• Svar på tråden Hörselskadade och döva barn del 4
  • Zharmy
    Lizard skrev 2010-04-15 15:06:48 följande:
    Mycket fina namn på döttrarna Zharmy särskillt lillan
    tack :)
  • Lejon Sthlm

    ZHARMY: förstår att man är på sin vakt när man en gång gjort hela denna hörselkarusell, speciellt om de skedde med första barnet. för oss blev de ju en chock, då vi hade den vanliga "bebis" turen färskt i minnet, o där ingick ju inga hörsel utredn. och habilitering. men de kan faktiskt vara så att hon bara ignorerar då hon är så himla liten, vår lill kille hade ju bara på ena örat till att börja med o normalhör. på andra o han sov o sov o reagera inte mkt den allra första tiden precis som normalhör. stora syster.. men hursom helst så vet ni ju denna gång hur allt går till om de skulle va någon hns och de kan ju va tryggt :)

    Någon annan som har några tips för att göra ljudnivån behagligare i hemmet??

  • Lejon Sthlm

    zharmy: undrar vilken grad av hns din dotter har? Hon går på fsk i huddinge var det va? Har det att göra med att du vill att hon ska stimulera sina kunskaper i tsp eller hur resonerade ni runt fsk? Då du själv har erfarenhet av hörselskada är jag intresserad av hur era tankar gått, om du vill dela med dig :)

  • Zharmy
    Lejon Sthlm skrev 2010-04-15 19:57:44 följande:
    zharmy: undrar vilken grad av hns din dotter har? Hon går på fsk i huddinge var det va? Har det att göra med att du vill att hon ska stimulera sina kunskaper i tsp eller hur resonerade ni runt fsk? Då du själv har erfarenhet av hörselskada är jag intresserad av hur era tankar gått, om du vill dela med dig :)
    Linnéa är döv på 90 db (-30 db kan man dra av säger de för alla tester har varit stökigt, hon gråter varje gång och vill inte så de vet inte riktigt fortfaande, och enligt mig själv hör hon ca 75-85 pga jag tror hon hör som jag, testar ju ljud med henne och ser att hon reagerar lite som jag).

    Eftersom tsp är vår moderspråk dvs hela min familj, och sambos familj e döva/hsk/vuxendöva så var det naturligt att lea går i huddinge med tsp miljö.
    Jag hör ju 75 db men jag skulle aldrig kunna klara en vanlig skola med hörande barn (alltså gick jag i hörande förskola själv som liten i 4 år) och lea är sämre än mig så det finns inget att diskutera - ett självklar förskoleval var det.

    Vi valde också att inte ge CI pga (både vi och ci teamet är överens) att det kommer att ge ungefär samma resultat i talutveckling/ljudmedvetanhet som hörapparater PÅ GRUND AV att vi inte har möjlighet att ge talstimulans i vardagen, ingen i vår familj kan höra (utom min bror som bor i en annan ort) och ingen kan prata, och vi valde teckenspråkig förskola så där är det inte fullt talspråk även om det finns, och kommer att välja specialskolan manilla eller alvik
    CI:et blir då bara ett "bonus" dvs man hör bättre än hörapparater kanske men har ingen nytta av dem då talstimulansen inte uppmuntras.
    Även om vi VILL uppmuntra det så måste vi ge det ännu mer tid än vad ni behöver göra ni som har talspråk hemma dygnet runt...

    Vi satsar istället på att stimulera skriftig svenska och teckenspråk parallellt och det funkar jättebra, lea är bara 2 år och kan bokstavera sitt namn, läsa hela alfabet räkna och har en teckenspråksnivå lika med ett år äldre barn minst, så vi är nöjda med det istället.

    Jag har hela tiden utgått från mina egna erfarenheter som hörselskadad, med 73-75 i db och tänkt att lea är lite sämre.... jag vet ungefär var begränsningarna finns i samhället, skola och omgivningen..
    Samtidigt har jag i baktankarna varit medveten om att hörapparat tekniken utvecklats oerhört men inte tillräckligt om man inte kan stimulera mer än det som krävs.

    Hade jag varit hörande eller min sambo hörande, kanske hade situtinen varit ett annat, dvs talspråket finns hemma....
    Men då hade vi nog ändå valt en teckenspråkig förskola, där hon kan gå på talgruppen växelvis, för teckenspråket är det språk man FULLT kan känna sig trygg i om man har ngn form av hörselskada.

    Ja det var mina tankar, ungefär :)

    Alla har olika erfarenheter och upplevelser, och jag respekterar alltid allas beslut, jag blandar mig inte i andras beslut - som jag tidigare sagt i ngn inlägg - när de gäller val av förskola, skola, CI eller inte o.s.v. men jag tycker att man borde åtminstone fundera över tsp som ett alternativ språk, inte utesluta den helt som vissa okunniga läkare os.v. rekommenderar. Tsp är lika viktigt att kunna TIDIGT som talspråket, lär man sig tsp sent så hackar man sig fram som äldre med sisådär tsp, det är svårt o lära sig tsp flytande i äldre ålder.. så där står man med halvhörsel/talförmåga och halv tsp... inget kul situation anser jag.
  • Lejon Sthlm

    intressant med dina tankar
    och som sagt så resonerar man nog väldigt olika beroende på situationen man befinner sig i och hur hns ser ut. Vår utg. punkt är ju storasysters fsk som vi känner oss trygga och nöjda med (hade väldigt höga krav) och ännu högre nu när sonen har en hns, men sen får man nog alltid omvärdera o granska sina val o beslut allteftersom man ser hur saker o barnet utv.

    har en stark tanke om att jag vill att han ska ha tsp som andra språk då han alltid har en trygg grund om tekniken harvar osv. att han kan anv. tsp tolk och så i framtiden, men just nu lägger jag allt på talet o tss samt avt.
    men till hösten tänkte jag gå kurs, man måste ju börja med att lära sig själv, då allt detta är främmande land för oss då ingen i släkten har hns el. är döv
    men stort tack för att du delar med dig :)

  • Zharmy
    Lejon Sthlm skrev 2010-04-15 20:59:34 följande:
     men till hösten tänkte jag gå kurs, man måste ju börja med att lära sig själv, då allt detta är främmande land för oss då ingen i släkten har hns el. är dövmen stort tack för att du delar med dig :)
    ;) sant.... ni kan lära er nu under tiden :)

    Varsågod

    Kram
  • ullehj
    Lejon Sthlm skrev 2010-04-15 11:44:32 följande:
    vi har gått loss med gardiner överallt, de tjockaste vi kunnat hitta o sen mattor och i sonens rum en heltäckningsmatta (de är otroligt behagligt där inne som en frizon för öronen) o sen är ju tydligen öppna bokhyllor med böcker den bästa ljudabsorbenten. vi ska köpa tyger nu i helgen som sambon ska göra tavlor av och anv. nå slags plattor som stoppar ljudet" han är snickare o har ju koll på sånt där, men när de är klart kan jag info. hur han gjorde o va han anv. för som sagt de som finns att köpa av specilister på omr. är ju galet dyra!!såg man kan trycka upp foto tavlor o egna motiv på sånna spec. absorbent tavlor men de kosta 4000kr styck
    tack för tips, ska nog se om vi kan byta ut lite gardinder, ändå pratat om det.
    Du får verkligen gärna berätta om vad sambon gjorde tavlorna av, verkar kanon, precis som du säger är ju färdiga ganska dyra.

    har lite dålig koll på alla här på forumet men hur gammal är din son? såg i annat inlägg att ni ska gå teckenspråk i höst. Ska vi också. Han ni lärt er några tecken som ni använder redan nu?
    Vår son är 10 månader ohc hsn på 50 decibell ca, vad de vet nu i alla fall.
  • Lejon Sthlm
    ullehj skrev 2010-04-16 11:06:12 följande:
    tack för tips, ska nog se om vi kan byta ut lite gardinder, ändå pratat om det. Du får verkligen gärna berätta om vad sambon gjorde tavlorna av, verkar kanon, precis som du säger är ju färdiga ganska dyra. har lite dålig koll på alla här på forumet men hur gammal är din son? såg i annat inlägg att ni ska gå teckenspråk i höst. Ska vi också. Han ni lärt er några tecken som ni använder redan nu?Vår son är 10 månader ohc hsn på 50 decibell ca, vad de vet nu i alla fall.
    Leo är 9mån. och samma hns som er son, vad vi vet nu. Ja de är väl jag som planerar att gå tsp i höst eller att jag börjar med tss, anordnas ju på rosenlund. med kursstart varje termin fattar jag de som.. jag kan vissa tecken redan o vissa kollar jag upp på spreadthesign.com, de är ju lampa boll mamma pappa och så vidare man ältar nu med en 9mån. så de är ju inte så avanc. att lära sig ;) och lillkillen reagerar mkt på just lampa tecknet, mer fascinerad av de tän var lampan är haha
    och stora syster hon kan läsa alla de tecknen jag kan genom att ha tjuvkikat o slängt ett öga, bara 2,5 år helt otroliga e ju ungar!

    återkommer om tavlor, måste hitta tyg nu här först..
  • Zharmy

    Tadaa! Testet avgjord idag! Screeningen visade noll respons dvs Elsa är förmodligen döv.
    Ny test 4 maj!

    Krameli

Svar på tråden Hörselskadade och döva barn del 4