• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • storkvinnan9901

    Lalalong
    grattis till bedömningen håller tummarna för dig :)

  • yakuzapixel
    Anna 73a skrev 2010-04-30 21:55:14 följande:
    Jaa dom va ju helt underbara,, När va du på bedömningsmötet ?
    Förra fredagen. Jag var så nervös så jag fick handsvett tillochmed. Kunde ha fått tidigare tid men måste vänta tills terminen är slut. Sitter nu och läser operationsberättelser som en manisk människa, kanske inte helt smart. Har du börjat bli nervös eller är du bara lycklig?
  • Anna 73a
    yakuzapixel skrev 2010-04-30 23:11:13 följande:
    Förra fredagen. Jag var så nervös så jag fick handsvett tillochmed. Kunde ha fått tidigare tid men måste vänta tills terminen är slut. Sitter nu och läser operationsberättelser som en manisk människa, kanske inte helt smart. Har du börjat bli nervös eller är du bara lycklig?
    Jag har inte hunnit bli nervös utan bara lycklig =)
    Men det kommer la.

    Ja du jag har lustläst op berättelser, tittat på gbp filmer både på nätet och tv.
    Har läst alla forum och bloggoar som finns känns det som {#lang_emotions_smile}

    E du från Stockholm eller kommer du med det fria vårdvalet som jag?
    ♥Emma 1993♥Jennie 2000♥Daniel 2000♥Lukas 2008♥
  • yakuzapixel
    Anna 73a skrev 2010-04-30 23:24:02 följande:
    Jag har inte hunnit bli nervös utan bara lycklig =) Men det kommer la. Ja du jag har lustläst op berättelser, tittat på gbp filmer både på nätet och tv. Har läst alla forum och bloggoar som finns känns det som E du från Stockholm eller kommer du med det fria vårdvalet som jag?
    Tittat på filmer har jag inte vågat ännu, tror jag låter det vara höljt i dimma faktiskt. Men jag har läst så många operationsberättelser att det känns som om jag har opererats själv, och jag börjar göra en mental lista på alla komplikationer som jag antagligen kommer råka ut för (som en sann hypokondriker).
    Jag är stockholmare, och fick remissen nekad pga för lågt bmi från början. Efter en veckas vel hit och dit bestämde jag mig för att betala den själv istället, och sedan dess har det rullat på förskräckligt fort. Har du suttit i kö i månader som de flesta andra?
  • Tjohalia

    hej allihopa! Är ett bra tag sen jag var in och skrev så ni kanske inte minns mig Jag fick en remiss från vårdcentralen i jan-feb (minns inte riktigt) och har fått kallelse till gruppinformationsmöte två gånger som jag varit tvungen att tacka nej till pga att jag befunnit mej på min studieort då (läser en distansutbildning, 109 mil hemifrån) och det har kännts jättetrist att behöva tacka nej. Men nu har jag fått en ny kallelse, den 1:a juni och jag tror faktiskt det kommer att funka! Jag befinner mej iaf i rätt stad. Risken var att jag skulle bli tvungen att vänta till hösten eftersom dom inte visste om det skulle vara en till träff innan sommaren, men tack och lov så blev det så

    Jag ser i brevet att dom ändrat antalet veckor man ska flyta innan operationen, istället för 3 veckor är det tydligen 4 nu, så har det inte stått tidigare och det är ändrat med en vanlig bläckpenna. Inte för att det gör mig så mycket tror jag, men jag undrar om nån vet om det är rent allmänt dom ändrat eller bara på det här sjukhuset (Sunderby sjukhus, Luleå)?

    Jag måste gå ner 10% av min vikt innan op och det står att viktkontroll kommer att göras, med en snabb uträkning inser jag att det är 12 kilo jag måste gå ner på dessa 4 veckor! Är det ens möjligt även om man flyter att gå ner så mycket på 4 veckor? Det innebär ju att jag måste gå ner 3 kilo/vecka, och i mina öron låter det mycket men jag har inte så stora erfarenheter av hur mycket man går ner när man flyter....
    Hur är det på era sjukhus? Jag hade räknat med att behöva gå ner 5-7 kilo för det är vad jag "hört" att man ska på ett ungefär. Men visst, måste jag så kan det givetvis gå.


    JOLINE 050414 * ALEX 070309
  • Löken

    Jag har varit på bedömning och har nu fått tid till sjukgymnastik och dietist. Jag har ett BMI på 35 men har en sjukdom i botten. Det känns konstig, en tanke man har haft i flera år är snart förankrad!!! 

  • FiaLisa75
    yakuzapixel skrev 2010-05-01 09:43:55 följande:
    Tittat på filmer har jag inte vågat ännu, tror jag låter det vara höljt i dimma faktiskt. Men jag har läst så många operationsberättelser att det känns som om jag har opererats själv, och jag börjar göra en mental lista på alla komplikationer som jag antagligen kommer råka ut för (som en sann hypokondriker). Jag är stockholmare, och fick remissen nekad pga för lågt bmi från början. Efter en veckas vel hit och dit bestämde jag mig för att betala den själv istället, och sedan dess har det rullat på förskräckligt fort. Har du suttit i kö i månader som de flesta andra?
    Nu är jag lite nyfiken av mig, så här kommer några frågor, hoppas det är ok
    Vad hade du för bmi, eftersom du blev nekad?
    Vart ska du göra din privata op och varför just det stället?
    Hur mycket kostar den?
  • yakuzapixel
    FiaLisa75 skrev 2010-05-01 10:01:34 följande:
    Nu är jag lite nyfiken av mig, så här kommer några frågor, hoppas det är ok Vad hade du för bmi, eftersom du blev nekad? Vart ska du göra din privata op och varför just det stället? Hur mycket kostar den?
    Självklart, bara att fråga på :). Tror att jag låg mellan 35-36 vid det tillfället. Jag och läkaren satt och diskuterade huruvida det var smartare att satsa på barn nr 2 innan operationen istället, då man ju kan vara ganska säker på att jag skulle bli tyngre efter ännu en graviditet. Tillslut insåg jag att jag aldrig skulle orka en grav till, så jag slog till.
    Läste runt på forum, och Sophiahemmet har fått många fina ord av opererade, och när jag åkte dit fick jag förtroende för alla jag träffade. Själva operationen kostar 120 000.
  • storkvinnan9901
    Tjohalia skrev 2010-05-01 09:48:48 följande:
    hej allihopa! Är ett bra tag sen jag var in och skrev så ni kanske inte minns mig Jag fick en remiss från vårdcentralen i jan-feb (minns inte riktigt) och har fått kallelse till gruppinformationsmöte två gånger som jag varit tvungen att tacka nej till pga att jag befunnit mej på min studieort då (läser en distansutbildning, 109 mil hemifrån) och det har kännts jättetrist att behöva tacka nej. Men nu har jag fått en ny kallelse, den 1:a juni och jag tror faktiskt det kommer att funka! Jag befinner mej iaf i rätt stad. Risken var att jag skulle bli tvungen att vänta till hösten eftersom dom inte visste om det skulle vara en till träff innan sommaren, men tack och lov så blev det så Jag ser i brevet att dom ändrat antalet veckor man ska flyta innan operationen, istället för 3 veckor är det tydligen 4 nu, så har det inte stått tidigare och det är ändrat med en vanlig bläckpenna. Inte för att det gör mig så mycket tror jag, men jag undrar om nån vet om det är rent allmänt dom ändrat eller bara på det här sjukhuset (Sunderby sjukhus, Luleå)?Jag måste gå ner 10% av min vikt innan op och det står att viktkontroll kommer att göras, med en snabb uträkning inser jag att det är 12 kilo jag måste gå ner på dessa 4 veckor! Är det ens möjligt även om man flyter att gå ner så mycket på 4 veckor? Det innebär ju att jag måste gå ner 3 kilo/vecka, och i mina öron låter det mycket men jag har inte så stora erfarenheter av hur mycket man går ner när man flyter....Hur är det på era sjukhus? Jag hade räknat med att behöva gå ner 5-7 kilo för det är vad jag "hört" att man ska på ett ungefär. Men visst, måste jag så kan det givetvis gå.
    På aleris i Lund ska man gå ner 5% av sin kropssvikt, för mig blir det 7 kg, jepp hela 7 kg, har gått ner ca 3 av dem, detta kommer bli tufft...
  • Bellevue
    Tjohalia skrev 2010-05-01 09:48:48 följande:
    hej allihopa! Är ett bra tag sen jag var in och skrev så ni kanske inte minns mig Jag fick en remiss från vårdcentralen i jan-feb (minns inte riktigt) och har fått kallelse till gruppinformationsmöte två gånger som jag varit tvungen att tacka nej till pga att jag befunnit mej på min studieort då (läser en distansutbildning, 109 mil hemifrån) och det har kännts jättetrist att behöva tacka nej. Men nu har jag fått en ny kallelse, den 1:a juni och jag tror faktiskt det kommer att funka! Jag befinner mej iaf i rätt stad. Risken var att jag skulle bli tvungen att vänta till hösten eftersom dom inte visste om det skulle vara en till träff innan sommaren, men tack och lov så blev det så Jag ser i brevet att dom ändrat antalet veckor man ska flyta innan operationen, istället för 3 veckor är det tydligen 4 nu, så har det inte stått tidigare och det är ändrat med en vanlig bläckpenna. Inte för att det gör mig så mycket tror jag, men jag undrar om nån vet om det är rent allmänt dom ändrat eller bara på det här sjukhuset (Sunderby sjukhus, Luleå)? Jag måste gå ner 10% av min vikt innan op och det står att viktkontroll kommer att göras, med en snabb uträkning inser jag att det är 12 kilo jag måste gå ner på dessa 4 veckor! Är det ens möjligt även om man flyter att gå ner så mycket på 4 veckor? Det innebär ju att jag måste gå ner 3 kilo/vecka, och i mina öron låter det mycket men jag har inte så stora erfarenheter av hur mycket man går ner när man flyter.... Hur är det på era sjukhus? Jag hade räknat med att behöva gå ner 5-7 kilo för det är vad jag "hört" att man ska på ett ungefär. Men visst, måste jag så kan det givetvis gå.
    Du kan väl börja dra ner på kolhydrater i form av pasta, ris och potatis redan nu? Du måste ju inte gå ner alla kilona under flytet? Byt pasta, ris och potatis mot keso. Ät mer grönsaker, halva tallriken.
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)