• L E A

    Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*

    NY TRÅD!

    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)


    Samlingstråd för oss med GBS (Streptokocker B)
    Dags för ny tråd, gamla som nya är välkomna att läsa information eller informera sig och dela sina tankar runt GBS under graviditeten.
    Kom ihåg att titta in i tråden och berätta om din förlossning när den långa väntan är över!
    Stå på er tjejer, det är en alldeles för jobbig kamp mot vården som många av oss fått/får driva. Men resultatet är värt allt slit.

    I Sverige har man valt att inte informera blivande mödrar om GBS och dess faror. De som får information är ett fåtal och informationen varierar från person till person.
    De flesta som blir hårt drabbade av GBS hade ingen aning om att det fanns något som hette GBS innan de blev drabbade. Det är viktigt att vi som vet om GBS informerar alla som söker information runt GBS.
    I flera länder i Europa går man aktivt ut och informera om GBS till alla gravida, tyvärr så har Sverige valt en annan linje. I vissa länder screenar man alla gravida i slutet av graviditeten, men inte Sverige.

    Infpreg, Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/main.asp?top...
    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...
    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b
    Artikel på familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla oss:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977
    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067
    Internationell GBS sida:
    www.groupbstrepinternational.org//index.html
    Amerikansk sida:
    www.groupbstrep.org/
    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php
    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m44817645-77.ht...

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-12-18 10:33
    Infpreg.Kunskapscentrum för infektioner under graviditet:
    www.medscinet.se/infpreg/allinfo/mai
    n.asp?topic=6

    Socialstyrelsens rekommendationer:
    www.socialstyrelsen.se/publikationer2008/2008...

    Smittskyddsinstitutet:
    www.smi.se/sjukdomar/streptokocker-grupp-b

    Artikel på Familjeliv om en liten kille som klarade sig mot alla odds:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.501977

    Artikel på familjeliv om hur GBS smittar:
    www.familjeliv.se/Foralder/1.502067

    Amerikansk sida
    www.groupbstrep.org/

    Engelsk sida:
    www.gbss.org.uk/index.php

    Norsk sida:
    www.gbs-info.net/

    Den gamla tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-2-143/m49381971.html
  • Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*
  • L E A
    Trådens bf-lista!

    L E A,  2:a barnet, har en pojk född 04..... bf 11/4 planerat snitt 1/4 (snittet har inget med gbs att göra) 

    Pyzzlan: Son född 04/07, BF 3/5/2010

    Kickansmamma Dotter född 04, Son född 05, BF (svårdaterad mellan 5 o 14/5 2010

    gulligavera 3:e barnet, dotter född -03, dotter född -05, BF 6 Maj (pojk)

    Stina85, 2:a barnet, har en flicka född -07, BF 18/8.
  • L E A
    Orchido skrev 2010-03-29 12:42:21 följande:
    HejJag är lite nyfiken på om någon fått igångsättning pga. b-streptockocker
    Om det finns sånna omständiheter som talar om att det bästa vore o sätta igång förlossningen gör man nog det oavsätt. Man övervakas nog lite mer när man är gbs bärare men att det skulle va annorlunda tvivlar jag på. Det som min bm sagt är väl att man inte snittar på grund av gbs om det inte finns andra orsaker eller att man inte behandlar en gbs smittad om denne inte har några besvär av sin gbs. Då kan halterna i princip vara hur höga som helst men har man inte ont av det så görs det inget.

    Så har man inte besvär av sin gbs så görs det sällan något åt det...
  • Cherrybabe71

    L E A,  2:a barnet, har en pojk född 04..... bf 11/4 planerat snitt 1/4 (snittet har inget med gbs att göra) 

    Pyzzlan: Son född 04/07, BF 3/5/2010

    Kickansmamma Dotter född 04, Son född 05, BF (svårdaterad mellan 5 o 14/5 2010

    gulligavera 3:e barnet, dotter född -03, dotter född -05, BF 6 Maj (pojk)

    Stina85, 2:a barnet, har en flicka född -07, BF 18/8.

    Cherrybabe71, BF 1 juni med 6:e barnet som blir en tjej, har en dotter född -88 och fyra söner födda -90,-92,98 och -99. Yngste sonen har ryggmärgsbråck och är rullstolsburen

  • gulligavera
    L E A skrev 2010-03-27 14:35:21 följande:
    Hur mår du GV?!
    34+3 nu så jag börjar se målet iaf!

    Har sedan ett par veckor blivit beroende av nässpray :(
    Ngn mer som har det bekymret?
    Blir täppt när jag sitter ner och på natten, blir väl 3 ggr om dagen som jag tar
    till sprayen tyvärr.
    Använder Otrivin.

    Har klätt babykorgen och bäddat den och vagnen står här hemma ny o fin.
    Har tvättat upp alla dom minsta babykläderna och håller på att packa väskan.
    Vill vara väl förberedd.

    Hur går det för er andra?

    Kramar
  • Cherrybabe71

    Usch.. haft såna sammandragningar inatt och mår pyton!

    Mår mer illa trots postafen och det typ värker hela tiden och molar.. känns som tappen.. igår var det liiite slem i flytningen men helt klart och inget blod men har inte fått blod innan mina tidigare förlossningar heller... knappt ens märkt att slemproppen gått innan trots 5 barn så vet inte om delar börjar slöppa redan.. går in i v 32 imorrn så hoppas hoppas bara att det inte är något ännu!

    har dock fött i v. 30 , v-36, v 35 , v36 och v 37 innan så är ju klart orolig att det kan börja hända nåt här nu i veckorna.. har inplanerat barnkalas både fredag och lördag för  mina söner så vill VERKLIGEN hinna med det innan nåt händer!

    Vet ju inte om det "bara" är mina vanliga onda sammandragningar men känns mer intensivt när de kommer nu och hela jag mår "dåligt" på nåt sätt.. känner mig halvsjuk i kroppen och ont i ben , höfter,vader och massiv nästäppa...

    'Ni som haft symptom av GBS hur har det yttrat sig? Funderar att ändå åka in till förlkossningen men drar mig för det också .. vill inte bli inlagd men heller inte avfärdad.. åååh.. så JOBBIGT!!!!

     Vill verkligen hinna med kalasen och + att tjejen gärna får ligga kvar några veckor till och växa på sig! men man styr ju inte själv precis.. :-P

    Pratade med förlossningen igår natt som tyckte jag kunde komma in men jag fick valet att avvakta ifall det gav med sig, dock skulle jag lämna urinprov idag ifall jag inte kom in till min vanliga BM för odling sa de i vilket fall.... tog en citodon och somnade en stund men vaknade dock av värkar flera ggr, som inte var regelbundna. Klarade av att lämna in urinprov som inte vid första stickan visade några bakterier men  har ju haft GBS positivt på odling förr så...tar ett par dar.. Min BM skrev en notering ifall jag behöver åka in till förlossningen senare idag.. PUH!

    Nån som kan ge några råd? Känner mig kluven.. vill ju hinna stoppa en ev förlossning OM det nu skulle vara på G men ändå inte åka in i onödan 10 mil t.o.r...

  • thia79

    Gulligavera: här är en till som är nässpraysberoende! Har varit täppt sedan v 5 är i v 32 nu, använder med otrivin. Vissa dagar tar jag det bara en gång men oftast blir det 2-3 ggr. Maken är lite tokig på mig, men vad ska man göra!? Är ju skitjobbigt att sova o äta när man är täppt, man har ju inte samma lungkapacitet (känns det som) när man är gravid. Finns annat som trycker på uppåt ju! :D

  • Orchido
    L E A skrev 2010-03-29 13:49:31 följande:
    Om det finns sånna omständiheter som talar om att det bästa vore o sätta igång förlossningen gör man nog det oavsätt. Man övervakas nog lite mer när man är gbs bärare men att det skulle va annorlunda tvivlar jag på. Det som min bm sagt är väl att man inte snittar på grund av gbs om det inte finns andra orsaker eller att man inte behandlar en gbs smittad om denne inte har några besvär av sin gbs. Då kan halterna i princip vara hur höga som helst men har man inte ont av det så görs det inget. Så har man inte besvär av sin gbs så görs det sällan något åt det...
    okej, tack för svar, anledning för min del är att när jag fick min dotter så hade jag b-streptokocker precis vid slutet av graviditeten, och jag hann knappt få min antibiotika på förlossningen innan hon var ute. Läste att man ska ha fått antibiotika två timmar minst innan iallafall. min fick jag 15 min innan hon kom ut, känns inte direkt som det var någon verkan.
    Jag har en förmåga att föda snabb, plus att jag knappt hade någon smärttröskel vilket skrämmer mig. Denna graviditet fick jag åter igen b-streptokocker. Så man fasar ju inför sin förlossning. Jag vill ha igångsättning pga. att jag inte hann med min andra. Plus att min dotter nu har funktionsnedsättning, vet inte vad som är orsaken till detta, men misstänker ibland att det var b-streptokocker.
  • L E A
    Cherrybabe71 skrev 2010-03-29 15:13:06 följande:
    Usch.. haft såna sammandragningar inatt och mår pyton!Mår mer illa trots postafen och det typ värker hela tiden och molar.. känns som tappen.. igår var det liiite slem i flytningen men helt klart och inget blod men har inte fått blod innan mina tidigare förlossningar heller... knappt ens märkt att slemproppen gått innan trots 5 barn så vet inte om delar börjar slöppa redan.. går in i v 32 imorrn så hoppas hoppas bara att det inte är något ännu!har dock fött i v. 30 , v-36, v 35 , v36 och v 37 innan så är ju klart orolig att det kan börja hända nåt här nu i veckorna.. har inplanerat barnkalas både fredag och lördag för  mina söner så vill VERKLIGEN hinna med det innan nåt händer!Vet ju inte om det "bara" är mina vanliga onda sammandragningar men känns mer intensivt när de kommer nu och hela jag mår "dåligt" på nåt sätt.. känner mig halvsjuk i kroppen och ont i ben , höfter,vader och massiv nästäppa...'Ni som haft symptom av GBS hur har det yttrat sig? Funderar att ändå åka in till förlkossningen men drar mig för det också .. vill inte bli inlagd men heller inte avfärdad.. åååh.. så JOBBIGT!!!! Vill verkligen hinna med kalasen och + att tjejen gärna får ligga kvar några veckor till och växa på sig! men man styr ju inte själv precis.. :-PPratade med förlossningen igår natt som tyckte jag kunde komma in men jag fick valet att avvakta ifall det gav med sig, dock skulle jag lämna urinprov idag ifall jag inte kom in till min vanliga BM för odling sa de i vilket fall.... tog en citodon och somnade en stund men vaknade dock av värkar flera ggr, som inte var regelbundna. Klarade av att lämna in urinprov som inte vid första stickan visade några bakterier men  har ju haft GBS positivt på odling förr så...tar ett par dar.. Min BM skrev en notering ifall jag behöver åka in till förlossningen senare idag.. PUH!Nån som kan ge några råd? Känner mig kluven.. vill ju hinna stoppa en ev förlossning OM det nu skulle vara på G men ändå inte åka in i onödan 10 mil t.o.r...
    Kan svara för hur höga halter av gbs besvärat mig. Det börjar oftast med att jag får kissa oftare. Sen börjar det svida o bärnna till när jag kissar för att övergå i ren smärta. Alla dom klassiska symptom man kan tänkas ha vid en urinvägsinfektion blir 10x värre. Dom kommer oftast väldigt snabbt. Kan ha börjat kissa oftare på fm för att på kvällen nästa gråta för varje droppe som ska ut. Åkte alltid in så fort jag kände av detta, fick lämna urinprov först o få uvi konstaterat, dan efter fick jag lämna odling och börja med pencillin.
    10 dagar efter pencillinkuren fick jag lämna ny odling o då var halterna oftast väldigt låga. Dom två sista odlingarna jag lämnat har varit helt negativa och det var senast i v27 som jag hade uvi. Sen dess har jag varit helt fri och som sagt haft negativa odlingar.
  • Mari78 m pojktriss

    Jag har haft rejäl urinretention, d v s svårigheter att tömma blåsan mina två sista graviditeter. Faktiskt har det varit så illa att första gången jag råkade ut för det fick jag åka in till gyn där de tömde urinblåsan med kateter och sedan har jag fått tömma blåsan själv ett flertal gånger med engångskatetrar. Skitjobbigt och med största sannolikhet så är det ju GBS-infektionerna som gett det resultatet. Och jo, ont fick jag ju så klart av att urinen inte kom ut som den skulle.

Svar på tråden Samlingstråd för oss med GBS (streptokocker B) *NY*