• Svar på tråden Hörselskadade och döva barn del 4
  • Q78

    Hej på er!


    Nu kommer hörapparater bli en del av vardagen för oss också då sonen ska få sina i slutet av april. Var på vårt första besök på Rosenlund i torsdags och de gjöt avtryck i öronen, något han inte gillade Fick även förklarat hur han hör, om man utgår från det senaste testet som gjordes. Det är vi det ljusa tonerna, diskanten, ex s, f och sh ljud, som hans kurva dippar nedåt. De andra tonerna hör han bra. Lätt nedsättning på vänster sida och måttlig på höger. Han kan klara sig rätt bra utan hörapparater men för att optimera hans språkutveckling så kommer de att behövas (han är 1 1/5 år). Han säger en hel del ord, har ett rätt stort ordförråd men som igår när han skulle säga spagetti så blev det bara getti. Kanske kan det rätta till sig med apparaterna. Hoppas så klart på det. 
    Självklart vill vi ge vår son de bästa förutsättningarna han kan få men nu när han får hörapparater så kan jag inte undgå att känna att allt blir så tydligt att han verkligen hör sämre än vad många andra barn gör. Det kommer även att bli mer synligt och tydligt för andra. Tänker på vad många här har skrivit om reaktioner från omgivning. Konstiga frågor och folk som glor  
    Ang ni som har era barn på Rosenlund och som har en annan typ av hörapparat. Jag frågade om den sorten men fick till svar att den än så länge bara ingår i ett projekt och inte är godkänd på marknaden ännu. Men ev kommer den att finnas det i framtiden. Tyckte även att audionomen pratade om att barnen har en viss typ av nedsättning för att ha de apparaterna. Kanske missuppfattade jag henne. Stämmer det, ni vars barn som har dessa?
    Ledsen att det blev långt det här. 
    Trevlig helg!
  • Lejon Sthlm
     Men ev kommer den att finnas det i framtiden. Tyckte även att audionomen pratade om att barnen har en viss typ av nedsättning för att ha de apparaterna. Kanske missuppfattade jag henne. Stämmer det, ni vars barn som har dessa? Ledsen att det blev långt det här.  Trevlig helg!
    hej,
    har haft den nya widex hörapp- till våran lillkille från start, han fick sina 6mån. gammal nu i början av året. och vi är super nöjd, han har en måttligt hns någonstans mellan 40-50dB men vet även av andra barn som har uppåt 70db som har den.. jag fråga sist våra audionomer om de var något särskilt me de barnen som fått prova på, dvs. form av hns el. ålder o då svara de att de ville ha små barn till projektet men de sa inget om typen el. graden av hns! men jag vet dock me insider info att vi får den riktiga hörisen nu i maj då de har producerats! de vi har nu är en prototyp som vi får ha kvar tills vi får den "producerade" o godkända, men de skulle inte va någon skillnad sa de. sen ang. att de blir synligt o folk tittar kan va jobbigt i början o vissa dagar men sen charmas dem av vårat sociala lilla troll till kille så nu tänker jag faktiskt inte så mkt på de och vår Leo föddes ju så här o är ju som den han alltid varit o har aldrig hört annorlunda så han vet ju inget annat sen kommer han ju också alltid haft de där små hörisarna bakom öronen hela sitt liv, o är inte van vid ngt annat  då han va 6mån. när de hamna där så han vet ju inge annat på den punkten heller..

    o tekniken går framåt i rasande fart så de ligger ju helt i tiden de här med hörseln som just har sin lösning i tekniken ;)

    tror de är vi föräldrar o mammor som får jobba me att inte tycka synd om dem o vilja skydda dem lite extra, va lite mer som barn är: bara acceptera saker som de är!!
  • Lejon Sthlm

    radhus anna o ni andra som lyssnat via hörisar:
    de har vi med, har faktiskt ett sånt man lyssnar av dem med hemma o ljudet är väldigt speciellt, man får som normalhörandes en super hörsel där som sagt alla ljud höjs lika, men tror mkt att de annorlunda för de med hns, de sa alla fall audionomerna till oss, att de låter annorlunda för en hörselskada då den höjer upp o fyller ut luckorna där de inte hör.. dock är de ju så att d elåter på ettspec. sätt men jag tänker som så att vår kille har ju hört så sen han va 6mån. så för honom är de ju så världen låter! o är oändligt tacksam för att han hör världen, även om den låter annorlunda för honom.

  • Q78
    Lejon Sthlm skrev 2010-04-12 18:30:46 följande:
    hej, har haft den nya widex hörapp- till våran lillkille från start, han fick sina 6mån. gammal nu i början av året. och vi är super nöjd, han har en måttligt hns någonstans mellan 40-50dB men vet även av andra barn som har uppåt 70db som har den.. jag fråga sist våra audionomer om de var något särskilt me de barnen som fått prova på, dvs. form av hns el. ålder o då svara de att de ville ha små barn till projektet men de sa inget om typen el. graden av hns! men jag vet dock me insider info att vi får den riktiga hörisen nu i maj då de har producerats! de vi har nu är en prototyp som vi får ha kvar tills vi får den "producerade" o godkända, men de skulle inte va någon skillnad sa de. sen ang. att de blir synligt o folk tittar kan va jobbigt i början o vissa dagar men sen charmas dem av vårat sociala lilla troll till kille så nu tänker jag faktiskt inte så mkt på de och vår Leo föddes ju så här o är ju som den han alltid varit o har aldrig hört annorlunda så han vet ju inget annat sen kommer han ju också alltid haft de där små hörisarna bakom öronen hela sitt liv, o är inte van vid ngt annat  då han va 6mån. när de hamna där så han vet ju inge annat på den punkten heller.. o tekniken går framåt i rasande fart så de ligger ju helt i tiden de här med hörseln som just har sin lösning i tekniken ;) tror de är vi föräldrar o mammor som får jobba me att inte tycka synd om dem o vilja skydda dem lite extra, va lite mer som barn är: bara acceptera saker som de är!!
    Hej och tack för ditt svar! Oj, det låter ju toppen att de kommer att finnas på marknaden snart. Får jag fråga hur de ser ut? Fäster man något bakom örat eller är det bara något som sitter inuti själva örat? Min lillkille är ju 1 1/5 år och jag misstänker att vi kommer att få kämpa en hel del för att få honom att behålla hörisarna på. Hans vilja är ganska så starkt just nu  
    När du säger 40-50 db hör han det över alla frekvenser eller vissa? Jag tror också de hörisarna ni har bör fundera för alla typer av nedsättningarna. De justerar ju efter vilken typen av nedsättning barnet har och höjer upp det ljudet som är dåligt. Helt otroligt att det fungerar så. 
    Ja, men visst är det så att tekniken går framåt i snabbt tempo. Kanske kommer det i framtiden också finnas möjlighet att operera skador i inneröronen. Vem vet. 
    Förresten, vet du om Rosenlund ordnar några föräldrarträffar? Skulle vara toppen att få träffa både barn och föräldrar som är i samma situation. 
  • Zharmy
    Q78 skrev 2010-04-12 20:53:46 följande:
      Förresten, vet du om Rosenlund ordnar några föräldrarträffar? Skulle vara toppen att få träffa både barn och föräldrar som är i samma situation. 
    ja det gör de... kolla deras hemsida för datum. tror nästa träff var 24 april, ni andra rätta mig om jag har fel... brukar finnas korv m bröd... öppnar kl 17...
  • anne h
    Moloko skrev 2010-04-09 21:21:54 följande:
    Lejon: Jag tror inte att ci-barn har andra akustiska behov än hörapparatbarn. De säger ju att ci-ljudet är bättre än hörapparat-ljudet men likväl är de långt ifrån normalhörande. Jag märker på Clara hur hon ofta drar sig ifrån när det blir stimmigt. Något som var oerhört lärorikt (och chockartat) för oss var när Clara var 3 månader gammal och bar hörapparater (hon fick det först då vi inte visste hur dåligt hon hörde) var att själva få testa hörapparater. Specialpedagogen kom hem till oss med vad som liknade stetoskop (men det var inte ett stetoskop) där hörapparater var påkopplade för att föräldrar skulle förstå hur ljudet lät i hörapparater. Just för att man skulle inse hur alla ljud i hemmet lät. Så vi gick omkring med dessa 'stetoskop' och gjorde vanliga sysslor, satte igång kaffemaskinen och gjorde en espresso, stängde (slog) i skåp etc. Värsta upplevelsen var när min man hade en plastpåse i händerna och prasslade samtidigt som han pratade. Jag hade ingen chans att höra vad han sa eftersom påsprasslet förstärkes lika mycket som talet. Jag grät som en stucken gris efter att hon lämnat huset. Det var en fruktansvärd upplevelse, men väldigt väldigt nödvändig. Vi hade ju aldrig annars kunnat förstå hur ljuden förstärks i en hörapparat och hur burkigt det var och det gjorde oss genast medveten om hur vi var tvugna att bli mer ljudmedvetna när vi kommunicerade med Clara. Samtidigt som jag skriver det här är jag rädd att jag gör många ledsna och upprörda men jag vill bara berätta om hur vi upplevde det. Vi önskar SÅ att vi kunde få uppleva liknande fast med ci-ljud men det har vi inte kunnat. Dock är ovan upplevelse så stark att vi idag lever som om det är det ljudet Clara uppfattar. Vi vet att ljudet sägs vara mycket bättre i ci, men det är väldigt individuellt och detta är den enda referens vi har och då lever vi efter den. Samtidigt vill jag påpeka att jag vet inte vad för modell av hörapparat vi fick lyssna in på och tekniken går ständigt frammåt. Är det någon annan än vi som fått 'lyssna in' på en hörapparat?Jag hoppas verkligen inte att jag gjort någon ledsen för det är absolut inte min mening!!!
    Jag har ett stetoclip som jag låter ny personal prova happarna med, just för att de ska få en förståelse för hur det låter, vilka ljud de ska undvika i görligaste mån..
    Jag personligen tycker pennor är vidriga.. klickadet, när folk tappar dem på bordet, eller helt enkelt bara lägger ner dem, dvs släpper dem den sista cm... mkt hårt ljud i happarna
    /anne.h, stolt morsa till fyra absolut perfekta barn ♥
  • Moloko

    anne h: Så smart att du själv har ett sådant, tror att det är oerhört viktigt att berörd personal och inte bara vi föräldrar får lyssna av.

  • ullehj

    Hej.

    Vi funderar mycket över ljuddämpning hemma. Då sonen har hörselnedsättning och hörapparater. Är 10 månader, så kan ju inte riktigt säga själv hur ljudmiljön är men vi vet sen innan att ljudet far omkring ganska bra.

    Försökt hitta på nätet, tips mm. Men någon här som vet. Snygg ljuddämpning till väggar som inte är svindyrt? Annat man skall tänka på.?

  • anne h

    Jag behöver hjälp.. logopeden som _borde_ hjälpa gör inget..

    Någon som har bra förslag på hur man får in [-ng]-ljudet??? C hör det förmodligen inte ens, så hur lär man sig då att _uttala_ det..?


    /anne.h, stolt morsa till fyra absolut perfekta barn ♥
  • Lizard

    vi har också stetoskop (stetoclip?) tillElsas hörisar, bra för att tetsa om de låter bra så att inte filtrena behöver bytas osv. Ullehj, tygbonader! fint tyg och rundstång, häpp! Vi har även en specialduk på bordet som är filt med atihalkbaksida, på det ligger vaxduk

Svar på tråden Hörselskadade och döva barn del 4