• Anonym

    J*vla haggor som bara lägger sig i

    Anonym (Mamma vid 20) skrev 2010-03-30 07:57:54 följande:
    Jag har aldrig fått några negativa kommentarer eller tillrättavisningar av okända människor ang mitt sätt att uppfostra och bemöta mina barn, men å andra sidan har jag alltid varit öppen för råd och tips och tagit så allvarligt på den och den blicken. Jag har bara upplevt leenden och kommentarer om hur mysiga barnen och jag verkar ha det. TS, ta inte åt dig så hårt av det kvinnan sa. Det vore också trevligt att slippa läsa om unga och gamla mammor - förälder som förälder!
    * hur mysigt
  • Anonym

    Det är tyvärr inte okej att skriva sanningen på Familjeliv. Även att alla unga mammor känner till fenomenet så får man inte prata om det för då brusar endel upp. Men absolut jag håller med om det. Jag har aldrig hört talas om att en 18 årig tjej kommenterat en gammal mammas sätt att ta hand om sitt barn. Däremot hör jag nästan konstant gammla mammor tillrättavisa unga mammor i mataffären, på spårvagnen ja överallt väldigt ofta tyvärr. Känns som de försöker få sig själva att känna sig bättre till mods, men jag tror bara de är bittra. Jag såg en gammal mamma som släpade sitt barn som vägrade ställa sig upp och gå, hon lyfte upp honom i overallen och började skrika så in i helskotta på ungen så jag själv blev rädd, men inte fasiken reagerade någon utav de andra gamla mammorna då på lekplatsen. Hade det vart en ung så hade det blivit rena rama hönsgården.

  • Anonym
    Anonym (Jag blir såå arg) skrev 2010-03-27 22:47:27 följande:
    Jag och min son som är lite över 2 år åkte till badhuset idag, Och jag såg verkligen fram emot det för jag visste hur kul vi skulle få det! Men det är alltid någon som förstör det roliga! Nu till saken Vi hade precis kommit dit och var poväg in i omklädnings rummet för att byta om. Och då stannade sonen till för att titta på något. Och jag sa till honom i vanlig ton att han skulle komma till mig. Men han hörde inte vad jag sa och då sa jag det lite högre. Lät inte sur eller något. Ville bara att han skulle komma till mig. Och när han kom till mig så sa jag lungt och försiktikt till honom om han inte lyssnar på mig så får vi åka hem.(För det är ju farligt att vara i ett badhus om han inte lyssnar) Jag såg att han förstog vad jag sa och så gick han in till omklädnings  rummet. Och då kom en mamma (40+) och sa till mig att när man är sååå liten som min son är så fattar inte han vad man säger, jag kommer ihåg när mina barn var så små. Jag blev helt paff och sa till henne jätte surt att hon inte skulle bry sig och jag känner min son. Jag är hans mamma jag BESTÄMMER! Jag blev skit sur. Bara för att jag är en ung mamma så kan inte jag något. Inte uppfostra min egen son så nån annan behöver lägga sig. IN MY AS! Jag är en underbar mamma och det vet jag. Jag skadade inte min son på något vis. Det är inte första gången en kärring lägger sig i vad jag gör och hur jag uppfostrar min son. Klart man ska lägga sig i när det väl gäller, men en sån töntig sak att jag höjde rösten till min son för jag ville att han skulle komma är något alla mammor gör. Jag är inget undantag- Men bara för man är ung så ska folk säga vad dom tycker och tänker!! Och jag bara hatar när människor som inte känner oss lägger sig i! Jag vet fortfarande inte vad jag gjorde för fel. Jag skadade inte honom, men mer jag tänker på detta desto argare blir jag...... Fan snälla j*vla 40+ mammor, sluta lägg i er så mkt i vad andra gör. Jag tycker det är jätte jobbigt att hitta på saker med min son bara för att jag vet att folk tittar på en bara för man är ung mamma. Och då blir man ju jätte nervös. Eller så tror folk att jag är min sons stora syster! Och den komentaren hatar jag med! Men bara för min sons skull så gör jag saker med han iallafall. Allt skulle bli mkt änklare om folk lät mig vara... Jag är en stolt mamma till min son, jag är en underbar mamma, jag avgudar min son. Älskar honom över allt annat!!!! Skulle aldrig skada honom på något vis! Tycker ni att jag över reagerar??? TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-03-28 00:21 Det värmer verkligen av alla ni som har svarat med snälla och gulliga kommentarer=)
    Problemet är nog inte så mycket din ålder som din sons. Jag råkar själv ut för att mammor med äldre barn oombedda delger mig sin "visdom". Att jag är 40 + och oftast flera år äldre hindrar dem inte.
  • Anonym
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-03-30 18:48:19 följande:
    Jag skall svar dig på denna punkt då du funderade om jag hadde haft min dotter att sitta vid matbordet 1 1/2 h för att hon inte villa säga tack för maten. Ja det har jag, för hos oss hör det till uppfostran att ett barn/vuxen säger tack för maten (vilket hon började med då hon lärde sig säga tack , typ vid 1 års ålder). Vanligtvis sa hon /säger hon alltid tack innan hon går från bordet, men skulle testa vad som händer om man inte säger tack. Hon lärde sig med en gång att det löns att säga tack för maten 1 1/2 h tog det. Men vad skulle ha hänt om jag hadde låtit henne gå från bordet utan att säga tack, jo min dotter hadde vunnit, vilket i sin tur antagligen hadde medfört att hon flera gånger gått från bordet och inte sakt tack. Hon skulle kanske  lättare komma på tanken att hon nog får sin vilja genom om hon bara gnäller lite mera. Denna sak är ju i sig själv en bagatell, att man glömmer säga tack eller inte säger det är nog inte hela världen, men då jag sade åt henne att hon inte fick lämna bodet före ordet tack kom så håller jag det. Min dotter lärde sig säkert att jag inte ger mig, ett nej är ett nej. Du har ett barn på snart två har jag förstott, jag säger bara du kan omöjligt ha samma erfarehet av barn som t ex jag som har en dotter på snart 6 år. Jag har gått egenom alla åldrar från 0-5, du har bara kommit från 0-2 ännu, du har mycket framför dig. Jag menar nu inte att du inte skulle väta nått men då du pratar om åldern 3 som om du viste vad den går ut på. Jo jag vet att du jobbar med barn, men barn är inte lika danna hemma mot sina föräldrar som de är mot dagis tanter eller grannen.
    Så du har erfarenhet av ett barn och Lady Dahmer har jobbat med åtskilliga barn på sitt jobb samt skaffat sig kunskap genom studier av vad andra personer som jobbat med att studera barn har skrivit. Eftersom du tvingade ditt barn att sitta 1,5 timmar och aldrig testade att låta bli att tvinga för att se vad som hände då så kan du inte ens säga hur ditt barn skulle reagerat. Så lägg ned det där snacket om att du kan bättre bara för att ditt barn är äldre.

    Vissa saker är fel och det du gjort, att bestraffa ett barn i en och en halv timme det är fel. Inte ens de hårt kritiserade nanny-programmen förespråkade så långa straff där pratade de om en minut för vart år barnet levt och de har allvarligt kritiserats av svenska barnexperter för adetta sätt att fostra.
  • Anonym
    Kluttbajs skrev 2010-03-30 18:15:14 följande:
    Det var väl en trög en. Skulle aldrig få för mig att säga så. Och ja, jag tror faktiskt att det kan vara vanligare att unga mammor får "tips" om vad som är bäst att göra, möjligen i all välmening men det är ju inte alltid man vill ha dem precis...
    Jag tror inte alls du har rätt om det inte är så att du är så ung att du behöver råd om vanliga vuxensaker. Som äldre mamma får jag också en massa mer eller mindre välmenande råd. Jag tror dessutom att jag blir mer ifrågasatt för att man själv inte tror att man orkar med småbarn när man är 40+ och då orkar ju inte jag det heller.

    Kan det vara så att det blir extra jobbigt för dig som ung mamma för att du får dessa råd/kommentarer tillsammans med alla andra råd man får/behöver i den åldern kring jobb, boende o.s.v. Som äldre mamma slipper jag dessa eftersom jag förväntas känna till den delen.
  • Anonym
    Lady Dahmer skrev 2010-03-30 22:46:27 följande:
    ett väldigt bra sätt att totalt knäcka och bryta ner ett litet barn på! Bra jobbat!
    Och tro mig ts sådana personer sprider sin "kunskap" även till mammor som mig som är 40+ Är väl också ett sätt att normalisera sitt eget dåliga beteende.
  • Anonym
    Flicka88 skrev 2010-03-31 20:31:29 följande:
    Jag hade blivit lika förbannad som du ts. Redan på BB försökte kärringarna köra med mig, vilket var ytterst irriterande. Inte ens min mamma lägger sig i hur jag uppfostrar min son. Hon kan komma med råd, men det är aldrig så att hon uttrycker sig så dom den där människan gjorde. Du skulle ha sagt åt henne att tiderna förändras och att hennes stenålderstänk varken är aktuellt eller intresserar dig ;)
    Håller helt med med det undantaget att det drabbar och drabbade även mig som mamma 40+. Efter förlossningen kunde jag inte resa mig, gå och ännu mindre amma eller sitta och mata vårt barn. Detta skötte min man däremot med bravur. Där är vi på rummet på BB, maken med vårt barn i famnen som han matar ytterst kompetent (enligt barnsköteskan som visat tidigare hur man gör). Då kommer en av dessa fosila lämningar som tyvärr fortfarande finns inom vården in. Hon kommenterar det hela med att mamman är mycket viktigare för barnet än pappan. I ett slag har hon fått mig att känna mig som världens sämsta mamma som inte tar hand om mitt barn och min man att känna att det spelar ingen roll hur bra han är som pappa han duger ändå inte. I efterhand så kanske man om man vill vara snäll kan tolka det som att hon ville trösta mig för att jag inte kunde göra så mycket i början men hon fällde fler kommentarer senare som mer tydde på att hon levde på 50-talet. En annan barnmorska antydde att vi inte skötte vårt barn för att vi inte tagit med kläder till barnet för flera veckor, min man ville ju givetvis vara hos oss hela tiden inte åka och handla kläder eller tvätta barnkläder. Efter att min syster åkt och handlat till oss så fick vi frågan från en annan ur personalen varför vi hade så mycket egna kläder, visste vi inte at det fanns barnkläder på sjukhuset när man blev kvar så länge.

    Det finns ouppfostrade satkärringar av båda könen överallt och de ger sig på alla som inte passar deras mall. Ni får skit för att ni är unga, jag för att de tycker att jag är för gammal (tänk vilken risk att barnet inte skulle blivit friskt och när det nu blev det så hur ska jag orka med ett litet barn, ett större barn, en tonåring kommer jag att orka med barnbarnen o.s.v)
  • Anonym

    men herrgud man måste kunna säga till sitt barn utan att andra lägger sig i...bra gjort TS

  • Anonym
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-05 16:52:11 följande:
    Jag fick många mothugg då jag skrev vad jag skrivit. Men som många tyker att jag är en dålig mamma, inte har nån kärlek, respekt eller dylikt till mitt barn. Alla uppfostrar sina barn på olika sätt och jag tror inte att man skall ge sig i en strid med ett barn, ingen skillnad av ålder. Är då barnet 1 1/2 eller 4 då de börjar trotsa så bör man inte bara för att barnet är litet och inte borde förstå vid den åldern, låta det göra som det vill. Jag valde att inte låta henne stiga upp från bordet och gå. Jag hadde sakt att hon skulle säga tack för maten, hon sa det inte. Det var inte ordet tack i sig själv som var problemet. Problemet vara att hon måste lära sig att göra som man säger. Om ni tror att hon satt på en stol i köket själv och stirrade tror ni fel. Jag satt bredvid henne hela tiden och pratade med henne. Med jämna mellanrum frågade jag om hon var berädd att säga tack ännu. Det tog 1 1/2 timme innan hon konstaterade att hon måste säga tack.Jag behöver sällan säga nej åt henne idag. Då jag säger det vet hon att det betyder nej. Kan ta som exempel då man kör båt om hon är på väg att kliva över kankten på båten kan det vara livsviktigt att hon hör på och förstår att ett nej är ett nej. Eller om jag säger att man inte får klä av sig flytvästen under båtfärden. Jag kan inte om jag är ensam försöka stoppa henne då, det tar en liten stund innan man har fått stannat båten osv.Från en sak till en annan, så ni får nått annat att fundera på än min uppfostran av mitt barn, fundera på er egen uppfostran till era barn:Hur många av er har haft barn som har skrikit i en butik för att de vill ha godis eller dylikt? hur taklar ni det? Har sätt så många olika varianter i mitt arbete. Kom ihåg att vara uppriktiga!!!!! Alla får inte tyst på sina barn med att säga att de skall vara tysta. Hur gör ni? Har de skrikit flera gånger? Diskutera det en stund nu så har ni nått annat att fundera på än hur jag uppfostrar mitt barn. Ni är alla sådana som tillrättavisar andra om hur man skall göra har ni tänkt på det.
    Jag är helt för att man ska lära barn visa respekt. Men jag tror inte att det bästa sättet att lära dem det är att bryta ner deras vilja.
  • Anonym
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-05 16:52:11 följande:
    Jag fick många mothugg då jag skrev vad jag skrivit. Men som många tyker att jag är en dålig mamma, inte har nån kärlek, respekt eller dylikt till mitt barn. Alla uppfostrar sina barn på olika sätt och jag tror inte att man skall ge sig i en strid med ett barn, ingen skillnad av ålder. Är då barnet 1 1/2 eller 4 då de börjar trotsa så bör man inte bara för att barnet är litet och inte borde förstå vid den åldern, låta det göra som det vill. Jag valde att inte låta henne stiga upp från bordet och gå. Jag hadde sakt att hon skulle säga tack för maten, hon sa det inte. Det var inte ordet tack i sig själv som var problemet. Problemet vara att hon måste lära sig att göra som man säger. Om ni tror att hon satt på en stol i köket själv och stirrade tror ni fel. Jag satt bredvid henne hela tiden och pratade med henne. Med jämna mellanrum frågade jag om hon var berädd att säga tack ännu. Det tog 1 1/2 timme innan hon konstaterade att hon måste säga tack.Jag behöver sällan säga nej åt henne idag. Då jag säger det vet hon att det betyder nej. Kan ta som exempel då man kör båt om hon är på väg att kliva över kankten på båten kan det vara livsviktigt att hon hör på och förstår att ett nej är ett nej. Eller om jag säger att man inte får klä av sig flytvästen under båtfärden. Jag kan inte om jag är ensam försöka stoppa henne då, det tar en liten stund innan man har fått stannat båten osv.Från en sak till en annan, så ni får nått annat att fundera på än min uppfostran av mitt barn, fundera på er egen uppfostran till era barn:Hur många av er har haft barn som har skrikit i en butik för att de vill ha godis eller dylikt? hur taklar ni det? Har sätt så många olika varianter i mitt arbete. Kom ihåg att vara uppriktiga!!!!! Alla får inte tyst på sina barn med att säga att de skall vara tysta. Hur gör ni? Har de skrikit flera gånger? Diskutera det en stund nu så har ni nått annat att fundera på än hur jag uppfostrar mitt barn. Ni är alla sådana som tillrättavisar andra om hur man skall göra har ni tänkt på det.
    Synd att man inte kan tvångsterilisera folk längre! Du borde inte få skaffa barn.

    Hur straffar du dig själv när du själv beter dig illa????
  • Anonym
    IssaBL skrev 2010-04-06 11:11:05 följande:
    När min far gjorde middag när jag var liten och jag sa "tack för maten" så sa han alltid: "Tacka inte för maten. Det är min uppgift att se till att ni får mat." och precis samma kommer jag att köra med mina barn. Barnen ska inte behöva tacka för maten när de får den av deras föräldrar och att tvinga dem att sitta kvar låter som en uråldrig uppfostringsmetod!
    Självklart ska man uppfostra barn till att tacka. Det handlar inte alltid om att tacka just den personen för maten, utan att lära dem vara tacksamma för att man har det bra och samtidigt uppmärksamma dem på att alla inte har det.

    Men att bryta ner barn för att tvinga dem till det, det är jag inte med på!
  • Anonym
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-08 11:06:26 följande:
    Hmmm det finns 46 kommentarer till Lady dahmers blogg angående vad hon skrivit om mig, baserat på att jag haft en 1 1/2 åring att sitta vid bodet i 1 1/2 timme. Vilket inte stämmer, barnet var nästan dubbelt så gammalt. Undrar om man nu kan ta dessa komentarer på allvar då de inte är baserade på fakta utan på nått Lady dahmer hittat på? bara en tanke Säger bara välkommen hem från semestern Lady dahmer, du kan ju förklara i din blogg varför du skriver saker som inte är sant där. Du kan annvända rubriken: Varför jag skriver en massa skit hit som inte är sant!
    Eftersom man starkt ifrågasätter den metod som TV-nanny använder där barnet får sitta och begrunda vad de gjort och tiden de där får sitta är 1 minut per år barnet är gammalt så skulle ditt barn behövt vara 90 år för att ens klara deras gräns. Det är ändå en metod som är starkt ifrågasatt. Att du tvingade en 1,5 åring, en 2,5 åring eller en 5 åring är bara grader i helvetet. Det du gjorde är fel på ett så fundamentalt sätt att det är förskräckande.
  • Anonym
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-08 12:23:39 följande:
     Jag tycker dock att folk inte skall dömma en som mamma för en sak man gjort mot sit barn, vare sig det är bra eller dåligt.
    Eftersom du själv berättar om detta gång på gång och anser att det var ett riktigt sätt att handla (inte något du gjorde en dålig dag utan något du flera år senare tar upp som ett exempel på något bra du gjort) så är det inte konstigt att folk reagerar mot ditt sätt att fostra ditt barn.
  • Anonym

    Det här med att säga tack är väldigt viktigt tycker jag. Jag har det hemifrån, min mamma tyckte det var väldigt viktigt. För några år sedan sa en kompis mamma att hon mindes hur imponerad hon var av att jag som mindre alltid tackade så fint, sa ja tack och nej tack etc. Jag kan dock inte alls minnas hur min mamma "lärde" mig att tacka. Inte genom att på något vis hota eller tvinga mig iaf.

    Nu har jag själv ett barn. Jag har tydligen lyckats göra som min mamma men inte heller jag genom att tvinga honom att säga det. Jag märker tydligt att han lär sig av mig, att han gör som jag. Jag tackar honom ALLTID när han hjälpt mig eller någon annan tex, och jag hör hur han låter precis som jag. Om jag tex har köpt en ny tröja till honom så säger han "tack mamma, du är snäll du". Det värmer alltid lika mycket. Han berömmer mig t.om. när jag gjort något bra i hans ögon. Jag blir glad av det, för då betyder det att jag berömt och tackat honom.

    Jag tvingar inte fram ett tack, det kommer självmant, som ett resultat. Om han inte tackar för maten varje gång spelar mig ingen roll faktiskt. Han är liten.

Svar på tråden J*vla haggor som bara lägger sig i