• Scream2

    Min lön som undersköterska är hemsk!

    leia83 skrev 2012-02-12 09:49:33 följande:
    Och angående att torka rumpor anonym.
    Kan informera dig om att jag har räddat liv mer än jag kan räkna. Som usk med sjukvårds inriktning här du enormt mycket mer än så. Jag har alla medicinska uppgifter och har det första utlåtandet om en patients allmäntillstånd då jag är närmst patienten. du har ingen aning vad du pratar om

    På vilken typ av avdelning då?
  • Scream2

    Min lön som sjuksköterska är hemsk.....3 års grundutbildning, 1 års vidareutbildning, 1 år till totalt med div kurser med högskolepoäng. 12 års erfarenhet.....torkar skit och matar om situationen kräver och räddar nåt liv då och då, lindrar massa smärta och utsätter mig för risker....fortsätter fundera på varför....

  • Scream2
    Anonym skrev 2012-02-14 12:16:52 följande:
    Det är jag helt säker på, då jag själv har jobbat som vårdbiträde. Det är fortfarande inte kvalificerade uppgifter. Man behöver ingen särskild utbildning eller kompetens för att kunna utföra de allra flesta av USK-uppgifterna. Det är ett viktigt jobb, men det finns ingen anledning till att betala höga löner när vem som helst kan utföra uppgifterna efter minimal utbildning och lite handledning på plats. I mina ögon är USK ett jobb som man kan göra under några år i början av karriären och sedan vidareutbilda sig till SSK eller liknande om man vill komma upp i lön.

    Vidareutbilda sig till sjuksköterska?
    Det är ingen vidareutbildning från undersköterska...som många tycks tro...och upp i lön, det var ju en sanning med modifikation  
  • Scream2
    Anonym (bibliotekarie) skrev 2012-02-14 20:30:18 följande:
    Vidareutbildning;  att vara bibliotekskontorist  (2 år var merit för bibliotekshögskola)   och sedan skaffa utbildning  på bibliotekshögskola.  

    Är det inte något liknande att jobba som vårdbiträde för  att  efter ett tag utbilda sig till sjuksköterska eller läkare?
    Kallas inte det vidareutbildning?

    Nej, absolut inte! FInns inga meriter att tillgodoräkna sig för att komma in på utbildningarna heller. Tidigare kunde du som sjuksköterska söka in på speciella kvoter till läkarlinjen, men det är borttaget. 

    Som undersköterska kan du säkert läsa lite extra kurser för att vidareutbilda dig inom ditt yrke!
    Som sjuksköterska vidareutbildar du dig inom olika specialiteer och kan även bli legitimerad barnmorska.    
  • Scream2
    Indianica skrev 2012-02-14 20:28:11 följande:
    Kan ge ett exempel. På min makes arbetsplats (en vårdcentral) är det stora konflikter mellan sköterskorna och läkarna angående arbetsuppgifter osv. Sköterskorna anser t ex att de med lätthet skulle kunna överta läkarnas arbetsuppgifter ("bara" att ställa diagnos) och läkarna är irriterade på sköterskorna som tycker att läkarna lika gärna kan överta deras arbetsuppgifter. Så idag har maken t.ex. fått stå och vakta en missbrukare när han tog kissprov. Det tog lång tid och blev en rätt dyr "vaktning" eftersom maken har en lön på 60 000 per månad. Det hade varit rimligare att sätta någon sköterska på den arbetsuppgiften, kan vi tycka.
    Möjligt att det var dyrt, men som vården är uppbyggd idag går det inte att ha nån hirarki tänk, ALLA får hjälpa till och att degradera sig till att "vakta" kunde ju läkaren utnyttja till att verkligen hinna få en bra anamnes osv. Alt hade väl isåfall varit att ta dit polisen. Ser inte att vakta skulle vara en specifik sjuksköterskeuppgift?
  • Scream2
    Anonym (bibliotekarie) skrev 2012-02-14 20:44:13 följande:
    Min poäng var inte att man kan tillgodoräkna sig tiden som usk eller kontorist.   Nog   skulle  jag som usk hellre samarbeta med en ssk  eller läkare som börjat  "på  golvet"   och har förståelse för den situtionen.

    Fast de är inte alltid av godo att börja som uska och gå vidare i livet. Många har svårt att hitta sin roll som sjuksköterska och arbetsledare, tex. Man fastnar lätt i omvårdnadsarbetet på golvet och har svårt att hitta rätt i den administrativa delen. Sen finns det många som fixar det utmärkt.

    Varför skulle någon med tex en massa annan erfarenhet bli en sämre sjuksköterska eller läkare?

    Och bara för att man inte kallar det vidareutbildning, att gå från usk till ssk alt ssk till läkare eller usk till läkare så betyder det ju inte att man har sin erfarenhet med sig ändå. Men det är ingen VIDARE utbildning. Däremot kan man utbilda sig mer   
  • Scream2
    Anonym (bibliotekarie) skrev 2012-02-14 21:01:48 följande:
    Är alla sjuksköterskor arbetsledare (även om arbetsledarutbildning lär ingå numera)?

    Vet inte,  har alltid upplevt det som att läkarväninnan är glad över somrarna som vårdbiträde.   Många kurskamrater kom direkt från gymnasiet  till läkarstudierna  med sommarlov på språkresor och annat kul.

    Har jag påstått att det är FEL att ha sån erfarenhet i bagaget? Utmärkt om läkare sett vad som verkligen görs med patienterna där nere på golvet, tycker jag. Men det är fortfarande INTE en vidareutbildning

    Beroende på vart man arbetar men ofta har sjuksköterskan en arbetsledande roll, leder och fördelar mycket av arbetet till undersköterskorna. Främst då de medicinska bitarna. Ren omvårdnad är de fullt kompetenta att sköta själva!  
  • Scream2

    Ingånglön och ingångslön. Det handlar ju bara om dold kartellbildning inom de olika landstingen!

  • Scream2
    Anonym skrev 2012-02-18 14:43:46 följande:

    Då borde det inte skilja så mycket som det faktiskt gör mellan olika landsting...

    Hur mkt skiljer det mellan OLIKA landsting då?
  • Scream2
    Anonym skrev 2012-02-18 18:06:53 följande:

    Från 19 500kr upp till 23 000kr... Det är en skillnad på 3500kr

    Vilket landsting erbjuder 23000 och vilket erbjuder 19500?

    Sen varför det inte kan vara kartell INOM landstingen, kan du förklara det? 
  • Scream2
    Annie 934 skrev 2013-01-09 13:42:58 följande:
    Vi ligger inte rätt i lön som undersköterskor! Det är ett lågavlönat jobb och definitivt underskattat yrke. Att ni ligger lågt i lön som sjuksköterskor är för att jag tror att undersköterska lönen och sjuksköterska lönen går lite hand i hand. Fattar inte alls hur du kan säga att vi USK'or ligger rätt i lön om man kollar på andra jobb och jämför lönestatistiken. USK lönen har legat ganska stilla i många många år.. Min mor jobbar som USK sedan hon va 18-19år nu jobbar hon på sjukhuset o har massa delegeringar eftersom den gamla utbildningen inkluderade det mesta av vad en SSK får lov att göra idag. Idag är min mamma 54år och har en lön där hon jobbar natt på sjukhuset 100% och får ut runt 19000 efter skatt. Det kallar jag INTE för en bra lön och definitivt inte rätt lön!!

    Det är väl din mammas grundlön som är intressant? Hur många nattpass på 4 veckor är 100% inom kommunals avtal?

    Och vem är ansvarig för hennes delegeringar? 
Svar på tråden Min lön som undersköterska är hemsk!