Mariam imponerar hela vägen
Forum Uppfostran - Förälder
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Lurar du ditt barn att tomten finns?

  Ons 9 nov 2005 19:03 Läst 10684 gånger Totalt 306 svar
  Linda1­976
  Visa endast
  Ons 9 nov 2005 19:03

  Jag har aldrig begripit varför man låter sina barn tro på tomten! Det är ju att ljuga sitt barn rakt upp i ansiktet. Samma lilla barn som man ska lära att det minsann är fult att ljuga. Nej, jag kan aldrig begripa mig på det.... Är det nån som har en bra förklaring, eller håller ni med mig?

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:49:52:
  Då folk upprepar samma frågor till mig hela tiden utan att läsa tråden, så kommer här en sammanfattningen, igen:

  *Min dotter kommer inte att bli ledsen över att det inte kommer en utklädd gubbe iförd billig mask från coop och ger henne paket, hon kommer istället att få paket av någon hon känner iförd tomteluva, för traditionens skull. Och säger hennes kompisar att tomten kom till dem, så vet hon ju sanningen.

  *Ni som säger att julens viktigaste sak för barn är tomten; är det verkligen så. Att det komersiella styr så, att tomten och paket verkligen ska vara höjdpunkten.

  *Självklart så är det inte samma sak att tro på tomten som att tro på allt som står i sagoböcker. Men principen är samma. Skulle Alice få för sig att Pippi finns på riktigt och är jättestark och bor ensam med en häst nånstans, så skulle jag förklara sago-konceptet för henne, likaväl som jag´kommer att göra med tomten, tandfén eller vad som helst.

  *Nej, jag har aldrig trott på tomten, och inte heller missat nåt. Mina jular var underbara på alla sätt, och hade inte blivit bättre av en utklädd gubbe. Snarare tvärtom, många småbarn är ju jätterädda för tomten. På dagis så tyckte jag verkligen att de andra barnen var patetiska som satt där och trodde att det Tomten som kom med paketen....

  *Det är inte det "övernaturliga" jag sätter mig emot. TOmtar, troll, vättar, spöken - det får man gärna tro på, men för mig är det inte samma sak som en rödklädd gubbe.

  *Inlägg som "Tomten hinner ju inte åka runt till alla barn i hela världen, så därför får släktingar, grannar osv klä ut sig till honom på julafton. Helt enkelt för att hjälpa den riktiga Tomten. " bemöter jag inte, eftersom jag inte bemöter de som pratar mot bättre vetande.

  *Ja, jag tycker det är fel att lära barn att Gud finns. Väljer Alice en religion när hon är större så fine, men jag kommer inte att styra henne till att Gud finns.

  *Att jämföra gudstro med Tomten tycker jag inte alls är samma sak.

  *Tycker inte ni lindar in sanningen om tomten, ni som påstår det. När jag menade att jag kommer att linda in sanningen för Alice, så menade jag snarare att jag inte kommer att säga toksanningar om känsliga saker. Tex om hon frågar om hon kan dö imorgon, så kommer jag ju inte att säga "Ja, du kan få en tegelsten i huvudet, så ja... det kanske du gör" jag kommer ju att säga "Nej, det kommer du inte att göra, du är så ung och kommer att leva jättelänge till". Begriper ni inte den skillnaden, så vet jag inte.

  TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2005-11-10 09:51:20:
  Oj, nu använde jag uppdateringen fel, man får ju inte bemöta frågor, men jag sammanfattade anledningarna till min tomtenegativitet, så det kanske var ok iaf. Förlåt!!! Jag såg inte det, förrän jag tryckt uppdatera!

 • Ons 9 nov 2005 19:05 #0

  Klart att vi berättar sagor om tomten! Det är inte ljug - det är sagor! Om du läser en bok om Max boll t ex, inte sitter du väl efteråt och säger att allting var på låtsas?!

 • Linda1­976
  Visa endast
  Ons 9 nov 2005 19:06 #0

  Nä, men det kommer ingen Max hem till oss och är utklädd heller. Det är verkligen inte samma sak.

 • Ons 9 nov 2005 19:07 #0

  Tiden då jag trodde på tomten var underbar och de jularna var sagolika. Jag har ALDRIG upplevt det som att mina föräldrar har ljugit för mig. När jag tillslut började fatta att mamma var tomten så låtsades jag ändå tro på tomten i ett par år till för det var så underbart, mysitskt, sagolikt och spännande. Varför skulle man ta det ifrån sitt barn??????

  Tycker världen är tillräckligt hård och realistisk. Barndomen kan väl få vara lite magisk i alla fall!!

 • hjarta­t73
  Visa endast
  Ons 9 nov 2005 19:08 #0

  Jag tycker man kan låta dem tro på det så länge det inte går så långt att man låter dem tro att tomten kommer igenom skorstenen. Finns väl typ ngt tomteland i Sverige ngnstans...eller har jag fel för mig?

 • Linda1­976
  Visa endast
  Ons 9 nov 2005 19:09 #0

  Jag tycker att julen kan vara hur fantastisk som helst, utan att man måste tro på tomten. Jag har själv aldrig gjort det, och har inte missat nåt alls.

  Sorry, men jag begriper det bara inte.

 • Linda1­976
  Visa endast
  Ons 9 nov 2005 19:10 #0

  Nja, det är nog i Finland va? Rovaniemi eller nåt..... Reservation för felstavning!

 • hjarta­t73
  Visa endast
  Ons 9 nov 2005 19:10 #0

  Hur vet du att du inte missat ngt om du aldrig trott på tomten?

 • Linda1­976
  Visa endast
  Ons 9 nov 2005 19:11 #0

  Ungefär som att jag vet att jag inte missat nåt för att jag aldrig supit skallen av mig på Kos, dålig liknelse... usel faktiskt, men för mig samma sak

 • Ons 9 nov 2005 19:11 #0
 • Ons 9 nov 2005 19:12 #0

  Okej och jag vet att jag inte missat något/fått psykiska men av att tro på tomten utan istället har magiska minnen från barndomens jular.

  What´s the problem liksom????

Svara i tråden: Lurar du ditt barn att tomten finns?
Logga in
Bli medlem
Skapa en ny tråd
Ändra kategori Skriver i kategorin: Förälder
Svara i tråden...

Innehåll