• PerG

    Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?

    elinville skrev 2010-02-02 14:51:22 följande:
    Däremot blev jag så himla förvånad över att flera av mina nära vänner som jag trodde var "moderna" och "jämställda" sa så här till mig:"Vad snäll du är som låter Viktor (min sambo) vara hemma så länge!"Snäll?? Jag?? det var ju han som var "snäll" och lät mig vara hemma längre än honom och det var ju han som skrev över en del dagar till mig!!
    Det där är ju så förbaskat sjukt och tråkigt och jag har sett liknande resonemang här på familjeliv... Att föräldraledigheten är mammans egendom att förfoga över bäst hon vill och att man "låter" pappan vara hemma.

    Jag hoppas att pappor blir bättre på att faktiskt ta för sig och "stå upp" mot de mammor som resonerar så här....
  • PerG
    Kinne79 skrev 2010-02-02 22:33:54 följande:
    CeeJay-Tycker det är ett bra tips att dela på veckorna, men alla kan inte göra det. Vi skulle inte kunna det tex.
    Nä, det ska ju såklart funka med bådas arbeten att ha scheman som passar in osv... Men det är ju ändå ett fantastiskt flexibelt system vi har, så man kan ju oftast hitta ett sätt som passar för varje familj!
  • PerG
    Sarah84 skrev 2010-02-02 22:43:51 följande:
    Orkar inte räkna. Men antar att de inte är så stor skillnad som man tror.Dock så tjänar ju detta "par" ganska så bra. Hade vi tjänat som de gör så hade vi ju lätt kunnat dela lika
    Jag tog till med detta exempel för att visa på hur det ser ut just när inkomstskillnaden är ganska stor. Om man har lägre inkomster (och då också mindre inkomstskillnad) så kan det faktiskt under vissa omständigheter t.om. bli så att man förlorar på att inte delar lika! Speciellt nu med tanke på jämställdhetsbonusen.

    Jag håller på och bygger ett verktyg (är programmerare till vardags) där man ska kunna göra ganska avancerade simuleringar av hur olika fördelningar av föräldraledighet slår vid olika inkomster osv. Tanken är att man ska kunna mata in förutsättningar och så ska man i princip kunna "dra" i reglage för olika parametrar och se hur utfallet blir omedelbart... Och även att man ska kunna låta verktyget beräkna ett optimalt uttag så att man får ut mest av föräldraförsäkringen.

    Förhoppningsvis ska det verktyget bli till en websida där vem som helst kan göra de uträkningar jag gjort här... Kanske ska sälja det till familjeliv sen då... eller Försäkringskassan? ;)
  • PerG
    Nalle Puh73 skrev 2010-02-02 22:52:58 följande:
    Det du missat är väl att man oftast snålar med dagar och försöker plocka ut så få som möjligt för att kunna vara hemma längre. Skulle i vårt fall pappan vara hemma så krävs det att han ta 7 dagar per vecka för att förlusten ekonomiskt inte ska bli så stor. Medans om jag med skitlön gör det så förlorar vi inte lika mycket om man snålar på dagarna.
    Det har jag inte missat alls!

    Haha.... det är lite roligt det här... för när jag gjorde en kalkyl där man snålade på dagarna (just eftersom det är ganska vanligt) i en annan tråd här på familjeliv så anklagades jag för att "fuska" och trolla med siffror då det inte blev rättvisande... och nu när jag presenterar en kalkyl när man inte snålar på dagarna så är kalkylen inte rättvisande ändå... ;)

    Jag kan lägga upp en till kalkyl på hur det kan se ut när man snålar på dagarna. Skillnaden är inte heller där så som man spontant skulle tro!
  • PerG
    avocadomacka skrev 2010-02-02 23:01:14 följande:
    Kan inte TS göra samma scenario där mamman inte har hunnit jobba och får ut lägstanivå, och pappan ca 25.000? Så kan de som säger att det alltid GÅR att dela på föräldraledigheten titta på den kalkylen... Har man råd, så har man. Har man inte, så har man inte.
    Mitt nuvarande verktyg (ett avancerat excelark) gillar inte en SGI som inte är samma som inkomsten när man arbetar, men jag skulle kanske kunna hacka om det tillfälligt så att jag kan simulera detta.

    Vad ska vi sätta mammans lön till när hon arbetar? 20 000:-/mån före skatt? 15 000

    Du menar alltså ett scenario där mamman har ett jobb, men har inte haft det länge nog innan förlossningen att SGI:n höjts?
  • PerG
    Danitra skrev 2010-02-02 23:03:47 följande:
    Självklart finns det fall där det verkligen inte GÅR att dela. Men dom är väldigt få (vi var ett av dom). Väldigt många av dom som säger att det verkligen inte går har bara förutsatt att det inte gör det.
    Exakt!

    Med den här tråden (och alla mina kalkyler) vill jag bara visa på den "bistra ekonomiska verkligheten".. dvs hur det faktiskt ser ut...  sen är jag medveten om en massa praktiska omständigheter som kan sätta stopp för det och det säger jag inget om!
  • PerG
    Nalle Puh73 skrev 2010-02-02 22:52:58 följande:
    Det du missat är väl att man oftast snålar med dagar och försöker plocka ut så få som möjligt för att kunna vara hemma längre. Skulle i vårt fall pappan vara hemma så krävs det att han ta 7 dagar per vecka för att förlusten ekonomiskt inte ska bli så stor. Medans om jag med skitlön gör det så förlorar vi inte lika mycket om man snålar på dagarna.
    Jag orkar inte göra en lika "snygg" presentation av resultatet, men om du inte tror resultatet så kan jag göra det så du får kontrollräkna. Jag gjorde en snabb kalkyl på följande.

    Barnet är fött i Januari 2010 och börjar förskola vid 18 månaders ålder.
    Mammans inkomst: 25 000:-
    Pappans inkomst: 60 000:-

    Scenario 1:
    Mamman är hemma i 16 månader. Under första året tar hon 20 SGI-dagar/månad = c:a 4-5 dagar/vecka. Under andra året tar hon 21 SGI-dagar  och 9 LN-dagar/månad (totalt 7 dagar/vecka). Pappan tar de sista två månaderna och tar ut 7 SGI-dagar/vecka
    Totalt antal SGI-dagar: 384
    Totalt antal LN-dagar: 36

    Scenario 2:
    Mamman tar de första 9 månaderna och tar 13 SGI-dagar/månad (c:a 3 dagar/vecka). Pappan tar efterföljande 9 månader och tar 7 SGI-dagar/vecka
    Totalt antal SGI-dagar: 387
    Totalt antal LN-dagar: 0

    Skillnad mellan scenario 1 och scenario 2 i snitt per månad utslaget på 2 år (eftersom föräldraledigheten pågår under 2010 och 2011): 2537:-/mån
  • PerG
    avocadomacka skrev 2010-02-02 23:01:14 följande:
    Kan inte TS göra samma scenario där mamman inte har hunnit jobba och får ut lägstanivå, och pappan ca 25.000? Så kan de som säger att det alltid GÅR att dela på föräldraledigheten titta på den kalkylen... Har man råd, så har man. Har man inte, så har man inte.
    Nu har jag provat med samma scenario som i TS (mamman 12 månader vs. 6 månader var) och följande förutsättningar (mamman har alltså ett fast jobb att gå tillbaka till efter föräldraledigheten, men har inte jobbat upp sin SGI ännu):

    Inkomst
    Mamman: 15 000:-/mån. SGI på lägstanivå (180:-/dag)
    Pappan: 25 000:-/mån

    Hushållets årsinkomst scenario 1: 329 365:-
    Hushållets årsinkomst scenario 2: 338 342:-

    Dvs man FÖRLORAR 374:-/mån på att mamman är hemma på lägstanivå-FP istället för att de delar lika och hon jobbar efter 6 månader istället...
  • PerG
    PerG skrev 2010-02-02 23:37:27 följande:
    Nu har jag provat med samma scenario som i TS (mamman 12 månader vs. 6 månader var) och följande förutsättningar (mamman har alltså ett fast jobb att gå tillbaka till efter föräldraledigheten, men har inte jobbat upp sin SGI ännu):InkomstMamman: 15 000:-/mån. SGI på lägstanivå (180:-/dag)Pappan: 25 000:-/månHushållets årsinkomst scenario 1: 329 365:-Hushållets årsinkomst scenario 2: 338 342 vs man FÖRLORAR 374:-/mån på att mamman är hemma på lägstanivå-FP istället för att de delar lika och hon jobbar efter 6 månader istället...
    Nej nej fel fel fel (som Brasse brukade säga)..

    Missade en siffra på ett ställe (att nollställa SGI:n till 180 för mamman... suck) och läste fel! Sorry!

    Siffrorna ska vara:

    Hushållets årsinkomst scenario 1: 280 609:-
    Hushållets årsinkomst scenario 2: 313 522:-

    Dvs man FÖRLORAR 2743:-/mån på att mamman är hemma på lägstanivå-FP istället för att de delar lika och hon jobbar efter 6 månader istället...
  • PerG
    Danitra skrev 2010-02-02 23:02:02 följande:
    Åh, skitsmart! Det skulle göra succé, se till att ta bra betalt för det. Vi kvinnor värderar inte alltid vårt arbete så högt som vi borde.  Eller vänta, hur var det nu? Är du kvinna eller inte - jag blir så förvirrad när du håller på med nattvak och föräldraledighet!
    Hmm.. tror jag är man... visserligen börjar jag få tuttar, men jag tror det beror mer på att jag inte tränar något för tillfället och frugan drar ner mig i fikaträsket.. ;)... Manboobs eller vad det nu heter... ;)
Svar på tråden Hur mycket tror ni man förlorar på att pappan är hemma?