• strulmaja

    ADD symptom hos vuxna

    Anonym (ADD?) skrev 2010-11-03 07:15:00 följande:

     


    ADHD / ADD


    Tre typer:


    •1/ ADHD –kombinerad typ dvspersonen har både uppmärksamhetsstörning överaktivitet och impulsivitet


    •2/ ADHD med huvudsakligen hyperaktivitet och impulsivitet ( väs. pojkar)


    •3/ ADHD med huvudsakligen uppmärksamhetsstörning (passiva/drömmande) = ADD

    Enligt den här föreläsningen:
    www.rfss.se/Documents/RFSS/Documents/Kurs%20o...


    Tack! Glad
    Anonym (ADD?) skrev 2010-11-03 07:21:34 följande:

    Jag störde mig också på att det inte stod något om ADD och det fick mig att tappa intresset för boken. Men nu ska jag ge den en ny chans. Glad


    Ja, jag tänkte "snart, snart tar hon upp ADD" så det var snopet att det inte nämndes förrän på sista sidan. Men jag tycker absolut du ska ge boken en ny chans. Den ingav hopp och förstärkte självförtroendet en aning.
  • strulmaja
    Anonym (Under utredning.) skrev 2010-11-04 19:19:00 följande:
    Usch, nu har jag verkligen en riktig down period, ju min himla PMS-vecka.. Jag tycker den bara blir värre o värre.
    Jag orkar snart inte mer.. Aggression växer si bara starkare o starkare, jag blir rädd för mig själv..

    Är de ingen annan som upplever dessa enorma aggressioner??
    Hej vännen!

    Jag hade min PMS-vecka för en vecka sen eller nått, oftast mår jag bättre när väl mensen kommit men den här ggn har irritationen dröjt sig kvar längre. I och för sig hade jag missat att ta mina antidepp under tre dagar och kombinationen pms och inga antidepp är inge bra, inge bra alls.

    Du skriver att du blir rädd för dig själv. Vill du utveckla? Hur ser ditt liv ut i övrigt? Menar om du upplever extra stor press eller stress just nu av någon anledning?
  • strulmaja

    Hej alla! Hur mår ni?

    Jag funderar på att starta en tråd för oss med ADHD/ADD, oavsett diagnos eller ej, men så kom jag på att eftersom det är så många anonyma här så är det kanske inte många härifrån som vill följas åt i en ny tråd om den inte skapas i känsliga rummet. Så nu vet jag inte hur jag ska göra. Dilemma! Hoppas ni alla mår bra iaf.

  • strulmaja
    Anonym (ADD?) skrev 2010-11-08 23:28:23 följande:
    Hej Strulmaja! Jag tänkte faktiskt på dig precis! Och så skrev du just då :)
    Jag mår bra, sertalinet verkar för fullt :) Hur är det själv?
    Starta den i känsliga rummet då.. eller?
    Härligt att höra. Jag äter också sertralin (100 mg) och det funkar bra så länge jag tar den. När jag glömmer eller slarvar dimper humöret och måendet raskt ner. Har så himla svårt för att komma ihåg medicinen. Jag kan tänka på att jag ska ta den men så kommer något annat i vägen och så glömmer jag. Min man måste påminna mig varje dag, ibland flera ggr. Han brukar t.o.m lägga fram medicinen åt mig så att jag ska se den och komma ihåg den men då lägger jag den bara åt sidan och tänker "jag tar den sen" men så glömmer jag ju bort det. Vet inte om det bara handlar om glömska, jag har alltid varit lite anti gentemot piller, tycker inte om att svälja skiten.

    Jo, det här med att starta en tråd, jag är osäker på om man får starta en sådan tråd i känsliga rummet. Får man det?
  • strulmaja
    Esmiso skrev 2010-11-09 07:50:39 följande:
    det finns redan trådar för vuxna med ADHD/ADD. men jag förstår om ni vill vara anonyma... Kanske skulle ni inboxa varandra och starta en privat grupp på Facebook så får ingen veta vem ni är, omdet knns jobbigt?
    Kram!
    Kan du länka till den? Jag har bara sett om ADHD/AS, ingen om ADD.
  • strulmaja
    Anonym (Under utredning.) skrev 2010-11-09 09:45:50 följande:
    Jaa, ibland tycker jag det håller i sig hela mensen, o ibland blir det bättre direkt... Så olika från månad till månad.

    Nej den kombinationen förstår jag att den inte är så bra.. Tar du antidepp hela tiden eller är de bara under 10 dagar i månaden pga PMS?

    Ja, asså min korta stubin, mitt korta tålamod, min noll stresskänslighet, som gör att jag blir sååå arg. Och jag blir väldigt lätt provocerad känner jag.. Om sonen trotsar mig så blir jag provocerad på stört, om ngn smaskar eller andas för högt så kan de reta gallfeber på mig.
    Jag känner att jag blir för arg på sonen, jag vill inte vara så arg. Det känns inte friskt lixom. Då blir jag rädd för mig själv.. vart ska detta barka hän, ska jag fortsätta o vara så arg o vara en dålig mamma? FInns de hjälp emot det? Jag hatar mig själv när jag är sån här. Att vara så lättprovocerad känns inte okej.

    Just nu känns väl pressen o stressen inte så stor faktiskt.. Den var det förut, förlossningsdeperession har ju lagt sig så gott som.
    När mannen e ledig mår jag som bäst, då han kan hjälpa mig genom o gå upp me sonen på morgonen så jag får sova, han lagar mat, går ut med hunden, plockar upp här hemma.

    Men så fort vardagen träder in då jag måste göra ALLT själv, då blir pressen o stressen stor så småningom. Och då kommer irritationen o ilskan tillbaka. Orken finns inte o jag känner mig deppig. 
    Herregud vad jag känner igen mig i det du berättar. Jag blir också väldigt lätt provocerad av ungarna (de bråkar titt som tätt) och deras skrik skär i öronen och gör mig vansinnig. Jag har också väldigt svårt för ljud som när någon smaskar eller sörplar, snarkningar, höga andningar, ständigt återkommande hostningar eller prasslande. När min man och jag ser på film och han vill käka godis, popcorn eller vad det nu är måste han äta ur en bunke och inte ur påsen. För jag kan inte koncentrera mig på filmen om jag hör det där prasslandet varje gång han ska ta en ny godis. Sen måste jag ha högt på tvn så jag inte hör hans tuggande och knaprande.

    Jag är alltid känslig för dessa ljud och har så varit så länge jag kan minnas. Men vissa dagar är jag mer känslig än andra och jag har lyckats koppla ihop det med PMS:en men det måste ju vara något mer...?

    Min man är nästan aldrig ledig men ibland jobbar han hemifrån och det är det bästa jag vet för då går han upp och skjutsar till dagis och tar hans om den stressiga biten på morgonen, sen går jag upp runt 9. De dagar han jobbar hemifrån får jag även hjälp med diverse sysslor, samt att han ju kan ta minstingen när jag känner att det blir för mycket. 

    Skillnaden mellan oss är att jag inte känner mig deppig eller nedstämd. Orkeslös ja, irriterad ibland ja, men trots det känner jag mig ganska glad eller vad man ska säga.... Inte så glad att jag skriker TJOHO här om dagarna och är någon j-a hurtbulle, inte så, men jag känner mig inte nedstämd eller deprimerad och det kanske jag har medicinen att tacka för. Jag äter dom varje dag. Visst äter du också antidepp? Kanske höja dosen? 

    Har du pratat med din man om detta? Eller med någon annan i din närhet?
  • strulmaja

    Anonym (under utredning) och ni andra: Det här med egentid. Hur har ni det med det? Är det viktigt för er? Jag läste nämligen någonstans att människor med ADHD/ADD har ett större behov än andra att få dra sig undan, att få vara ensamma och få egentid. Och jag vet inte med er men jag känner igen mig i det och så har det mer eller mindre alltid varit.

    Tyvärr är det svårt att skaffa sig egentid. För egen del blir det att jag sitter uppe om nätterna när resten av familjen sover för det är enda ggn det är tyst här i huset, enda ggn jag är "ensam" och faktiskt är det på natten eller sena kvällen när det är lugnt runtomkring mig som jag känner att mina tankar är något sånär samlade. Dessvärre finns det ju en baksida av det, jag ska ju upp på morgonen dagen efter och ta hand om två små barn. Det är ingen lätt uppgift i vanliga fall och nästan omöjligt när jag är trött och irriterad. Och ju mer irriterad jag är desto mer trotsar ungarna och allt bli skit och sen får jag dåligt samvete.

    Min man säger åt mig att såhär kan vi inte ha det. Han säger att jag MÅSTE gå och lägga mig i tid, helst innan kl 23 för annars orkar jag inte upp. Jag vet att han har rätt men det är så svårt då behovet av egentid, lugn och ro är så stort och då det ju är precis vid den tiden som jag känner mig som mest "normal". Jag har provat att lägga mig tidigare men då ligger jag uttråkad i sängen och tänker på allt jag skulle vilja göra istället för att ligga där klarvaken. Härom natten gick jag och la mig 01:30. Jag var trött men trots det kunde jag inte somna. Jag låg och läste i en timme men kunde inte somna efter det heller. Så mycket tankar som snurrade runt, så många idéer.... tillslut somnar jag av ren utmattning. Och oftast är det då jag brukar gå och lägga mig... när huvudet känns tungt och benen knappt orkar bära mig och då jag gäspar käkarna ur led DÅ tycker jag det är dags att gå och sova. Att lägga sig innan dess är tråkigt. Och tristess gör mig rastlös och rastlöshet gör mig orolig.

    Så.... det här med egentid är alltså superviktigt för mig. Om jag inte får det behovet tillgodosett, om jag inte får utlopp för min kreativitet blir jag en fruktansvärd sur och bitter människa. Jag blir irriterad och arg, frustrerad, grälsjuk, rastlös, deppig och det känns som om något inom mig dör... som en blomma som långsamt vissnar för att den inte får vatten. Därför, Anonym (under utredning) undrar jag om det kan vara något sådant här, att du inte ges tillräckligt med svängrum, som också påverkar ditt humör? Att du känner dig trängd? Eller som om för mycket av vardagens måste kretsar kring dig och är beroende av dig? Jag frågar därför att vi ju är ganska lika i mycket annat, och detta är sådant som i alla fall kan göra mig galet ilsk, sur och t.o.m ledsen.  

  • strulmaja
    Jagochtrollen skrev 2010-11-09 11:03:18 följande:
    Hej, har läst i denna tråden ett par gånger och det var faktiskt mest pga den som jag äntligen fick fingrarna ur röven och tog kontakt med VC för att få en remiss vidare.
    Så nu väntar jag på att få kallelse till en psykolog/psykiatriker som ska vara någon slags specialist på ADHD/ADD (som jag fatta det).
    Verkar dock som de är lång väntetid, jag vill ju ha hjälp nu ;)
     
    Vissa inlägg var som att läsa något jag skulle kunnat skrivit, stämmer precis.
    Känns väldigt skönt att kunna känna igen sig och veta att det finns fler som känner som mig.

    Jag tänkte mest bara skriva lite kort, har inte tid med mer just nu.
    Hoppas jag får hänga här med er =)
    Klart du får hänga här med oss. Alla får hänga här om dom vill Glad 

    Det var faktiskt den här tråden och en annan om Omega tre där en tjej puschade mig som fick mig att också få tummen ur och söka hjälp så du och jag tycks vara i samma skede just nu för jag väntar också på en kallelse till psykologen. Tycker också det känns skönt att ha hittat några likasinnade, det får iaf mig att inte känna mig så ensam. Funderar på att starta en ny tråd för oss som har eller som misstänker att vi har diagnosen ADHD/ADD, där vi kan skriva av oss när vi känner för det, om allt möjligt, samt ge varandra stöd eller tröst eller bara en spark där bak som ju så ofta behövs Flört Men jag vet inte hur behovet av en sådan tråd ser ut... kanske bara jag som anser att en sådan tråd behövs..  
  • strulmaja
    Anonym (Under utredning.) skrev 2010-11-09 12:24:43 följande:
    Ja du, samma här.. detta irriterande oljud under film, som ett smaskande av chips eller nåt.. gud vad provocerande Ja, jag är oxå känsligare för detta under PMS-veckan, men finns ju även annars. Framför allt om jag känner mig stressad.

    Va skönt att han oxå avlastar dig när han kan, det är guld värt när man har såna karlar

    Ja det beror nog på att du äter antidepp skulle jag tro. nej jag äter inte det då jag ammar, jag skulle antingen få sluta amma o äta det eller vänta. Men sen kom jag ju till en läakre inom psykiatrin o kom fram till det här med utredning, så skulle väl avvakta o se.

    Jaa, min man är väl medveten nu o jag har pratat med mina föräldrar.. men sen har jag inte sagt ngt till ngn mer så, mina syskon vet, men inga andra då jag inte vill säga för mkt om det inte är det jag har i slutändan.
    Jag måste fråga, är det du som frivilligt avstått antidepp under tiden du ammar eller är det läkaren som avrått dig? Jag åt antidepp under både graviditet och amning (ammade bara 2 månader visserligen) men till mig sa man att det gick så bra att amma och det står t.o.m så på bipacksedeln, i alla fall på sertralin som jag äter att det inte är skadligt för barnet. Däremot pratade man om att barnet kunde få abstinensbesvär som skulle yttra sig i en viss orolighet, skrikande hos barnet efter att det var fött, så man gjorde extra kontroller på mig under graviditeten och extra kontroller på barnet på BB för att försäkra sig om att barnet mådde bra och det gjorde han, tur nog. Men jag åt en mindre dos då än jag gör nu.  

    Om du mår såhär som du gör kanske du ska prata med din läkare om detta igen och överväga att börja med antidepp. Det är ju inte meningen att du ska gå runt och må dåligt och känna såhär när det faktiskt finns hjälp av få.    
  • strulmaja
    Anonym (Under utredning.) skrev 2010-11-09 12:29:04 följande:
    Ja sån där är ju jag oxå, absolut! Framför allt efter barnen kommit.
    Och du satte huvet på spiken angående egentid. Den existerar ju inte, men får ju ständigt höra, att så äre ju o ha barn så!
    Sonen är 2 ½ o han har sovit borta 4 ggr tror jag, o 2 ggr i samband med test innan förlossning, o sen under BB tid.
    Är som sagt hemma med båda barnen på heltid, inget dagis. Jaa, barnen är med mig jämt, åtminstone under samma tak även om mannen har sonen.

    Så egentiden finns ju inte. Så det är nog som du säger, jag blir så enormt deppig av att bara gå hemma o inte göra ngt, jag känner mig understimulerad på ngt vis.
    Finns ju inga andra mammor som är hemma så här som jag är, mina kompisar bor i andra städer, mina syskon är utspridda o den syster jag har här jobbar ju.

    Den enda som e hemma är mamma, så det är henne jag umgås med i princip på dagarna. 
    Å jag som tyckte jag hade lite egentid. Det är ju inte konstigt att du känner dig orkeslös, stressad, arg och deppig.
    Har du funderat på att placera ditt äldsta barn på dagis? Jag har min äldsta där, 6 tim/dag fem dagar/vecka medan jag är hemma och tar hand om 1-åringen. Många har ifrågasatt mig och undrat varför den äldsta inte också få vara hemma och ja, det kanske hon hade fått vara om jag inte hade trott dagis var bra för henne, om hon mådde dåligt av att vara på dagis eller uttryckte att hon inte vill dit på något sätt. Men hon är glad i sitt dagis, hon har sina kompisar där osv. Om hon någon dag vill vara hemma har hon fått vara det och det känns skönt att kunna välja. Men de ggr då hon varit sjuk och varit hemma flera dagar i sträck känner jag hur mitt mod sakta med säkert börjar sina. Jag är extra trött då, extra irriterad, extra allt och dessa ggr går det alltid upp för mig att nej, jag skulle inte klara att vara hemma med båda på heltid, hur mycket jag uppskattar dagis. Jag har känt mig som en dålig mamma p.g.a det men tänker som så att hur jag mår måste ju också spela roll. Mår inte jag bra mår inte barnen bra och det är det viktigaste för mig.

    Hur tänker du kring detta?
Svar på tråden ADD symptom hos vuxna