• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • Lalalong
    Mile skrev 2010-05-01 20:10:18 följande:
    Det spelar ju ingen roll egentligen för det är ju inte svårt att ta sig till stockholm, jag och min mor ska ta det som en liten weekend, kanske mest hon för jag lär ju inte vara pigg. man får se det som en utflykt om man väljer erstad... Det är ju inte i världens ände... Men jag fattar inte varför det finns vårdgaranti om de inte följs, då kan de ju lika väl skita i det!
    För att de inte har möjligheten till det.
    Egentligen är det ju en ekvation som är dömd att misslyckas. Man bestämmer från högsta ort att nu ska vårdgaranti gälla i Sverige. Men ger inte landstingen förutsättningarna för att göra det.
    Klara 060504, Alva 100117
  • Fragile Angel

    Jag intar 12 st tabletter, vitaminerna inräknade, jag sväljer alla på en och samma gång, går hur bra som helst .


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Lalalong
    Fragile Angel skrev 2010-05-01 20:47:42 följande:
    Jag intar 12 st tabletter, vitaminerna inräknade, jag sväljer alla på en och samma gång, går hur bra som helst .
    Oj.. ja, det var imponerande. Man får väl testa sig fram helt enkelt och se hur det blir. Men det är som sagt bara en sån konstig fundering jag haft
    Klara 060504, Alva 100117
  • JohannaL
    Mile skrev 2010-05-01 20:02:36 följande:
    Usch, jag vet inte vad jag ska välja, har inte bråttom men vill inte vänta 24 mån som det stod på min remiss...
    Om jag vore dig så skulle jag ringa runt till de olika sjukhusen och fråga om deras väntetider, först fram till bedömning och sedan väntetid från bedömning till op. För dte som står på väntetids sidan stämmer inte särskillt bra.

    De som va bra när jag ringde runt var norrköping, ersta, ljungby, danderyd, uppsala akademiska, verkar ingen av dem bra eller andra du hittar så vänta på din vårdgaranti istället... =)
  • sabina1983

    Asså e de fler som kännt som ja..grilla ida å verkligen älska grillat..men sen ja fick reda på att ja ska opa snart så e mat inte gott{#lang_emotions_surprised}

  • vänat
    Lalalong skrev 2010-05-01 19:52:12 följande:
    Jaa, det blir ju en hel del! Men ska man vänta några minuter mellan varje tablett och ha 10 st så får man alltså avvara 30 min bara för att ta tabletter? Får börja gå upp i tid på morgonen med andra ord
    jag tar 8 st tabletter varje mprgon ta de en och en men vä'ntar absolut inte 10 minter utan tar en tablett sväljer med litte vaten tar nästa på en gång tills jag tagit ala min tabletter och  har så gjort från första dagen jag opades.
  • Bellevue
    Lalalong skrev 2010-05-01 20:40:36 följande:
    För att de inte har möjligheten till det. Egentligen är det ju en ekvation som är dömd att misslyckas. Man bestämmer från högsta ort att nu ska vårdgaranti gälla i Sverige. Men ger inte landstingen förutsättningarna för att göra det.
    Tror inte det i dagsläget är bestämt från högsta ort, det är en överenskommelse som samtliga landsting gått med på. Och man får inte glömma att det här gäller inte bara GBP utan all läkarvård. Just nu är trycket från GBP-patienter stort, och det är ju dom vi hör talas om här i tråden, men det finns ju andra operationer också. Många är mer akuta än GBP också. Sjukhusen kan ju inte ta all op-tid dom har till GBP. Klart dom flesta av oss vill ha tid fortast möjligt men det finns ett begränsat antal operationssalar, begränsat med kirurger, och tiden det finns personal till på kirurgenheterna måste delas upp mellan olika sorters operationer. Jag tror ärligt talat inte nåt sjukhus vill ha någon kö utan gör så gott dom kan.
    Utom Dalarna då.....
  • ChokladMoshin

    Angående tabletter så tar jag 5 om dan och av dom så 1 på morgonen och resten på kvällen, med eller utan vatten spelar ingen roll.

  • Lalalong
    Bellevue skrev 2010-05-01 22:12:17 följande:
    Tror inte det i dagsläget är bestämt från högsta ort, det är en överenskommelse som samtliga landsting gått med på. Och man får inte glömma att det här gäller inte bara GBP utan all läkarvård. Just nu är trycket från GBP-patienter stort, och det är ju dom vi hör talas om här i tråden, men det finns ju andra operationer också. Många är mer akuta än GBP också. Sjukhusen kan ju inte ta all op-tid dom har till GBP. Klart dom flesta av oss vill ha tid fortast möjligt men det finns ett begränsat antal operationssalar, begränsat med kirurger, och tiden det finns personal till på kirurgenheterna måste delas upp mellan olika sorters operationer. Jag tror ärligt talat inte nåt sjukhus vill ha någon kö utan gör så gott dom kan. Utom Dalarna då.....
    Okej. Ja, jag har bara förutsatt att vårdgarntin kommit till på initiativ från "högre ort". Och nu när det blir en lag så måste det ju ha klubbats i riksdagen.

    Naturligtvis gäller det mer än gbp, och det är självklart så att annat måste komma före. Jag är skeptisk till att ha något som heter vårdgaranti överhuvudtaget. Varför säga att 90 dagar ska gälla när "man" (har svårt att säga politiker för det låter så enkelt att skylla på politiker i allmänhet men jag hoppas ni fattar vad jag menar) inte ger en möjlighet att uppnå det.
    Jag tycker det hade varit mer ärligt att inte inge falska förhoppningar!

    Men ni får inte missförstå mig. Jag lägger ingen skugga över något sjukhus alls! De gör så gott de kan med de medel de tilldelas och jag tycker självklart att andra operationer ska prioriteras framför gbp! Men därför tycker jag heller inte man ska säga att det finns en vårdgaranti som ska gälla alla operationer.
    Klara 060504, Alva 100117
  • Full av förhoppning

    Det är uppenbarligen väldigt individuellt. Jag började ta dem en efter en direkt efter varandra men då kändes det som de satt på rad i halsen och började åka upp och jag fick panik. Jag tar kanske två på relativt kort tid sen går jag och sminkar mig lite och tar en eller två till och sen fixar jag håret och sen tar jag någon till och sen klär jag på mig etc.... så det tar inte alls längre tid, jag sitter inte precis och väntar på att ta tabletterna


    Lalalong skrev 2010-05-01 19:52:12 följande:
    Jaa, det blir ju en hel del! Men ska man vänta några minuter mellan varje tablett och ha 10 st så får man alltså avvara 30 min bara för att ta tabletter? Får börja gå upp i tid på morgonen med andra ord
    folk behöver inte ha influensa för att bete sig som svin
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)