• Moonis

    ADD symptom hos vuxna

    Måste verkligen skriva här för jag har diagnos generell ångest med social fobi. Har funderat lite på ADHD men slagit bort den tanken för min sambo har ju ADHD och jag är inte alls som han.

    Nu idag satte jag mig in och läste lite mer om kvinnor med ADHD och tårarna har bara sprutat för jag känner igen så mycket.
    Har alltid varit dagdrömmare, ända sen jag va liten. Svårt att koncentrera på samtal som inte riktigt intresserar mig, mina tankar flyger ofta iväg. Känns nästan som man har svårt att vara här och nu, känns som man går i ett drömmande tillstånd.
    Svårt att komma igång med grejer, svårt att avsluta det sista. Kan fylla i alla uppgifter på en blankett men att få iväg den sen är betydligt svårare.
    Svårt att bara sitta utan att göra något. Om barnen vill sitta i mitt knä vid tv:en måste jag pilla med mobilen eller liknande för att klara sitta kvar.
    Handlar ofta på nätet (för mycket) och har svårt att begränsa mig till att köpa bara några saker.
    Svårt att passa tider, tidsoptimist och kan vänta in i det sista att gör mig iordning fast jag vet att jag ska iväg.
    Dra sig in i duschen är en fråga om viljestyrka nästan.
    Kan svamla jätte mycket när jag ska förklara något, allt blir osamanhängande. Kan även ofta avsluta meningar, sväva iväg med tankar så jag knappt hört vad andra sagt osv osv.

    Min KBT mot ångest fungerade inte alls som psykologen trodde och under grav har jag mått bättre men sen dalat igen. Dalar ofta känslomässigt och många ser mig som förvirrad, tankespridd och bekväm.
    Hur ser ni på detta som har ADHD? 

  • Moonis
    allmänt skrev 2011-03-10 14:41:00 följande:
    strulmaja - Ja! Inte ens när jag slänger mig utmattad pladask i soffan får jag vilopaus från huvudet. Tydligen alltid nått som är så jäkla viktigt att tänka på och överanalysera och orora sig för som varvas med en och annan sporadisk tanke om inte ett par mönstrade strumpbyxor skulle förbättra min livskvalitet avsevärt. Jag kan ha dom när jag står, och när jag går, kanske när jag sitter också. *SUCK*

    Försöker förklara för min sambo hur omständigt det är för mig att överhuvudtaget bara vara vaken, men han verkar inte kunna greppa att min motvillighet till uppgifter är påtvingad snarare än sviktande viljestyrka. Jag misslyckas ju med saker jag vill göra också.

    Min sambo veckopendlar så han är bara här på helgerna. Så dagen han kommer hem känner jag mig väldigt effektiv och hetsstädar, duschar, ställer iordning, går och handlar och känner mig hur normal och gla' som helst. Vad han inte vet om är att i veckorna ser det ut som en knarkarkvart här, och jag med den rätta pundarlooken man får efter att inte duschat sen han åkte hem förra gången.

    När han flyttar in på heltid här sen när han börjar på sitt nya jobb så kommer det krävas ÄNNU mer energi av mig än det redan gör idag, eftersom jag måste hålla ställningarna VARJE dag. Hur skall det gå!? :S

    Och nu med facebook, när man får en insyn i alla "bra" flickvänner med statusmeddelanden "Idag har jag bara tagit det lugnt, städat och bäddad rent, varit på yoga och manikyr, nu skall jag handla och laga en god middag tills gubben kommer hem" Och jag bara sitter där med hakan i bordet och världens prestationsångest. Lugn dag!? Så där mycket gjort får jag knappt på en hel vecka liksom.. :\

    Jag känner mig som fem år igen, och försöker hålla jämna steg med pappa men han har så jävla långa ben så jag kommer ju aldrig i kapp hur fort jag än springer :´(
    Usch ja vad kass man känner sig när man läser sånt. Blir trött bara av att läsa hur mycket alla fått gjortObestämd
    strulmaja skrev 2011-03-10 15:40:16 följande:
    Jag kan bara säga som så att jag känner igen mig i så gott som allt du beskriver. Jag har ingen diagnos men utreds för ADHD.
    Värsta är att alla tror man är värsta hypokondrikern som sitter och letar diagnoser på nätet ungefär (förutom sambon då) men har faktiskt haft min ångest och det i över tio år. Har inte haft en tanke på att jag kanske skulle kunna ha ADHD eller ADD förren nu.
    Men självklart börjar man känna sig osäker på det också när man får detta tvivelaktiga bemötande av dom runt.

    Men har bestämt att ta upp detta med både sjukgymnasten och min läkare på psyk. Skadar ju inte att kolla upp. 
  • Moonis

    Är inne och läser lite då och då här. Har kommit så lå ngt att jag tagit upp det med min sjukgymnast och läkare på psyk. Dom verkar iof. måttligt tro att det kan ligga diagnos bakom men kommer pusha för att dom ska gå vidare med detta. Läkaren ville inte ändra min medicinering heller (tar Sertralin) fast jag har sån otrolig kvällsångest, vill bara krypa ur skinnet och försvinna. Tyckte jag skulle ta oxacand också inför kvällen plus att jag då även tar teralen för att sova men känns lagom roande att proppa i mig massa olika piller för att klara sig genom.

    Känns som allt står still just nu i alla fall vilket känns lite frustrerande. Ovanpå det är mitt minne helt otroligt dåligt, glömt flera viktiga saker dessa dagarna och blir så less på mig själv. Att sen förklara sig för andra är inte det lättaste heller.

    Ursäkta gnället idag, hoppas kunna komma med lite mer posetivt nästa gång.

  • Moonis

    Skrev här tidigare om mina misstankar om att jag har någon for av ADHD/ADD. Har nu börjat på ett projekt där man ska bedöma min arbetsförmåga, går 3 timmar om dagen.
    Jag har ju verkligen fått inblick i hur jag fungerar på ett helt annat sätt. Hemma märker man kanske inte sakerna lika tydligt men nu kan jag verkligen se mer klart på olika situationer.

    Jag har stora problem att starta grejer som jag inte kan få avsluta (något jag tycker är roligt), får ångest om jag måste lägga ner och vänta till nästa dag. Går runt i huvudet på mig då och har verkligen svårt att slita mig från det. Jag är otroligt petig, det ska vara som jag tänkt och bilden jag har i huvudet. Gör om tills det blir som jag vill, annars mår jag dåligt över det och känner mig frustrerad. Detta blir ju problem när vi är flera som ska samarbeta, jag tar gärna över nästan vilket jag mår dåligt av, alternativet är att inte involvera mig alls.
    Jag är samtidigt så försiktig att jag inte trampar någon på tårna och mår bäst av att göra grejer själv i min takt och blir otålig när jag bara måste titta på. Känner mig rastlös när det inte är något som intresserar mig och tappar väldigt lätt fokus, tankarna bara vandrar iväg.

    Känns som en enda röra detta och det syns säkert i texten men det går runt huvudet på mig nu.

  • Moonis
    strulmaja skrev 2011-09-08 14:40:25 följande:
    Vad menar du med projekt? Är du under utredning eller är FK inblandade i här?
    Alla är inblandade, FK, ABF och psykiatrin. Startade för ett år sen bara då många blev utförsäkrade och hamnade mellan stolarna med nya reglerna. Så man går där för att utvärdera sin arbetsförmåga. Sen går man vidare till nästa steg om man är redo som hjälper en att förbereda inför att komma ut i praktik eller liknande.
  • Moonis
    strulmaja skrev 2011-09-08 23:18:34 följande:
    Hehehe, min fröken i låg och mellanstadiet brukade säga det här klassiska som många med ADHD får höra: Du kan om du vill, om du bara försöker. På kvartsamtalen var det väl mest det mina föräldrar också fick höra, att jag aldrig räckte upp handen, att jag var för tyst och blyg, att jag behövde ta för mig mer och visa att jag kunde för som sagt, förståndet var det ju inget fel på. 

    Arbeten och studier med tydliga riktlinjer och ramar är nog det som funkat bäst för mig också. MEN jag tycker samtidigt att det är ett väldigt tråkigt och stelt sätt att arbeta eller plugga på. Jag vill ha mer eget ansvar och själv kunna styra mina tider, känna att det finns möjlighet för flexibilitet etc. Problemet är bara att jag får väldiga problem, precis som du, med att få något gjort överhuvudtaget och för min del beror det på min enormt stora oförmåga att planera, strukturera och organisera. Trots att jag vet att man bör dela upp sina uppgifter i mindre delmål och börja med det viktigaste glömmer jag detta gång på gång. Det medför att jag måste lägga extra tankekraft, energi och tid på allt jag tar mig för och allt blir ju 100 gånger svårare än vad det behöver vara på det sättet. 

    Och sådär har jag gått genom livet, i över 30 år och trott att det ska vara. Jag trodde att alla genomgick samma helvete som jag men när jag hörde mig för med vänner och bekanta visade det sig att alla inte alls hade det såhär svårt. Dom tyckte däremot att jag krånglade till allt onödigt mycket för mig själv medan dom själva hade enkla lösningar på allt. Om man har en tendens att glömma saker är det ju för bövelen bara att köpa en kalender och skriva upp det i. Men för mig har det aldrig varit "bara att köpa" och "bara att skriva". 
    Först måste jag hitta den perfekta kalendern och det kan ta upp till flera månader om jag inte gör ett dåligt impulsköp förstås. Sedan måste jag använda den perfekta pennan och helst inte skriva fel. Sedan ska jag dessutom komma ihåg att jag överhuvudtaget har en kalender och använda den. Vanligtvis fyller jag i första sidan med namn och adress, samt ett par födelsedagar och that´s it. Näsföljande år gör jag om samma sak, igen och igen men varje gång jag köper en ny kalender tänker jag att den HÄR gången ska jag minsann skriva och fylla i saker i den VARJE DAG. Jovisst. 
    Gud vad jag känner igen mig! Det där med kalender, "bara att köpa och skriva upp", eller hur!
    Man ska som sagt ens komma ihåg att skriva upp saker från början och tänka på att man har en kalender att skriva upp i. Jag kollade runt på olika väggkalendrar och hittade en bra månadskalender. Stor whiteboard variant med penna och satte upp den i hallen. Visst, höll någon månad kanske sen glömdes allt bort och nu har jag gjort ett försök att flytta in den till köksväggen där man går hela tiden. Får se hur det går för den andra lilla som hänger där har inte skrivits något i ändå Obestämd
    Har även problem med när man ska på samtal för tror ni inte att jag glömt bort hur jag mått under veckan och har jag då en bra dag under samtalet (oftast glad att få prata av mig om problemen som jag aldrig kommer ihåg) så ser ju allt tipp topp ut. Så börjar veckan om igen med samma.
    Nu i ett försök att verkligen dokumentera hur jag känner i stunden har jag laddat ner en dagboksapp till mobilen som jag ska försöka skriva i direkt, får se hur länge det håller *pust*
    strulmaja skrev 2011-09-08 23:27:34 följande:
    Då är jag med. Bra att dom tar det på allvar, det har dom inte gjort i mitt fall. Inget snack om sjukskrivning, inget om utvärdering, ingenting. Sådant får man ordna med själv tydligen och chansen att jag gör det är ju inte särskilt stor. 

    Men visst är det så att du inte fått diagnos?  
    Ja, har haft tur faktiskt på det området. Vet att många kämpar med myndigheter och inte främst psykiatrin.
    Har ingen diagnos, bara på min generella ångest och sociala fobi. Ska kämpa för att bli utredd inom detta men känns som jag denna gången kommer få svårare att övertyga dom på psykiatrin.
    Men jag känner mig som ett jäkla ufo bland andra och det kan inte vara normalt att glömma så mycket hela tiden som jag gör, inte heller hela tiden vara ute i sista minuten (eller ofta sen) hela tiden för att jag inte kan planera min tid och är världens tidsoptimist. Trots att jag kan ha gott om tid på mig gör jag ändå allt i sista minuten och många tycker väll "men gör saker tidigare då, planera bättre" och visst skulle jag det om jag kunde men på något sätt kommer jag aldrig igång. Jag kör fast eller flummar in i allt annat.

    Känner mig bara rörig, förvirrad, glömsk och flummig.
  • Moonis

    Sen hjälper det ju inte att min sambo har ADHD diagnos för vad är oddsen för att jag också har det. Känns som att folk tror jag är hypokondriker eller något. Men detta är verkligen inget jag trott innan utan ansett att det haft med min ångest bara att göra. Men när jag ser närmare på min son nu som också troligen har någon diagnos så fungerar vi rätt lika. Så fort det är något man tycker är intressant så blir man helt inne i det och kan inte slita sig förren det är klart. Annars blir det för han rastlöshet och för mig att jag inte kan fokusera utan drömmer mig bort och hör knappt vad som sägs.
    Har svårt att bara sitta med barnen i soffan tex. och att ta mig tiden att spela spel med dom känns jätte jobbigt.

    Sen kollar jag lite på mina föräldrar om det kan finnas någon tendens där för diagnos och tänker direkt på min pappa. Han drack en del och när han inte drack jobbade han och gjorde han inget av det så satt han bänkad framför datorn där man inte fick kontakt med han knappt. Han påbörjade mycket men avslutade nästan inget av det. Skaffade djur som sen mamma fick ta hand om för han tappade intresset och gick över på nästa grej.
    Vårat hus va bara oavslutade projekt nästan och mycket slarv.
    Att han inte alls kan relatera till sina barns känslor ens nu är kanske inget förvånande. 

  • Moonis
    strulmaja skrev 2011-09-09 10:04:46 följande:
    Tro mig, jag vet EXAKT vad du menar och hur det är att leva sådär ostrukturerat. 
    Jag har två kalendrar, en hängandes i köket och en mindre fickkalender. Jag har även en stor whiteboard i köket och en stående på golvet i tvättstugan tänkt att hängas upp i hallen. Men ja....
    Dock är det ytterst sällan (typ aldrig) som jag antecknar något på/i någon utav dom. Varför? För att jag glömmer och för att jag är slav under tänket: Jag gör det sen, jag ska bara.....
    Hur man arbetar bort detta skittänk har jag ingen aning om men jag tror inte det är något jag klarar på egen hand. Mina mer brighta stunder antecknar jag något men sedan glömmer jag bort att titta i min kalander eller på whiteboardtavlan. Det händer också att jag faktiskt tittar på tavlan och tänker: Ja just det, det skulle jag göra men sen lik förbannat så har jag glömt det tre sekunder senare och nästa gång jag råkar slänga ett öga på tavlan är det försent. Jag blir tokig på detta! Men nu vet jag åtminstone vad det bero på. Det är en liten tröst och hjälp att slippa leva i ovisshet men medvetenheten om hur kaotisk min vardag och min "approach" är samtidigt väldigt ångestskapande Rynkar på näsan 
    Ja, exakt så är det för mig med. Man tittar och tänker "det skulle jag göra eller ha med" sen är det borta igen. Riktigt frustrerande och ännu jobbigare när ens mamma suckar åter igen för något man glömt och vill inte ens veta vad dagis och sonens skola tänker
    Är glad att jag ens kom ihåg att han hade en uppgift att göra till idag som han fick göra innan vi gick till skolan nu imorse. Höll iof. på att glömma hans väska med uppgiften i också vilket inte hade varit helt ovanligt om jag hade gjort. Så idag har varit en "bra" dag jämfört med annars. 
  • Moonis
    Anonym (frustrerad) skrev 2011-09-09 09:57:58 följande:
    Nyfiken fråga: hur många av er misstänkte själva ADD/ADHD och sökte för utredning, samt hur många av er var helt ovetande och vården påtalade att de ville utreda? 

    Tycker det är positivt att dessa diagnoser får mer och mer uppmärksamhet eftersom fler npf:are upptäcks! 
    Allt har handlat om min ångest och sociala fobi, både för mig och psykiatrin. Har inte misstänkt tidigare för antingen trodde man att det va så man va bara och sen att det kanske va ångesten och stressen.
    Mina misstankar kom när jag skrev i denna tråden första gången men kommer inte ihåg när jag skrev, som vanligt med mitt minne. Men kan kolla.... 
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna