• PerG

    Samma FP till alla!

    Maxipaxi skrev 2010-05-01 20:36:15 följande:
    Självklart. Vårt skattesystem ska bygga på att utjämna ekonomiska förutsättningar, enligt min ståndpunkt, bl.a. för att alla barn och inte bara vissa, ska få chansen att göra fria val när de blir vuxna.
    Utjämna ja.. inte sudda ut....
  • PerG
    Maxipaxi skrev 2010-05-01 20:57:13 följande:
    Men kapitalismen har ju aldrig byggt på rättvisa, utan just på orättvisa. Hur kan man försvara kapitalismen och samtidigt hävda att samhället ska vara rättvist? Det övergår mitt förstånd. "Lika lön för lika arbete" är en borgerlig paroll som tjänar blott för att bevara klasskillnaderna i samhället.
    Kapitalism behöver väl inte innebära orättvisa? Vissa former av "ultrakapitalism" kanske, men att mer arbete, utbildning och större risktagande = mer pengar. Mindre arbete, mindre utbildning och mindre risktagande = mindre pengar, kan både tolkas som orättvist och rättvist beroende på ideologi....
  • PerG
    Maxipaxi skrev 2010-05-01 21:14:55 följande:
    Är det "arbete" att leva på att låna ut pengar - som man i regel har ärvt -, till andra, mot ränta?Nej, det är inte "arbete", utan procenteri.
    Jag sa inte att alla former av kapitalism är rättvisa. Jag sa att kapitalism inte behöver vara orättvis.

    På omvänt sätt kan man ju hävda att socialism är orättvist då de som arbetar hårdare ändå inte får ta del av mer än de som väljer att inte jobba lika hårt (eller inte alls)...  

    Vad som är rättvist beror ju på vilka ideologiska glasögon man har...
  • PerG
    Maxipaxi skrev 2010-05-02 19:29:25 följande:
    Kommunism FUNGERAR i verkligheten. Vi ser det bl.a. genom kooperativen: gemensamt ägande ger långsiktighet, ansvarsfullt ägande och arbetstillfällen. Vinster återinvesteras i stället för att bekosta direktörernas lyxjakter. Ett kooperativ kan t.ex. producera en vara under flera år utan vinstkrav. Och när vinsten kommer, då återinvesteras pengarna. Med privat ägande är det tvärtom: När det är skrala tider försätts bolaget i konkurs och länsas på alla tillgångar. Pengarna hamnar naturligtvis i direktörernas fickor, i form av fallskärmar eller andra "löneförmåner".i Att kooperativens framgångar tystas ned har med massmedias högerorientering att göra. Från högerhåll ser man nämligen på kommunismen som en epidemi.
    Lite skillnad på kooperativ och att driva ett helt land.

    Finns det några kommunistiska stater genom tiderna som fungerat utan diktatur? Kan man ha demokrati samtidigt? Går det ha fria politiska val, eller är kommunismen dömd att röstas bort då?

    Vilka drivkrafter för samhällets utveckling kan man ge individerna? Vilka incitament finns/kan finnas för att man ska anstränga sig och ge det lilla extra? Kan man driva ekonomin utan planekonomi (det har väl aldrig funkat speciellt bra i praktiken. Det uppstår väl lätt svarta marknader då).

    Kommunism är en god idé, men jag tror den är omöjlig att omsätta i praktiken i större skala utan att kombineras med diktatur/våld om den ska upprätthållas eftersom människan i grunden är alldeles för egocentrerad (även om det inte behöver betyda att man inte kan vara solidarisk). Kommunism i mindre skala (kooperativ) däremot fungerar ju alldeles utmärkt. Att delta blir ju frivilligt....
  • PerG
    Lavish skrev 2010-05-03 15:28:06 följande:
    Det beror ju på vad du menar med fusk? Det är klart att det finns en viss risk för att sjuka kommer fortsätta att vara "sjuka" om sjukpenningen är högre än deras faktiska heltidslön. Men då är ju faktiskt deras heltidslön troligtvis ett skämt, så då kanske det är i den ändan man ska ändra.Att folk skaffar en massa barn för att deras FP är högre än deras inkomst är väl inte precis fusk? Vi behöver att fler barn föds i Sverige. Och personligen anser jag att man borde förbättra förutsättningarna att skaffa barn som yngre än 30+. Jag ser inget negativt i att uppmuntra till ökat barnafödande genom en höjd FP för låginkomsttagare.
    Jag tycker inte det är önskvärt att barn skaffas främst för att trygga försörjningen, hur viktigt det än är att det föds fler barn i Sverige. De barnen löper nog en förhöjd risk för att fara illa förr eller senare.
  • PerG
    Lavish skrev 2010-05-03 15:47:53 följande:
    Ja men varför ska bidraget vara olika stort för olika personer när de utför samma uppgift?
    Det är inte uppgiften man utför som man får ersättning för, utan kompensation för inkomstbortfallet för den uppgift man normalt utför. Precis som sjukersättning eller akassa...

    Vårdnadsbidraget däremot är en ersättning för utfört arbete då man inte nyttjar motsvarande tjänst (förskola) av samhället och då är ersättningen densamma oavsett inkomst...
  • PerG
    Lavish skrev 2010-05-03 19:17:18 följande:
    Ja jag tycker 180 kr dag är en absurt låg ersättning för att arbeta 24 timmar om dygnet med att uppfostra nya svenska medborgare. Har man tjänat under ca 90 000 om året får man ändå lägsta ersättningen.
    Man får inte betalt för att ta hand om sitt eget barn.... man får ersättning för att täcka inkomstbortfallet
  • PerG
    Lavish skrev 2010-05-03 20:24:05 följande:
    Men det kanske man borde få?
    Vårdnadsbidraget finns för precis det syftet...
  • PerG
    Maxipaxi skrev 2010-05-06 11:47:05 följande:
    Vi är på samma linje. Det enda som skiljer oss åt är att jag tycker att generell FP bör höjas en smula. Barn ska inte behöva "lida" för att deras föräldrar är lågavlönade, arbetslösa. Jag menar inte för den sakens skull att de ska leva miljonärsliv. Men de ska inte behöva avstå från att spela fotboll i klubb för att deras föräldrar inte har pengar att köpa fotbollsskor.
    Föräldrapenning har knappast någon större inverkan på föräldrars möjlighet att köpa fotbollsskor eller liknande eftersom man (speciellt om man har taskig ekonomi) enbart tar ut föräldrapenning under de första åre(t)n. Barnen kan knappast lida pga dålig föräldrapenning annat än om föräldrarna inte kan köpa blöjor eller mat när de är bebisar.

    För övrigt behöver man inte drabbas som arbetslös av dålig föräldrapenning eftersom tiden som arbetslös är överhoppningsbar och föräldrapenningen beräknas på lön man haft innan.
  • PerG
    Maxipaxi skrev 2010-05-06 21:02:11 följande:
    Nej, där har du ju en poäng. Ett dåligt exempel från min sida.Dock, en hjälp vore det ju för dessa föräldrar; kanske skulle det bli några spänn över till fotbollskorna några år senare, t.o.m. Jag borde kanske starta en tråd om att alla s.k. försäkringar borde utgöras av ett enda belopp för precis alla, fast det är väl ingen idé att göra det här, på detta borgerliga forum. Och att fästa nåt hopp hopp till de röd-gröna är väl inte att tänka på; de är ju lika borgerliga de.
    "Borgerliga forum"?... Haahahaaaa..... ;)
Svar på tråden Samma FP till alla!