namárië skrev 2011-06-29 14:11:16 följande:
    Någon som har recept på kristyr som alltid blir bra att spritsa med?
  • Ova

    Kan tipsa om att det säljs ett billigt paket modelleringsverktyg på Tradera nu. Jag hoppas att det är tillåtet att tipsa om det för det är inte jag som säljer, men jag har köpt ett sånt paket, men har tyvärr inte hunnit prova det än.