Inlägg från: moln och sol |Visa alla inlägg
  • moln och sol

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    Bluemint skrev 2010-05-12 19:48:10 följande:
    Hur förvarar ni era mediciner och dylikt? Alla små pillerburkar, kartonger, rör, gasbindor, plåster, kirurgtejp osv. Just nu har jag dem i ett köksskåp i en enda röra. Plastkorgar? Necessärer? Finns ju fina medicinskåp, men våra grejer ryms inte i ett sånt och har heller inte plats för något. Jag vill ha medicinerna lättillgängliga men ändå undangömda i ett skåp. Hjälp?
    Detta är faktiskt ett av de områden här hemma som jag har lite ordning på. Här fanns ett medicinskåp i ett av skåpen redan när vi flyttade in. (I och för sig lite i minsta laget) I skåpet har vi ett antal GLIS plastaskar från Ikeas barnavdelning http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80098583 . På varje låda har vi märkt upp vad lådan innehåller: Barn/Huvudvärk/Förkylning/Resa mm
    Barn:Näsdroppar för barn
    Huvudvärk: Reliv, Ipren
    Förkylning: Näsdroppar, termometer
    Min låda: Vad jag kanske behöver
    Min killes låda: Vad han behöver
    Resa: Vätskeersättning, koltabletter

    Askarna är lätta att stapla på varandra, och därmed lätta att lyfta ut ett gäng samtidigt, vilket tyvärr behövs eftersom skåpet är lite för litet. Plåster har vi i en likadan ask i badrumsskåpet, så att barnen själva kan komma åt det. Problemet är flaskor med hostmedicin eller flytande febernedsättande, (som vi i och för sig inte använder så ofta), som står längst bak i medicinskåpet bakom alla askarna. Så helt optimalt är det inte, men jag är riktigt nöjd med alla färgglada askar!
  • moln och sol
    camas skrev 2010-05-19 19:38:30 följande:
    camas skrev 2010-05-19 19:38:30 följande:
    ...jag skulle vilja ha NYA fina vita fräscha handdukar till hela familjen. nu har vi MÄNGDER med olika handdukar som tom JAG hade när jag var liten... varför kan man inte slänga och köpa nya fräscha?suck!nu ska vi ev flytta i augusti och både jag och sambon har sagt att vi ska sälja/slänga MASSOR med grejer... har för mycket överallt. blä!
    Åh, jag känner så väl igen mig! Jag har också massa udda handdukar, och flera som jag hade när jag var liten. Jag vill egentligen inte ha kvar dem, men klarar inte av att kasta dem! Vilken skön känsla det vore att öppna skåpet och handdukarna var nya och matchade varandra. I huvudet vet jag vad som borde rensas bort, men jag klarar inte av det, trots att jag förstår att jag skulle må bättre av det.

    camas skrev 2010-05-19 19:38:30 följande:
    " ... har för mycket överallt. blä!"

    Ja, jag känner likadant!
  • moln och sol
    Nyfiken gul skrev 2010-05-26 20:06:23 följande:
    ett tips som kanske anses puckat men som tyvärr tycks behövas...GÖR KLART DET NI HÅLLER PÅ MED! Alltså jag kan bli mållös när folk envisas med att göra saker halvdant..*man diskar två kastruller, torkar och ställer undan - men resten av familjens middagsdisk får vackert vara kvar i diskhon...*Trosorna och strumporna åker i tvättkorgen - men gårdagens jeans, tröja och bh sparkas under sängen och glöms bort....*kvällsfikat är över och tv:n stängs av och lamporna släcks och det är nattis... men vänta nu... det står ju tallrikar och glas kvar på rumsbordet?....*Hunden torkas noggrant efter den våta promenaden, men den skitiga handduken ligger kvar i en grusig pöl på hallgolvet alternativt lite slarvigt uppkastad på någons jacka/krok..*sminkrester på toaspegeln torkas noga av .. men det äckliga handfatet är det ingen som ser... *lilleman spiller mjölk vid middagen, det torkas upp snyggt och prydligt, men stekflottet från igår är fortfarande kvar på spisen...*sängen bäddas enligt konstens alla regler på morgonen - men gårdagens meck och muckel ligger kvar i en hög nedanför sängen på varsin sida...ja ni fattar....det måste ju vara ännu jobbigare att ta hand om det intorkade eländet när det väl ska städas än att göra allting klart på en gång?
    Du är så klok!  
    (Jag önskar att du bodde inne i mitt huvud {#lang_emotions_wink} eller var min bästa kompis och granne!)
  • moln och sol
    dollheart skrev 2010-05-20 19:58:12 följande:
    Till alla er som hade läst boken Rensa i röran med feng shui!Jag undrar lite vad boken handlar om? Jag har köpt den ifrån adlibris idag,den kommer väl nästa vecka nån gång. Men skulle gärna vilja veta vad ni gillade med den och så =) Ångrar lite att jag köpte pocketversionen, men jag har en väldigt snål månad så det fick bli så.
     Du kanske redan har fått hem boken?! Jag tycker den är jättebra! Jag läste den jätteofta i början och blev superinspirerad. Jag strök för vissa saker med överstrykningspenna. Tex var det skönt att läsa att man inte "ska känna sig tvungen" att spara presenter man fått, tex ha framme prydnadssaker för någon annans skull. Det ger bara dåliga känslor när man ser på en sak man har framme av fel skäl. Jag hade en liten tavla jag fått av en kompis och den tavlan gav mig ständigt känslan att jag borde höra av mig till xxx... Med bokens hjälp gav jag tavlan till en second hand butik.
      En till sak jag gillade att läsa var "Ge inte dig själv den omöjliga uppgiften att lyssna igenom alla kassettband", vilket jag mycket väl skulle kunna göra, för att sen kanske aldrig bli klar eller inte ens orka börja. 
     
    Boken tipsar om saker man kanske har ståendes, som man inte använder; Högtalare som hör till en stereo man redan kastat (kommer man aldrig använda), köksmaskiner man köpt i tron att de skulle underlätta, men som visat sig vara så krångliga att man inte använder dem.. osv. 

    Spara det bästa, släng resten. Att de saker man sparar ska vara saker man verkligen gillar, så att de sakerna verkligen syns och inte är dolda av all röra runt omkring dem.
    Att saker man kanske sett som fynd, men inte använder, kostar ju pengar eftersom de upptar yta som man betalar för.
    Att om man kastar det man inte behöver, kan man använda tiden till saker man tycker är roligare, än att ständigt hålla på med sin rensning...

    Jag har trots detta en ständig oordning! Idag tex skulle en av mina söner ta hem en klasskompis, vilket resulterade i att jag från att de bestämt detta hade panik och skulle göra iordning nedervåningen; rengöra toaletten, skura köksgolvet, diska, "gömma" osorterad tvätt i vårat sovrum. Rensa byrån i hallen (= slänga in allt i vårat sovrum), ta en jättehög smuttstvätt till tvättstugan...

    Jag lär mig aldrig detta med att hålla ordning, men jag tycker att jag ständigt har det i bakhuvudet.
  • moln och sol
    Mamma 04 och 06 skrev 2010-05-29 18:11:32 följande:
    Mitt mål är att jag ska ha en sådan ordning så att en snabbstädning vid oväntat besök max tar 30 minuter. Det funkar numera rättså bra! Det är en enorm frihet att kunna bjuda hem folk när man vill, eller som i går, när jag fick gäster som jag glömt att jag bjudit in . Så man kan ändra sitt beteende, men det tar lite tid.
    Hur gör man för att ändra sig? Hur har du gjort för att komma dit? Jag vill inget hellre än att få ordning på mitt kaos.
    Det första jag funderar över på morgonen är "vad jag ska försöka rensa/sälja/kasta", nästan innan jag funderar på "vad ska vi hitta på för kul idag?" Så det påverkar mig ju en hel del, tyvärr. Samtidigt kan det nog vara så att just nu är jag så inne på att jag ska göra något åt mitt kaos, så att det även är för att jag tycker att det är kul som jag har det som tanke nr 1.
  • moln och sol
    Novelli skrev 2010-07-09 15:13:32 följande:
    Så här gör jag:

    1. Rensa och släng allt som du inte använt senaste året. Jag menar allt.
    2. Köp hem förvaring. Det bästa man kan ha är en stor garderobsvägg, ca 35 cm djup bara, på en vägg. Där kan man få in tex posten på en hylla. Nycklar och mobiler mm på en hylla. Räkningar och viktiga papper på en hylla osv. Hemligheten är att ha lite saker och att allt har sin speciella plats.
    3. I badrummet har jag skaffat stora tyglådor som finns på IKEA, de rymmer var och en precis en tvättmaskin. Sen har jag skrivit på dessa: Vittvätt, svarttvätt, färgtvätt, handdukar och sängkläder, osv. När en är full så stoppar du den i maskinen utan att behöva sortera, de står förstås i badrummet, i ett köksskåp från IKEA 35 cm djup. 
    Jag har massor av tips om du vill ha fler så fråga mig gärna.Skrattande
    Hej, vilka bra tips! Jag vill verkligen ha fler tips. Jag kommer inte på några frågor just nu, men du får gärna skriva massor av saker för att få mig att förstå att man KAN kasta saker man inte använder. Jag har otroligt svårt att slänga något överhuvudtaget. Får för mig att allt som är helt måste sparas, att trasiga saker kan lagas eller göras om till något annat (?!), så jobbigt, för med små barn har man ju knappt tid med det som måste göras och aldrig tid ens till det man gillar att göra...

    Hur tänker du för att "kunna" kasta något? Inte ens när jag är på mitt bästa städhumör lyckas jag särskilt bra. Logiskt sett kan jag förstå att jag tjänar på att kasta, så att jag får färre saker kvar och mer tid till annat än min ständiga oreda, men i praktiken klarar jag det inte.

    Sen jag startade den här tråden har jag blivit ännu mer motiverad, och faktiskt lyckats sälja vissa saker jag haft stående, en cykelkärra (som förvarats i vardagsrummet!), en av min dotters två trehjulingar, lagt upp ett gäng urvuxna kläder på Tradera.
    Dessutom har jag börjat rengöra toaletten och handfatet medan min dotter badar!

    Jag känner mig också mer motiverad att ta i tu med fläckiga kläder, inom en två veckersperiod, förrut kunde fläckiga kläder bli liggandes "för alltid"...

    Barnen ropar, så jag får återkomma lite senare igen...
  • moln och sol

    Inspirera mig genom att berätta något bra ni har gjort eller rensat bort ! Glad  
    Min svärmor kom på oväntat besök, med en dags varsel. Genast såg jag vårat hem med helt andra ögon. Gulp! (Fotfilar som liksom konstant hänger bredvid handdukarna i badrummet, en dammig symaskin som konstant står på golvet i köket och blir dammig, kortlekar och några småspel på mikron, mikron är fet och dammig ovanpå...)   Oj, vad jag känner att det finns mycket att ta tag i här. Men när får man tid för det?!

  • moln och sol
    Bluemint skrev 2010-07-28 22:28:56 följande:
    Imorgon har vi sagt att vi ska rensa ut och städa i vårt förråd (vilket vi har pratat om väääldigt länge). Det blir troligtvis en sväng till ÖB för inhandling av en lagerhylla och kartonger...men jag är realist och ropar inte hej förrän vi verkligen står där och sliter i grejerna.

    Har ingen inspiration att ge dig än moln och sol, för jag är en slarver...men kanske imorgon kväll!?
    Det låter bra! Glad
  • moln och sol
    Nyfiken gul skrev 2010-07-30 16:09:46 följande:

    Ser att några ska flytta så jag bidrar med lite flyttknep...


     


     


    *Börja med att packa det som inte används - just nu kan du packa ner alla vinterkläder, pjäxor, vinterskor osv.  Fortsätt sedan med alla cd-skivor, dvd-filmer, tv-spel och konsoler.  Gardiner, dukar och finporslinet osv..


     


    *Sen fortsätter du i systematisk ordning ett rum i taget - och bestäm  dig för att tex börja packa från höger till vänster i rummet.

    *Märk kartongerna ordentligt och vid inflyttning - ställ kartongerna DIREKT i det rum dom ska till!

    *Samtidigt som du packar slänger du saker, ha med en sopsäck samtidigt som du packar i kartonger.

    *Stapla kartongerna i ett bestämt rum och städa ur ordentligt  vartefter rummen blir tomma - stäng dörren!

    *Använd ordentliga kartonger till allt, undvik att flytta med pappkassar och söndriga sopsäckar. Använd säckar för skräp och för att tex som överdrag över madrasser, dynor och textilier.
     

    *Har du gjort rätt så när sista kartongen är utburen så ska du ha städat allting och bara hallen återstår att städa och sen stänger du dörren och låser - borta!!


    Du är så härligt systematisk!

    Jag är imponerad! Glad
  • moln och sol

    Jag har skickat iväg min kille och barnen några timmar, för att kunna rensa här hemma. Jag satt och tittade på "Extrema samlare" (på TV3play) sent igår kväll och är SÅ laddad. De i programmen är ju inte kloka kan man tycka, men jag förstår deras tänk när de står där med varje liten enskild sak och inte klarar av att kasta den... och att de dessutom behöver ta ställning och tex bläddra igenom varje tidning innan de vet om den kan kastas...

    Vi får se hur det går för mig.... Jag vet inte var jag ska börja bara Förvånad

Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...