• Ankmor

    Tårttråden del 17

    VÄLKOMMEN!

    Det är jättekul att det hela tiden kommer så mycket nya ansikten.
    Då samma frågor tenderar att ställas om och om igen ber vi vänligen, men bestämt, att alla nya läser igenom "Guide till Tårttråden" ordentligt första gången.
    (Du måste vara inloggad för att läsa)


    Då Tårttrådens tempo är högt och för att ingen ska missa någon av de fina tårtor som görs bör man lägga in bilder av sina alster i Tårttrådens bildtråd som vi stolt delar med Cupcaketråden.

    Säg till här i tråden om du behöver hjälp att klistra in din bild.
    Den som hjälper till säger med fördel till innan så det inte blir dubletter.







    För inspiration :

    Googels bildsök

    Bäst resultat hos Google får du om du gör sökningen på engelska.
    Cakes + ”ämnesord”, men pröva gärna på svenska med.

    Många funderingar kring livsmedel hittar du svar på hos Livsmedelsverket


    När man gör tårtor finns det inga måsten, det viktiga är att man har roligt.
    Följ din egen budget och smak. Det finns (nästan ) inga rätt eller fel.

    __________________________________________________ __________________________


    - OBS! -


    Prata inte beställningar och betalning i tråden.
    Dels så riskerar ni att få en varning då om inlägget blir anmält, då det kan räknas som reklam, men även för att försäljning från icke livsmedelsgodkänt kök till kund är emot livsmedelslagen.


    Hotlänkning till bilder är inte tillåten.
    Om du har tillständ att använda bilden - spar ned bilden och lägg i ditt galleri, innan du klistrar in den här.
    Om du inte har tillstånd ---> Klistra in URL-adressen istället.


    Länkning till egen hemsida eller extern blogg med försäljning/som tar emot beställningar är inte tillåten.
    Länkning till egen
    FL-blogg är dock tillåten samt blogg / hemsida utan ekonomisk vinning/försäljning etc...
    __________________________________________________ __________________________


    Viktiga länkar -

      

       


                                        (Uppdateras inte på ett tag)

    En sida väl värd att besöka:

    TÅRTIVERSUM
    (Tårtsida med bla a Forum, Galleri, hjälpmedel mm)

    Hjärtligt välkomna, gamla som nya!
    Hoppas att alla ska trivas!


    Länkar till tidigare trådar

    Tråd nr 1
    Tråd nr 16 


     



    Man får länka till både hemsida och blogg så länge det inte finns någon information om egen företagsamhet/egen vinning/info om hur man beställer mm, det får inte heller finnas länkar till egen verksamhet mm

    DVS - så länge bloggen/hemsidan är helt hobbybaserad utan ekonomisk vinning så kan ni visa länk så mycket ni vill!


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-05-15 21:51
    ***********************************

    Här kan du dela med dig av dina BÄSTA TIPS!
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m52537869.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-06-18 15:35
    ---- ----

    BLOGGTRÅD!!
    www.familjeliv.se/Forum-5-155/m53109018.html
    Här kan ni länka till er tårtblogg/bakverksblogg.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-21 15:30
    !!!***!!!***!!!***!!!***!!!

    HÄR BOR VI
    -----------------
    www.familjeliv.se/Forum-11-240/m53580376.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-09 02:53

    ^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^*^

    Det verkar vara något knas med tårtiversum.
    Här finns en TÅRTBITSUTRÄKNARE
    www.pejgan.com/antalbitar.asp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-29 00:36
    &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
    Pejgan har lagt av...
    Nu finns TÅRTBITSUTRÄKNARE här
    lindarunn.blogg.se/
    Tack MissyCat!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-10-04 14:48
    ##############################################
    TYVÄRR har vissa av medlemmarna som jag länkar till i TS avslutat sina konton / tömt sin blogg. Jag ber om ursäkt att FL inte tillåter redigering av TS...
    ##############################################
  • Svar på tråden Tårttråden del 17
  • Busfrö10
    mina12 skrev 2011-07-02 15:14:45 följande:

    Jag tror det är värmen... här blir tårtan klibbig så fort jag tar ut den ur kylen. Minns att det var likadant förra sommaren. Jag upplever att SP'n blir klibbigare och mer svårarbetad om den är mörkt färgad?


    Täckte en mörkgrön tårta igår kväll. Inga fler mörka tårtor innan hösten för min del Ikväll ska jag täcka en rosa och en ljusgrön, får se om det går bättre. Förhoppningsvis kommer det ett rejält oväder snart, så att den här kosntiga värmen försvinner en stund...


    Ja klibbiga direkt när man plockar ur de från kylen. Täckte en lila tårta i sp, den sprack inte med svettades... =( Marsipanen köpte jag färdigkavlad från kondis, men då blev den dock veckig och ful när jag rullade upp den för att täcka tårtorna. Kan nog vara för att jag beställde den till igår, och täckte tårtorna idag.
    Har levererat en tårta på förmiddagen och nu har jag 5 tårtor i kylen redo för morgondagen!
  • Busfrö10
    Lenilus skrev 2011-07-02 14:11:38 följande:
    Just Geishafluff tycker jag blir väldigt stadig. Men jag kör nog lite mer choklad. Jag brukar köra 200 g till 3 dl grädde ungefär. Däremot vit choklad, den blir inte lika fast som tex Geisha, så där får man mecka lite för att få den stadig. Hade jag haft vit choklad hade jag nog inte gjort vanlig fluff i just den här tårtan.
    Men HUR får du den så jämn???
  • Swagger
    Lenilus skrev 2011-07-01 15:24:01 följande:

     


    Åh, tack snälla! Som jag skrev... gjorde exakt som brudparet önskade, de var otroligt specifika i sina önskningar. Alltid lite mer prestationsångest i sådana fall :)

    Jag hade 3 bottnar, tog faktiskt, passande nog, en bild när jag höll på att fylla dem. Här är en bild på den översta tårtan. Den är 16 cm/diameter. Dock vet jag inte hur hög den är, mätte aldrig, men säkert en 12 cm.


    Riktigt fin! :) Både som bygge och som färdig tårta.

    Någon som har koll på om man kan köpa ett stativ till en befintlig elvisp eller om man måste köpa en ny där det medkomer ett stativ?
  • Lenilus
    Busfrö10 skrev 2011-07-02 14:58:12 följande:
    Alltså, vad gör jag för fel?????

    Är det värmen kanske? Spacklar med smörkräm men ändå så svettas locken. Har marsipan på de jag gör nu. Och hade sockerpasta på den jag är färdig med. Jag blir GALEN!!!

    Det blir ju inte alls fint när jag har pudrat på med maizena hela tiden... =(

    Har ni några tips på vad jag kan göra?
    Det bror på den här sliskiga värmen! Jag blir också galen! Men, nu till senaste tårtan kände jag att jag orkade inte slita håret av mig pga svettande tårta, så jag fick låna en AC av en kompis och TACK säger jag bara! Inget svettande alls, så himla skönt!! Allt gick toppen med spn. Så det kan jag varmt rekommendera. Ska köpa en själv. Inte bara pga av att jag gör tårtor, behövs ändå, så det är en bra investering för oss, de kostar ju en del.
    Busfrö10 skrev 2011-07-02 15:44:39 följande:
    Men HUR får du den så jämn???
    Ja du.. hur ska man förklara nåt sånt? :) Jag breder ut fyllningen på anslaget och ser till att det är jämnt uppepå innan jag lägger på nästa anslag. Det är hyffsat jämnt på sidan, men det behövs inte helt för det fyller jag på sen när jag lagt på nästa tårtbotten, så att det blir så rakt som på bilden. Så drar jag bara med spateln runt så det blir snyggt. Får kanske fota nästa gång... så himla svårt att förklara i ord.
  • Längtandsfull

    Frågar igen..
    Är det någon som vet en steg för steg beskrivning på hur man modellerar en bil?

    jag skrev en fråga i CC tråden men eftersom att det inte är lika aktiv som denna tråd är så frågar jag här också...
    Jag gör ju endel tårtor men skulle vilja börja med CC också..
    Men VAD ÄR CC?
    Är det en helt vanlig muffins med topping? (ex, Fluff, mousse eller någon liknande?)
    eller är det Muffins med fyllning i mitten?


  • Ängaboll
    Längtandsfull skrev 2011-07-03 18:54:14 följande:
    Frågar igen..
    Är det någon som vet en steg för steg beskrivning på hur man modellerar en bil?

    jag skrev en fråga i CC tråden men eftersom att det inte är lika aktiv som denna tråd är så frågar jag här också...
    Jag gör ju endel tårtor men skulle vilja börja med CC också..
    Men VAD ÄR CC?
    Är det en helt vanlig muffins med topping? (ex, Fluff, mousse eller någon liknande?)
    eller är det Muffins med fyllning i mitten?
    En cupcake är en individuell bakelse, eller en en-portions-tårta och har alltid glasyr på toppen – ofta med dekorationer i form av strössel, marsipan och/eller sockermassa. Det är också vanligt med en fyllning, t.ex. bär eller vaniljkräm..... enligt wikipedia ;)
  • Busfrö10

    Hej alla!

    Vet någon vad som gäller med livsmedelsverket och skatteverket om man skulle börja göra tårtor och fakturera. Har en enskild firma just nu, men funderar på att "baka in" lite tårtverksamhet. Är det någon idé att ens tänka tanken?
    Vad gäller vid hobbyverksamhet?

    Ha en bra dag!

  • Ängaboll
    Busfrö10 skrev 2011-07-04 09:31:41 följande:
    Hej alla!

    Vet någon vad som gäller med livsmedelsverket och skatteverket om man skulle börja göra tårtor och fakturera. Har en enskild firma just nu, men funderar på att "baka in" lite tårtverksamhet. Är det någon idé att ens tänka tanken?
    Vad gäller vid hobbyverksamhet?

    Ha en bra dag!
    Jag tror inte man får baka något hemma till försäljning om man inte har ett godkänt kök av miljö & byggnadsnämden i sin kommun och då får det inte vara ens privata kök utan ett externt kök pga av alla livsmedleshanteringskrav ...men jag är inte helt 100% på detta....
  • Ängaboll
    Längtandsfull skrev 2011-07-03 21:23:49 följande:
    ok, så en vanlig muffins ex chocklad,vanilj, blåbär mm med ex chockladfluff på är inte en CC??

    Det måste alltså vara fyllning i muffinsen??
    Jag gör muffins med frosting utan fyllning och kallar dem cupcakes. För mig är en muffins en vanlig muffins utan något på och en cupcake är en mer avancerad muffins med något på toppen... ;)