Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Lia och bäbisen skrev 2010-04-25 09:13:44 följande:
    Varför kan jag inte kopiera in mitt förlossningsbrev här, från word? Vet nån? Jag ska väl inte behöva skriva det direkt?
    Jag kan inte kopiera in någonting  här utan att först lägga in texten i Google Translate (går förmodligen med andra ställen också) och sen kopiera den därifrån.

     Det fattas nu inlägg mellan 414 och 420, så jag gissar att det där glappet är dina  försök att  posta inlägg. 
    Konstigt att det registreras trots att inläggen inte kommer in.
  • abuelita
    Lia och bäbisen, här är länken till Goggle Översätt   

    När jag  lägger in en text i skrivrutan där  och kopierar den igen därifrån så funkar det att lägga in den här .  Har inte varit med om att man måste göra så på några andra ställen än här på FL.
    Kanske det bara är du och jag som har det här problemet? Minns att vi har diskuterat detta någon gång tidigare.
  • abuelita

    Apropå Sophie Berglunds doktorsavhandling, som jag länkade till i inlägg 405, så  hittade jag nu en artikel i Expressen från 2006, där hon förklarar så bra vad som händer med barnet när värkstimulerande dropp används  på fel sätt:

    Eftersom syresättningen av barnet tillfälligt stoppas under varje värk är det viktigt att värkarna inte kommer för tätt. Max fyra till fem värkar under tio minuter är ett riktmärke. - Om värkarna kommer tätare än så stryps tillförseln av syre till barnet. Det är precis som att trycka ner någon som simmar under vattnet, säger Sophie Berglund. ”

     Det är ju jättebra att Sophie Berglund har forskat på det här och att hennes doktorsavhandling  nu kommit ut i ett pressmeddelande. Men samtidigt tråkigt att det ännu inte kommit ut något om att  bestående skador skulle kunnat undvikas om inte det organ som andas åt barnet, nämligen moderkakan, amputerats så fort barnet fötts. 
    Totalt galet att strypa syretillförseln för ett barn som föds med syrebrist, och dessutom utsätta det för blodchock , alltså förlust av ca 50% av den totala blodvolymen!!! (ursäka att jag tjatar nu, men det här är så oerhört viktigt att det tål att tas om många gånger)  Och lungorna kan ju inte ta upp syre innan det hunnit komma blod i dem. Dessutom krävs det röda blodkroppar för att syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ.   

    Vill härmed passa på att påminna om det här utdraget ur en
    intervju  med Judith Mercer som jag har översatt:


     
    ”Jag hade en uppenbarelse vid en hemförlossning 1979.
    Ett barn som föddes mycket snabbt, med navelsträngen 2 ½ varv runt halsen, var vit som ett lakan, slapp och lealös och andades inte. Jag var riktigt rädd att jag inte skulle lyckas återuppliva honom. Jag placerade honom på sängen, virade omedelbart undan navelsträngen från halsen, torkade och stimulerade honom, men utan att han visade några livstecken. Pulsen var långt över 100 och navelsträngen pulserade kraftigt. Jag märkte att i takt med att blodet pulserade tillbaks till honom ändrades den blekvita färgen till rosa. Efter ca 1½ minut började han sträcka på armar och ben, öppnade ögonen och tog ett försiktigt andetag. Sen tittade han på oss som om han undrade "Varför denna uppståndelse?" Och han skrek inte.
    Eftersom jag på den tiden trodde att barn måste skrika försökte jag få honom att göra det, men utan att lyckas .
    Han ammade mycket bra, och när jag senast såg honom, vid ett års ålder, och var han ett helt normalt barn.
    Jag visste att jag hade sett ett mirakel, ett som jag aldrig skulle fått uppleva på sjukhuset. Där skulle vi ha klippt navelsträngen och tagit iväg barnet för återupplivning. Därmed skulle vi ha förnekat honom just det han behövde - möjligheten att få ta emot det blod som under födelseprocessen pressats ut ur hans kropp och som p.g.a. den strama navelsträngen runt halsen inte kunde pulsera tillbaks till honom .
    Detta kom att markera början till min forskarkarriär. Jag lovade att vid någon tidpunkt i mitt liv skulle jag forska på det jag nu hade sett men inte helt förstod.
    Det var alltså en personlig erfarenhet som kom att leda mig in i mitt forskningsområde. När jag började fråga kollegor och andra utövare om deras avnavlingsmetoder fann jag en stor variation i både utövanden och trosuppfattningar. När jag sökte i litteraturen fann jag en allmän brist på evidensbaserade rekommendationer för avnavlingspraxis. Allt verkade vara bildat på personliga åsikter eller grundat på felaktiga eller inkonsekventa forskningsresultat. Men samtidigt märkte jag att etiologin (läran om orsakssamband ) gällande många problem som nyfödda drabbas av inte var känt, och fortfarande inte är känt. Symptomen är ofta motsatsen till vad som händer när man väntar med att klampa navelsträngen. Jag märkte också att dessa problem sällan uppstår i miljöer där barnet har en naturlig fysiologisk övergång. Så jag undrade om tidig avnavling kunde orsaka några av dessa problem. "

     


     

  • abuelita

    Jag tycker ni har med riktigt bra saker i era fl-brev Petrelli, jag gillar verkligen att du skrivit att de ska vänta med avnavlingen tills moderkakan fötts fram (själv skulle jag t.o.m. be dem vänta en timme, både med avnavling och allt annat som kan störa bondingen, så som Michel Odent rekommenderar) .

    Ett tips som jag läste för ett tag sen i en annan tråd är att skriva en särskild lista med viktiga punkter för pappan att hålla reda på. I synnehet bra att ha om han skulle bli orolig och stressad och glömma allt viktigt . Även bra att ha om man är orolig att bm inte ska hinna läsa  fl-brevet.

    Sen tror jag det är viktigt att ta upp muntligt redan innan barnet föds att det ska hållas lägre än moderkakan i 30 sekunder innan avnavling om det skulle födas medtaget. Annars är det nog stor risk att de i ren panik navlar av meddetsamma. Och då slipper ni oroa er för det  medan ni föder barn. Åtminstone om de gått med på det här.

    En annan viktig sak, för er som fortfarande har långt kvar till bf och därför inte börjat skriva på något fl-brev: Tänk på att det händer att barn föds för tidigt och att det då är särskilt viktigt  att de bli sent avnavlade. Så det är nog klokt att redan nu skriva ner lite om hur man vill att de ska göra vid prematurfödsel. Då kan det nämligen bli så kaotiskt att ingen tänker på det här, och så - vips!-  är navelsträngen klippt, oåterkalligt.

  • abuelita
    Koffie skrev 2010-04-26 13:49:47 följande:
    Jag är varken Blgdebo eller Ecorelle, men har fött två barn hemma och helt naturligt. Dessutom fick de båda K-vit oralt, i droppar under den första veckan och ingen spruta.Barnen var rätt stora, 4200 gr och 4500 gr. Den första gick ned till 3800 g, dvs sina 10% ungefär och tvåan gick faktiskt också ned till ungefär den vikten. Båda blev ammade - och amningen gick faktiskt bättre med nummer 2 än med nummer 1, vilket man inte kan tro när man ser till viktnedgången.Med barn nr 2 blev vården väldigt nervös av viktnedgången, medan jag själv försökte hålla dem på avstånd med deras ersättning och flaskor osv. Min egen teori var att flickan faktiskt hade extremt mycket babyträck i tarmarna och förlorade mycket vikt pga det. Eftersom barnen föddes i Holland, där man har stor vana av både hemfödslar och oralt vit K tror jag inte att man brukar kunna se några samband av mindre viktnedgång pga hemfödsel och lägre dos av vit K..
    Hej Moste Ia!

    Anledningen till att jag ställde frågan till Blgebo och Ecorelle är att de berättat här i tråden  att de fött oassisterat, och alltså fått vara helt ostörda under bondingen. För jag tror det var det som Michel Odent menade när han skrev att den "naturliga" viktnedgången egentligen inte inte är naturlig , utan  som han skrev  (min översättning) :  "Efter tusentals år av kulturellt kontrollerande av förlossning och amning underskattar vi mängden "colostral mjölk".
    Jag tror alltså inte han menade här att k-vitaminet har något med viktminskningen att göra, utan bara det att amningsstarten inte fått vara helt ostörd. 

    Läste du  deras svar? Blgebos dotter hade inte gått ner alls utan istället ökat i vikt .  Och Ecorelles båda barn hade visserliget minska lite i vikt, men mycket mindre än barn brukar göra under den första levnadsveckan..

    Låter ju faktiskt som en trolig orsak till din dotterns viktnedgång, att hon hade ovanligt mycket barnbäck i tarmarna.

    Födde du med barnmorska eller oassisterat? Och fick bondingen vara helt ostörd, så som Michel Odent rekommenderar?
    Jag har översatt ett stycke där han berättar hur viktigt det är med helt ostörd bonding under den första timmen,  i det här blogginlägget.
  • abuelita
    Koffie skrev 2010-04-26 15:10:07 följande:
    Tack för länken - intressant läsning (precis som alltid - jag läser ofta i dina trådar men skriver nästan aldrig)! Ja, just med dotter nr 2 gick det till ungefär som det beskrivs i länken. Hela födseln var lugn, och jag hade en BM som höll sig väldigt mycket i bakgrunden och var väldigt bra. Dottern började leta bröstet redan innan moderkakan var ute - och jag ammade henne redan då också och hon låg kvar på bröstet och sov efteråt. Vi fick vara helt ostörda - barnmorskan lämnade oss helt ifred och gick iväg och började skriva journal och så, så länge. Moderkakan kom ut efter ungefär en timme och vi avnavlade dottern då, för då pulserade inget i navelsträngen längre heller.Barnmorskan trodde också att den lugna födseln och amningsstarten gjorde att amningen gick så väldigt lätt och naturligt efteråt och att en av anledningarna till att dotterna gick ner i vikt så fort just var att hon faktiskt fick i sig mycket redan från början som kunde sätta sprätt på hennes fulla tarmar. Hon stödde mig mycket när resten av vården började få panik för viktnedgången. Själv var jag inte orolig - men självklart rätt irriterad och störd på att inte få bli lämnad ifred, eftersom jag faktiskt inte var orolig utan såg att dottern åt massor, kissade och bajsade som hon skulle och mådde bra.

    Åh  vad  underbart det låter det du berättar ! {#lang_emotions_sunny} Men förstås irriterande att de inte kunde lita på att du som mamma visste bättre,  alltså att din dotter fick i sig vad hon skulle och mådde bra.

    Så himla bra det verkar där i Holland med barnafödande.  
    Kom nu att tänka på en holländska som var aktiv  i trådarna om avnavling här på FL för ett par år sedan. Hennes 4 barn är födda med snitt, här i Sverige, och tack vare att hon har flera holländska barnmorskor i släkten visste  hon redan när första barnet föddes, för ca 15 år sen , att det går att vänta med avnavlingen även vid snitt. Så hon berättade för sin läkare hur detta skulle gå till. Och läkaren lydde hennes instruktioner!   

    Här är ett par mycket läsvärda inlägg som hon skrev efter att 4:e barnet fötts, för ca 2 år sedan:


    hej alla
    det var ett tag sedan jag skrev, men nu är vi tillbaka den 29 maj föddes äntligen vår lille kille med planerat kejsarsnitt i v 36.. han vägde 4,2 kg och 55 lång...


    som jag visste sen tidigare så skulle vi få sen avklampning om det var möjligt och det var precis så det blev om inte bättre, trots komplikationer...


    snittet gick lugn och sansat till och lillkillen började skrika redan i min mage och han hade fin färg med en gång.. de torkade av honom och under den tiden det tog lossnade moderkakan spontant (ovanligt att det händer vid snitt utan livmodersammandragande medicinering) så när jag fick upp gossen på bröstet var han fortfarande fäst vid moderkakan


    det var när han låg hos mig som de klampade av och pappa fick klippa...


    tyvärr fick vi senare rusas iväg till Lunds barnsjukhus då han föddes med en missbildning som krävde operation med en gång


    så jag tackar min lyckliga stjärna att vi åter fick igenom sen avnavling trots snitt... eftersom han skulle opereras så behövde han allt blod han kunde få från start... och jag är helt övertygad om att han tack vare det mådde mycket bättre och kunde läka snabbare (läkarna i Lund reagerade nämligen på hur fin färg han hade hela tiden och hur snabbt han återhämtade sig)


    nu är vi hemma för denna vändan (han ska opereras två ggr till) och vi mår alla bra efter omständigheterna... det ända som hänger kvar på gossen är en släng av gulsot men det kan vi leva med  så alla snittmammor!!!! även ni kan få sen avnavling vid planerat snitt.. så kämpa på!!!


    många hälsningar och kramar från oss 
     

    och här är hennes nästa inlägg:

    hej hej
    måste bara dela med mig.. jag har idag varit på läkarträff ang min gosses framtida behandling och jag passade på att fråga barnkirurg-specialisten om hon kanske kunde stödja min teori om att min pojk har mått så bra efter operationen och läkt så snabbt kan ha ett samband med att han avnavlades sent..
    och tänka sig... hon vågade förvisso inte ge expertutlåtande MEN hon ansåg det som mycket troligt att det hade en klart bidragande orsak... eftersom M hade fått i sig allt moderkaksblod så hade hans lilla kropp bättre förutsättningar än annars, många gånger så behöver bebisar extra blod när de opereras så tätt inpå födseln (M var ett dygn) men vår kille har inte behövt det.
    hon trodde även att eftersom den sena avnavlingen verkar göra barn mer harmoniska (pga den lugnare starten i livet) så hade vår gosse mer ork och kraft att lägga på sin läkning efter op'n... kan tillägga att han opererades sent på fredagen och han kom igång med amningingen redan på lördagsmorgonen utan problem.. detta var ngt som personalen blev mycket förvånade över då barnen i regel är trötta dagen efter...
    så kort och gott så verkar hon hålla med mig i min teori men eftersom det inte finns ngr studier och vetenskapliga belägg för den ännu så kan hon inte ge ett proffisionellt utlåtande utan bara berätta vad hon anser som person utefter vad hon har lagt märke till.. Men för mig är det gott nog .

  • abuelita

     Moster Ia, Intressant det du berättar om  ”kraamhulporna”.  Låter ju väldigt bra att kunna ha tillgång till det stödet om man känner att man behöver det. 

    Min erfarenhet är att barnsköterskor  i regel är duktigare än barnmorskor på amning.  Men tänk att den där evinnerliga hierarkin ska sticka upp sitt fula huvud överallt!! Ack, ack, jag säger då det, jag säger då det.  When will they ever learn?  Och i slutändan går det här förstås ut över patienterna, i det här fallet  nyfödda barn och deras mammor. 

    När jag jobbade på  neo/förlossning/bb var det främst vi barnsköterskor som  hade ansvar för att ge mammorna stöd och hjälp vid amningen. Och det var faktiskt en barnsköterska,  från KS i Stockholm, som kom och hade föredrag om amning för all personal på  förlossning/BB/BVC  i Katrineholm någon gång i slutet av 80-talet, när jag jobbade där (tidigare hade jag jobbat på neo på St Görans i Sthlm) .
    Jag tror rent av det var denna barnsköterska som lyckades införa fri amning i Sverige.  Under nästan 100 år hade ju inte mödrar fått följa sin instinkt och amma när barnet var  hungrigt och brösten rann, utan  man skulle lyda order från  barnläkare , som oftast var män och inte hade någon egen erfarenhet  av amning,  och inte amma mer än vart fjärde timme. Usch vad hemsk det var!!!  Mycket gråt och tandagnisslan.  
    Den manliga barnläkare som ”tvingats” närvara vid  det här föredraget satt demonstrativt i dörröppningen med armarna i kors, halvt vänd utåt.  Hans fru  hade inte ammat något av deras barn, men han ansågs ändå som självaste amningsexperten.  
    Hur som helst så ändrades amningspolicyn på Kullbergska i K-holm då, och antagligen i resten av landet också.

  • abuelita
    Koffie skrev 2010-04-27 15:29:55 följande:
    Usch ja - undrar just var alla dessa ideer kom ifrån egentligen?Med risk för att det blir mycket OT vill jag bara hålla med om att just barnsköterskorna verkar veta mycket mer om amning - och saker som kangarooing och vikten av närhet/hudkontakt, än många barnmorskor. Logiskt i och för sig om man jobbar på en neonatalavdelning - men jag tycker ändå att barnmorskor som jobbar med förlossningar borde vara bättre överlag på sånt än vad de är.När mitt tredje barn kom så blev det med snitt - och det gjorde ont och var väldigt besvärligt att få till amningen. Dessutom föddes min lille pojk med gomspalt - och barnläkarna och barnmorskorna beordrade att jag skulle lägga ned alla tankar på att amma. Jag störtvägrade, för jag kände ju att han fick i sig utav mjölken - och även om det kanske var så att han inte fick i sig så mycket som han skulle ha fått utan gomspalt, så ansåg jag att det var bättre än ingen bröstmjölk, men mitt stora problem var att snittet gjorde för ont för att jag lätt skulle kunna amma.Tydligen finns det någon policy att gomspaltsbarn inte ska bli ammade (eftersom de inte "kan" och bara skapar onödig stress hos mamman), så jag fick vårdpersonalen emot mig, möjligen tyckte någon av dem att det var en bra ide att pumpa.. Ljuset i mörkret var två barnsköterskor - en på neonatalen, som ringde och pratade med en amningssköterska för min räkning - och en på gomspaltscentrat - som båda två sa, med ett lite roligt ansiktsuttryck, att svenska gomspaltsbarn förvisso inte kunde bli ammade, men att de norska gomspaltsbarnen tydligen var genetiskt annorlunda än de svenska - för i Norge uppmuntrade man mammorna att försöka med amning ändå..Inte för att de kunde erbjuda så värst mycket praktisk hjälp - annat än att jag fick tag på en amningssköterska som kunde mycket om barn med sugproblem och lite länkar till norska amningshemsidor - men bara deras stöd gjorde så oerhört mycket. Och jag fick lite mer hjälp med att lägga till min lille plutt till bröstet också - och det var ju det som jag fått kämpa mest med..I slutändan kunde jag i allafall amma sonen, även om vi också givit ersättning för att vara säkra på att han fick i sig tillräckligt. Jag är väldigt glad att vi inte gav upp, för hans käke och gom har utvecklats ovanligt bra och trots prognoserna om många öron/lunginfektioner har han inte haft några sådana infektioner - och åter andra barnsköterskor och ett par logopeder tror att det kan ha med amningen att göra. Det är självklart svårt att kontrollera, eftersom vi inte vet hur utvecklingen varit om vi inte ammat - men ändå.
    Inte alls OT, utan verkligen jätteviktig information om amning av gomspaltsbarn.

    Jag tror faktiskt att amningen kan ligga bakom att hans käke och gom har utvecklats ovanligt bra och att han klarat sig så bra från öron- och lunginfektioner.  I bröstmjölken finns det nämligen också viktiga stamceller,  precis som i moderkaksblodet, som säkerligen både  hjälper till med läkning och förebyggande av infektioner.  jag gissar att han blev tidig avnavlad vid snittet? Så i så fall var det ju extra viktigt för honom att ammas.
     

    Vilken evinnerlig tur att du kom i kontakt med de här barnsköterskorna som kände till att norska gomspaltsbarn är genetiskt annorlunda  och därför kan amma
  • abuelita
    Koffie skrev 2010-04-27 15:29:55 följande:
      Ljuset i mörkret var två barnsköterskor - en på neonatalen, som ringde och pratade med en amningssköterska för min räkning - och en på gomspaltscentrat - som båda två sa, med ett lite roligt ansiktsuttryck, att svenska gomspaltsbarn förvisso inte kunde bli ammade, men att de norska gomspaltsbarnen tydligen var genetiskt annorlunda än de svenska - för i Norge uppmuntrade man mammorna att försöka med amning ändå..Inte för att de kunde erbjuda så värst mycket praktisk hjälp - annat än att jag fick tag på en amningssköterska som kunde mycket om barn med sugproblem och lite länkar till norska amningshemsidor - men bara deras stöd gjorde så oerhört mycket. .

    Jag berättade det här för en norsk barnmorska som är vän med mig på Facebook.
    Så här svarade hon:

    "Vi hadde akkurat om det på skolen... leppe og kjevespaltede barn kan/anbefales forsøke ammes... ganespalten er det verre med.. da blir det vanskelig å lage vakum så barnet får suge skikkelig. Men det anbefales at det forsøkes, og at det gis pumpemelk i tillegg for tilstrekkelig næringsinntak.
    Der leppen/kjeven er kløvd kan man legge en finger på for å hjelpe til å lage vakum
    "

    (leppe og kjevespalte= läpp- och käkspalt, ganespalte= gomspalt)

    Hon har även kommit med annan viktig information, nämligen att vissa norska  neonatologer (de som ansvarar för livräddningen/HLR  av nyfödda barn)  tydligen är genetiskt annorlunda än de flesta andra neonatologer och obstetriker  i den ”civiliserade” världen. . 

    "Ang resuscitering eller stimulering på mors mage har jeg sett ulike praktiseringer. EN lege ved barneavdelingen i Bergen anbefaler sen avnavling og stimulering og/eller resuscitering på mors mage med navlesnoren intakt.


    Det har ennå ikke hendt at jeg har sett at resusciteringsbordet har blitt plassert ved mors seng for at man kan beholde navlesnoren intakt om man behøver bruke det. (hvilket bare er en super idè!-og så enkelt å få til...).
     


    Når barnelegene er tilstede ved sectio e.l. (om barnet er forventet å trenge ekstra tilsyn, (prematur e.l.) gir de gynekologene beskjed om at de vil ha barnet ut med intakt navlesnor og placenta"

  • abuelita

    {#lang_emotions_flower}  HEJA NORGE!!!!  {#lang_emotions_flower}- Kutter navlestrengen for tidlig

    Et vanskelig valg for de svakeste minste
    For tidlig fødte eller syke barn som trenger umiddelbar medisinsk hjelp, får som regel kuttet av navlestrengen så raskt som overhodet mulig og flyttet over på et tilpasset arbeidsbord hvor det er lettere å gi pustehjelp og livreddende behandling.

    -
    Paradoksalt nok er det disse barna som har mest behov for den ekstra blodreserven. Uten den er de blant annet mer utsatt for hjerneblødning og alvorlig infeksjon, sier Sæther.

    Hun understreker at det i de fleste tilfeller er fullt medisinsk forsvarlig å vente med avnavling i 30 sekunder, noen ganger mer. I løpet av denne tiden stimuleres barnet, holdes lavere enn morkaken og holdes varmt mens den viktige blodoverføringen foregår.

    Det er også mulig å gi livreddende behandling med intakt navlesnor, mellom beina til mor, men dette krever erfarne leger.

    Vurderer endring

    Avdelingsdirektør Hans Petter Aarseth lover at Helsedirektoratet vil se nærmere på saken. 


     

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över