• fruganL

    Ja, och hur ska man börja nu då? (4½ månader)

    Skrev på ecforum i söndags, men har inte fått något svar än, vilket är synd. Det forumet är det sannerligen ingen fart på. Så jag citerar mig själv och hoppas på bättre lycka här.


    Jodå, vi tänkte att vi skulle ha kommit igång tidigare än så här, men det har varit fullt upp med både det ena och det sjunde ändå. Faktiskt. (Och vem bryr sig väl om mina undanflykter liksom.) 

    Har försökt studera sonen och vi är rörande överens, jag och min man...hur fan ser man i förväg att han ska kissa? Jöss! Innan han bräser av rumptrumpeten så syns det däremot ibland, men jah, tre sekunders reaktionstid har man! 
    Köpte en potta här för några dagar sen ändå...men ja. Jag förstår inte. Vi förstår inte. 

    Så vi tänkte att om vi börjar med att sätta honom en stund när vi byter blöja och försöker byta blöja när vi tror att han kommer kissa (som en stund efter amning eller strax efter han vaknat) så kanske det blir en positiv snöbollseffekt. Men pottan är inte poppis! Han liksom spänner sig och vrider sig och vill hellre stå upp än att sitta på den. Verkar inte det minsta bekvämt. Har provat att hålla honom över handfatet och mellan mina ben på toaletten, men då kommer det nästa problem. Kisset kommer ju fara all världens väg! 
    Då kan man ju lika gärna vara precis var som helst, för ja så mycket kommer kisset fara runt typ överallt. 

    I don't get it! Vid ett tillfälle syntes det så tydligt att han skulle bajsa och ja hur mycket jag än skyndade mig så hann han börja i blöjan och sen blev verkade han måttligt road av att bli avbruten så inte vart det något bra där inte. 

    Så hur göööööör man egentligen?
  • Svar på tråden Ja, och hur ska man börja nu då? (4½ månader)
  • Tonx
    Modesty Blaise skrev 2010-03-27 21:14:37 följande:
    Jag vill svara utifrån att jag numer har lite erfarenhet och dessutom av båda hållen. Min äldsta dotter fyller 5 år iår. Hon pottades från att hon var 2 månader gammal. Var väldigt skeptisk till detta innan men jag provade och resultatet var att en massa oidentifierat gnäll upphörde helt. Det blev MINDRE stressande kring vår vardag.
    Och det här är inte något nytt, i andra länder och långt genom tiderna har bebisar EC:ats. Bebisar är inte inkontinenta, att kissa och bajsa i blöja är en vana. De signalerar att de är hungriga, trötta, ledsna, om de har ont, är glada, så varför i hela friden skulle de inte visa att de är nödiga?
    Och de KAN hålla sig.
    Hur som helst, mitt äldsta barn är delvis blöjfri från 2 månaders ålder och helt från nånstans kring 2 år.

    Min yngsta började vi med från födseln, men hon är av en annan kaliber. Hon tycker inte om det! Hon protesterade VILT när hon blev satt över handfatet. Så vi struntade i det helt. Idag är hon nyss fyllda 2 år och går på pottan själv.

    Vad säger det mig? Barn är olika. Och vi bör vara såpass lyhörda att vi anpassar oss efter deras behov.
  • Kryssarinnan

    Nu har det gått en månad sedan vi snackade... Har ni försökt er på något? Hur har det gått?

  • fruganL

    Ingen lycka på någon front, mest tror jag för att vår konsekvens är allt utom konsekvent. Misstänker att ingen av oss egentligen är 100% med på båten fast vi båda säger att vi är det.


    Testade pottan igen för några dagar sedan dock, och den sitter han gärna på medan vi läser en bok, sen är han nöjd. Så vi sätter honom väl på den och hoppas på det bästa. För någon småskvättare verkar han inte direkt vara, blöjan kan vara torr i gott och väl en timma och sen jätteblöt en halvtimma senare igen. Så fattar han bara att det är på pottan han ska släppa ifrån sig så rullar det säkerligen på sen.
    Men vi har precis börjat med smakportioner och han tycks vara allergisk mot det första vi testade - morot, så inte sjutton har vi fortsatt nu inte. Ynklig har han varit och bajsat mer än när han var nyfödd! I tvättmaskinen hamnar bajsblöjorna medan de andra hamnar i en tunna och ja...att bara skölja bajsblöjorna är tvättmaskinen är mer än halvfull känns lite waste. =)
    Han är nog snart på fötter igen (för står gör han mer än gärna!) så då kör vi på igen!
  • Kryssarinnan

    Vi har också gått igenom en kämpig period när F var dålig i magen och bajsade i blöjan ca 10 ggr per dag, ibland fyra gånger på två timmar utan förvarning! (Normalt ca 3-4 ggr per dag och bara i handfatet.) Det varade i ungefär två veckor och jag började förlora hoppet - började han gilla att bajsa i blöjan? Men det gick över och nu fångar vi det mesta, han säger till. Men nu har vi börjat med mat och då har mönstret förändrat sig igen... så bajsandet har blivit mer oförutsägbart. Perioder kommer och går, det kommer man alltid att vara med om. Ibland bra perioder, ibland dåliga. Lycka till!

  • fruganL

    Gaaah!


    Vi har varit duktiga på att sätta honom senaste tiden. Fast kanske inte så konsekvent som vi borde. En fis har han åstadkommit vid något tillfälle, annars har han mest missat poängen med pottan, men men...
    Imorse var jag lite stressad...skulle börja jobbet tidigare än vanligt och hade glömt ställa om klockan. Tänkte slänga på honom en ny blöja och lite kläder och få ett trevligt frukostsällskap och i blöjan hittade jag en liten kotte intryckt i cracken. Fnissade åt honom och sa att det kanske var dags att trycka ur sig lite större saker, för såna där har han presterat i ett par dagar nu.
    Och jävlar vad han tog mig på orden. För inte hinner jag väl plocka bort klutten med lite papper förrän han trycker ut en koooooorv. (Mer fnissande från min sida, för han har ganska nyligen börjat äta mat). Hur so haver fick jag in lite papper under rumpan och fångade upp även det här. Lägger det i samma hög som det andra och vad ser jag? En till korv! Muttrade då över att jag inte tagit mig tid att sätta honom på pottan ändå, men jah...nu var det ju lite sent.
    Och jag överdriver nu inte när jag säger att jag tänkte samma sak efter att ha plockat bort resterande SJU korvar (och då räknar jag inte med den lilla bollen han presterade i blöjan han fick när jag trodde att han var färdigbajsat).
    Tokigt.
  • fruganL

    Idag har vi minsann bajsat tre gånger i pottan. (...eller vi och vi, både jag och pappan har bajsat varsin gång på toaletten, men minigrisen har bajsat på pottan). Eller två kanske. Han sitter där gärna, på golvet, och leker.


    Ska han bara få sitta så länge han har lust, oavsett om något händer eller inte? Ska jag ta bort honom innan han blir missnöjd, eller när han visar missnöje? Han sitter ju lika bra på pottan som i bumbon egentligen...Hur ofta ska man kssssss-låta, om han sitter där säg en halvtimma? Bara när man sätter honom och sen om han eventuellt kissar? Eller sådär någon gång nu och då så länge han sitter?
  • Hundägare i Gbg

    Jag lånar tråden lite. Efter att min dotter tre gånger idag har bajsat i blöjan när hon suttit i badrummet i bumbon så funderar jag på om man kanske ska låta henne sitta på en potta där istället. Går det så går det tänker jag. Men då är frågan, vad för potta till en liten fyramånaders?

  • fruganL

    Vi köpte en Thermobaby på babyproffsen. Kan hon bara sitta så kan hon sitta i en sån. Till en början kanske hon behöver stöd mot sidorna. Hon når ner med fötterna till underlaget och ryggen har stöd iom högt ryggstöd.


    Trickset för att sätta sig ner på en sån, i alla fall för min son, är att lyfta honom runt låren så benen böjer sig och sätta ner honom. Funkar inte att ha honom ståendes framför pottan och sen sätta sig för han liksom böjer inte på benen.
  • Alexe

    Hej. Tänkte också hoppa in i tråden. Tänkte redan på bb att man ju borde kunna potta bebisen på rutin eftersom han ofelbart kissade så fort vi tog av blöjan. Men ja, då får man ju vänta tills han kan sitta, funderade jag vidare och så var det inte mer med det. Tills jag hittade infon om EC här.

    Så igår tog jag lillkillen, nu snart 2 månader, till duschen efter uppvaknande och ätning och fyra gånger av fyra funkade det. Likaså i morse, även om jag missade storbajsen som han lade av i blöjan medan jag ammade och inte var riktigt vid medvetande.

    Jag tänker att jag kör på EC-light eller rutin-EC när jag orkar/hinner. Enligt devisen lite är bättre än inget. Men har då frågor: Vad göra med alla småpluttar? Han fiser hur mycket som helst och oftast kommer det pyttelite bajs i varje. Inte orkar man springa till toa varje gång det är fis på väg? Och rent generellt, när började era bebisar få mer regelbunden avföring? Eller får de det alls? För för oss är det olika dag för dag när de stora lassen kommer. Ibland kl 3 på natten, ibland på morgon, ibland på eftermiddag. Jag hittar inget mönster. Sen behöver jag också pott-tips för duschen känns ohållbart i längden (trångt och bökigt). Samtidigt behöver jag ju kunna hålla i honom ett tag till eftersom han ännu är rätt ostadig i nacken. Och slutligen tar jag gärna emot tips och tankar.

Svar på tråden Ja, och hur ska man börja nu då? (4½ månader)