• Krickeline

    Autismtråd 10

    Frågar samma fråga som i gamla tråden, ifall någon har lust och ork att svara:
    Hur tänker ni kring skolval? Min AS-tjej är duktig på skolämnena men har svårt med det sociala samspelet. Vet inte om specialskola eller vanlig skola är bäst. Hur resonerar ni andra?

  • Krickeline
    Angi07 skrev 2010-02-06 14:59:07 följande:
    min kille är 7 år, har fått diagnosen AS nygligen  och går i en vanlig skolan, vi tycker att han klara av det men inte fritids och de olika rast de har i skolan eller äta i matsalen, så vi kommer få hjälp med extra resurser från kommunen under den tid, men som sagt han fungerar mycket bra inne i klassen. Han älskar matte, men fastnar ibland där, han vill bara göra det och blir lite besviken . Men jag tycke att han ska fortsätta i samma skolan med extra resurser.
    Vad bra att det funkar i skolan! Vad är det som blir jobbigt på fritids för honom?
  • Krickeline
    Förväntansfull0406 skrev 2010-02-09 20:23:50 följande:
    Hej alla...... Hoppas en förtvivlad mamma får vara med här? Min son är snart fyra år och fick sin diagnos i dec. Det mesta e kaos här hemma, men det blir väl bättre med hjälp.Jag har MASSOR med frågor, men får nog ta en del med HAB, men bra att jag hittat hit iaf, så man kan få lite stöd från andra föräldrar.En sak som egentligen inte rör sonen men som verkligen bekymrar mig jätte mycket just nu är om autism är ärftligt? Ni som har fått barn efter detta barn ni har med autsim, har de med autism? Detta har aldrig bekymrat mig innan, men nu gör det av någon anledning, vi väntar nämligen syskon till sommaren.Som sagt, tur man hitta hit!
    Här i tråden finns mycket kunnigt folk, så fråga allt du vill.
    En bra sajt att börja leta info på är www.autismforum.se

    Det finns en viss ärftligthet när det gäller autism. Men bara för att ett syskon har diagnosen _behöver_ inte ert kommande barn få det. Men det är bra att vara uppmärksam på tidiga tecken, tex dålig ögonkontakt, mer intresserad av saker än människor, frånvaro av babyjoller etc. Tidig diagnos är viktig! Då kan man starta intensiva behandlingsinsatser, tex IBT (kallas även ABA eller Lovaasmetoden). Det kan man få hjälp med via hab, iallafall om man bor i Stockholms läns landsting.
    Är man öppen för alternativa behandlingsmetoder kan man också prova gluten- och kaseinfri diet. Info om det finns tex på www.autismdiet.se Det är inte något man kan få hjälp med via hab då det anses för obeprövat, tyvärr. Men det har hjälpt många barn!
  • Krickeline
    Angi07 skrev 2010-02-11 11:05:36 följande:
    behöver lite tips, vad skulle ni göra:min son vill inte gå till skolan, tredje dag idag. jag pratar inte så mycket om det med honom , han blir bara orolig och stressad men det jag upplever nu är att han har blivit lite lugnare på natten och vaknar inte mycket nu när han inte gå till skolan. jag funderar på att följa med dit och stanna där men jag har varit så mycket hemma  och jobbar bara timanställning. Nästa vecka kommer en biståndhandläggare från LSS, jag tänker ta upp detta om man har rätt till nån ersättning när man är med barnet i skolan.
    När man har ett barn med funktionshinder så har man tio kontaktdagar (vet ej det korrekta namnet, kolla med fk) för just sådana här situationer. Ring FK eller leta på deras sajt.
  • Krickeline

    Nån som vet om det finns någon ny behandlingstråd, den gamla är stängd? Vill inte starta en ny ifall någon annan redan gjort det.

  • Krickeline
    Skumboll skrev 2010-02-16 21:58:56 följande:
    Är det förresten någon som går på autismcenter för småbarn? Hur upplever ni dem där? Vi har visserligen bara varit där några gånger men de verkar så förvirrade och stressade. Tänkte bara om det allmänt är så eller om vi fått några yra höns?
    Jag har erfarenhet av både banyan och Autimscenter små barn och vill du veta hur jag upplever dem, vad skillnaden är etc så får du gärna inboxa mig.
  • Krickeline

    En magläkare som vi träffat med dottern, ska skriva ett intyg om att dottern är glutenkänslig (inte samma sak som celiaki). Då kan man, enligt henne, få några slags subventionerade glutenfria livsmedel via apoteket. Någon som vet hur detta funkar? Vill ju inte ha en massa grejer som innehåller havre, mjölk, vetestärkelse eller soya för detta ingår inte i den cf/gf-diet vi följer. Men det skulle ju vara skönt att slippa betala för alla dyra speciallivsmedel vi köper...

  • Krickeline
    Väntarochlängtar skrev 2010-03-05 19:09:48 följande:
    Nu blir jag en del av denna tråd.. Diagnosen är satt på min son.. autism...Känner mig ledsen och undrar.. Jaha.. vad händer nu?
    Be att de som utrett direkt skickar remiss till hab. Där finns mycket hjälp att få. Läs på om IBT och biomedicinsk behandling, är mina råd. Och du, det känns tungt att få beskedet, jag vet. Men det är bättre att veta, och därmed kunna bemöta sitt barn på rätt sätt, och kräva att omgivningen också stöttar och hjälper. Diagnosen är också biljetten in till samhällets stöd, som vårdbidrag, avlösare etc. Så på ett sätt är en diagnos på papper bra, även om det såklart är superjobbigt också. Styrkekram till er familj!
  • Krickeline

    Ja det kan man säga. Det är ju ett spektrum där de svåra fallen av autistiskt syndrom ligger i ena änden och autismliknande tillstånd som tex aspergers syndrom ligger i den andra änden. Avlösare får inte ta hand om syskon. Någon gång har vi dock frågat vår snälla avlösare om hon kan ta lillasyster en stund också, men tanken är att det är det funktionshindrade barnet som man ska få avlösning från.

Svar på tråden Autismtråd 10