• Lady Dahmer

    Saker ingen berättar för dig (om barnafödande)

    Jag är gravid för andra gången och tänker således ganska mycket på min kommande förlossning. Och jag tänker en hel del på förra vändan.

    Det är ju så mycket man egentligen inte har en jävla aning om och jag tänkte lista mina egna överraskningar:

    1. Avslaget: Wft? Det slemmar och blöder och äcklar och STINKER från snipperiet i typ två månader. Man skulle kunna tro att en ökenråtta krypit upp och dött om man ska bedöma den odör som ångade från snippan under denna tid. Rutten död råtta. I dubbel bemärkelse. Sen som en biverkning på det fick man som det så fint kallas "obalans i underlivet". (Tack gud för de där vaginalgeggan man kan köpa på apoteket. Fixade råttan på nolltid.)

    Detta LÄSTE jag om ca 2 veckor (!) innan jag födde. Inte en föraning hade man. Ingen varning. Ingen som berättade. Köpte hem always ultra slim eller va fan de nu heter, förberedde mig liksom lite inför detta mystiska avslag. Överraskning #2. Avslaget är inte som mens. Fick skicka maken på apoteket för att införskaffa de största vuxenblöjor han kunde hitta. Härligt. Vuxenblöja.

    2. Bruten/knäckt svanskota. VA FAN?! Detta kom som en total överraskning. Snacka om att känna sig helt tagen på sängen då jag dan efter vaknade och upptäckte att jag inte kunde sitta utan att vråla. De efterföljande tre och en halv månaderna var lika illa de med. Fick halvligga 24/7. Glöm att kunna gå. Grät av värk på kvällarna. Skulle ha köpt en badring att sitta på om jag vetat, men nej. Inte ett pip om detta.

    3. Värkarna. Jag väntade mig mensvärk x 100 typ. Kramper i MAGEN. I livmodern. Nej. Bajsnödig är ledordet. Det kändes ungefär som att jag var "havande" med en fem kilos bajskorv som tryckte på i röven. Precis så. Ingen magvärk, bara ett rövtryck som hette duga. En timme innan jag skulle börja krysta: Kan jag få lavemang? Läkarn ba: Du, det är lite för sent att tänka på det nu va?

    4. Efterföljande toalettbesök. Att kissa efteråt var det skönaste jag upplevt. Vad jag inte visste då var att man förlorar krystförmågan efter förlossningen. Detta upptäckte jag dagen efter då jag var bajsnödig. Jo. jag var det. Jag erkänner. Jag ville bajsa. Men tji fick jag! Jag satte mig på toan, tänkte att jag skulle "hjälpa till" lite och...... ingenting. Nej. Man kan inte krysta. Jag blev sittandes, Helt chockad. Och nödig. Och inget hände. Det var bara att ge upp och dra på sig brallorna igen. Det tog tre dagar innan korven till slut kom ut av sig själv. Tre ångestfyllda NÖDIGA dagar.
    Confessions of a Neurotic Attentionwhore - ladydahmer.blogg.se/
  • Svar på tråden Saker ingen berättar för dig (om barnafödande)
  • BlivandeTreBarnsMor
    Total sfinkterreptur. Visste att man oftast spricker och att det kan bli några stygn. Att det kan bli operationsbordet för att hela mellangården, analmuskel och tarmen också kunde spricka hade jag inte riktigt förstått.
  • Ellani
    EmmaOh skrev 2010-03-02 16:07:02 följande:
    Hade sådana med, men mest i början innan kroppen fattade att det var en och inte två som skulle ha mat
  • EmmaOh
    BlivandeTreBarnsMor skrev 2010-03-02 16:12:03 följande:
    Total sfinkterreptur. Visste att man oftast spricker och att det kan bli några stygn. Att det kan bli operationsbordet för att hela mellangården, analmuskel och tarmen också kunde spricka hade jag inte riktigt förstått.
    Men det är väl väldigt ovanligt.
    Vi ska kanske inte skrämma förstföderskor så att de inte vågar krysta {#lang_emotions_wink}
  • Lottaa
    EmmaOh skrev 2010-03-02 16:21:26 följande:
    Men det är väl väldigt ovanligt. Vi ska kanske inte skrämma förstföderskor så att de inte vågar krysta 
    Neeeej.. skrämm inte upp oss så!

    (Fast å andra sidan.. om vi förstföderskor inte vill veta vad som KAN hända, borde vi inte läsa denna tråd.. )
    BF 100312
  • Lissy81

    Att man kan bli hemskickad trots att man åkt in för att vattnet gått och man själv är 9 dagar över tiden. Kom tillbaka när värkarna har kommit igång ordentligt eller senast om två dagar när det blir igångsättning, jo tack.
    Tackar tackar säger man när man vaggar hem som en fet kossa som läcker för varje steg man tar.

  • froggel

    Jag tycker at det var otroligt obehagligt när tarmarna lade sig på plats efter förslossningen. Förlöstes med snitt och vet inte om det påverkade men tarmrörelserna kändes precis som fosterrörelser.
    Jag var helt övertygad om att de glömt kvar en "okänd" tvilling där inne. Höll på i tre dagar ungefär men med minskad styrka hela tiden.

    Sen hade jag uppskattat om nån hade poängterat att det kan vara svårt att amma om man har väldigt stora tunga bröst. Säger kanske sig självt att om man släpper ut en hängig h-kupa i sittade läge finns det lilksom inte så mkt plats kvar mellan knä och bröst. Vill ju inte kväva stackaren så det var ett rejält projekt med besök på amningscentrum o liknande för att hitta kroppsställning som funkar. Kunde de första tre månaderna endast amma stillasittande men en handuk ihopvikt under bröstet för att få ut det lite från kroppen samt barnet liggandes bredvid mig med fötterna bak mot min rygg.
    Sen hade hans mun vuxit till sig och jag kunde amma så som man ser framför sig att det ske se ut. men att gå runt och amma i farten var bara att glömma. Nu när jag väntar tvåan är jag inställd på att bara amma när ettan sover eller är på dagis. Annars blir det ersättning.

  • Drom

    De där luftningskuporna (amningskuporna med hål upptill men som kunde samla upp läckande mjölk nertill) var himla bra - tills man lutade sig framåt över barnvagnen och fick en enorm mjölksjö på tröjan. Vet inte hur många gånger jag gjorde det misstaget precis när jag var nyduschad och påklädd för att gå ut..

    Smärtan, infektionerna, såren och svampen som kom med amningen var det värsta och trots att jag vetat en del om amningsproblem innan var detta det allra jobbigaste. Igångsättning, värkar under många timmar och akut snitt var en fis i rymden i jämförelse (men som flera skrivit, de värsta delarna drabbar ju långtifrån alla! menar inte skrämma upp någon).

  • Bibbif
    Lissy81 skrev 2010-03-02 20:05:02 följande:
    Att man kan bli hemskickad trots att man åkt in för att vattnet gått och man själv är 9 dagar över tiden. Kom tillbaka när värkarna har kommit igång ordentligt eller senast om två dagar när det blir igångsättning, jo tack. Tackar tackar säger man när man vaggar hem som en fet kossa som läcker för varje steg man tar.
    haha. Ursäkta att jag skrattar, men känner igen mig.

    Var 9 dagar efter BF för mig med. Hade haft värkar i 2 dagar o en natt. Andra kvällen hade jag jag värkar var 6:e minut o åkte in. Var bara öppen 3 cm och eftersom jag bara hade värkar var 6:e minut så fick jag höra "det är bara förvärkar, åk hem o ta två Panodil och sov. Så här kan du gå en vecka" Lydig som man är åkte jag hem, men inte f-n sov jag utan var uppe med värkar hela natten. På morgonen ringde jag ingen och var sååå trött efter att ha varit vaken två nätter. Pratade med en gullig Bm som hörde på mig hur trött jag var och  sa "vila lite o kom in så sätter vi igång dig sen". När jag kom in var jag öppen 10 cm! Förvärkar pyttsan.
  • Lissy81
    Bibbif skrev 2010-03-04 19:03:40 följande:
    haha. Ursäkta att jag skrattar, men känner igen mig. Var 9 dagar efter BF för mig med. Hade haft värkar i 2 dagar o en natt. Andra kvällen hade jag jag värkar var 6:e minut o åkte in. Var bara öppen 3 cm och eftersom jag bara hade värkar var 6:e minut så fick jag höra "det är bara förvärkar, åk hem o ta två Panodil och sov. Så här kan du gå en vecka" Lydig som man är åkte jag hem, men inte f-n sov jag utan var uppe med värkar hela natten. På morgonen ringde jag ingen och var sååå trött efter att ha varit vaken två nätter. Pratade med en gullig Bm som hörde på mig hur trött jag var och  sa "vila lite o kom in så sätter vi igång dig sen". När jag kom in var jag öppen 10 cm! Förvärkar pyttsan.
    Jag tyckte mer det var irriterande. Hade bara haft förvärkar på nätterna, som la av framåt morgonen vid nio för att återkomma kvällen efter. Men så gick ju vattnet och jag tänkte YES, nu drar det igång! Åkte då besviket hem och väntade... Och väntade... Och väntade... Två dagar senare åkte vi in för igångsättning på morgonen, och jag hade varit vaken större delen av natten med "förvärkar". Trots att jag inte såg fram emot igångsättning så var det ändå skönt att få det avklarat liksom. Hade senaste månaden gått upp nästan 10kg i vätska, mitt i högsommaren, så jag kunde knappt ta mig framåt. Väl där var klockan ca halv tio och jag väntade på att förvärkarna skulle börja avta, men istället fick jag skitont i ryggsvanket. Efter undersökning visade sig att jag var öppen 4 cm, så det blev inskrivning direkt och ingen igångsättning behövdes. Kvart över fem på eftermiddagen är sonen född på en krystvärk.
  • EmmaOh
    Drom skrev 2010-03-04 14:35:00 följande:
    De där luftningskuporna (amningskuporna med hål upptill men som kunde samla upp läckande mjölk nertill) var himla bra - tills man lutade sig framåt över barnvagnen och fick en enorm mjölksjö på tröjan. Vet inte hur många gånger jag gjorde det misstaget precis när jag var nyduschad och påklädd för att gå ut.. 
    hahaha gud vad jag känner igen mig.
    "smidig hällpip" Jo tack... {#lang_emotions_yell}
Svar på tråden Saker ingen berättar för dig (om barnafödande)