Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Monsterpannkaka skrev 2010-04-30 15:39:34 följande:
    Hmm.. vad konstigt allting låter?Försöker man mörka någon slags information på någon vänster eller är man rädd att folk ska kunna dra egna slutsatser ninan man fått presentera sin egna?Nu blev jag inte klokare...
    Jag blir verkligen inte heller klok på det här.  Men något säger mig att det finns en koppling till  nationella biobanken för bebisblod. När jag ringe Mölndals förlossning  i somras och bl.a. frågade varför blivande föräldrar inte få någon information om att de har rätt att välja sen avnavling (då hon svarade att de inte behöver informera om det eftersom de ändå får lära sig det på internet), frågade jag även när de skulle sluta med tidig avnavling, och hon svarade då att de skulle göra det när Halmstadstudien var utvärderad. 
    Och i tråden Sen avnavling inte möjligt i Göteborg?  står det så här i presentationen:

    "Idag var jag tillbaka hos barnmorskan som meddelade att sen avnavling inte utförs på SU (Alltså Östra sjukhuset & Mölndals sjukhus) pga att en pågående studie om just detta inte är klar. Innan studien är klar kommer de inte att utföra sen avnavling alls
    ."

    Kanske de försöker dra ut på det så länge som möjligt,  eftersom  biobanken inte kommer få något mer bebisblod  när de slutat med tidig avnavling?  Och jag har luktat mig till i min kommunikation med "gäckande skuggan"  att han ser upp till  chefen för  bebisblodbanken och gärna vill fjäska för honom och vara honom till lags.  Så då kanske man drar ut extra länge på den här utvärderingen?

    15 juni 2007 fick jag det här mailet:  (jag behöver laga hönsgården ,  gå ut och titta på blåsipporna och  ta en paddeltur och se hur långt bävrarna  har kommit med sitt bygge, så det  gör inte så mycket om jag skulle bli avstängd härifrån nu)

    Vilket engagemang!
     
    Helt egoistiskt hoppas jag inte att media tar upp detta förrän jag rekryterat tillräckligt mycket patienter... Jag tror att om man vill få en ändring på detta är det bra med så mycket vetenskaplig bevisning som går att uppnå. Som Du märkt är detta snarare ett internationellt än ett nationellt problem.”

     

    Skriver man så här till mig, då har man skitit i det blå skåpet .
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-05-01 10:23:30 följande:
    Linda, har du koll på de där länkarna till de naturliga förlossningarna är som du gav oss för.. ett tag sen?Du skickade med två (youtube)länkar, varav den ena bara var så fantatisk, med en sån lugn kvinna och en sån hjälpsam och närvarande partner.Tänkte försöka skynda på mitt egna förlopp(som inte har satt igång ens litegrann 40+5 idag) genom att trycka i mig positiva bilder.. (:
    Oj,  40+5! 
    Kan du ge fler detaljer, så att  mitt minne friskas upp?

     Var
    ">den här
    med?
  • abuelita
    Akrobaten skrev 2010-04-30 19:14:48 följande:
    Med det du skriver förstår jag om du blev misstänksam. Men jag kan försäkra dig om att jag är genuin och bara glad över att min dotter blev sent avnavlad. Och ang att studien håller på att sammanställas är info jag fick av bm på bb mott när jag var där för pku prov i tis då jag gick hem efter bara ett dygn. Är inte alls insatt mer än det jag tid skrivit. Fattar ärligt talat inte hur mitt inlägg kan motsäga sig själv det enda jag skrivit är ju att jag är glad att sen avnavling nu är praxis i Halmstad, det var det inte innan. Min son föddes 06 och han blev tidigt avnavlad. Sen undrar jag ju, precis som jag tidigigare skrivit, av ren nyfikenhet varför man är kritisk mot studien. Och det har jag ju fått svar på nu. Jag har ju inte forskat kring detta innan och blev bara varse om att sen avnavling är att föredra när jag läste reportaget om studien i min facktidning och sedan fått upp ögonen för denna tråd som jag som sagt följt sporadiskt.
    OK jag tror dig.  Vet du   NÄR de bestämde sig för att sluta med tidig avnavling?  Och vet du VARFÖR de har fortsatt med tidig avnavling så länge, trots WHOs  rekommendationer och svenska riktlinjer?

    Faktisk så tycker jag fortfarande det är märkligt att du inte tog till dig hur viktigt det är med sen avnavling när du besökte den här tråden.  Och  när du  som gravid sjuksköterska  läste  i facktidningen om en  studie på nyfödda  på det sjukhus där du jobbar, i en  stad av den storlek där ”alla känner alla”, så tycker jag det borde det ligga nära till hands  att knalla in på förlossningen och höra sig för. 

     Lustigt att du ställde den här frågan: ”Jag förstår inte riktigt vad problemet med studien som Ola gjort? Att den genomförs sent eller över att han verkar tagit cred för att införa sen avnavling? ”.
    Det är ju just det här som jag tycker är så utmärkande för honom. Alltså att han vill ha ”cred” och därför offrar en massa barn  och smusslar bakom ryggen på deras föräldrar och övriga allmänheten , i syfte att kunna genomföra den här i mina ögon  helt  onödiga studien,  som han kallar ”unik”.
    Jag skulle mer än gärna unna honom  både  ära och berömmelse  om han bara hade haft barnens bästa för sina ögon..

    Själv har jag hela tiden hoppats på att  nå fram till någon/några som jobbar  inom det här området  som vill  ta  över, så att jag  som privatperson slipper sitta här och jobba gratis med det som de borde gjort.  Det är ju deras ansvar   att  se till så informationen  går ut,  till alla ansvariga inom och över förlossning - och neonatalvården, liksom  till allmänheten. Men under de här 3 åren som jag suttit med näsan i datorn och jobbat med detta  oavbrutet har jag ännu inte lyckats  med det.  Och eftersom jag hela tiden tänker på  alla  ännu ofödda barn som kommer bli utsatta för det här övergreppet  (tidig avnavling) om deras föräldrar inte nås av informationen så fortsätter jag.  Samtidigt  som en viss barnläkare  sätter käppar i hjulet för mig.
    Det var nämligen inte bara tv4 som skulle gått ut med det här i midsommarhelgen 2007, utan även SVT-nyheterna. En reporter därifrån ringde mig på själva midsommarafton och ville ha mer information, efter att ha läst  artikeln som TT då  skickat ut (jag hade nämligen lyckats få TTs medicinska reporter  intresserad) . Men det sändes aldrig. Att han hade övertalat  tv4 att lägga ner det, det vet jag , eftersom reportern ringde  mig och berättade det , men jag vet inte varför  svt  beslutade att stoppa det strax innan sändning. Det ville de nämligen inte berätta när jag ringde och frågade. Men jag har ju mina aningar.

    TT-artikeln gick dock ut i många av landets stora dagstidningar, men eftersom  även TT-reportern ringde  den här herrn för intervju så blev  det  just inte så mycket mer än  det som gått ut till blivande föräldrar i Halmstad, alltså att barnet  eventuellt kan få lägre blodvärden. 
  • abuelita

    Akrobaten, Ja som förälder  vill man ju gärna tro att förlossningsvården kan sin sak och bara gör det som är för  både mammans och barnets bästa.

    Nej riktlinjerna för avnavling kom inte förrän  oktober 2008.  Det var beslutet om att man skulle sluta med tidig avnavling    som fattades 2007.  Jag är inte helt säker på när , men jag tror  WHOs rekommendationer kom någon gång 2005-2006,  och IFOGs (International Federation of Obstetrics and Gynecology) kom ungefär samtidigt .

    För min del  behöver  du inte göra några ansträngningar för att ta reda på  när de
    slutade med tidig avnavling i Halmstad.  Utan vänta du tills du ändå ska till barnmottagningen.  Kom ihåg att inget av det här är för min skull. Utan för alla ännu ofödda barns och deras föräldrars skull. 

    Att din son är hur perfekt som helst tvivlar jag inte på. Liksom de flesta barn som blivit  tidigt avnavlade. Deras första andetag  blir dock en chockupplevelse, som mer eller mindre sitter kvar hela  livet, och  de går miste om  det skydd mot sjudomar som finns i moderkaksblodet plus att de har lägre blodvärden än de egentligen skulle haft. 
    Men de barn som föds för tidigt och de som föds med syrebrist  eller är medtagna på annat sätt, löper risk att få mer eller mindra allvarliga bestående skador. 

    Nej  en läkare som utsätter barn för detta trots att han  vet hur det skadar barnen har inget värde som läkare i mina ögon   heller . I synnerhet inte som barnläkare. Kanske skulle  påminna honom om att det är dags att ta kontakt med tv-4 reporten  nu, som han lovade  att göra  när studien är slutförd?


    Har du förslag på vad som ska stå i trådstarten för att de som hittar hit ska förstå att det är viktigt med sen avnavling? 

  • abuelita

    Hittade det här på Christels Barnmorskemottagning på Facebook
     


    ”Jag minns inte när jag hade en mamma som gick två veckor över tiden senast. Två veckor över tiden = stop-line, och man blir igångsatt. Mina föresatser är att i n t e detta ska hända, utan att mamman ska komma igång själv. Jag pratade tidigare om ett tre-stegs-program och det viktiga där är att alla tre steg sker samtidigt - nästan . Två kan jag hjälpa till med, den tredje står mannen för! fortsättning imorgon.”

    ”Fortsättning: Steg 1: mamman kommer till mott och får AKUPUNKTUR-nålar på för ändamålet rätta punkterna. Steg 2: med mamman i gynläge TÖJER man i livmoder-tappen, gärna så länge som möjligt och nålarna verkar ju också under tiden. Steg 3: ett aktivt SAMLIV under sista delen av graviditeten är ovärderligt för då mjuknar... livmodertappen och mognar. Allt går ju dessutom att UPPREPA! Och det fungerar för det allra mesta. ”


    Frågan är bara hur många barnmorskor som kan det här?

  • abuelita
    Lia och bäbisen skrev 2010-04-29 21:29:17 följande:
    Hemkommen från sista föräldrautbildningen. Åter igen lite glatt överraskad av min BM som även hon fällde orden "så länge man som BM kan stå med händerna på ryggen i princip och inte störa förloppet så är det bra". Sånt gillar vi. Sen är det ju inte hon som kommer vara där, men ändå skönt att höra vettiga åsikter!en pappa undrade om navelsträngen var klippt innan moderkakan kom ut och då svarade hon att "ja det är den". Senare när vi hade samtalsgrupp så nämnde jag att den inte måste vara det. Jag slog även ett slag för sen avnavling (som ju är praxis här) och att man kan be dem vänta lite extra om de vill klampa efter några minuter bara. VET ju inte hur de gör exakt, men ska väl bli varse om det inom de närmsta veckorna! =)Jo, vad mer. Jag har ju undrat lite varför de tog hål på mian hinnor sist, men fick antagligen svar på det idag! För att de ville sätta skalpelektrod! såklart! Det har jag inte tänkt på! Men hon sa också (positivt) att så länge den övriga övervakningen fungerar felfritt och man kan uppfatta allt bra, så brukar de undvika att ta hinnorna. Kanon ju! Klart jag vill ha skalpelektroden om det krävs för att kolla hur barnet mår, men OM de anser att de hör och ser allt vis de andra grejerna så är det ju kanon om de vill köra på lite mer naturligt! =)
    Hurra för dig som tog slog ett slag för sen avnavling i föräldragruppen, och att du nämnde att  navelsträngen inte måste vara klippt när moderkakan kommer ut   

    Ja sånt här gillar vi:  "så länge man som BM kan stå med händerna på ryggen i princip och inte störa förloppet så är det bra".
  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-05-01 13:22:47 följande:
    nej.. det var inte den videon heller.. även o den också var bra (:undrar hur länge sen det kan ha varit du tog fram de länkarna? måste spana runt lite i de gamla trådarna..
    Undrar just vilka videos det kan vara då? Var det länge sen?

    Har du sett
    ">den här oassisterade
    och till synes helt smärtfria födseln då?
  • abuelita
    Koffie skrev 2010-04-28 12:26:44 följande:
    Stämmer - min pojk blev tidigt avnavlad. Jag var närmast militant med amningen också just pga den förhöjda risken för lung/öroninfektioner och risk för plötsligt spädbarnsdöd (han hade Pierre Robins syndrom). Han hade "bara" gomspalt - en bred sådan, så han hör till de mer hopplösa fallen när det handlar om amning. Men samtidigt kan de mjuka delarna i munnen också liksom stretchas ut och musklerna kan tränas genom amningen  (om de sitter på rätt ställe) så att sugtekniken ändå blir rätt okej. Det visade sig också att vår lille plutt lyckades att med muskelkraft nästan helt täta sin breda gomspalt, och därigenom både bli ammad och kunna säga ljud som "inte var möjliga" redan innan operationen när gommen sys ihop, alltså.Intressant också hur de i Norge avnavlar sent i större utsträckning - och lustigt att de ska vara så genetiskt annorlunda, vårt broderfolk .
    Ja det är verkligen lustigt det här att vårt broderfolk i väster  är så genetiskt annorlunda

    Jag blir verkligen imponerad när jag läser om din lille plutt som lyckades så bra med sugtekninken. Och att du gav honom chansen  {#lang_emotions_sunny}  

    Du fick mig nu att minnas en annan liten plutt med Pierre Robins syndrom, som var på neo när jag jobbade där. Han lär väl vara  25-30 år nu.  Minns vad han heter både i förnamn och efternamn och jag minns hans föräldrar tydligt också. Jag har  nog ett ovanligt bra minne när det gäller barn jag träffat under mitt liv.
  • abuelita
    vargaa skrev 2010-05-01 15:52:33 följande:
    Jag är bf+6 idag. :) Här händer det lite iaf. Har haft värkar sen inatt men de har avtagit lite nu på dan och jag kan hantera dem utan problem. Jag får komma in på förlossningen men avvaktar. Bla tack vare denna tråd känner jag mig inte det minsta orolig över att inte hinna in. Även om planen är att göra det såklart. Vi får se när det sätter igång på riktigt för mig.Snart kommer det nog igång för dig med.
    Men oj vad spännande Vargaa !!  

    Även om det är glädjande att höra att du tack vare den här tråden inte är minsta orolig att inte hinna in så hoppas jag ändå du inte väntar så länge att barnet kommer i bilen. 

    Jättelyckatill nu !!! {#lang_emotions_flower}  Sänder över goda vibbar till dig och din bebis  {#lang_emotions_sunny}
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över