• Lady Dahmer

    J*vla haggor som bara lägger sig i

    Anonym (Jag blir såå arg) skrev 2010-03-29 21:09:09 följande:
    mitt barn har inte regler som är omöjliga att efterfölja, men det innebär inte att hon får göra som hon vill. Och jag har aldrig haft problem. tvärtom - hon är väldigt fin och lugn.

    Barn är sammarbetsvilliga. De vill vara till lags. De vill göra rätt. Man behöver inte hota eller straffa för att som du säger "lära dem folkvett".
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (gammal mamma) skrev 2010-03-29 21:12:00 följande:
    TS, att folk lägger sig i är inte vardag för endast unga föräldrar, det är så för ALLA! Jag har fler år på nacken än du och jag har fått kommentarer om det mesta; att jag har gått ut med barnet i dåligt väder (väl påpälsad och på väg till BVC), att jag inte g¨tt ut i fint väder, att jag tillämpar fri amning, samsovning, att barnet får "stå" med stöd av en vuxen....listan kan göras oändlig. Omgivningens ifrågasättande hör föräldraskapet till. Ibland har de kloka kommentarer och ibland inte.
    shit, hade jag fått en spänn för varje gång jag fått min föräldraskap kritiserat så hade jag kunnat pensionera mig!
    Anonym (gammal mamma) skrev 2010-03-29 21:12:00 följande:
     Skillanden mellan en bra förälder och en förälder som behöver skärpa sig är att en den senare lyssnar endast i affekt och en bra förälder lyssnar,  reflekterar, jämför och sen förkastar eller ibland till och med tar till sig.
    Halleluja!
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-03-30 18:48:19 följande:
    Jag skall svar dig på denna punkt då du funderade om jag hadde haft min dotter att sitta vid matbordet 1 1/2 h för att hon inte villa säga tack för maten. Ja det har jag, för hos oss hör det till uppfostran att ett barn/vuxen säger tack för maten (vilket hon började med då hon lärde sig säga tack , typ vid 1 års ålder).Vanligtvis sa hon /säger hon alltid tack innan hon går från bordet, men skulle testa vad som händer om man inte säger tack. Hon lärde sig med en gång att det löns att säga tack för maten 1 1/2 h tog det. Men vad skulle ha hänt om jag hadde låtit henne gå från bordet utan att säga tack, jo min dotter hadde vunnit, vilket i sin tur antagligen hadde medfört att hon flera gånger gått från bordet och inte sakt tack. Hon skulle kanske  lättare komma på tanken att hon nog får sin vilja genom om hon bara gnäller lite mera.Denna sak är ju i sig själv en bagatell, att man glömmer säga tack eller inte säger det är nog inte hela världen, men då jag sade åt henne att hon inte fick lämna bodet före ordet tack kom så håller jag det. Min dotter lärde sig säkert att jag inte ger mig, ett nej är ett nej.Du har ett barn på snart två har jag förstott, jag säger bara du kan omöjligt ha samma erfarehet av barn som t ex jag som har en dotter på snart 6 år. Jag har gått egenom alla åldrar från 0-5, du har bara kommit från 0-2 ännu, du har mycket framför dig. Jag menar nu inte att du inte skulle väta nått men då du pratar om åldern 3 som om du viste vad den går ut på. Jo jag vet att du jobbar med barn, men barn är inte lika danna hemma mot sina föräldrar som de är mot dagis tanter eller grannen.
    wow. that is fucked up.

    jag vet inte ens vad jag ska säga, men jag kan börja med att påpeka att så små barn inte kan tänka manipulativt. Du skulle behöva läsa en,.. nej flera böcker om barns utveckling.

    jag blir alldeles bestört. verkligen.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (förskollärare) skrev 2010-03-30 22:11:06 följande:
    Men "Respekt mot unga"Du skriver att ditt barn trotsade dig i en och en halv timme - vad ska man då kalla ditt beteende om inte trots och envishet...Vad lärde sig ditt barn av det där - mer än att lyda blint? Att hennes vilja inte har något värde? Att tack är ett tomt artighetsord? 
    ett väldigt bra sätt att totalt knäcka och bryta ner ett litet barn på! Bra jobbat!
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer

    Timeout-metoden går ju ut på att ungen får sitta still i så många minuter som denne är gammal. En snart tvååring skulle alltså inte sitta längre än TVÅ minuter - och den metoden är fruktansvärt kritiserad av barnpsykologer.

    jag undrar vad de skulle säga om nästan 2 timmars fucking tortyr?


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-05 16:52:11 följande:
    Jag fick många mothugg då jag skrev vad jag skrivit. Men som många tyker att jag är en dålig mamma, inte har nån kärlek, respekt eller dylikt till mitt barn. Alla uppfostrar sina barn på olika sätt och jag tror inte att man skall ge sig i en strid med ett barn, ingen skillnad av ålder. Är då barnet 1 1/2 eller 4 då de börjar trotsa så bör man inte bara för att barnet är litet och inte borde förstå vid den åldern, låta det göra som det vill. Jag valde att inte låta henne stiga upp från bordet och gå. Jag hadde sakt att hon skulle säga tack för maten, hon sa det inte. Det var inte ordet tack i sig själv som var problemet. Problemet vara att hon måste lära sig att göra som man säger. Om ni tror att hon satt på en stol i köket själv och stirrade tror ni fel. Jag satt bredvid henne hela tiden och pratade med henne. Med jämna mellanrum frågade jag om hon var berädd att säga tack ännu. Det tog 1 1/2 timme innan hon konstaterade att hon måste säga tack.Jag behöver sällan säga nej åt henne idag. Då jag säger det vet hon att det betyder nej. Kan ta som exempel då man kör båt om hon är på väg att kliva över kankten på båten kan det vara livsviktigt att hon hör på och förstår att ett nej är ett nej. Eller om jag säger att man inte får klä av sig flytvästen under båtfärden. Jag kan inte om jag är ensam försöka stoppa henne då, det tar en liten stund innan man har fått stannat båten osv.Från en sak till en annan, så ni får nått annat att fundera på än min uppfostran av mitt barn, fundera på er egen uppfostran till era barn:.
    jag försöker uppfostra en individ med egen vilja, egna tankar, mod att ifrågasätta och tänka själv. Som INTE lyder blint, som INTE fogar sig för aktoriteten och som INTE totalt saknar kritiskt tänkande.

    Och jag vill att mitt barn växer upp till en individ som tackar när det är befogat, ber om ursäkt när hon känner att hon gjort fel. Osv. Som agerar från hjärtat, ärligt och genuint. Och det är det aldrig när det är påtvingat.

     Vill jag ha en hund så skaffar jag det. Ett barn ska inte dresseras och tämjas.
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-05 16:52:11 följande:
    .Från en sak till en annan, så ni får nått annat att fundera på än min uppfostran av mitt barn, fundera på er egen uppfostran till era barn:Hur många av er har haft barn som har skrikit i en butik för att de vill ha godis eller dylikt? hur taklar ni det? Har sätt så många olika varianter i mitt arbete. Kom ihåg att vara uppriktiga!!!!! Alla får inte tyst på sina barn med att säga att de skall vara tysta. Hur gör ni? Har de skrikit flera gånger? Diskutera det en stund nu så har ni nått annat att fundera på än hur jag uppfostrar mitt barn. Ni är alla sådana som tillrättavisar andra om hur man skall göra har ni tänkt på det.
    Jag är fullt kapabel att tillrättavisa och fostra min dotter utan tvång och kränkningar och dressyrmetoder. Hon är inget jävla husdjur.

    Varför ska mitt barn vara tyst? Varför ska jag "lära" henne att hålla inne med sina känslor? Varför ska jag lära henne att det är fel att vara upprörd?

    Jag skulle bli uppriktigt sagt orolig om min dotter aldrig skrek eller trotsade mig. Det skulle nämligen innebära att hon inte känner sig så pass trygg med mig att hon vågar visa hela sitt känsloregister. Och det skulle antagligen innebära att jag har knäckt henne.

    Men igen - Grattis! Du har lyckats skaffa en foglig liten "vovve". Hoppas att du är nöjd.

    /fyfan
     
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-06 14:27:41 följande:
    Inte vet jag vem som bestämmer att de skall tacka för maten, eller till vem de skall säga det, förskolepersonalen/dagispersonal m.m. Men på alla dagis jag hört talas om tackar barnen på nått sätt för maten, troligt vis för att personalen försöker lära dem att det hör till att säga tack då man blir bjuden på mat.Menar du att ni inte tackar för maten på den förskola som du arbetar på, när skall barnen veta när de får gå från maten? sitter alla kvar/får de gå då de är färdiga?På den förskola där min dotter går sitter de kvar och alla går från bordet på samma gång, alla tackar för maten på samma gång.Överlag får man ju fundera var du arbetar om ni har 80 barn på en förskola. Vilken kommun godkänner att 80 barn är i samma förskola. Hoppas att ni har dem i skilda grupper på max 20-25 barn annars kan barnen ju knappast lära sig säga tack eller nått annat.
    jag har aldrig jobbat på en enda förskola där det förväntas eller krävs att barnen ska säga tack för maten. Inte heller tvingar eller kräver vi att barnen ska säga förlåt, hej då eller vad fan det nu må vara. Vi föregår med gott exempel och de barn som är artiga och tackar (osv) får positiv uppmuntran för det. Men inte mer än så.

    hur vet de att de får gå från bordet? När alla ätit upp går man från bordet eller när fröken säger att det är ok. Då plockar vi undan tallrikar och mat som är över.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-08 10:18:26 följande:
    Barn kan börja testa/trottsa före det fyllt 3 år!Jag svarar:Har egen erfarenhet!!!!!!!!Eller är det inte att testa sin mors envishet när man sitter 1 1/2 h vid matbordet för att man inte vill säger tack för maten då man är  ca 2 1/2 år?lady Dahmer svarar:för att kunna trotsa så måste man ha full impulskontroll. När små barn beter sig "icke önskvärt" så handlar det om nyfikenhet. Barnet testar sin omgiving, "hur funkar detta", "vad händer om jag"... osv. och ursäkta... men tvingar du din tvååring att sitta kvar vid matbordet en och en halv timme för att han inte säger tack för maten??Jag svarade:Jag skall svar dig på denna punkt då du funderade om jag hadde haft min dotter att sitta vid matbordet 1 1/2 h för att hon inte villa säga tack för maten. Ja det har jag, för hos oss hör det till uppfostran att ett barn/vuxen säger tack för maten (vilket hon började med då hon lärde sig säga tack , typ vid 1 års ålder).Vanligtvis sa hon /säger hon alltid tack innan hon går från bordet, men skulle testa vad som händer om man inte säger tack. Hon lärde sig med en gång att det löns att säga tack för maten 1 1/2 h tog det. Men vad skulle ha hänt om jag hadde låtit henne gå från bordet utan att säga tack, jo min dotter hadde vunnit, vilket i sin tur antagligen hadde medfört att hon flera gånger gått från bordet och inte sakt tack. Hon skulle kanske  lättare komma på tanken att hon nog får sin vilja genom om hon bara gnäller lite mera.Denna sak är ju i sig själv en bagatell, att man glömmer säga tack eller inte säger det är nog inte hela världen, men då jag sade åt henne att hon inte fick lämna bodet före ordet tack kom så håller jag det. Min dotter lärde sig säkert att jag inte ger mig, ett nej är ett nej.Du har ett barn på snart två har jag förstott, jag säger bara du kan omöjligt ha samma erfarehet av barn som t ex jag som har en dotter på snart 6 år. Jag har gått egenom alla åldrar från 0-5, du har bara kommit från 0-2 ännu, du har mycket framför dig. Jag menar nu inte att du inte skulle väta nått men då du pratar om åldern 3 som om du viste vad den går ut på. Jo jag vet att du jobbar med barn, men barn är inte lika danna hemma mot sina föräldrar som de är mot dagis tanter eller grannen.(det sista jag skrivit var antagligen det folk började hänga upp sig på, samt att ho i den vevan antagligen skrivit i sin blogg, vilket ledde till att folk hittade denna tråd och trodde att jag haft en 1 1/2 årin att sitta stilla 1 1/2 timme  för att hon inte sa tack)I lady dahmers blogg står det: Här har vi en mamma (?) som tycker det är helt i sin ordning att tvinga sin lilla ett och ett halvtåring att sitta kvar vid bordet i en och en halv timma, för att hon ska lära sig säga tack för maten.Jag kan bara svara Lady dahmer:Hon var ju för det först inte 1 1/2 år utan 2 1/2, kolla upp fakta innan du skriver ut en massa skit i din blogg som inte stämmer!!!!!!Du hadde all fakta framför dig.
    jag har postat en rättelse i min blogg.

    Men du.... ett och ett halvt? Två och ett halvt? whats the fucking difference egentligen?

    Seriöst - tror du att det helt plötsligt blev MER ok då? Det här handlar ganska lite om åldern på barnet och mer om din syn på fostran och barn.

    Det är den sortens aktoritära föräldraskap som både jag och de flesta av mina läsare inte ser på med blida ögon. Den typen av föräldraskap och den sortens metod du använder dig av är nedbrytande. Det skadar självkänslan och lär barnet att lyda blint.

    Jag gissar även att det inte var en engångsföretelse utan antagligen ett förhållningssätt som präglar hela din fostran.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-08 13:38:38 följande:
    Det är bara det att folk här inte kanske riktigt har fattat att det var inte mitt första val att göra så. Men då man har barn med stark egen vilja som är mycket envisa, hjälper inte alltid dom "vanliga " metoderna.Men ni tycks alla ha den innställningen att det är totalt oakseptabelt att ha ett barn att sitta stilla i 1 1/2 timme.Dessutom hänger alla upp sig på ett exempel som jag lade fram åt lady dahmer för att hon skulle förstå att alla barn inte är som hennes eller dom hon träffat. Alla metoder hon använder inte hjälper på alla barn.Jag säger inte att någon annan skall göra som jag gjorde, men att det fungerade. Min dotter är idag 6 år och har inte fått några men av det. För om hon hadde det så skulle hon inte vara glad, utåtriktad, envis,.....m.mOch ursäkta mig om jag försvarar mig om folk hackar ner på en som dom gjort här. Läs tidigare!!!! Tycker att man kan försvara sig då man får höra saker som att man borde bli steriliserad.

    barn med stark vilja ska uppmuntras. Inte kuvas.

    och nej, alla metoder hjälper inte på alla barn. Det finns inga recept för lyckad uppfostran. Däremot finns det ganska tydliga sätt för en misslyckad sådan och det är alla metoder som går ut på att kränka och kuva och utöva sin makt.

    Inom förkolan så jobbar jag på individnivå - jag anpassar pedagogiken efter varje enskilt barn. men aldrig någonsin så använder jag mig av aktoritära metoder. Skulle jag tvinga ett barn - oavsett ålder - att sitta still i en timma så skulle jag fått sparken så fort att huvet flygit av.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (förskollärare) skrev 2010-04-10 18:09:35 följande:
    Precis så gör vi hos oss också. Sen behöver alla inte alltid vänta på alla, en del barn kan sitta länge och en del barn äter snabbare.  När man märker att de som äter lite snabbare börjar skruva på sig så kan man få börja gå, men det är aldrig någon som behöver sitta själv.
    jo man tar hänsyn till barnens behov. det gör vi också. En del barn, speciellt de yngre, har lite svårt att sitta still. Men vi brukar kunna lösa det så att de som är klara kan hämta ett pussel eller en bok och ändå sitta kvar!
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (riktig respekt) skrev 2010-04-09 18:56:46 följande:
    Men vad du inte tycks fatta är att det inte är något man kan fodra av ett barn på 2,5 år. Detta hamnar under kategorin psykisk misshandel. Samma argument som du använder kan ju lika gärna användas( och används) för att slå sina barn. Tvång av det slag du beskriver kan amn använda om det är ENDA sättet att hindra dem från att skada sig själva, inte för att du tycker det är fint om din lilla dotter säger tack.
    jo, jag har vänner som smiskar sina barn (amerikanare. i deras kultur är det accepterat tyvärr) och varje gång vi diskuterar saken (bråkar) så kommer samma slags argument; "jag har provat allt" - "det är det enda som funkar på mitt barn" osv.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-10 07:58:58 följande:
    Det skulle ju vara roligt att veta hur ni andra skulle takla en situation som denna om ni nu inte skulle göra som jag gjorde.Nu har jag prövat ganska många metoder före jag gjorde som jag gjorde så ös på bara så skall vi se om nån av er har nått förslag på hur man kan lösa en sådan sak som detta som jag inte prövat. Det kanske inte hjälper mig men det kan ju hjälpa någon annan somläser denna tråd och funderar över hur man kan eller inte kan uppfostra sina barn.
    Jag skulle inte gjort en sak av det alls. Vill hon inte säga tack? Nehej - då kanske det kommer nästa gång. Eller om ett år. Eller två? Gör det verkligen nåt?

    Som jag har gjort i mitt föräldraskap är att fundera ut vad som verkligen är viktigt (t.ex att inte slåss) och vad som egentligen inte är det. Man får välja sina strider. Jag tror hellre på att vara en god förebild. Barn gör som vi gör. Vi behöver inte tvinga fram gott beteende, vi behöver bara VISA.

    jag skrev ett inlägg om det i min blogg (och här på fl) och citerar därifrån då det sammanfattar mina tankar ganska bra:

    _______________________________

     


    Jag kan märka ibland att jag faller in i en "så-här-ska-det-vara"- fälla där jag på ren automatik faller in i gamla nedärvda mönster och "sanningar"; Barn får inte göra si eller så. Barn ska lyda. Barn ska lära sig. Barn ska ha tydliga regler och gränser. osv.

    Och det resulterar ofta i onödiga konflikter och utdragna maktkamper och efteråt känns det aldrig bra.

    Och jag iakttar andra föräldrar som tjatar sönder sina ungar. Som skäller konstant. Som hela tiden ger instruktioner. Jag ser nannymetoder och frustration. Och jag blir otroligt stressad av all negativitet och av alla ljud och höga röster. Jag kan tänka mig hur stressad barnen blir.

    Och jag har börjat förstå varför så många ungar lärt sig stänga av. De orkar inte lyssna till slut.

    Förbud och aja baja i all ära, men jag tror man kommer längre med kommunikation.


    Nu för tiden så har jag insett att det inte är nödvändigt att göra en sak av allt. Man måste inte bråka om allt, man får välja sina strider. So what om ungen kladdar med maten? So what om ungen häller ut alla tops på golvet? Frågan jag ställer mig hela tiden är; Gör det nåt? Och oftast gör det inte det.

    Nu är jag mer tillåtande. Jag vill vara det. Jag vill samarbeta med mitt barn. Kommunicera med henne. Uppmuntra kreativitet och framförallt lita på henne.


    Jag låter ungen härja runt lite. Kladda med grejer, äta kattmat, utforska lådor och rum, riva i papper, klättra där man inte får vara, leka vattenlekar vid vardagsrumsbordet. Det gör liksom ingenting! Och jag har märkt en mer harmonisk stämning hemma. Ett lugn. Ett samarbete.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-10 08:00:59 följande:
    Så du menar att det är samma sak att ha sitt barn att sitta stilla i 1 1/2 timme som att slå det??????Enlig mig är det INTE samma sak!

    en dask i baken kan vara mindre skadlig än det du gör.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (förskollärare) skrev 2010-04-10 18:25:16 följande:
    ja shit, hur ofta ser man inte ungarna på förskolan drämma till nån för att snabbt säga "förlåt!" när fröken ser (och för att sen göra om det igen och igen och igen) ordet har förlorat mening.

    på mina senaste jobb så pratade vi ofta om att VISA förlåt istället och jobbade mer med empati än om vad man "ska" göra.
    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
  • Lady Dahmer
    Anonym (Respekt mot Unga) skrev 2010-04-12 14:12:30 följande:
    Tycker många av er som jobbar med barn inte ser skillnaden mellan jobb och privat.Ni talar om att ni inte skulle göra si eller så på dagis för då skulle det hända si eller så. Hur skulle ni göra hemma?

    det handlar om förhållningssättet och grundsynen man har på barn. Det följer med på jobbet och i hemmet. Det följer med allt.


    Gillar du mina inlägg? Läs min blogg! - ladydahmer.blogg.se/
Svar på tråden J*vla haggor som bara lägger sig i