Inlägg från: abuelita |Visa alla inlägg
  • abuelita

    Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över

    Monsterpannkaka, den här stämmer ju faktiskt in rätt bra på din beskrivning, men det är inte den va? Har för mig det var väldigt länge sen jag la in den sist.

    ">Unassisted Birth Music Video

    Mycket sevärd!   Enda negativa är att barnmorskan är där och stör med sugmojjen.

    Den här är också väldigt bra
    ">Unassisted Home birth of Lotus-Alaya
  • abuelita

    STORT GRATTIS Emsingen !!!  Vilken fantastisk förlossning!!! 

    Trevlig första maj och lycka till med amningen! {#lang_emotions_flower}

  • abuelita
    Emsingen76 skrev 2010-05-01 17:36:07 följande:
    Oj, vad långt det blev. Föråt!
    Själv ber jag aldrig om ursäkt för låpnga inlägg så det tycker jag inte du heller behöver. Och det var ju bara jättebra att få läsa din berättelsen som var så positiv och säkert peppande för andra som snart ska föda.
  • abuelita
    FeliXia skrev 2010-05-01 18:00:29 följande:
    Vad innebär sen avnavling, alltså tidsmässigt?
    Hej Felixia!  Det innebär att man väntar tills navelsträngen slutat pulsera och är slapp och vitaktig och tömd på blod. Normalt tar det ca 3-5 minuter men det kan ta mycket längre tid också. Egentligen behöver man inte alls tänka på det här utan låta moderkakan komma ut innan det är dags för avnavling. Och det är inte ens bråttom då.
    Michel Odent, förmodligen världena mest erfarna obstetriker (har nästan 60 års erfarenhet, av både sjukhus- och hemförlossningar) anser att det är en farlig distraktion att närma sig navelsträng och moderkakan innan det gått en timme, utan man måste låta mamma och barn få bonda ifred. 

    Läs gärna min översättning av hans  Putting an end to women´s global slaughter: Bleeding to death

  • abuelita
    Monsterpannkaka, tack så jättemycket för kanobra förslag!!!

    Jag har så länge tänkt på det här med att skriva en bok, någon gång när jag  får tid.

    Har nu sparat ditt förslag i ett nytt dokument i Words och döpt det till Monsterpannkakas förlsag på bok  
    Tänkte jag skulle samla på mig bra grejer där. Så när jag fått ihop tillräckligt mycket  kanske  jag sätter igång . Man vet aldrig.

    Vill också passa på att tacka dig så mycket för det här inlägget:

    "Uh, men vilket obehagligt mail du fick!

    Vetenskaplig bevisning till vilket pris som helst.. Nej du.
    Jag hade blivit oerhört provocerad jag med. Tycker du får indikationer från alla möjliga håll och kanter, på att det är någonting som absolut inte stämmer.


    Det är både modigt och rättvist av dig att ta upp allting här med oss, för oss, till oss, så vi kan fatta medvetna beslut. Stort tack."

    Kändes verkligen bra. Trodde bara jag skulle betraktas som konspiratorisk.

  • abuelita
    LillaVild skrev 2010-05-02 10:37:39 följande:
    Monsterpannkaka: Är rätt säker på att det är den här du menar, kommer också ihåg den
    " target="_blank">

    Det är ju samma personer som i den jag länkade till i inlägg 512.  Men en annan video.

    Kom på mig själv här nu med att sitta och gruffa i soffan: "Men undan med dig  människa, låt dem får vara ifred nu!!" 

     Den här pappan är verkligen en "Riktig Karl".  Man skulle  ju nästan kunnat tro att han var utbildad inom det här området.  Så barnmorskan kändes riktigt överflödig och bara i vägen, med sin jäkla sugmoj och gnuggtrasa. Men pappan verkade ändå ha självförtroende nog att inte låta sig känna  sig undanskuffad och överkörd.

    Här tror jag barnmorskor behöver  tänka sig för, så  de inte  kommer och stör och skrämmer bort de pappor som vill vara fullt delaktiga men känner sig överflödiga, både  bland alla proffs på sjukjusen med hembarnmorskor.

    Som sagt, den bästa barnmorskan står med händerna på ryggen och övervakar det hela i tysthet. Beredd att rycka in om det skulle behövas. Inte annars.

    Jag tror att  vid hemförlossningar och på typ BB Stockholm och Södra BB, där man kan förvänta sig att personalen ska vara insatta i hur viktigt det är att inte störa med något onödigt under de allra viktigaste första minuterna av  bondingen  (mjölka nalvesträngen på ett piggt och fullgånget barn t.ex.)  är det säkrast att ta upp det här innan barnet föds . Så man kan vara säker på att det inte blir några onödiga störningsmoment då.
  • abuelita

    Det här märkliga fenomenet, när förlossningspersonal inte kan låta bli att “hjälpa “ barnet ut trots att pappan är där och tar emot, och när de vill  hjälpa till på alla möjliga andra sätt, och babbla och skoja och ha sig, kallar Gloria Lemay för  ”fire drill”.


    “Leaving the cord alone slows down the “fire drill” energy that many birth attendants get into after the baby is born. Leaving off the busyness of midwifery for a half hour allows the mother and baby undisturbed bonding time without a “project” going on i.e. the cord cutting instructions, explanations, jokes, etc. Thus, the father, too, is undisturbed and able to enjoy this “high” time without focusing on a job at hand.”
    http://www.glorialemay.com/blog/?p=177

    Lägger in det här av Sarah Buckley också, som jag haft med många gånger tidigare här i trådarna.  

    "At the time when Mother Nature prescribes awe and ecstasy, we have injections, examinations, and clamping and pulling on the cord. Instead of body heat and skin-to-skin contact, we have separation and wrapping. Where time should stand still for those eternal moments of first contact, as mother and baby fall deeply in love, we have haste to deliver the placenta and clean up for the next 'case'."
    http://www.sarahjbuckley.com/articles/leaving-well-alone.htm

  • abuelita
    Akrobaten skrev 2010-05-01 12:15:29 följande:
    .  Enl bm jag träffade i tors när jag var inne med dottern för ett tredje billi pratade vi lite om just att sonen var väldigt gul när han föddes och att man aldrig kollade hans billi transkutant då apparaten inte fanns då och att han oxå blev tidigt avnavlad och att man körde med det då för man var rädd för just gulsot och andningsbekymmer r/t det högre antalet röda blodkropar bebisen får i sig iom sen avnavling. Med facit i hand fattar jag inte heller varför man väntat så länge, kanske att det är så att Ola har sinkat för att kunna genomföra sin studie och isf är det ju helt sjukt. Då har han inget värde som läkare i mina ögon. Det verkar ju så med det du skriver när svt och tv4 helt plötsligt inte ska sända inlägget. .
    När jag mailväxlade med chefen för nationella biobanken för bebisblod sommaren 2007, och då frågade honom vem som egentligen bestämmer  om det ska vara tidig eller sen avnavling på ett sjukhus, så svarade han att det är neonatologerna (barnläkare) som bestämmer det, men att det i slutändan ändå är den enskilda barnmorskan som avgör när avnavlingen bör ske.
    Jag tolkar det som att det då borde ha  varit  den här  barnläkaren som bestämde över avnavlingsrutinerna när din son föddes.  Men han kanske hade andra planer än att införa sen avnavling redan 2006?  {#lang_emotions_undecided}
  • abuelita
    Akrobaten skrev 2010-05-02 13:48:47 följande:
    Abuelita: Ja man kan ju undra hur han tänker när han uppenbarligen har så stor kunskap om fördelarna med avnavling. Känns lite otäckt då jag alltid tyckt att han verkar såå kompetent. Nu har jag ju inte arbetat med honom men han var bla den läkare som rondade under min praktik på neo under min utb. Har en kurskamrat som läste till bm för några år sed, tänkte skicka ett mail till henne och kolla om hon har nån kunskap om när vi införde sen avnavling. Hon jobbar ifs på MVc men är ung och engagerad så jag kan tänka mig att hon har ett intresse för detta ämne. Angt trådstarten är den väldigt tydlig, man ska bara läsa igenom allt och det gör man ju om man är genuint intresserad. Det enda jag kan tänka att du kan lägga till är det faktum att vi fött barn i alla tider och innan vårt moderna samhälle föddes barnen helt naturligt och inte var det några bm där och klämde åt navelsträngen med peanger så fort bebis kommit ut. Troligtvis var det inte så att man skiljde barnet från navelsträngen ens förrän moderkakan faktiskt hade kommit ut, eller hur !
    Ja man kan verkligen undra hur han tänker. 

    Och ganska korkat faktiskt att skriva så här i en artikel som vem som helst kan googla fram på nätet, när man samtidigt utsätter en herrans massa barn för just detta - under flera år efter att han skrev det!! {#lang_emotions_surprised}

     " I förlängningen kan detta innebära att tidigt avnavlade barn utvecklar järnbrist och anemi, vilket alltmer forskning visat kan vara negativt för barnets mentala utveckling. Författarna konstaterar att vanan att avnavla sent bör återinföras inom förlossningsvården."


    Bra förslag där på vad som bör stå i trådstarten om avnavling. Tack! Ska fundera lite mer på det här och se vad det blir. Den får ju inte vara för långt heller.  Och jag är rädd att den redan är det.

    Du skulle ju även kunna fråga din kurskamrat på MVC  om de  fått "order från högre ort" om att inte informera blivande föräldrar  att de enligt HSL har rätt att välja sen avnavling. 
    Ja vad ska man egentligen tro, när så många berättat här i trådarna  att de inte fått någon information alls på mvc om avnavling och att barnmorskorna  t.o.m. blivit snäsiga när de tagit upp frågan? Och när det kommer såna här inlägg om VG-regionens mödravård:

    Nu ska ni få höra något så ni sätter kaffet i halsen!
    Jag var hos min barnmorska idag och fick redan på något väldigt konstigt. Jag har tidigare tagit upp detta med sen avnavling med henne. Hon har inte jobbat på förlossningen på väldigt länge så hon svarade att det tillämpar de på SÄS Borås där jag ska föda.
    Men efter vissa indikationer på att det inte var så ringde hon till förlossningen på SÄS och frågade. Vet ni vad barnmorskan på SÄS sa!?
    - Vi har tillämpat tidig avnavling under tio års tid och planerar att fortsätta med det om patienten inte särskilt ber om sen avnavling!
    Vidare informerar hon min BM om att så länge hennes gravida inte frågar om sen avnavling så får hon inte informera de blivande mammorna om det positiva med sen avnavling och att de har rätten att be om det på förlossningen!
    SKANDAL! ”
  • abuelita

    Nu ska vi se om den här länken fungerar. Den ska leda till samlade inlägg från en Halmstadsmamma där hon berättar om bemötandet på mvc och hur svårt hon och hennes sambo hade att få igenom sen avnavling . Men de lyckades ändå till slut.

Svar på tråden Viktig info som MVC- och förlossningspersonal brukar hoppa över