• Liiii

    Tråden för oss med barn som har gastroesofageal refluxsjukdom #13

    Välkommen till fortsättningen på REFLUXTRÅDEN där vi som han barn med gastroesofagal reflux kan diskutera.
    I denna tråd är symtomerna väldigt olika från barn till barn så inget är rätt eller fel.

    Ställ frågor så ska vi svara så gott vi kan!!

    Vad är gastroesofagal reflux?
    Hos en del spädbarn är den övre magmunnens stängningsfunktion så pass omogen att barnet har stora kräkningar. Men en del barn kräks lite eller inte alls utan har endast magsyra som åker hiss.Reflux påverkar nästan alltid barnet allmänt. Det kan bli irriterat, matvägra stå stilla eller minska i vikt. Barnen blir kinkiga och gnälliga och sover sämre. Men symptomerna kan vara väldigt olika från barn till barn.Vid kraftig och långvarig reflux kan slemhinnan i matstrupen irriteras och det orsakar smärta. Maginnehåll kan också rinna över i luftvägarna och orsaka luftrörskatarr eller lunginflammation.

    Läs mer:
    www.meadjohnson.nu/boken/ger.html
    www.refluxinchildren.com/
    www.infantrefluxdisease.com/


    Lukas 070530, Linnea 090613
  • Svar på tråden Tråden för oss med barn som har gastroesofageal refluxsjukdom #13
  • malnil

    Hej! Vet inte hur aktiv denna tråd är men gör ett försök. Har en son på 9 månader som vi misstänker har reflux. Hade kolik första månaderna, har alltid sovit dåligt och oroligt. Vaknar ofta, ibland fler ggr/timme nätterna igenom. Dagtid sover han aldrig mer än 30 minuter. Nu märker vi väldiga obehag från mage, mycket uppstötningar, sväljer ofta även om det var länge sedan han åt. Magont, fiser mycket. Nu mkt gnällig, vägrar mat och det vi får i honom så blir han ledsen efter/under måltiden. Gnuggar sig ofta i ansiktet.

    Blir att ringa vc imorgon, dålig hjälp från BVC som bara rekommenderar 5 minmetoden som lösning på allt. Vad tror ni?

  • Mandelskorpan

    Pernillak och manilli: har ni provat att ta bort komjölksprotein? Värt att prova om ni inte redan gjort det. Mjölk är slembildande och kan göra reflux värre.

  • sandskog

    Testar att skriva här också.

    Finns det någon här med erfarenhet av Sandifer syndrom (drabbar c:a 1% av refluxbarn)? Bästa vännen ligger just nu inlagd med sin bebis (han började krampa och slutade att andas en kväll, de fick åka ambulans in) och fick diagnosen Sandifer syndom samt reflux. Läkaren sa att det var så sällsynt att det knappt finns någon info...hon är ju såklart orolig och jag försöker hitta allt jag kan under tiden hon är på sjukhuset. Nästan all info är ju på engelska, hade varit bra att veta tex vad det finns för hjälp etc att få i Sverige eller vad hon har att vänta sig.

    Kram till er alla!
    {#emotions_dlg.flower}

  • Lindisen1974

    Hej!

    Vore enormt tacksam om någon kan hjälpa mig och bara svara. Min son som är 12 veckor imorgon har misstänkt reflux.
    Han har haft besvär sedan han föddes med kräkningar och har alltid varit missnöjd och ledsen/gnällig/skrikig.
    Jag har inte kunnat amma, utan fick direkt börja med ersättning - Babysemp 1.
    Först trodde vi att det var besvär med magen, så vi bytte ersättning på inrådan av BVC till Nan Sensitive. Det hade ingen effekt alls. Vi började tro att det kanske kunde vara komjölksallergi, och då började vi testa Nutramigen (har det fortfarande). Vi har inte märkt någon bättring med det heller.
    Vi har provat Lactulos mot förstoppning, och visst kom magen igång bättre, men inte blev bebisen gladare för det. Dessutom har jag hört att de kan få väldiga magknip av det, så vi slutade med Lactulosen. Fördelen med Nutramigen är att han inte längre är förstoppad.
    Vi har provat att massera magen mot kolik, vi har gett Semperdroppar och Minifom, och ingenting har hjälpt.
    När kräkningarna ökade så fick jag nog och begärde att få komma till en läkare.

    Vi träffade läkaren i tisdags, och då misstänkte doktorn att han har Reflux som han besväras väldigt av.
    Han går dock upp väldigt fint i vikt, och är matglad (dock kan han gnälla lite under matningen). Han kan kräkas tio gånger från en matning till en annan - dock varierande mängd.
    Han fick Nexium utskrivet - vi började med det i tisdags em, och idag är det torsdag. I morse när han fick det så kräktes han ganska mycket kort tid efter så vi vet inte hur mycket av medicinen han fick i sig.
    Nu är min fråga som jag väldigt gärna vill ha hjälp med att få svar på - ni vars barn har fått Nexium - hur snart har ni märkt någon förbättring? Jag tycker INTE att jag märker något, men jag vet inte hur lång tid det kan ta? Doktorn sa att det kan ha ganska snabb effekt.

    Jag håller snart på att bli tokig tror jag. Känner mig helt desperat. Är så ledsen över att hela tiden behöva se min lilla pojke så oerhört ledsen och missnöjd. I princip är det ENDA som hjälper att bära på honom eller att ha honom i bärselen. Sätter man sig ner så börjar han kinka på en gång.
    Det känns som att det aldrig kommer att ta slut

    /Mycket, mycket ledsen och desperat mamma

  • Mandelskorpan
    Lindisen1974 skrev 2014-12-11 22:23:53 följande:

    Vi har Nutramigen LGG.

    Men de tror ju inte att han är allergisk mot komjölk, utan att det är reflux?


    Komjölk är slembildande och kan göra reflux värre. Sen måste det ju finnas en tanke med att ni fått Nutramigen? Kräkningar är fö vanligt om de inte tål komjölk, jag tycker absolut ni ska be att få prova en aminosyrabaserad ersättning och se om det gör skillnad.

    Sonen slutade kräkas som genom ett trollslag vid övergång till mjölkfri amning. Vi fick Nexium senare och det blev skillnad på 4-5dgr. Han kräktes inte då utan hade mer åt magproblem. Apropå din andra tråd.

    Hoppas det snart blir bättre!
  • Lindisen1974
    Mandelskorpan skrev 2014-12-12 08:43:12 följande:
    Komjölk är slembildande och kan göra reflux värre. Sen måste det ju finnas en tanke med att ni fått Nutramigen? Kräkningar är fö vanligt om de inte tål komjölk, jag tycker absolut ni ska be att få prova en aminosyrabaserad ersättning och se om det gör skillnad.

    Sonen slutade kräkas som genom ett trollslag vid övergång till mjölkfri amning. Vi fick Nexium senare och det blev skillnad på 4-5dgr. Han kräktes inte då utan hade mer åt magproblem. Apropå din andra tråd.

    Hoppas det snart blir bättre!
    Jo, vi fick Nutramigen för att jag själv tog upp frågan på BVC om det kanske kunde vara komjölksallergi. Men som sagt - vi har inte märkt någon förbättring alls sen vi började med det för ca 4 veckor sen. Kräkningarna har inte minskat ett enda dugg - vi tycker snarare att de ökar och ökar hela tiden.

    Ok, då vet jag att det kanske kan ta ett par dagar till med Nexiumet? Har t o m ringt tillverkaren nu och bett de svara på hur snabb effekt det ska ha.
    Jag vet snart inte hur vi ska orka - det är korta, korta stunder om dagarna som han är lite glad, sen kör det igång igen med gnäll, gråt och skrik. Det enda som hjälper är bärselen - ibland inte ens den .
    Och sen kräks, kräks och kräks han.

    Tack snälla för ditt svar Mandelskorpan. Vi får verkligen hoppas det blir bättre snart. Vet inte vad det kan vara annars?
  • Mandelskorpan

    Stackare så jobbigt Att hålla bebben lite upprätt kan hjälpa så sele och att höja huvudänden på sängen kan hjälpa.

    Det finns även förtjockningsmedel man kan blanda i ersättning för att den ska ligga lite tyngre i magen och inte åka upp lika lätt. Vet inte mkt om det då vår unge slutade kräkas av mjölkfritt. Men fråga er dr.

    Tror det finns 3 aminosyrabaserade ersättningar, Neocate, Nutramigen AA och Alfamino. Sonen kräktes av AA troligen pga Tapiokastärkelsen. Neocate gick bra.

  • jmmm

    Lääängesen jag var här inne. Men nu tänkte jag fråga om någon har barn som sövts för gastroskopi eller ph mätning?
    kan ni berätta. Min 8åring ska gör de nu i veckan

Svar på tråden Tråden för oss med barn som har gastroesofageal refluxsjukdom #13