Inlägg från: moln och sol |Visa alla inlägg
  • moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Mamma 04 och 06, massa bra tips du kom med angående viktiga papper. När jag läser att andra gör på ett visst sätt och "lyckas" med det, så blir jag peppad! På något sätt har jag inte insett att städandet ska ske varje dag...att det gäller att inte skjuta upp allt till slutet av veckan, lägga alla papper på hög i hopp om att ta hand om allt på en gång när man har tid.

  • moln och sol

    "5 minuters plock idag - då slipper man en halvtimmas storstädning imorgon..." 

    Nyfiken gul, du har så rätt! (och är så skönt bestämd.)

    Jag ska erkänna att det inte är först gången jag startar en sån här tråd heller!

  • moln och sol
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-23 22:56:35 följande:
    Hur håller ni koll på kläder som är för små? Jag typ slänger dem i tvätten och så glömmer jag vilka som jag skulle sortera innan igen. När jag väl fått på de för små kläderna på mina protesterande barn så tar jag inte av tröjan förrän den är smutsig och så hamnar den i tvätten och i lådan igen...Finns det något man kan fästa på själva klädesplagget när man tagit av det inför tvätten? Någon klämma av något slag? Eller måste man skriva upp det på en lista (om man som jag har lite dåligt minne när det gäller sånt)? Finns något enklare sätt?Bebisar växer ju så oerhört snabbt!
    Kul att du skriver detta, för PRECIS så är det för mig med.
  • moln och sol
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-03-24 17:34:21 följande:
    Jag brukar fundera på om jag skulle köpa prylen idag om jag hade chansen. Skulle jag inte göra det så kan jag lika gärna ge bort den!
    Oj, det där var ju riktigt bra! Det är ju MÅNGA saker här hemma jag inte skulle köpa idag, men som jag tror att "jag måste ha kvar."
  • moln och sol
    Bluemint skrev 2010-05-04 09:52:51 följande:
     A little less conversation, a little more action!
    Hm...ungefär så säger min kille till mig. " Du sitter ju bara och läser om hur man rensar, istället för att ta den tiden och börja rensa..."

    Han är väldigt ordentlig och har en perfekt ordning på sina egna saker. Jag samlar på det mesta, köper gärna fina saker som jag inte riktigt vet var jag ska ha tex. tavlor, hyllor, krokar, små bord... i mysiga inredningsbutiker. På något sätt känns det som att jag samlar på mig allt jag gillar och att jag "sen" ska ha allt fint jag behöver för att fixa vackra rum, men när??!

    Som det är nu, (vi har tre barn 2-10 år), så behöver vi ju ha det funktionellt och mycket plats går ju åt till barnens leksaker, spel mm.

    Vissa dagar känner jag mig uppgiven och klarar då av att kasta, för att jag är så trött på eländet, men det jag då lyckas kasta är egentligen saker som borde vara lätta att kasta alla dagar tex kylskåpsmagneter från filmen "Bilar-Cars" som är nötta och avskavda (lillasyster har sugit på dem) och som jag länge lagt åt sidan och inte "vågat" kasta för tänk om barnen säger: "Vet du var Cars-magneterna är?"

    Rent logisk borde jag då kunna säga "De har jag kastat, de var så nötta!", eller redan när jag kastar dem säga: "Jag kastar de här, för de är så slitna!" På så sätt kanske barnen skulle lära sig det jag inte lärt mig, att man sparar inte det som är trasigt/slitet... Men jag tänker alltid: Stackars X, han kanske saknar dem. Likadant kan jag tänka om saker som är mina, "Tänk om jag behöver dem sen" och vissa gånger har jag kommit till det läget också:  "Åh, jag hade ju en sån, den hade varit perfekt nu..."

    Eller, jag lyckas kasta något som är sönder, som har legat i tre år och väntat på att jag ska laga det. Kopplar jag då bort mina tankar för en stund, så kan jag vissa dagar lyckas med att snabbt trycka ner eländet i papperskorgen och sen gäller det att snabbt slänga påsen i soprummet innan jag börjar fundera och därmed ångrar mig.... Ni förstår kanske att jag har problem!

    Apropå laga saker, kan jag tycka att det är tillfredsställande att köpa något som är lite sönder eller något som jag vill designa om, eller om något här hemma går sönder och jag får tillfälle att tex byta tyg i en dockvagn där tyget är sönder. Problemet är att jag inte har tid eller kommer till skott, men jag ser mig nöjt omkring och tänker: "Just det, den där ska jag byta tyg på, undrar vilken färg jag ska välja..." och under tiden ser det ut som ett kaos eftersom jag aldrig kommer till skott!

    SÅ hur gör man för att komma till skott??? Borde jag inte tillåta mig att köpa projekt 2 innan projekt 1 är klart? Även fast jag tycker att projekt 2 är ett riktigt kap prismässigt? Hur kopplar man bort sina tankar/känslor??? Känslan och logiken går inte ihop.
    HJÄLP MIG!
  • moln och sol

    Jag har ännu svårare att slänga det jag redan har sparat under en längre tid..."Åh, de där gjorde jag / hade jag när jag var liten." De sakerna går ju inte att återskapa och blir därmed omöjliga att kasta...

    Som ni hör, jag behöver hjälp.

    Jag har tex streckkoder kvar från blöjpaket och barnmat, trots att jag inte kommer att få tillräckligt många för att skicka in. Dessutom borde jag inte skicka in streckkoder, eftersom det genererar ännu mer saker i mitt redan röriga hem...
    Logiskt sett förstår jag att de kan kastas...men klarar inte av att göra det.

    Listan med onödiga saker kan göras lång.

    När jag sitter vid datorn läser jag denna tråd och funderar över vad jag kan kasta, men i nästa stund tittar jag på "Köp & sälj" / Blocket för att se om det finns något kul att köpa...

    Jag känner mig som ett litet barn, som behöver någon som sätter upp lite regler åt mig:

    "Innan du gör det, får du inte göra det..."

    "Om du ska få köpa den där måste du först sälja den där / rensa ut där..."

    HJÄLP MIG!

  • moln och sol
    camas skrev 2010-05-06 18:16:51 följande:
    hmmm jag har ca 15 flyttlådor med grejer som ska säljas i förrådet... hmmm brukar ta med 3-4 kartoner på varje loppis och jag brukar alltid komma hem med minst en mindre iaf :)det går långsamt men jag är för snål/ för dålig ekonomi för att släga eller ge bort grejerna... :S
    Åh, så gör jag med barnens urväxna kläder och varje gång säger jag att det som inte blir sålt den här gången ska jag skänka bort, men tyvärr är jag för snål för att göra det, utan lägger upp det på vinden så jag kan lämna in det på nästa klädbytardag...

    Jag blir så trött på mig själv, för jag vet att det tar med tid än vad man får pengar Samtidigt tycker jag att det är så kul att lämna in kläderna och se vad man får, alltid blir det ju några hundralappar...

    Därför var det riktigt nyttigt för mig att läsa Mamma 04 och 06 inlägg också, just att förstå att den tid man lägger ner kanske är mer värd än de pengar man får...:
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-05-06 22:24:16 följande:
    "..............Jag tror faktiskt att man kan spara pengar på att slänga, även om det låter knasigt! Second hand ger ju också någon annan med dålig ekonomi möjlighet att köpa vad de behöver, och som du inte längre behöver, billigt... Med mindre prylar kan man ha mindre boende, man behöver mindre förvaringshyllor och lådor (som ju kan kosta en del), man hittar sina prylar = köper inga grejer i onödan mm. Tid frigörs = orkar sy i en knapp/laga kläder på en gång -> köper färre klädesplagg. Mer tid kan också göra att man orkar ta tag i privatekonomin och på så sätt sparar pengar genom att ha bättre elavtal och annat sånt som är så tråkigt att ha koll på. Ordentligt med plats i köket kanske gör att man lagar mer mat etc..."
  • moln och sol
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-05-06 22:37:43 följande:
    Har du hittat monchichin?
    Nej, inte än. Jag tittar på Tradera och Blocket titt som tätt, men jag vill helst att det ska var precis en sån som jag hade när jag var liten... {#lang_emotions_smile}
  • moln och sol
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-05-06 22:36:13 följande:
    Jag tror jag har varit lite som du, men jag har lyckats ändra beteende, så det finns hopp!Så länge prylar inte används så är de inget kap, även om det känns så. Köp inget trasigt i nuläget, du har antagligen inte tiden med flera små barn. Jag tycker också det är roligt med projekt, men för mig har det varit skönt att slänga trasiga och halvfärdiga projekt som jag tappat lusten till. Det har frigjort en massa energi och nu pysslar jag som aldrig förr och reparerar  oftast barnens leksaker allteftersom . Jag har köpt mig en egen verktygslåda för ändamålet.  Det låter som om du inte får panik över att se kommande projekt, men är du säker på att det verkligen ger dig positiv energi?Så länge du inte är i ekonomisk knipa, så släng allt som du inte använder och tänk på att det går att köpa nytt om du ångrar dig. Jag har slängt några grejer som det senare visade sig att jag kunde fått användning för och fått köpa några grejer för några hundralappar, men å andra sidan slapp vi bygga en friggebod att ha som förråd!
    Åh, det här inlägget behöver jag memorera, för att träna upp mig till det tänk jag vill ha!
  • moln och sol
    Nyfiken gul skrev 2010-05-05 07:22:15 följande:
    ett bra tips är faktiskt att fundera på om saken/prylen fyller ett syfte och i så fall vilket syfte?Är det något du verkligen behöver? Är det något som är gulligt och kul? Är det kanske så att du är ute efter själva KÖPANDET och inte saken i sig? Osv..samma sak gäller sakerna som måste kastas. Fundera på själva SYFTET med att prylen prompt måste vara kvar och varför. Som sagt var - nostalgi innebär inte att ALLA saker från 1982 måste sparas... Och fråga även resten av familjen som ju i allra högsta grad också har medbestämmanderätt.. varför måste just det här sparas - eller varför måste ni köpa just det här just nu?att höra på hur andra i familjen tänker och resonerar kan få en själv att ändra tankesätt.
    Dig skulle jag behöva ha vid min sida när jag rensar här hemma! Du är så klok! Samtidigt skulle jag skämmas så över mitt sparande, som inte skulle hålla jämfört med ditt kloka resonemang!

    Jag tycker i hjärtat att allt från 1982 måste sparas, om man hittills har sparat det. De sakerna går ju inte att återskapa. I huvudet däremot förstår jag att vissa saker suger energi och borde slängas... {#lang_emotions_frown}
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...