• Fragile Angel

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)

    Stora tråden om Gastric bypass (GBP)


     Här pratas allt mellan himmel och operation {#lang_emotions_tongue_out}.
    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en gastric bypass, en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    -------------------------------------

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på vårdcentralen, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa
    ett
    läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130000 kronor.


    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill o
    pereras
    på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 38-40• Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.
    • Man får inte ha psykiska besvär, missbruk eller uttalad ätstörning som t.ex. bulimi.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mera än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma

    Bra sidor som är värda ett besök:




    Två jättebra forum om viktoperationer:



    Gamla tråden vi surrat i:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m51167014.htmlwww.viktop.sewww.viktdropp.sewww.vantetider.se/se-vantetider/aktuellt-vaen...www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspxwww.orebroll.se/uso/pagewide____19582.aspx


    ¸ .? Jag skrek åt en banan i ett hål för att jag saknar självkontroll¸ .?
  • Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)
  • Lalalong
    Full av förhoppning skrev 2010-05-01 22:19:45 följande:
    Det är uppenbarligen väldigt individuellt. Jag började ta dem en efter en direkt efter varandra men då kändes det som de satt på rad i halsen och började åka upp och jag fick panik. Jag tar kanske två på relativt kort tid sen går jag och sminkar mig lite och tar en eller två till och sen fixar jag håret och sen tar jag någon till och sen klär jag på mig etc.... så det tar inte alls längre tid, jag sitter inte precis och väntar på att ta tabletterna
    Haha, det tänkte jag inte ens på.
    Jag såg mig själv sittandes vid bordet med ett glas vatten. Ta en tablett. Vänta någon minut. Ta en tablett till. O.s.v. haha
    Klara 060504, Alva 100117
  • Full av förhoppning

    Hahahaha ja då förstår jag att det lät som det skulle ta lång tid
    Nejdå jag har fullt upp mellan tabletterna med att klä ungarna och borsta tänder och göra frukost mm...


    Lalalong skrev 2010-05-01 22:22:12 följande:
    Haha, det tänkte jag inte ens på. Jag såg mig själv sittandes vid bordet med ett glas vatten. Ta en tablett. Vänta någon minut. Ta en tablett till. O.s.v. haha
    folk behöver inte ha influensa för att bete sig som svin
  • vänat
    Lalalong skrev 2010-05-01 22:19:39 följande:
    Okej. Ja, jag har bara förutsatt att vårdgarntin kommit till på initiativ från "högre ort". Och nu när det blir en lag så måste det ju ha klubbats i riksdagen. Naturligtvis gäller det mer än gbp, och det är självklart så att annat måste komma före. Jag är skeptisk till att ha något som heter vårdgaranti överhuvudtaget. Varför säga att 90 dagar ska gälla när "man" (har svårt att säga politiker för det låter så enkelt att skylla på politiker i allmänhet men jag hoppas ni fattar vad jag menar) inte ger en möjlighet att uppnå det. Jag tycker det hade varit mer ärligt att inte inge falska förhoppningar! Men ni får inte missförstå mig. Jag lägger ingen skugga över något sjukhus alls! De gör så gott de kan med de medel de tilldelas och jag tycker självklart att andra operationer ska prioriteras framför gbp! Men därför tycker jag heller inte man ska säga att det finns en vårdgaranti som ska gälla alla operationer.
    Sen är de inte bara operationer utan även övriga behandligra som fattas av vårdgartin. Vist som du och andra skriver här fins de saker som är mer akut och måste prioriteras men för denskulle ska de som väntar på en GBP operation inte enbart nöja sig med ett sådat svar utan måste stå på sig om de överhutaget ska kunan ske någon förm av förring poch att GBpP oprerationer ska kunna priortiras högre fram över.

    För de är verkligen så att att även GBP opertionerna omfattas av vårdgartin men som sagt många är helt enklet för snäll när sjukhusen säger att dessa oprtioner inte omfattar av vårdgartin finner sig i de.

    Men så länge vi alla gör de kommer ingen förändring till stånd man måste helt heklt stå på sig så fungara de att och de går att få genom vårdgarin de fick jag. Skulle annars fortfrande ståt och vänta på min bedömning och inte inte fått en GBP opertion på minst 7 år.
  • J L86
    hej. jag får ingen hjälp av läkare på vårdcentralen. dom bara skrattar åt mig och påpekar att jag väger för mycket... åh det visste jag inte redan om !!! blir galen....

    ¨men nu till min fråga. HUR SKRIVER MAN EGEN REMISS?? hur vet man vilka sjukhus som tar i mot det??? någon som skrivit i närheten av blekinge ?? 

    Jag kan tänka mig att resa för att få hjälp! men då helst runt blekinge och inte ex sthlm...

    Någon som kan hjälpa mig ??? tack på förhand =)
  • Annicka
    J L86 skrev 2010-05-02 10:20:05 följande:
    hej. jag får ingen hjälp av läkare på vårdcentralen. dom bara skrattar åt mig och påpekar att jag väger för mycket... åh det visste jag inte redan om !!! blir galen.... ¨men nu till min fråga. HUR SKRIVER MAN EGEN REMISS?? hur vet man vilka sjukhus som tar i mot det??? någon som skrivit i närheten av blekinge ??  Jag kan tänka mig att resa för att få hjälp! men då helst runt blekinge och inte ex sthlm... Någon som kan hjälpa mig ??? tack på förhand =)
    Vänd dig till en annan läkare som kan ge dig en remiss gällande gbp annars så får du skriva en egen remiss.

    Lycka till
    Kram Annicka
  • vänat
    J L86 skrev 2010-05-02 10:20:05 följande:
    hej. jag får ingen hjälp av läkare på vårdcentralen. dom bara skrattar åt mig och påpekar att jag väger för mycket... åh det visste jag inte redan om !!! blir galen....¨men nu till min fråga. HUR SKRIVER MAN EGEN REMISS?? hur vet man vilka sjukhus som tar i mot det??? någon som skrivit i närheten av blekinge ??  Jag kan tänka mig att resa för att få hjälp! men då helst runt blekinge och inte ex sthlm...Någon som kan hjälpa mig ??? tack på förhand =)
    En egen remiss skriver du som ett brev din vikt längd hur länge du haft övervikt vilka försök du gjort för att gå ner i vikt hur de gått.

    Skriv om din övervikt gett dig några följdsjukdommar eller om du har sjukdommar som påverkas negtift av din övervikt.

    Skriv även om de finns övervikt i släkten och om de med fört evtuella följdsjukdommar.
  • Lalalong
    vänat skrev 2010-05-02 09:19:29 följande:
    Sen är de inte bara operationer utan även övriga behandligra som fattas av vårdgartin. Vist som du och andra skriver här fins de saker som är mer akut och måste prioriteras men för denskulle ska de som väntar på en GBP operation inte enbart nöja sig med ett sådat svar utan måste stå på sig om de överhutaget ska kunan ske någon förm av förring poch att GBpP oprerationer ska kunna priortiras högre fram över. För de är verkligen så att att även GBP opertionerna omfattas av vårdgartin men som sagt många är helt enklet för snäll när sjukhusen säger att dessa oprtioner inte omfattar av vårdgartin finner sig i de. Men så länge vi alla gör de kommer ingen förändring till stånd man måste helt heklt stå på sig så fungara de att och de går att få genom vårdgarin de fick jag. Skulle annars fortfrande ståt och vänta på min bedömning och inte inte fått en GBP opertion på minst 7 år.
    Jag har inte hört att någon har fått svaret från sitt landsting att de inte omfattas av vårdgarantin. Men det förekommer kanske. Tråkigt i så fall.

    Men det jag försöker få fram är att det finns begränsade resurser. Om man säger att vårdgarantin ska vara absolut trots att det inte finns resurser till att ge alla vård inom 90 dagar. Vad ska de göra? Det går inte att trolla med knäna. Finns det inga operationsplatser så finns det inga operationsplatser. De kommer ju inte flygande från ovan precis.
    Därför hade jag tyckt det var mer ärligt att inte säga att det finns något som heter vårdgarantin.
    Klara 060504, Alva 100117
  • Mli79
    Lalalong skrev 2010-05-02 13:14:04 följande:
    Jag har inte hört att någon har fått svaret från sitt landsting att de inte omfattas av vårdgarantin. Men det förekommer kanske. Tråkigt i så fall. Men det jag försöker få fram är att det finns begränsade resurser. Om man säger att vårdgarantin ska vara absolut trots att det inte finns resurser till att ge alla vård inom 90 dagar. Vad ska de göra? Det går inte att trolla med knäna. Finns det inga operationsplatser så finns det inga operationsplatser. De kommer ju inte flygande från ovan precis. Därför hade jag tyckt det var mer ärligt att inte säga att det finns något som heter vårdgarantin.
    Jag håller med dig. Fördelen med vårdgarantin nu är att man kan ställa större krav än innan, tror knappast att så många hade kunnat få en betalningsförbindelse till andra sjukhus som man kan få nu. Sen att garantin i sig inte fungerar det är ju bara ett faktum.
  • Anna 73a
    J L86 skrev 2010-05-02 10:20:05 följande:
    hej. jag får ingen hjälp av läkare på vårdcentralen. dom bara skrattar åt mig och påpekar att jag väger för mycket... åh det visste jag inte redan om !!! blir galen....¨men nu till min fråga. HUR SKRIVER MAN EGEN REMISS?? hur vet man vilka sjukhus som tar i mot det??? någon som skrivit i närheten av blekinge ??  Jag kan tänka mig att resa för att få hjälp! men då helst runt blekinge och inte ex sthlm...Någon som kan hjälpa mig ??? tack på förhand =)
    Jag mailade en "egen reniss" till Sofhiahemmet
    Vikt
    Längd
    Bmi
    Vikthistoria
    Sjukdommar i släkten
    Hur min övervikt påvärkar mitt dagliga liv

    Fick svar dagen efter att jag skulle ringa dom!!
    Vilket jag gjorde.
    När jag pratade med vårdslussen så sa dom att ju mer du ligger i själv dessto fortare kan du få oprationen.

    Jag satt en hel dag i telefonen och ringde runt som en tok.
    Och på den dagen så lyckades jag fixa tid för bedömning på Sofhiahemmet samt fixa betalningförbindelse från mitt län.

    Detta är inte ens en månad sedan och jag har redan vart på bedömningsmötet samt fått en op tid den 15 Juni.

    Finns hemsidor där det står om väntetider i vården..
    Googla det så kanske du kan hitta ett sjukhus/privatklinik som passar dig och som har ett avtal med ditt län

    LYCKA TILL!!!
    ♥Emma 1993♥Jennie 2000♥Daniel 2000♥Lukas 2008♥
Svar på tråden Stora tråden om Gastric bypass (GBP)