• Svar på tråden Hörselskadade och döva barn del 4
  • ullehj

    Hej.

    Fått nya Hörapparater till sonen. han började plocka bort de andra hela tiden och eftersom det var lätt att öppna batterluckan, så ville audionomen byta. Vi har också haft mycket strul med att det glappar och tjuter/piper jätteofta. Frustrerade att vi inte kan ha dem så ofta vi vill....Men nu...

    Fick han en sort som heter Widex mind440, haft dem i tre dagar och inte en enda gång har de tjutit, samma snäckor som han hade på de andra, bara själva apparaten som blivit utbytt.

    Verkar helt otroligt, vi har provlyssnat massor för man tror ju nästan inte de fungerar men det verkar som de gör det.

    Kan det verkligen vara sådan skillnad på själva apparaterna??? någon mer som har Widex mind 440????

  • maria 84

    Hej!


    Jag har en liten fråga bara som ni säkert kan svara på. När man gjorde hörseltestet precis när dom var födda och fick positivt resultat på det, finns det ändå en risk att dom har någon hörselskada då? Eller är dom testerna 100%iga?
    Tack på förhand!
  • ullehj
    Lizard skrev 2010-04-14 22:14:44 följande:
    vi har också stetoskop (stetoclip?) tillElsas hörisar, bra för att tetsa om de låter bra så att inte filtrena behöver bytas osv. Ullehj, tygbonader! fint tyg och rundstång, häpp! Vi har även en specialduk på bordet som är filt med atihalkbaksida, på det ligger vaxduk
    Lizard: Var har ni hittat den där specialduken med antihalk baksida. Har köpt vanlig bordsfilt coh sen en vaxduk på men det dras ju bort väldigt lätt av den lille

    Tack för tipset, skall ockås byta ut några andra tavlor till kilram ohc tyg istället.
  • maria 84
    Lizard skrev 2010-04-15 09:46:04 följande:
    Maria 84, Jag tror att de är nästan 100% iga, men en hörselskada kan dyka upp senare pga infektiner eller öroninflammationer tex. Ullehj, vi fick tipse på inköpsställe av habiliteringen, duken heter något konstigt som jag inte minns, jag vet tyvärr bara var man kan köpa dem i sydvästra skåne hittade en skoj pdf på ämnet: www.dekorativakustik.se/cms/file_management/f...
    Tack för svaret!
    Har en liten kille här hemma som fick okej på testet men som jag inte tycker reagerar så värst mycket på ljud. Skakar man på en skallra så vänder han sig inte mot den, oftast. Men han kanske helt enkelt inte är intresserad.
  • Moloko

    maria 84: Har en liten tjej på 6 månader som fick godkänt på testerna, och en annan tjej som föddes döv. Jag blir alltid lika förvånad att Lilly (som föddes hörandes) inte ens vänder sig om när jag kör igång en kopp kaffe. Vår maskin för ett sjutusan oväsen, men det är precis som att hon vet vad det är för ljud och reagerar därför inte.
    Prova att ställ dig bakom din son och gör ett plötsligt ljud, slå med grytlock (eller kanske något mindre chockartat) och se om han reagerar då.

  • Lejon Sthlm
    Q78 skrev 2010-04-12 20:53:46 följande:
    Hej och tack för ditt svar! Oj, det låter ju toppen att de kommer att finnas på marknaden snart. Får jag fråga hur de ser ut? Fäster man något bakom örat eller är det bara något som sitter inuti själva örat? Min lillkille är ju 1 1/5 år och jag misstänker att vi kommer att få kämpa en hel del för att få honom att behålla hörisarna på. Hans vilja är ganska så starkt just nu   När du säger 40-50 db hör han det över alla frekvenser eller vissa? Jag tror också de hörisarna ni har bör fundera för alla typer av nedsättningarna. De justerar ju efter vilken typen av nedsättning barnet har och höjer upp det ljudet som är dåligt. Helt otroligt att det fungerar så.  Ja, men visst är det så att tekniken går framåt i snabbt tempo. Kanske kommer det i framtiden också finnas möjlighet att operera skador i inneröronen. Vem vet.  Förresten, vet du om Rosenlund ordnar några föräldrarträffar? Skulle vara toppen att få träffa både barn och föräldrar som är i samma situation. 
    ja de är olika på olika frekvenser, innan 1000 ligger han på 25dB och efter de rasar de ner till runt 50 ganska genomgående, medans ABR låg mer runt 40-50 SÅ NÅGONSTANS ligger hans hörsel nu. Ja rosenlund har familjeträff nu DEN 22 APRIL KL 16.30-19.00 man kan anmäla sig på nätet, sen är det också varje tisd. kl 9.30-12 småbarnsträff för barn 0-3år på rosenlund, jättebra! vi var där i höstas och nu i veckan start de igen men då va vi tyvärr sjuka, men på tisd. ska vi dit tänkte jag!
    hörapparaten har som en transparent öronpropp som sätts i örat o som ett litet plast ankare som håller fast den i örat o sen en smal vajer som går bak till baksidan där en liten metallic vit "dosa" sitter som har batteriet i ,mkt mindre än den traditionella Leo tar sällan av sig dem o han verkar inte märka när de är där el. ej för ibland letar han efter dem fast de är avtagna haha men visst får man ha koll på dem :)
  • Lejon Sthlm
    maria 84 skrev 2010-04-15 08:59:12 följande:
    Hej! Jag har en liten fråga bara som ni säkert kan svara på. När man gjorde hörseltestet precis när dom var födda och fick positivt resultat på det, finns det ändå en risk att dom har någon hörselskada då? Eller är dom testerna 100%iga? Tack på förhand!
    jo visst kan de visa sig sen, även de medfödda hörselskadorna kan yttra sig senare under barnets första år, vår son klarade det ena örat galant för att sedan ha hns på bägge öronen. men som de andra skriver också så kan barn totalt ignorera ljud o filtrera bort dem! Ser jag dagligen på vår normalhörandes dotter att hon ibland beter sig helt "döv" dvs när hon inte vill höra el. är djupt inne i tvn.

     Att barnet blir skrämt o inte "hör saker" komma samt reagerar på plötsliga ljud bakom sig är väl tecken på nedsatt hörsel. Sen kan ju infektioner o sjukdomar sätta ner hörseln efteråt men sånt vet man ju med sig om barnet haft.
    lycka till
  • Lejon Sthlm
    ullehj skrev 2010-04-14 11:50:38 följande:
    Hej. Vi funderar mycket över ljuddämpning hemma. Då sonen har hörselnedsättning och hörapparater. Är 10 månader, så kan ju inte riktigt säga själv hur ljudmiljön är men vi vet sen innan att ljudet far omkring ganska bra. Försökt hitta på nätet, tips mm. Men någon här som vet. Snygg ljuddämpning till väggar som inte är svindyrt? Annat man skall tänka på.?
    vi har gått loss med gardiner överallt, de tjockaste vi kunnat hitta o sen mattor och i sonens rum en heltäckningsmatta (de är otroligt behagligt där inne som en frizon för öronen) o sen är ju tydligen öppna bokhyllor med böcker den bästa ljudabsorbenten. vi ska köpa tyger nu i helgen som sambon ska göra tavlor av och anv. nå slags plattor som stoppar ljudet" han är snickare o har ju koll på sånt där, men när de är klart kan jag info. hur han gjorde o va han anv. för som sagt de som finns att köpa av specilister på omr. är ju galet dyra!!såg man kan trycka upp foto tavlor o egna motiv på sånna spec. absorbent tavlor men de kosta 4000kr styck
  • Zharmy

    Hej!

    Idag har lilla Linnéa fått sina nya hörapparater - LILA! Sött! Men tyvärr passade den ena proppen inte riktigt, så hn fick använda bara en!
    Men vad duktig hon var enligt sambon sm var där i rosenlund med henne i morse, hon var villig (även om lite ledsen för petandet i örat) att ha hörisarna på sig hela vägen till dagis och tog ej av dem!

    Idag em kommer hon hem, få se om hon har hörisen på sig och vill ha på dem.
    Ett tag sen hon hade dem då hon tappat dem sist, men då var hon inte villig att ha på sig dem mer än ett par timmar.....

    Nu hoppas vi att hon slutar ljuda högt bara för att höra sin egen röst, nu blir det mindre skrik för hon hör med hörisarna ;)

    Så nu är det dagar kvar tills våran lilla Elsa kommer att få hörseltesta sig! Spännande och se... Ju fler dagar som går desto mer säkrare blir vi att hon har ngn hörselnedsättning för hon reagerar inte, vi fastnade bland annat i en hiss i globen Tbana och var tvungna att sätta på larmet som tjööööööt i 20 sek minst, och vi kikade på Elsa om hon reagerade när det började tjuta, nope!

    Klappar man framför hennes ögon i vaket tillstånd, blinkar hon inte ens.
    Hon blir skrämd när man tar upp henne liksom, som om hon inte hörde oss komma..

    Men ja allt kan hända, hon kan ju helt enkelt vara som Lilly här ovan som struntar i all ljud, vi får se..

    Kramar

Svar på tråden Hörselskadade och döva barn del 4