• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • Mli79
    Lalalong skrev 2010-05-03 14:27:38 följande:
    Idag kom min kallelse till bedömning från Ersta Jag visste ju om det, men så najs att ha papret i sin hand!! Så verkligt! Har t.om. hunnit boka tåg (fick för 420 kr t/r för mig och båda barnen, så det var lika bra att boka och betala på en gång) och lejt min mormor som barnvakt. Hon kommer och hämtar oss vid tåget och passar tjejena medan jag är inne. Sen passar vi på att ta några dagars semester där uppe när vi ändå är där! Jag ska träffa Anders Thorell. Är det någon annan som haft honom på bedömningen? Hur var han??
    Kul!!
    Jag kollar brevlådan extra flitigt nu i veckan, vill ju veta exakt datum och inte bara vilken vecka. Anders Thorell är väl en av de som har gjort flest GBP i landet, så jag tror att du är i trygga händer!
  • storkvinnan9901

    Lite känsligt kanske men är det någon mer än mig så får vattning avförning av pulver diet???

  • Lalalong
    74an1 skrev 2010-05-03 14:58:20 följande:
    Jag träffade Anders i December på min bedömning. Han är nå slags chef på avdelningen. Han är ganska lågmäld, saklig och trevlig. Han var med på Malou efter tio, när hon intervjuade Loulou från Idol. Finns kanske att se på TV4 Play. Sedan var det inte Anders som opade mig, men jag hälsade på honom när han gick förbi i korridoren. Sköterskorna, och dietisten är jätte gulliga, så oroa dig inte i onödan. Det kommer att gå jätte bra
    Vad bra att han är trevlig! Det är det viktigaste just på bedömning. Sen vid OP tycker jag ju det är bra om opererande läkare är duktig (han eller någon annan)
    Men just vid bedömningen är det ju just bemötandet som är viktigt Tack! Jag ska in och kolla klippet! Jag såg det på TV när det var, men visste ju inte då att jag skulle träffa honom, så jag minns inte alls vem det var
    Mli79 skrev 2010-05-03 15:08:45 följande:
    Kul!! Jag kollar brevlådan extra flitigt nu i veckan, vill ju veta exakt datum och inte bara vilken vecka. Anders Thorell är väl en av de som har gjort flest GBP i landet, så jag tror att du är i trygga händer!
    Håller tummarna! Det borde ju verkligen komma snart! Har de bestämt vecka är det ju bara att bestämma en dag tycker man. Och det ligger ju inte så fruktansvärt långt in i framtiden .
    Ah, det låter bra det
    Klara 060504, Alva 100117
  • Mickan21

    Hej

    Blev så besviken idag när jag ringde Eksjö för att se om dom mottagit min remiss. Dom hade det, så då frågade jag när jag kommer bli kallad för Värnamo sa att jag skulle bi kallad inom 3 månader och snart har det gått 2,5 månad. Men då sa hon att dom har lika lång vänte tid i Eksjö som i Värnamo och att jag kommer bli kallad för bedömning under hösten. Men då sa jag att värnamo hade ju lovat mig att jag skulle bli bedömd inom 3 månader, men hon bara nonchalerade det och sa att det är så det är nu. Om jag bara hade kunnat bli bedömd så jag vet om jag får operationen, nu måste jag vänta på det till någon gång under hösten. Men om någon skulle lämna återbud så fanns det chans att det kunde bli tidigare. Jag tror att jag kommer bli godkänd men man vet ju aldrig, sen när dom ska starta upp nytt i Eksjö så kanske dom är hårdare än i Värnamo.

    finns det något jag kan göra för att skynda på det hela?

  • Karra
    Mickan21 skrev 2010-05-03 15:25:22 följande:
    HejBlev så besviken idag när jag ringde Eksjö för att se om dom mottagit min remiss. Dom hade det, så då frågade jag när jag kommer bli kallad för Värnamo sa att jag skulle bi kallad inom 3 månader och snart har det gått 2,5 månad. Men då sa hon att dom har lika lång vänte tid i Eksjö som i Värnamo och att jag kommer bli kallad för bedömning under hösten. Men då sa jag att värnamo hade ju lovat mig att jag skulle bli bedömd inom 3 månader, men hon bara nonchalerade det och sa att det är så det är nu. Om jag bara hade kunnat bli bedömd så jag vet om jag får operationen, nu måste jag vänta på det till någon gång under hösten. Men om någon skulle lämna återbud så fanns det chans att det kunde bli tidigare. Jag tror att jag kommer bli godkänd men man vet ju aldrig, sen när dom ska starta upp nytt i Eksjö så kanske dom är hårdare än i Värnamo.finns det något jag kan göra för att skynda på det hela?
    RINGA och ligga på, det gjorde jag. Annars hade det nog dröjt ytterligare några månader. Lycka Till!
  • vänat
    storkvinnan9901 skrev 2010-05-03 15:20:01 följande:
    Lite känsligt kanske men är det någon mer än mig så får vattning avförning av pulver diet???
    Jag fick de i början av pulverdiet persioden men de gick över efter några dagar.
  • J L86

    Ringt mitt landsting i dag och enlig henne MÅSTE en läkare från mitt landsting skicka remiss till ett annat landsting. och då måste det vara en operation som dom inte utför i mitt landsting för att det ska bli med betalningsförbindelse.

    och hon jag pratade med på bariatric center i Lund sa att om jag vill skicka egen remiss gick det jätte bra. bara jag vet att en betalningsförbindelse är möjlig.

    blir helt förvirrad =S

  • malme73
    J L86 skrev 2010-05-03 16:57:12 följande:
    Ringt mitt landsting i dag och enlig henne MÅSTE en läkare från mitt landsting skicka remiss till ett annat landsting. och då måste det vara en operation som dom inte utför i mitt landsting för att det ska bli med betalningsförbindelse. och hon jag pratade med på bariatric center i Lund sa att om jag vill skicka egen remiss gick det jätte bra. bara jag vet att en betalningsförbindelse är möjlig.blir helt förvirrad =S
    Jag har skickat egen remiss. Och skickat upp mina papper till Landskrona nu. Så väntar väl svar därifrån om 1-2 veckor om jag förstått Lalong rätt.
    Men efter det vet inte jag vad jag ska göra så jag ber Lalong snällt om hjälp igen... kram
  • J L86
    malme73 skrev 2010-05-03 17:03:45 följande:
    Jag har skickat egen remiss. Och skickat upp mina papper till Landskrona nu. Så väntar väl svar därifrån om 1-2 veckor om jag förstått Lalong rätt. Men efter det vet inte jag vad jag ska göra så jag ber Lalong snällt om hjälp igen... kram
    Okej, är det ditt egna landsting?
  • blyg viol
    {#lang_emotions_foot_in_mouth}Sorry kommer nu dela lite mindre angenäma erfarenheter...känsliga kan vända bort ögonen till nästa inlägg!
    Jag har aldrig varit såhär hård i magen i hela mitt liv. Måste försöka hitta alternativ till de mängder kaffe{#lang_emotions_coffee} jag sätter i mig för att hålla magen igång. Messmör och katrinplommonjuice är inte alternativ för att få igång magen, är nämligen kräsmagad med och kväljer lätt om ngt är för konstigt. Är det ngn som har tips? Magen har funkat bra efter op till nu. Livet är en faslig ketchup av händelser, roliga, bra, galna samt lite jobbigare känns som efter op livet satt igång i fastforward. Jag mår rätt bra mentalt men har en del saker som tär på mig nu som hör livet till så magtjafset får jag gärna styr på så fort som möjligt. Är så hård att jag tom blöder. Så nöjd med operationen har inga ångertankar alls bara behov av tips att komma till rätta med magen.
    Kära medsystrar och bröder tips tages gärna emot.{#lang_emotions_flower}
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)