Inlägg från: PruttPottan |Visa alla inlägg
  • PruttPottan

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Mary Jo skrev 2011-01-28 07:54:49 följande:
    Enligt läkaren jag träffade så spelade det inte så stor roll hur mkt jag gick ner. Hon frågade vad jag tänkte och jag sa då kanske 9-10 kilo men då sa hon "neeej,kanske 7 eller blir det för svårt? " Jag behöver egentligen inte gå på flyt heller,spelar ingen roll hur jag bantar. Men jag tänkte att det skulle bli lättare med flytande kost.

    Hoppas du hinner gå ner allt i vikt!
    Måste bara fråga, ansåg din läkare att leverns storlek inte spelade någon roll? Det är ju delvis därför man går på LCD innan.
  • PruttPottan
    Lattjo skrev 2011-01-28 07:48:43 följande:
    Hur skinnet hänger med är nog lite olika beroende på hur din hud är från början. Vissas hud hänger med helt, andras inte. Min kommer säkert inte att hänga med så jag lär få ta bort den sen. Om jag bekostar den själv eller inte återstår att se i framtiden. För mig känns det ändå värt att göra operationen då min häla kommer bli bättre och jag kommer orka mer med mina barn! Att få sånt häng som ner till knäna tror jag inte är jättevanlig faktiskt. Några cm häng är nog vanligare. Om man har tur går man ner ganska långsamt då hinner huden med mer.

    Ja man kan leva normalt med tanke på maten. Man äter samma men mindre. Äter jag ute tar jag med mig en doggybag hem så har jag lunch i ofta 2 dagar efteråt, perfekt! Jag är relativt nyopererad (20 dec förra året) så jag har ännu inte så jättemycket erfarenhet av det här livet men jag har iaf inga problem ännu. Jag har ätit gott, både hemma och ute på restaurang utan att bli dålig eller att det på något sätt känns konstigt. Mest kul faktiskt när man inser att man äter så mycket mindre än innan :)

    Jag tror dom flesta är rädda innan operationen. Jag var jätterädd för att dö på operationsbordet och för att inte kunna äta något alls efteråt tex. Jag gav mig dock bara fan på att jag skulle göra det här, det skulle hjälpa mig att få en härlig framtid med min familj. Nu ångrar jag mig inte en sekund!
    Det är också något som oroar mig, kommer jag aldrig kunna äta "normalt" igen. Men som du beskriver det så verkar det inte dröja ett år innan man kan äta vanligt.

    Hur har du undvikit dumping? En del verkar få det av vad som helst och andra av inget.

    Hur har du lyckats tugga långsamt, jag övar nu men i ärlighetens namn var det inget jag gjorde innan.
    Jenny N skrev 2011-01-28 08:23:27 följande:
    Att ha skinn ner till knäna måste ju vara extremt ovanligt, i min bekanskapskrets har jag 9 op vänner, på 1 av dessa har man sett med kläderna på att hon har mycket överflödigt skinn på buken, alla andra har kunnat dölja det.
    Mitt tips är att snabbt komma igång med träning efter operationen, det tror jag hjälpte mig att inte få såna jätteproblem med hängande skinn.
    Så fort jag fick ett godkännande för GBP så började jag spara till en bukplastik, har man tillräckliga problem får man det ju dock bekostat av landstinget.

    Din skadade handled ska inte stå ivägen för träning innan operationen, vänd dig till ditt gym så kan de hjälpa dig lägga upp ett träningsprogram om fungerar för just dig. För det stämmer, man förlorar mycket muskelmassa efter operationen, det är därför träning är så viktigt.

    Nu är det 2 år sedan jag opererades och jag äter 6-7 ggr om dagen;
    Frukost, mellis, lunch, mellis, (ev ett till mellis om det blir sen middag), middag, mellis.
    Det funkar hur bra som helst, ofta jobbar jag mellan 8-18 men jag delar upp min rast på flera kortare för att få i mig det jag behöver.
    Äter ungefär samma mängd mat som mina döttrar på 5 och 7 så det är helt klart mer än en dl.

    Fortsätt läs på om operationen, på viktdropp.se har jag fått svar på alla mina frågor, både innan och efter operationen.

    Stort lycka till
    Jo, det är nog inte det vanligaste men det skrämde skiten ur mig.. Denna person hade visserligen gått ner 28 kilo på 2 månader ca.

    Min handled stoppar ju mig inte så men att lyfta hantlar var enda tipset jag fick. Och det lär jag skrta redan på förhand i nuläget.

    Jag har inget gym alls, skulle aldrig få för mig att gå in på sådana ställen som jag ser ut nu. Att bara åka och handla är jobbigt nog.

    Promenera är ett alternativ, men räcker det före?

    Hur har folk runt dig reageratt på att du behöver ta fler men kortare pauser för att äta? Vad har du sagt?
    Jag är såå rädd att bli bortviftad och därmed också missköta ätandet i form av att svälta mig ist.
  • PruttPottan
    Virriga Vera skrev 2011-01-28 12:14:05 följande:
    Jag är opererad av Aleris i Kristianstad och enligt dem så är det egalt hur du går ner bara du går ner det antal kg som du är ålagd att gå ner.
    Det var inte det jag frågade..
  • PruttPottan
    Mary Jo skrev 2011-01-28 12:19:21 följande:
    Jag frågade inte anledningen. Blev lite förvånad men men. Dietisten sa att det är nästan bättre att få ner sina kilon på det sättet att man äter frukost,lunch,mellis m.m så som man ska äta för då har man in rutinerna sen efter sin op. (och träna såklart så man tappar sina kilon) Men självklart kunde man flyta också!:)
    Så du skulle äta som vanligt innan op?

    Vad jag fick veta så var det 3 veckor på lcd, inte flyt för det är inte samma sak. Och detta för att levern ska ha krympt så mkt. som möjligt så de ska komma åt. Det minskar risken för öppen kirurgi.

    Märkligt hur mycket det skiljer mellan sjukhusen tycker jag faktiskt.
  • PruttPottan
    Nala skrev 2011-01-28 14:18:57 följande:
    Grattis till ja:et :)

    Varför tycker du att väntetider är orelevant? Det är väl relevant i allra högsta grad att man skall få den vård man har rätt till inom rimlig tid?
    Tack =)

    Jag menade att det är oviktigt för mig i fråga om allt annat runt operationen. Jag vet verkligen hur det är att vänta  och det är ju bra att man delar med sig men jag har upplevt att det mesta handlar om remisshantering och inte själva förberedelserna, operationen och livet efteråt som är anledningen till att jag försöker få mer info.

    Tyvärr har jag inte den dötiden att lägga här och läsa tillbaka så långt som någon annan föreslog.
  • PruttPottan
    Mary Jo skrev 2011-01-28 17:38:35 följande:
    Nej,jag själv har valt att äta flytande kost.
    Egentligen är det lite konstigt att dietisten sa att det egentligen inte såelar ngn roll hur man går ner i vikt för i papprerna står det att man ska äta flytande kost :)
    Ja jag menar det är ju för att levern ska bli så liten som möjligt och inte för att du måste gå ner vissa kilon.
    De vill att man går ner fär att vara i så bra form som möjligt innan, och det köper jag. Men att äta som vanligt är ju jättekonstigt att rekomendera.

    Jag håller på att förbereda mig inför LCD-kosten. Har bett att få skjuta liite på min op så jag hinner med en grej innan. Men det dröjer inte jättelänge.
  • PruttPottan

    Fy vilken svacka jag haft med massor av tankar. Men så vände allt idag!! Det var (tror jag) sjukgymnasten som ringde och undrade om jag ville vara med i en studie.
    Isf får man  först göra lite mätningar och tetster och sen träffa plastkirurgen efter 1,5 år för att kolla om man ska få magen fixad. Tydligen var kravet ett bmi under 30 och ett häng på minst 2 cm.
    Precis detta jag varit så oroolig för.

    Deras undersökning gick ut på att kolla om man ska erbjuda alla sådant här, mins inte allt men skulle få papper hemskickat =)

    Väntar fortfarande på en op-tid så jag vet när jag ska börjja med LCD-kosten. Men bad ju som sagt att de skulle skjuta liite på den. Idag är min första rökfria dag *jobbigt*

  • PruttPottan
    Tinzi skrev 2011-02-06 23:41:11 följande:
    Hej alla goa !

    Länge sedan jag var inne nu. Mår iaf TOPPEN! Gått ner 30 kg nu, och OP mig 11 Nov (gick ner 10 kg innan op på flyt) 

    Jag är dock orolig för jag kan äta ALLT, (ej provat kolsyra å alkohol bara) kan äta relativt snabbt, äter ca. 5-6 dl, jätte nöjd på det. MEN är orolig at tdet går FÖR LÄTT! Nån mer som känner så? har det så?

    Sen är jag såååå less på att det hänger överallt, jag ser förjävlig ut...och har 30 kg till att gå ner (till tvåsiffrigt som jag vill)

    Jag undar...när kan man tidigast få operera bort huden på magen? efter viktstabilitet hur länge??flera år?
    kram! 
    Till mig sa de att man träffar plastiickirurgen 1,5 år efter och då måste man ha 2 cm häng och ett bmi under 30.
    Men sånt varierar tror jag tyvärr.
  • PruttPottan
    Tinzi skrev 2011-02-07 14:17:24 följande:
    oki...antar att jag får be om remiss på vc när det är dax, för 2 cm häng bli inga problem här inte...
    Nej, jag tänkte lite likadant att det inte lär bli några problem. Det var en undersökning de gjorde för att se hur stort behovet verkligen var av sådan kirurgi efteråt och den är jag gladeligen med i och hoppas den kan hjälpa andra att slippa dras med massa skinn på magen =)
  • PruttPottan

    Oj.. Fick idag brev från Sahlgrenska.. Först skulle jag ha 3 veckor med LCD men nu är det reducerat till knappt två. 10 mars är det min tur att åka in och karvas i =)  Förutsatt att det går att ordna med så kort varsel på barnets pappas jobb så han kan vara ledig. De hade lovat mig besked god tid :(

    Men på lördag börjar jag med flytande.. Känns lite skumt att det gått så fort men det kanske är lika bra =)

  • PruttPottan
    Remia skrev 2011-02-23 11:52:57 följande:
    Tjohoooo!!!! 
    Har följt denna tråd och kanske skrivit något, men under annat namn.
    De ringde från kirurgen nu och gav mig en tid i mars... meeeeen... dumma jag har inte slutat röka så det blir framskjutet till maj. Trodde dock att det skulle dröja till hösten. Har ju för sjutton bara stått i kö sedan i november. Förvånad. Åberopade inte vg eller nåt.

    Åh, jag är sååååå jäkla glad!!! Känner mig dock förbaskat dum som inte har lyckats med rökningen. Men nu jäklar. Nu är det slut. Nu fimpar jag.

    De ska höra av sig i slutet av april, en månad innan op. Är det för att tala om ev flyt och så då?

    GLAAAAD!!!!! Skrattande
    Är det ett krav att du ska sluta röka?
  • PruttPottan
    Philippa skrev 2011-02-17 14:50:50 följande:
    Har ni inte märkt att vi har en ny tråd??

    Se inlägg 12104
    *s* Nej, glömde kolla igenom först  *skäms*
  • PruttPottan
    Benjamin82 skrev 2011-03-20 20:56:01 följande:
    hej. jag bara undrar lite om denna operation är
    1. hur är det med överskotts hud kommer det va mycket?
    2.hört att denna operation gör att man mår väldigt dåligt psykist stämmer detta?
    3.om man får en massa överflöds hud kan  man få hjälp för detta?

    skall till läkaren 31  mars och prata får se vad han säger

    mvh
    Har det inte framgått att det är ny tråd?
    Kila in dit ist så får du fler svar =)

    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m57377720.html
  • PruttPottan
    Madif skrev 2011-04-01 10:50:57 följande:
    Hej!
    Gjorde GBP i november-08 på Norrtälje sjukhus.
    Är supernöjd och har inga negativa tankar kring open!
    Min fråga är: Hur länge är vårdtiden efter GBP?
    Jag kommer nämnligen inte ihåg hur många dagar jag låg efter operationen?
    Någon som vet hur länge man brukar vara kvar på sjukhuset?

    Tacksam för snabbt svar! 
    Snabbt svar lär du inte i denna tråden, men läs gärna så ser du att den flyttat..

    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m57377720.html
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)