• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    NY TRÅD!

    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)


    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)
    Dags för ny tråd, gamla som nya är välkomna att läsa information eller informera sig och dela sina tankar runt GBS under graviditeten.
    Kom ihåg att titta in i tråden och berätta om din förlossning när den långa väntan är över!
    Stå på er tjejer, det är en alldeles för jobbig kamp mot vården som många av oss fått/får driva. Men resultatet är värt allt slit.

    I Sverige har man valt att inte informera blivande mödrar om GBS och dess faror. De som får information är ett fåtal och informationen varierar från person till person.
    De flesta som blir hårt drabbade av GBS hade ingen aning om att det fanns något som hette GBS innan de blev drabbade. Det är viktigt att vi som vet om GBS informerar alla som söker information runt GBS.
    I flera länder i Europa går man aktivt ut och informera om GBS till alla gravida, tyvärr så har Sverige valt en annan linje. I vissa länder screenar man alla gravida i slutet av graviditeten, men inte Sverige.

    Infpreg, Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?top...
    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...
    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b
    Artikel på familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla oss:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977
    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067
    Internationell GBS sida:
    www.groupbstrepinternational.org//index.html
    Amerikansk sida:
    www.groupbstrep.org/
    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php
    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m44817645-77.ht...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-18 10:33
    Infpreg.Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/mai
    n.asp?topic=6

    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...

    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b

    Artikel på Familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla odds:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977

    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067

    Amerikansk sida
    www.groupbstrep.org/

    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php

    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m49381971.html
  • Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*
  • Birry

    Hej igen. Nu behöver jag er hjälp!

    Är i v 15 nu och fick mitt förra barn i 29+6 pga vattenavgång i 28+6 pga GBS. I går skulle jag träffa läkaren på specMVC för samtal om detta och hur jag ska provtas under denna graviditet. Jag var oerhört laddad och skrev upp frågor på lapp etc. När jag kom dit fick jag träffa läkaren i 14 minuter, hon förklarar att hon inte fattar varför jag ens skulle gå på ett läkarbesök ("att bebisen kommer för tidigt kan vi ju inte göra något åt") och deklarerar att jag ska få lämna urinprov varannan månad. That´s it och vips står jag ute i korridoren igen med mitt frågepapper fortfarande i fickan!!!

    Jag hann inte ens fatta vad som hände, men efteråt grät jag som en tok och ville bara glömma allt. Efter pepping från min fru (som tyvärr inte var med pga sjuka barn) så ringde jag min BM och berättade hur jag hade blivit bemött. Hon var chockad och erbjöd ny läkarkontakt (men en annan läkare!!!) snarast. Hon hade ingen förklaring till varför den första läkaren betedde sig som hon gjorde.

    Men, nu undrar jag, eftersom den nya läkaren har rätt att ändra "provtagningsplanen" som första läkaren satte: Vad är en rimlig provtagningsrutin tycker ni? (Jag hade liksom trott att jag skulle få höra det av min läkare, men inser att jag behöver hjälp av er som varit i samma sits som mig). Är varannan månad "ok" intervall? Lämnar ni urinprov som kollas med sticka och skickas för odling om det är utslag på något (jag hade 1+ på protein, men läkaren ville ändå inte skicka igår eftersom de odlat i mitten på mars - är det normalt?). Kan man ha neg på allt på stickan och ändå ha farliga halter GBS i urinen?

    Jag trodde nog att jag skulle få odling varannan vecka, oavsett urinstickan... Är det galet att tro?

    Är det någon som fått provtagning någon "annanstans" (tappen) regelbundet? Ska man kräva det? Jag har fortfarande svårt att köpa att urinodlingar kan säga hur det står till i vagina/ på tappen...

    Är det något annat jag ska be om/tänka på när jag träffar läkaren?

    Den första läkaren sa dessutom att det inte är säkert att jag får AB-dropp vid förlossningen eftersom jag ska snittas, om inte hinnorna är sönder, är det vettigt??

    Förlåt att det blev långt, hoppas att någon orkar/kan svara. Tack på förhand!

  • L E A
    Birry skrev 2010-04-13 20:41:21 följande:
    Hej igen. Nu behöver jag er hjälp!Är i v 15 nu och fick mitt förra barn i 29+6 pga vattenavgång i 28+6 pga GBS. I går skulle jag träffa läkaren på specMVC för samtal om detta och hur jag ska provtas under denna graviditet. Jag var oerhört laddad och skrev upp frågor på lapp etc. När jag kom dit fick jag träffa läkaren i 14 minuter, hon förklarar att hon inte fattar varför jag ens skulle gå på ett läkarbesök ("att bebisen kommer för tidigt kan vi ju inte göra något åt") och deklarerar att jag ska få lämna urinprov varannan månad. That´s it och vips står jag ute i korridoren igen med mitt frågepapper fortfarande i fickan!!!Jag hann inte ens fatta vad som hände, men efteråt grät jag som en tok och ville bara glömma allt. Efter pepping från min fru (som tyvärr inte var med pga sjuka barn) så ringde jag min BM och berättade hur jag hade blivit bemött. Hon var chockad och erbjöd ny läkarkontakt (men en annan läkare!!!) snarast. Hon hade ingen förklaring till varför den första läkaren betedde sig som hon gjorde.Men, nu undrar jag, eftersom den nya läkaren har rätt att ändra "provtagningsplanen" som första läkaren satte: Vad är en rimlig provtagningsrutin tycker ni? (Jag hade liksom trott att jag skulle få höra det av min läkare, men inser att jag behöver hjälp av er som varit i samma sits som mig). Är varannan månad "ok" intervall? Lämnar ni urinprov som kollas med sticka och skickas för odling om det är utslag på något (jag hade 1+ på protein, men läkaren ville ändå inte skicka igår eftersom de odlat i mitten på mars - är det normalt?). Kan man ha neg på allt på stickan och ändå ha farliga halter GBS i urinen? Jag trodde nog att jag skulle få odling varannan vecka, oavsett urinstickan... Är det galet att tro? Är det någon som fått provtagning någon "annanstans" (tappen) regelbundet? Ska man kräva det? Jag har fortfarande svårt att köpa att urinodlingar kan säga hur det står till i vagina/ på tappen... Är det något annat jag ska be om/tänka på när jag träffar läkaren? Den första läkaren sa dessutom att det inte är säkert att jag får AB-dropp vid förlossningen eftersom jag ska snittas, om inte hinnorna är sönder, är det vettigt??Förlåt att det blev långt, hoppas att någon orkar/kan svara. Tack på förhand!
    Rutinerna är olika på olika sjukhus det har vi lärt oss i denna tråd. Jag slutar dock inte förvånas över läkarnas sätt att se på detta med gbs. Dom tar det för lätt på nått sätt.

    Jag kan skriva min egen story och det jag krävde (grät floder innan jag fick). Jag krävde orling var tredje vecka vilker jag fick. Stockorna visade aldrig nått på mig inte ens vanlig uvi då jag kissade blod.
    Höga halter av gbsen yttrade sig i uvi på mig så det var rätt enklet o tolka kroppens signaler. Fick lämna odling och pencillin utskrivet ganska direkt.

    Snittades den 1 april och fick ingen dropp. Man skall vid snitt inte ha dropp om inte vattnet gått innan eller så.

    Hoppas någon annan kan ge dig svar på dom frågor du har. Jag fick dock uvi direkt efter förlossningne. Dom misstänker att kateten spökat till det då odlingen inte visade någon gbs alls bara uvi.
  • gulligavera

    Det har forsatt o kommer forrfarande tjockt slem med både brunt o färskt blod i.
    Har ont som mensvärk o glesa men rejäla förvärkar...

  • L E A
    gulligavera skrev 2010-04-14 10:08:52 följande:
    Det har forsatt o kommer forrfarande tjockt slem med både brunt o färskt blod i.Har ont som mensvärk o glesa men rejäla förvärkar...
    Har slemmisen lossnat eller är det kanske det som sker nu? På mig så rann det färskt blod så hela duschkabinens botten var täckt när slemmisen lossnade. Hade dock inga värkar men väldigt kraftig "mensvärk" kvällen o natten innan.

    Hade jag varit du hade jag åkt in! När slemmisen lossnar så blir ju infektionsrisken större. Den "återskapas" om den lossnar tidigt i graviditeten men inte på slutet har jag fått veta...
  • gulligavera

    Har ju kommit massa segt tjockt slem under 3 dagar nu, med både färskt och brunt blod.
    Hoppas på att det drar igång snart, har haft som grym mensvärk i 3 dagar nu.

    Om det skulle bli en infektion får man feber då?

  • Pyzzlan

    Gulligavera: Har man tagit en vaginal  bakterieodling på dig nu? Det skulle jag nog vilja ha gjort i ditt läge.  

  • gulligavera

    Nej men i Måndags skickades en urin odling o det var antagligen neg
    eftersom dom inte ringt den här gången.

    Bör jag ringa in till förlossningen?

    Vill inte åka in i onödan då det ligger 5 mil bort enkel resa.

  • Pyzzlan

    GV: Om du har flytningar så kan ju urinodlingen vara negativ och bakterierna finns i vaginan. Den kan ju tas på ett vanligt laboratorie.

  • L E A
    gulligavera skrev 2010-04-14 15:42:30 följande:
    Har ju kommit massa segt tjockt slem under 3 dagar nu, med både färskt och brunt blod.Hoppas på att det drar igång snart, har haft som grym mensvärk i 3 dagar nu.Om det skulle bli en infektion får man feber då?
    Jag hade fått panik om jag känner mig rätt

    Hoppas verkligen det ordnar sig för dig! Tänker på dig!
Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*