• Kavat

    Allergitråden

    EL I, stärkelse kan mycket väl vara vetestärkelse, så det får du kolla upp med konsumentkontakt.
    Ringde Nestlé häromsistens ang det. De hade slutat med, tror det var biff stroganoff (som är nästan den enda burk mina äter av de fåtal som de tål) och bytt mot kalops (samma ingredienser) men stod istället för risstärkelse bara stärkelse. I det fallet var det risstärkelse, men hon sa att de hade burkar med vetestärkelse. Vet dock inte om det står, men det bör ju stå på i och med att vetestärkelse står med på allt glutenfritt om det inte är naturligt glutenfritt. Men kan ej reglerna helt angånde det.

    Jag är rätt övertygad att din son hade reagerat på en smula, för han verkar vara ungefär lika känslig som min kille.

    Sen har han ju uppenbarligen fått i sig något. Han fick inte piggelin på ikea? Glukossirap!!!

    Angående vikt.
    Låt honom äta mat! Mat är inte farligt, det är socker man blir fet av. Min lille har ju alltid legat på pluskurvorna på vikt och normalt till minus på längd, men sen springer de av sig det. Han har alltid ätit när han haft ont i magen dessutom så det var "värre" så länge han var allergisk.
    Ont i magen = mat...
    Men det ändrade sig sen.
    Så jag hade låtit honom äta. Visst är frukt nyttigt och majskrokar skoj, men jag tror det är vettigare att låta honom äta det i måttlig mängd och riktig mat så han blir mätt.
    I och med att han heller inte dricker mjölk så får han ju inte i sig fettet därifrån så då är det ännu viktigare att ge mat med fett i så de håller sig mätta längre. Ger man fettsnål mat så blir de hungrigare fortare och vill äta mer mat. Fett mättar och man blir inte fet på fett om man äter vettig mat.

  • Kavat

    EL I,
    så här gör vi hemma som faktiskt funkar bra.
    Alla äter allt på assietter, barnen har alltid tallriksunderlägg som lättare går att göra rent och tvätta under kranen.
    Jag, sonen och oftast dottern äter vetefritt. Dottern äter dock havre, dricker havredryck mm. Maken äter vete/havre, smörgås, flingor mm.

     Mitt liv blev så mycket enklare när jag blev glutenintolerant. Dessförinnan sprang jag upp kanske 10-20 gånger per måltid för att tvätta händerna emellan att jag tog i min mat och sen behövde hjälpa sonen. Så gör maken idag när han äter smörgås med händerna och behöver hjälpa sonen. Inte en chans att det går att ta på eller i närheten av saker som han ska ha utan att han reagerar.

    När vi fick rutin på att hålla allt rent och vara jätte nogranna med att alltid ha assiette osv. så blev helt plötsligt livet mycket mindre hysterisk och mer hanterbart. Jag slipper att alltid rengöra allt flera gånger hemma osv. Däremot så är vi ju ofta iväg och då måste det ju torkas, tvättas osv.. För hans del så räcker det att ta på ett ställe där det funnits havre/vete (som alltså inte ens syns) och sen ta i munnen, ansiktet osv för att få eksem/reaktion.

  • Kavat
    susieQ skrev 2010-05-06 20:37:53 följande:
    Hej igen Här hemma har vi till viss del fått upp hoppet. I tisdags fick vi hem en burk neocate och det verkar, peppar peppar som att han faktiskt tål den! Har varit i kontakt med Nutricia som tillverkar och de bedömde risken för reaktion på kvarvarande proteiner från majsen som minimal, och det verkar än så länge som att det funkar Men jag har en annan fråga, hur ska man hantera köksmiljön om sonen behöver strikt vetefritt? Finns det nåt sätt som inte innebär att allt som innehåller vete är bannlyst? Är det städa städa städa som gäller?
    Åå, vad skönt! Håller tummarna att Neocate funkar!

    Ja, om du läser mitt tidigare inlägg till EL I som jag skrev precis så är det så vi hanterar det här hemma.
    Sen försöker vi hålla hårt på att sitta ner och äta, barnen får inte sitta brevid varandra (om de äter saker den andra inte tål), men de har ju sina platser och stolar så slipper man vara hysteriskt noggrann jämt.
    Jag försöker städa direkt om något spills, för mjöldamm eller havregryn som jag tappade en gång, det sprids snabbt. Och då även våttorka.
    Men trots det så blir sonen ofta kass om han är nakenfis i köket, så han behöver ha byxor på sig även om han bara är på golvet.

    Sen har jag faktiskt t.ex havregryn i en extra (stängd) plastpåse i samma skåp som glutenfritt. Men vi har så få saker nu som är vete/havre och det är i stort bara maken som äter så det hanteras varsamt kan man säga. Annars så dammar ju gärna musli och annat rätt bra om det är i papperspåsar...
  • Kavat
    trållmor skrev 2010-05-06 20:27:13 följande:
    Vill bara komma in och berätta om dagens dietistmöte! Jag har blivit dunderförkyld, men ville ändå gå dit för Fredrik vägrade för han hade redan klart för sig vilket bemötande vi skulle få. Och när jag gick därifrån så grät jag.... lyckotårar Det var ta mig f-n den bästa dietist jag någonsin har mött och pratat med!!! Hon sa nästan direkt att hon hade läst våran journal och sett vilket helvete vi gått igenom, och nu var det hennes uppgift att försöka ge oss en hjälp i rätt riktning. Hon sa att vi inte kommer få ha Neocate så länge, men å andra sidan så flyttar vi, så hon skulle skriva ut några burkar till innan vår nya dietist eller läkare tar över förskrivningen. Sen frågade jag henne försiktigt om jag fick ta upp och prata om Timon, och självklart fick jag det Hon hade sett provsvaren, så när jag tog upp min lista om vad jag ville ha utskrivet på livsmedelshänvisning så kollade hon igenom den och hon skulle skriva ut allt på listan förutom Resourse Thicken någonting, för den tyckte hon var onödig. Hon skulle även kolla vad maxförskrivningen låg på och skriva ut max på allt till oss, så att vi skulle ha en rejäl grund att stå på Får man ta med sig bvc-sköterskan och dietisten när man flyttar??? Sen hade hon hört talas om den här tråden förut, så om Susanne läser nu så *vinkar* jag Stort tack Kavat för listan också!!! Kommer svara dig, och Angel, när jag mår lite bättre för nu är det en kopp thé innan läggdags...
    Skönt! Är så glad för er att ni äntligen får hjälp! {#lang_emotions_heart}

    Thicken Up är för att kunna göra saker tjockare på ett lätt sätt. Jag saknar t.ex att kunna förtjocka kall kokosmjölk, risdryck mm så att man kan använda som t.ex kalla såser, dressing, kokosgrädde till tårta osv med lite annat i förstås. Så det kan man väl säga motsvarar snabbgelatin (snabbgelatin som för övrigt är svindyrt att köpa!)  Vanlig gelatin måste man ju värma upp och det är ju inte så smidigt om man ska göra kokosgrädde. Går säkert, men tar en evig tid att värma för att sedan kyla för att kunna vispa.
    Så var tanken med det på min lista.
    Alltså
  • Kavat
    susieQ skrev 2010-05-06 20:37:53 följande:
    Hej igen Här hemma har vi till viss del fått upp hoppet. I tisdags fick vi hem en burk neocate och det verkar, peppar peppar som att han faktiskt tål den! Har varit i kontakt med Nutricia som tillverkar och de bedömde risken för reaktion på kvarvarande proteiner från majsen som minimal, och det verkar än så länge som att det funkar Men jag har en annan fråga, hur ska man hantera köksmiljön om sonen behöver strikt vetefritt? Finns det nåt sätt som inte innebär att allt som innehåller vete är bannlyst? Är det städa städa städa som gäller?
    Lite förtydligande. Här är det inte städa städa som gäller jämt längre. Givetvis om något spills som inte tåls osv, men annars så försöker vi istället hålla rent överallt från det barnen inte tål och istället vara hysteriska med att vete/havre ska ätas på tallrik och rengöras om det spills direkt så det inte sprids!
    Men är jag iväg med honom så får det torkas innan han får äta och hållas koll hela tiden för det finns ofta barn på öppna förskolor, Ikea mm som springer omkring och käkar på både smörgåskex och annat dumt....
  • Kavat
    Ellisizza skrev 2010-05-06 20:48:16 följande:
    Hm, funderar lite kring vad man ska introducera för frukost/kvällsmål till sonen. Ska vara helt fritt från spannmål och mjölk. Han är 8 månader. Har två alternativ: Alternativ 1: Sempers risgröt (den som ska komma i butik istället för ris- och banangröten som fanns på apoteket) Alternativ 2: Organix risgröt ( webbutik.barnmatsbutiken.se/grot-valling/grot... ) gjord på Neocate. Senare byts Neocate ut mot Nutramigen om han tål det. Har läst/hört att Nutramigen ska fungera som barnets mjölk för barn som inte tål mjölkprotein och att man ska ge en viss mängd av Nutramigen varje dag. Kanske är det då smart att göra gröt baserad på det så slipper man ha i det i de andra målen? Eller är en köpegröt (tex semper-gröten) bättre? Någon som kan hjälpa mig lite angående vad som är bäst att välja?
    Modersmjölksersättningar har jag hört ska vara mer fullvärdiga än gröterna. I och med att barnen kan leva på enbart dem. De lever ju inte enbart på t.ex Sempers gröt (man ska väl för övrigt endast ge 3 "mjöl-mål gröt/välling om dagen? För visst gäller det väl än?)

    Så jag hade nog börjat med egen gröt men gett köpegröt ibland för att variera och för att kunna lättare ta med och göra i ordning om ni äter borta.

    Men för oss har det inte funnits som han tål och ätit så det var till att koka Pama minutris-gröt hemma och ta med.

    Oldas gröt fick vi aldrig utskrivet, men hört att den smakar damm. Tänk bara på att se till att han får i sig tillräckligt med kalcium. Vi kokade ju välling och gröt på Carlshamns risdryck, så kalcium har han alltid fått tillräckligt av därigenom. Men det går ju lätt att räkna på berikad risdryck samt Neocate/Nutra och ev annan berikad gröt för att se hur mycket han får i sig per dag. Han bör få i sig ca 600 mg kalcium dagligen, vilket motsvarar 5 dl berikad risdryck t.ex.
  • Kavat
    EL I skrev 2010-05-06 21:18:48 följande:
    det där pama-minutris skrivs det mkt om o dietisten pratade om det men jag har aldrig sett det någonstans!! Vart står det i hyllorna?? Sonen äter ju inte gröt och sånt men om man blandar i frukt mm så kanske han tar det? äter så dåligt frukost annars.
    www.quakerscandinavia.com/se/product_pama.html

    Säger som övriga, ibland står det bland glutenfritt, ibland brevid havregrynen och andra gryner, ibland vid Risentas produkter (mjöler), ibland vid Go Greens ärtor och bönor mm, ibland vid vuxenvälling, på Ica här står det nästan bakom en stolpe så syns bara från ena hållet. Fråga dem, de har det garanterat!
  • Kavat
    Ellisizza skrev 2010-05-06 21:19:03 följande:
    Tack så mycket för tipsen Ja, max tre mål gröt/välling per dag gäller än. Så det kanske är bäst som du säger att börja med egen gröt. Kanske får prova köpa den gröten som jag länkade till och se om den går ner eller om den smakar damm Pama minutris har vi hemma. Har inte tänkt på att man kan göra gröt till sonen av det. Har inte sett Carlshams risdryck i affärerna här men det borde väl gå att hitta
    Här finns Carlshamns risdryck på Ica, Maxi och Coop Forum, men inte på Willys eller Hemköp. Men de brukar kunna ta hem om man frågar. Om inte annat så kan man säkert få beställa hela plattor (det behöver inte förvaras oöppnat i kyl, så garderob eller liknande funkar om man inte har plats i köket).

    Oldas är ju smidig för att du slipper koka. Vi har alltid gett gröt med fruktmos, annars har han inte ätit.
    Pama smakar betydligt  bättre med risdryck än vatten och så lite olja i och berika samt fruktmos, så äts det här.

    Något annat som jag gillade skarpt var Sagogryn (en liten liten påse med potatisgryn) som kokades med risdrycken. Står ofta i närheten av Pama.

    Gillas inte konsistensen så kan man ju mixa. Miralicia gör youghurt på mixad Pama-gröt har jag för mig.
  • Kavat
    Ellisizza skrev 2010-05-06 22:19:43 följande:
    Då ska jag kolla efter risdrycken på Maxi där vi handlar ibland. Men innehåller den salt? Dvs kan man ge den till barn under ett år? Oldas, är det den jag länkade till (Organix) eller vilken gröt är det? Sagogryn ska jag leta efter då också Så bra att ha lite alternativ! Ska nog köpa hem Sempergröten också så har man något som går bra att fixa till snabbt när man är ute. Nu är det bara att sakta prova en sak i taget och hoppas att han tål det. Just nu äter han bara potatis, palsternacka, majs, rapsolja och päron så vi har inte hunnit så långt. Men han får ju Neocate så han lär väl få i sig det han behöver därifrån. Han är jättebra i magen och fin i huden så vi tar det jättelugnt och provar endast en ny sak i taget och då i säkert en vecka eller mer. Han mår så bra och gapar glatt för skeden när man ger honom mat. Så roligt! Han som tidigare knep ihop munnen så fort han såg en sked. Så nu är vi väldigt försiktiga så att han får må så här bra. Någon proteinkälla (nötkött/kykling), en frukt till och så en sorts gröt vore skönt om vi kunde lägga till. Känns lite synd om stackarn som äter potatis och majs eller potatis och palsternacka till lunch och middag varje dag men han gapar ju glatt och mår bra så då får det duga
    Ja, det går bra att använda under ett år. Inte mer salt än vad som finns i kroppen har jag för mig Miralicia skrev någon gång.

    Jag som läste för snabbt. På apoteket finns Oldas, trodde det var den. Men det här var ju en helt annan såg jag nu! Ingen erfarenhet av den.

    Han har inte ont av att äta ensidigt heller ett tag, min son levde på fåtal grejer under många månader när vi precis kommit på allergin och oj, så bra han mådde.

    Sen om du även vill testa majs framöver, så finns Polenta, majsgryn som man också kan koka som egen gröt. Blir dock lite "grynigare".
  • Kavat
    EL I skrev 2010-05-07 17:41:09 följande:
    Någon här av er som nu hittat alla (de flesta) allergier så era barn mår bra (om de inte får i sig nåt de inte tål). Hade era barn någon speciell tid på dagen som de var "sämre" eller var det likadant hela dagen? Alltså jag vet ju att din son Kavat t ex kunde "må bra" när något hände för att han då glömde bort lite grann att han hade ont? Anledningen till att jag frågar är att nu GALLSKRIKER sonen igen. Blir som en båge och verkar ha ont. Får inte ens ta i honom var ju likadant i går kväll, tänkte om det liksom blev värre när han var trött eller om detta "bara" är trötthet??? Såååå svårt när de är så små
    Vad har han ätit idag som han åt igår då?
    Jag skulle inte tro på bara trötthet om han spänner sig så...

    Min son har dessutom alltid varit värre på nätterna och när han är trött.
Svar på tråden Allergitråden