• Kavat

    Allergitråden

    Allergitråden VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Förkylningsastma-tråden
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49885066.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m50744504.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50743863.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m50633598.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m51217401.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49715000.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-08-05 22:01
    Innehållsförteckningsguider (de vanligaste allergierna): utanallt.blogspot.com/search/label/Inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckningsguider

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-09-16 09:29
    Recept: www.familjeliv.se/Forum-3-22/m35281540.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-05-02 12:55
    Matallergi i FASS(Be läkaren läsa nedanstående FASS-länk om läkaren inte tror på allergi då RAST/prick inte visar något....)
    www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-12-13 19:42
    FASS om allergi www.fass.se/LIF/illness/ViewIllness.action&docType=95&docTitle=Sjukdomar+%26amp%3B+besv%26auml%3Br

  • Svar på tråden Allergitråden
  • Miralicia
    sofmo skrev 2010-04-06 22:34:55 följande:
    Är det någon här som har kunskap om fiskallergi? Maken har fisk och skaldjursallergi och vi har därför väntat med att ge dottern (11 månader) fisk. Men nu ska vi testa...och vi är ganska oroliga. BVC är ju inte alltför kunniga i detta ämne, och jag skulle bli mkt lugnare om jag fick lite "experthjälp". Har jag fattat det rätt; det är andra gången som man äter ett livsmedel som man reagerar med allergiska symptom. Barn kräks och får utslag - gäller det även fiskallergi? För maken svullnar ju i halsen! Hon har fått ersättning nästan från födseln och den är det ju fiskolja i så därför får hon fortf. ersättning på morgonen istället för välling. Nog för att det är lite fiskolja i, men jag tycker att hon borde reagerat på den om hon är allergisk - eller?
    En allergi kan du få när som helst under livet, det kan vara andra gången man smakar på något - men lika gärna 594:e gången man äter något. Däremot så kan man inte få en äkta allergisk reaktion första gången man utsätts för något.
    Reagerar man på något första gången som man äter något så är det vanligtvis andra typer av reaktioner/kroppsliga mekanismer som ligger bakom, men där symtomen är likartade som "äkta" allergiska reaktioner.

    Bara för att din make är allergisk mot fisk & skaldjur så betyder inte det att din dotter har ärvt hans allergi. Man ärver inte en allergi utan det man ärver är en ärftlig benägenhet för att utveckla allergi. I vissa fall kan det blir samma, men det kan lika gärna vara något helt annat som dottern ev blir allergisk mot. Att även om din make är fiskallergiker så kan dottern kanske bara bli pollenallergiker eller inte alls.

    Såväl barn som vuxna kan få alla typer av reaktioner av alla allergier.

    Som fiskallergiker kan man inte äta fiskolja, så jag tror inte att ni behöver oroa er för fiskallergi, men det kan ändå vara bra att inte vräka på med en massa fisk utan att börja med små mängder och succesivt öka och prova med olika sorters fisk för att ibland kan man äta vissa sorter, men inte andra sorter. Den fisksort som jag vill rekommendera att vänta med lite är torsk (och andra fiskar ur torsksläktet) eftersom det anses vara den mest allergena fisken utan kanske börja med lax vilket jag vet andra som har svårt med fisk ändå kan äta (men samtidigt så finns det de som kan äta all annan fisk än lax pga det röda köttet).
    Fisk som makrill & tonfisk kan i vissa fall vara histaminrika/histaminfrisättande, att de genom olika biogena aminer kan ge allergiliknande symtom i kroppen utan att det handlar om allergi. Risken för detta är extra stor om fisken skulle ha hanterats lite felaktigt. Så dessa kan också vara bra att inte vara de första fisksorterna som testas.
  • finskaflikkan
    Kavat skrev 2010-04-06 22:39:49 följande:
    Av det du har skrivit hittills så tror jag fakiskt att han har allergi/er och rättså kraftiga sådana. Synd bara att inte sjukvården hjälpt er tidigare så ni fått hjälp. Sen är det ren katastrof att ingen sagt åt er att utesluta och provocera när det inte visade på pricktest... Men, men, hoppas nu ni kommer fram till vad han inte tål! Jag kan trösta dig med att min son återhämtade sig snabbt när han slapp det han inte tålde. Han blev torr fort, helt blöjfri dygnet runt när han var strax över 2 år. Han pratar mer och lika avancerat som sin storasyrra som är 2 år äldre. Hm, ja, det säger kanske inte så mycket, för hon är rätt pratglad hon med. Men vissa pratar ju knappt rent när de är 3 år och han har pratat så andra förstår (mammor fattar ju alltid ) sedan han började prata typ. Många tror han är äldre pga. talet, men däremot så är han rätt kort. Å andra sidan så har han inga långa förädrar heller.
    Ja nånting är de ju helt klart! Annars vore de väl självaste f** Efts han mått så dåligt och haft och har såna problem! Stackarn! 
    När dom skickade tiden för allergi utredningen så fick jag även hem en bunt med papper där jag skulle fylla i om allergier och astma i släkt och familj... 
    Och kan säga att vi har i princip ALLT i familjen både från min och sonens pappas sida... Mestadels atsma, sen eksem pga födoämnes allergier, och så har nästan alla (tom jag) från min sida pollenallergi och nickelallergi, plus atopiska eksem m.m.m.m.m. att de finns så mkt?! 
    Blir inte klokare på de här... 
    Jaja... Imorn får jag ta bort lapparna på sonens rygg oxå... Får vi se sen vad de visar.. 
    Ska sen även om ett par dgr kolla samma på vete och soja! 
    Så har man ju gjort själv så mkt man kan innan besöket. 
    Har förresten uteslutit all ägg! och nästan! all mjölk hitta INGEN mjölkfri smör Så jag köpte till slut laktosfri!  
    Gick ändå i alla affärer vi har och de finns 3 här vi bor... hm... 
    Och jag kanske inbillar mig efts man hoppas så mkt på att han ska bli bra snart med allt men jag tror mig se att de har blivit liiiiiiiite bättre! *pepparpeppar* 
    Han e gladare, inte lika grinig och verkar inte ha ont, bajset e normalare och luktar inte lika illa länge och eksemet på rumpan har nästan försvunnit och han har INTE kliat sig alls på huvet/nacke och ansikt på hela dagen idag!  
  • trållmor
    Miralicia skrev 2010-04-06 22:58:13 följande:
    Har ni förresten sett att sen ett par dagar tillbaka så finns det under "Fråga experten" här på FL med "Allergiexperten":  www.familjeliv.se/Forum-15-358/Jag snubblade över det tidigare idag och läste igenom. Väldigt mycket "experthjälp" som de bidrar med - ett rätt stort njaej måste jag väl säga 
    Jag kan inte annat än att hålla med!!! Tänkte direkt "vad svarar hon för?" De skulle ju direkt kunna skriva istället att "kontakta bvc om du har misstankar om allergi, istället för att fråga här för att hon tänker ändå bara svara att ni ska kontakta bvc"
    Mattis -06, Aliina & Timon -07, Neelah 3/12 -09
  • Miralicia

    finskaflikkan:

    Mjölkfritt smör finns inte (eftersom det måste vara mjölk-/gräddbaserat för att få kallas för smör) däremot så finns det flera sorters mjölkfritt margarin

    klistrar in lite länkar så kan du se vad du ska kika efter för förpackningar:
    Mildas mjölkfria:
    www.milda.com/SE-New/produkter_mjolkfri.html
    www.milda.com/SE-New/produkter_wrap_mjolkfri.html
    www.milda.com/SE-New/produkter_culinesse.html (rek "vanlig culiness framför lättvarianten)

    Carlshamns mjölkfria:
    www.carlshamnmejeri.se/
    www.carlshamnmejeri.se/
    www.carlshamnmejeri.se/
    www.carlshamnmejeri.se/


  • Miralicia
    trållmor skrev 2010-04-06 23:16:23 följande:
    Jag kan inte annat än att hålla med!!! Tänkte direkt "vad svarar hon för?" De skulle ju direkt kunna skriva istället att "kontakta bvc om du har misstankar om allergi, istället för att fråga här för att hon tänker ändå bara svara att ni ska kontakta bvc"
    Japp, bvc som verkligen är de suveräna experterna på det här med allergi *ironisk* {#lang_emotions_wink}

    (jag ska snart ut på vfu och då förmodligen vara med på bvc nån/några dagar också och vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till om den sköterskan skulle börja prata om laktosallergi eller att den ammande mamman skulle kunna testa med att utesluta laktos eller något liknande {#lang_emotions_undecided})
  • finskaflikkan
    Miralicia skrev 2010-04-06 23:24:34 följande:
    finskaflikkan: Mjölkfritt smör finns inte (eftersom det måste vara mjölk-/gräddbaserat för att få kallas för smör) däremot så finns det flera sorters mjölkfritt margarin klistrar in lite länkar så kan du se vad du ska kika efter för förpackningar: Mildas mjölkfria: www.milda.com/SE-New/produkter_mjolkfri.html www.milda.com/SE-New/produkter_wrap_mjolkfri.... www.milda.com/SE-New/produkter_culinesse.html (rek "vanlig culiness framför lättvarianten) Carlshamns mjölkfria: www.carlshamnmejeri.se/#/mjolkfritt-margarin www.carlshamnmejeri.se/#/mjolkfritt-latt www.carlshamnmejeri.se/#/mjolkfritt-hushall www.carlshamnmejeri.se/#/mjolkfritt-flytande
    Ååh men den flytande varianten använder jag redan.. haha...  
    Ska köpa den där Milda mjölkfria ljusblå paketet imorn. Men fattar inte varför jag ej såg dom??? Konstigt iaf... Såg bara massa laktosfria alternativ när de gäller smöret... 
    Förresten såg jag att mildan innehöll Lecitin.. de va väl inte ägg va eller??? 
  • trållmor

    Åhh, nu fick jag tillbaka internet Det hoppar och har sig hela tiden här, och jag blir så less!!!

    Vi har varit utan soja nu i lite mer än en vecka, och då fick jag av misstag i mig (måste ju skriva att jag fick i mig lakrits av misstag eftersom jag inte alls tänkte på att det var på ajabaja-listan). Vi hade inte tänkt att testa än, eftersom hennes hud fortfarande är väldigt flammig. Ändå tycker jag att hon fick en ganska stark reaktion på det med nässelutslag, skrik och väldigt mycket grön och snabb diarée. Ska vi räkna det ändå som en provocering, eller göra en ny om några veckor? Jag skulle helst inte vilja göra någon ny provocering, för jag tyckte att det här lilla räckte som "bevis"... vad säger ni??


    Mattis -06, Aliina & Timon -07, Neelah 3/12 -09
  • trållmor
    Miralicia skrev 2010-04-06 23:32:26 följande:
    Japp, bvc som verkligen är de suveräna experterna på det här med allergi *ironisk* (jag ska snart ut på vfu och då förmodligen vara med på bvc nån/några dagar också och vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till om den sköterskan skulle börja prata om laktosallergi eller att den ammande mamman skulle kunna testa med att utesluta laktos eller något liknande )
    Precis!!

    Vet ni vad amningsrekommendationen ligger på nu? Jag hade för mig att den låg på 6 månader helamning innan man inför smakisar? Vi var på bvc idag med Neelah, och återigen tjatar hon på mig om att jag ska börja med smakisar nu eftersom hon är 4 månader nu. Jag säger att jag inte vill, dels pga hennes allergier och att vi inte vet än vad det är som gör att hon reagerar som hon gör, samt att hon är inte ett dugg intresserad. Varför införa något då? Nej, så jag sa att jag tänker avvakta ett tag till och så kan vi prata om det här vid 5-månaderskollen.

    och efter det flyttar vi!! Så då behöver jag inte ta den diskussionen med henne igen
    Mattis -06, Aliina & Timon -07, Neelah 3/12 -09
  • Miralicia
    finskaflikkan skrev 2010-04-06 23:36:30 följande:
    Lecitinet i milda har varit soja tidigare, vet inte hur det är numera om det är soja eller raps/solros eller någon blandning.

    Man framställde tidigare lecitin från ägg, men det förekommer i princip inte längre pga kostnaden - att lecitin från ägg blir väldigt dyrt jämfört med lecitin framställt av soja/raps/solros - jag har hittills inte stött på ägglecitin nån gång.
Svar på tråden Allergitråden