Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Chaktio skrev 2010-05-03 16:29:59 följande:
    Det här var just vad jag var rädd för...Kommer ju närmare, och närmare ett planerat snitt för varje dag som går utan att bebisen vänt sig rätt... (36+0 idag, bebis i tvärläge). Försöker stå på alla fyra med rumpan uppåt flera gånger om dagen, försöker visualisera hur lilla bebisen gör en framåtkullerbytta och hamnar rätt, men hittills är det enda resultat jag fått att bebisen faktiskt verkar lite mer benägen att variera positionen någon dm hit eller dit... Försöker förbereda mig mentalt för snitt, samtidigt som jag försöker att inte tappa hoppet om en vaginal förlossning.Men vad ska man välja då, om man måste? Tidig avnavling eller missa de första minuternas bonding?Vill föresten fråga er om en annan ska om bonding. Om man gör ett katastrofsnitt där mamman sövs, kan man då övertala de som utför snittet att lägga upp bebisen på mammas bröst en stund, t ex torka av bebisen liggande där, innan man skiljer mamma och bebis åt? Jag tror nämligen att kroppsminnet är något väldigt starkt och även en kort stund av hudkontakt kan göra stor skillnad.

    Håller verkligen helt och hållet med dig om  det här : ”Vill föresten fråga er om en annan ska om bonding. Om man gör ett katastrofsnitt där mamman sövs, kan man då övertala de som utför snittet att lägga upp bebisen på mammas bröst en stund, t ex torka av bebisen liggande där, innan man skiljer mamma och bebis åt? Jag tror nämligen att kroppsminnet är något väldigt starkt och även en kort stund av hudkontakt kan göra stor skillnad. ”

    Eftersom det går att göra så på andra sjukhus så går det självklart att göra så på ditt sjukhus också. Men om inte personalen varit med om det här tidigare så  kan du förstås stöta på motstånd. Men det är deras skyldighet att sätta  sig in i det .
     Du/ni blir antagligen  tvungna att instruera dem. Men förstås i god tid innan förlossningen.
    Läste du  i inlägg  529- 531 om  paren som  med envishet och fast övertygelse om att de hade rätten på sin sida  till slut lyckades få igenom sen avnavling i Halmstad? 
    Kom bara ihåg att du har rätten på din sida. Har du någon som kan hjälpa dig att få igenom det här?    


    En annan viktig sak; Har du  tänkt på hur mycket makt orden har över oss?  T.ex. om man säger:  ”jag försöker stå på alla fyra med  rumpan uppåt flera gånger om dagen”  , och  "jag försöker visualisera…osv”, så blir det säkerligen  just  bara försök.  Och om man säger  ”Jag kommer närmare och närmare ett planerat snitt”,  så blir det förmodligen så också.
    Och om man i första hand förbereder sig på  snitt och i andra hand på vaginalförlossning, så lägger man mer tankeenergi på snitt.  Det är förstås jättebra att vara förbered på snitt om det trots allt skulle bli så,  men det kan blir en självuppfyllande profetia om man lägger ner för stor tankeenergi på det..


    Förslag på hur man kan tänka istället: ”Jag är fast besluten  att jag lyckas vända bebisen så huvudet kommer neråt och rumpan uppåt”.   ”Jag ser klart och tydligt för mitt inre hur  lilla bebisen gör en framåtkullerbytta och hamnar rätt ”.  Säg det här till bebisen också,  medan du smeker på magen och känner att kommunikationen funkar mellan er.


    En annan viktig affirmation är : ”  Eftersom jag vet att jag har rätten på min sida lyckas jag  med lätthet övertyga förlossningspersonalen  om hur viktigt det är att min bebis och jag både får en ostörd bonding och sen avnavling, oavsett  vad  det blir för förlossning ” .

    Hör gärna av dig igen och berätta hur det går och hur det känns. Vi är många som finns här för dig  och som kan komma med stöd och råd om du vill ha det.

  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-05-03 18:21:44 följande:
    Hej alla (:Man får gå två veckor över beräknat förlossningsdatum som är 40+0 tror jag.. jag hade iaf BF 25:e, förra söndagen..Så en vecka till av avslappning och tilltro.Jag försöker visualisera och tänka mig hur kroppen öppnar sig(har föreställt mig som ett dragspel ungefär, själva förlossningeskanalen, ett ljusrosa dragspel som utan problem veckar upp sig ohc veckar tillbaka sig) men jag ska ha med mig tanken på en blomma också, det kändes vackert och fint.Har sett på ett par av de här alla youtubeklippen med.Jag satt och funderade på det där med att stimulera bröstvårtorna, men det har känts så löjligt så jag har inte ens velat.. menj ag gjorde det en stund iaf, och en mini-mini-mini-mängd av råmjölk sipprade ut och då fick jag en sån där aha-känsla: Jag är verkligen redo. Kroppen är redo. Jag kommer kunna amma mitt barn! Fantastiskt!Så idag gottar jag mig åt den känslan (:Dock, om det nu blir igångsättning vill jag att man tar hål på hinnorna och sen låter mig vara för att låta värkarbetet sätta igång av sig själv. Då slipper jag det där eländiga droppet.. På tal om artikeln, jag har precis läst den och blivit helt trött och irriterad jag med. Det är helt sjukt! Snacka om arrogant människa. Och korkat. Tur att artikeln speglar hennes "bästa" sidor så att sanningen inte faller åt sidan.. Chakito: Svårt val.. Jag föreställer mig att sen avnavling är bättre i längden för barnets hälsa och medvetande, även om man missar de allra första minuterna tillsammans. Kanske kan du ha med dig en filt eller en egen handduk som de kan hålla omkring barnet som luktar som dig, som du har sovit med under en vecka eller så, om den situationen måste uppstå? Hoppas lillskrutten vänder sig.
    Jättebra att du tipsade om det där med filt eller något annat som luktar mamma. Det kan verkligen underlätta för barnet om det måste skiljas från mamma.

    En annan sak, om mamman är sövd, är att någon tänker på att ta kort eller filma barnet med videokamera, och sen finns vid hennes sida när hon vaknar och sätter det framför ögonen på henne direkt, så att det första hon får se är barnet. Viktigt för anknytningen. Så gjorde jag med min dotter när hon förlöstes med katastrofsnitt p.g.a. att läkaren hade sönder navelsträngen i sammband med hinnsprängning. då fimlade jag först lille gossen och gick sen till uppvaket och fanns hos henne när hon vaknade, och satte då kameran framör hennes ögon. Sen kom pappan från neo och vi hjälptes åt att rulla dit henes säng, så att mamma och barn fick träffa varandra så fort som möjligt. Personalen hade nämligen inte tid.

    Apropå hinnsprängning; om de ska ta hål på hinnorna så ska det göras så sent som möjligt eftersom det annars ökar risken för snitt. Läs här på 9månader : Tidig hinnsprängning ökar risken för kejsarnitt  


    Köp blommor åt dig själv vetja! Och titta dig i spegeln och säg att du är en hejare på att föda barn, och  en massa andra bra saker som du är värd att höra
  • abuelita
    Chaktio skrev 2010-05-03 16:29:59 följande:
    Vill föresten fråga er om en annan ska om bonding. Om man gör ett katastrofsnitt där mamman sövs, kan man då övertala de som utför snittet att lägga upp bebisen på mammas bröst en stund, t ex torka av bebisen liggande där, innan man skiljer mamma och bebis åt? Jag tror nämligen att kroppsminnet är något väldigt starkt och även en kort stund av hudkontakt kan göra stor skillnad.
    Upptäckte att jag missade en jätteviktig sak när jag svarade på det här förra gången. Nämligen att om mamman är sövd finns det ingen pulsation i navelsträngen och därför måste barnet hållas under placentanivå och navelsträngen mjölkas tills barnet fått sin fulla blodvolym. Men sen borde bebis kunna få ligga hos mamma tills moderkakan kommit ut och snittet ska sys.
  • abuelita

    Saxat ur ett  inlägg från en annan tråd, där en neonatalsköterska förklarar varför det inte går att göra livräddning med intakt navelsträng:


     ” Men jag tror ändå och fortsatt att man inte kan jämställa ett återupplivande på mammas ben (jag hade förklarat för henne att barnet skulle ligga mellan mammans ben)  med pappa, moderkakor och allt som pågår där med att kunna ta barnet en bit från mamma och kunna jobba effektivare.”



    Jag tänker  då på 
    ">chimpansmamman
      som lyckas med konststycket att med en äldre unge på ryggen, den nyfödda på magen och moderkakan i ena handen,  fly upp i ett träd när  hon blir jagad av babianer som  är ute efter moderkakan.
    Hon kan hon!  {#lang_emotions_innocent}



  • abuelita

    För er som kanske har missat det; tidig avnavling är alltså ett icke evidensbaserat ingrepp. Och det borde verkligen inte vara någon ursäkt att fortsätta med det bara för att ”man alltid har gjort så” . Utan det borde ju för 17 stoppas bums!! 

    Helt obegripligt att det ens kan vara tillåtet att fortsätta med det innan man forskat på vad det här kan få för konsekvenser  (genom att studerat data, inte använda "försökskaniner")

    Lägg märke till det som Elisabeth Alleman säger på  We can be much kinder,  som f.ö. är den bästa video jag vet om avnavling:

    The intervention was never studied to begin with. It was implemented as routine. Now to STOP it, we have to have studies to prove that it is safe to quit.”


    Verkar som att man numera måste klicka i att man är 18 år innan videon går att öppna  (oanständigt mycket naken hud - huuvva! )

  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-05-03 18:21:44 följande:
    Hej alla (:Man får gå två veckor över beräknat förlossningsdatum som är 40+0 tror jag.. jag hade iaf BF 25:e, förra söndagen..Så en vecka till av avslappning och tilltro..

    Jag har alltid haft en känsla av att det är barnet själv som bestämmer när det är dags att födas och som sätter igång själva processen.

    Och nu hittade jag det här på New Scientist 

    Min översättning: ”Släpp ut mig - Det är fostret som bestämmer när det är dags att födas. Modern  lyder bara order från sitt omättliga/otåliga foster”.

    På senare tid har  en helt annan bild av barnets roll i födelsen vuxit fram. De flesta forskare tror att det är en faktiskt ”envåldshärskare”  som dikterar när sammandragningarna ska börja. ”


    Vad tror du om det här?

  • abuelita
    Ms Ms Kanga skrev 2010-05-04 17:15:38 följande:
    Vet någon om Vrinnevisjukhuset i Norrköping har infört sen avnavling ännu?
    Hej Ms Kanga    
    Har för mig att det kommit uppgifter här i trådarna under det senaste halvåret om att Norrköping nu har slutat med tidig avnavling, men jag glömde tyvärr spara de inläggen.  Det är nog säkrast du ringer/mailar  förlossningen och hör efter. Mvc brukar sällan ha koll på det här, men  brukar ändå dra till med  något svar, som sen visar sig inte stämma.
    I Januari 09 var det i alla fall fortfarande tidig avnavling på Vrinnevisjukhuset.  

    Se den här artikeln i NT
  • abuelita
    Ms Ms Kanga skrev 2010-05-04 18:59:34 följande:
    Tack - jag får ta upp det med Agneta Werner - specialist-läkare på ViN som jag ska träffa i slutet av maj så får jag klara besked
    Bra idé!  Hoppas hon har tagit sitt förnuft tillfånga sedan hon blev intervjuad i artikeln jag länkade till.
  • abuelita
    Akrobaten skrev 2010-05-04 16:15:45 följande:
    Abuelita: Har kommunicerat med min kurskamrat ang införandet av sen avnavling i Halmstad. Det infördes för ett par månader sen och det stämmer ju då med att det sista barnet som föddes i studien var 1 år i mars nån gång. Hon berättade att hon åtminstone tar upp sen avnavling i sina föräldagrupper och disk vidare med enskilda föräldrar om de visar intresse. Förstod inte det som att det var "förbjudet" att berätta för blivande föräldrar innan studien var färdig men att många som jobbar på mvc här är av den äldre generationen och är nog ganska insnöade på hur man "alltid" gjort varför det inte pratas så mkt om det. Hon sa oxå att resulatet av studien inte visade direkt på att barnen som blev tidigt avnavlade råkade ut för mer infektioner eller sjukdomar, allergier än de som avnavlades sent, endbart att de sent avnavlade hade ett högre hb. Men hur som helst så är det väl vad moder natur har menat så man får ju hoppas att det inte ändras tillbax i framtiden som så mkt annat gör. Ang ditt inlägg ovan är jag helt inne på att det är bebis själv som väljer när det är redo att födas. Iaf de fall där grav varit normal och moderns förutsättningar i livet (tänker dels på nattarbetande som har en "onormal" rytm än vad som är tänkt för människokroppen) är under normala omständigheter. Vill inte gärna tro att prematura behöver komma ut men ibland är miljön utanför livmodern kanske den bästa ändå.

    Vad bra att du frågade din kurskamrat och att du redan har fått svar. Det var ju goda nyheter att de slutat med tidig avnavling i Halmstad nu. {#lang_emotions_smile}

    Men då behöver hon väl knappast informerar föräldrarna om det, när det ändå är sen avnavling? För jag har lite svårt att tänka mig att hon informerade  under tiden  studien pågick, med tanke  på det bemötande  bl.a.  de här Halmstadsföräldrarna fick.

    Och de här 


     Angående resultatet av studien, så kan jag tänka mig att det hade blivit större skillnad mellan de tidigt och sent  avnavlade barnen om man istället för att klampa redan efter 2-3 minuter hade låtit navelsträngen pulsera färdigt,  och om barnen  hade fått komma i mammas famn meddetsamma istället för att  först hållas  under placentanivå.  Då  blir det ju förstås stresshormoner som frigörs  istället för oxytocin , och vi vet ju hur  helande och läkande  oxytocon är. 

  • abuelita
    Monsterpannkaka skrev 2010-05-04 17:20:37 följande:
    Hihi, jag tror du har sååå rätt. Vi hoppas bara att bebis har omdöme nog att förstå att det är mer spännande på utsidan än insidan snart ;)Men jo, varför skulle det inte vara så? Det är ju bebis som ska vara redo för världen och redo för utsidan, så varför skulle det inte vara så att bebis själv får vara med och bestämma när den ska ut?
    Är det något bebis väntar på ska bli färdigt först?  Något du/ni  skjutit upp,  som har  med barnet att göra på något vis?
    Har ni t.ex. kommit överens om namn ? 

    Min mamma gick drygt 2 veckor över tiden med mig, och de hade då ännu inte kommit på något flicknamn, bara pojknamn. Sen satt de en kväll och tittade i en namnbok de hade lånat på biblioteket, och när sidan med Linda kom upp pekade de  båda två samtidigt   på det namnet och sa  : "Linda ska hon heta!" Och då satte förlossningen igång, har de berättat.
    Och nästan likadant var det när min yngsta dotter föddes. När vi hade bestämt oss för vad hon skulle heta gick vattnet  ca 1 timme  senare (båda mina förlossningar har börjat med vattenavgång). Men till skillnad från mig kom hon 3 veckor före bf.

    Jag tror dessutom att jag väntade in att min pappa skulle komma hem. Han jobbade i SAS och var borta lika mycket som han var hemma. När mina båda systrar föddes var han ute och flög. Men han kom hem lagom tills jag skulle födas  {#lang_emotions_sunny}
Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över