• Anonym (knäckt mamma)

    Vad ska jag göra? Lämna henne ute i flera timmar?

    Min dotter på 10 år har tappat bort sin hemnyckel. Nu vet jag inte vad jag ska ta mig till.

    Detta är 5:e nyckeln hon har tappat bort sen i juni i år. 4 cykelnycklar och 1 hemnyckel,

    Jag går hemifrån kl 7.15 på morgonen och slutar runt 16 varje dag. Hennes tider i skolan är mellan 8.15 och så slutar hon senast 14.20 coh tidigast 13.00.

    Jag bor själv med mina 3 barn och läser på universitetet, att få en ny nyckel till låset går inte, utan om nyckeln är borttappad så måste man betala för ett nytt låssystem och det kostar 5000 kr.

    Vad ska jag göra? Låta henne gå till skolan när jag och syskonen åker och hon får vara ute tills vi kommer hem, eller lämna min enda nyckel till hemmet till henne? Så att jag riskerar att bli helt utelåst?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-21 08:11
    Fritids finns inte, på hennes skola har de bara fritids för f-klass-3:an. Hon går i 4:an.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-10-22 18:45
    Har fått tag på en ny nyckel nu. Men problemet kvarstår att hon hela tiden slarvar bort allting.

  • Svar på tråden Vad ska jag göra? Lämna henne ute i flera timmar?
  • Anonym (??)

    TS, om ni bor i lägenhet så behöver dottern inte vara utomhus och vänta. Hon kan ju sitta i trappen och vänta på dig. Då hinner hon göra läxorna under tiden.

    För övrigt har kommunen skyldighet att tillhandahålla fritids upp till 12 års ålder, det står i skollagen. Det brukar inte vara det vanliga fritidset, utan något slags enklare eftermiddags-"barnpassning". Kolla med skolan och kommunen vad som erbjuds hos er. Uppenbarligen klarar inte dottern av ansvaret att gå hem själv och då får hon helt enkelt stå ut med att vara kvar på skolan tills du kommer hem.

  • sextiotalist
    astro skrev 2010-10-21 02:21:01 följande:
    Jag hade en kompis som var precis sådär. Tappade bort nycklar, plånbok, busskort ... hennes mamma blev snudd på tokig men vad hjälpte det?

    Hon tänkte sig helt enkelt inte för - på något sätt hade hennes hjärna inte registrerat att detta med nycklar var viktigt. 

    Det finns "nyckeltjänster" som inte är alltför dyra, man får en bricka att sätta på nyckeln och poängen är att den ska hamna hos dem då och sedan postas tillbaka till en själv (om man tappat bort den alltså). Jag vet inte hur lång tid det tar dock, först måste ju någon hitta nyckeln och bry sig om att posta den, sedan tar det förstås minst ett par dagar ... kanske ingen lösning för dig ts, egentligen.

    Någon chans att du kan sy fast nyckeln i något plagg som hon bara MÅSTE ha, jackan t ex? Det kanske kunde fungera. Eller skolväskan/ryggan? 
    Jag skulle också föreslå de tjänsterna, inte superbilligt, men betydligt billigare än att byta låskolvar och sedan konsekvenser på ett eller annat sätt. Cykelnyckel borta, sorry, utan cykel i några månader. Hemnyckel lite värre, men ha nyckeln runt halsen kan vara ett sätt.
  • 7 små apor
    Anonym (knäckt mamma) skrev 2010-10-20 16:37:01 följande:
    nej våra nycklar går inte att kopiera, det är bara hyresvärden som gör det. Har en stor kommunal hyresvärd.. Hon har haft nycklarna i nyckelband, men det har inte spelat någon roll, de har försvunnit i alla fall. Kedja funkar inte eftersom hon alltid har leggins eller mysbyxor.
    Jag förstår eg inte problemet.
    Hos mig skulle hon få välja mellan att vara utestängd eller att byta till byxor som man kan sätta fast nykeln i.
  • Anonym (Julia)

    Glömde min nyckel i dörren för ett par dagar sen...den är jätte borta=/. Kan inte lite på sina grannar!

  • NiniMe
    Erkki skrev 2010-10-21 07:21:58 följande:
    Tror inte lärararna är så intresserade av att vara nyckelförvaring åt barn. Vad händer om de glömmer lämna ut dem? Det är nog en arbetsuppgift de inte vill ta på sig förrutom de de redan har.
    Frågan e ju fri....
  • Anonym (Själv slarver)

    Priset för låsbyte brukar krävas först när du ska flytta. Dvs man får kopiera nycklar så länge som man bor kvar, men när de ska redovisas måste de byta lås och då får man betala.

    Bodde också hos komunal hyresbolag och trodde som du att man var tvungen betala direkt. Men när jag ringde och frågade så var det inte så.

    Det kostade 4 600 kr när jag flyttade därifrån dock.

    Man måste gå upp till deras kontor för att få ett papper på att man får kopiera nyckeln. Denna ger man sen till låsfirma.

    Sen är det bra om man kan gömma en nyckel ute någonstans. Nu har hon ju visserligen bara slarvat bort en lägenhetsnyckel, men om det käns aktuellt så kan ju enbart ha den gömda nyckeln åt henne.

  • Anonym (Anna)

    Vi har en liknande nyckelgömma som Norrlandsflickan skrev om. Våran är köpt hos låssmed och är godkänd enligt nån regel, det får bara plats nyckel i den, och den skall skruvas fast i väggen. Nog borde väl hyresvärden kunna godkänna att du sätter upp en nyckelgömma under trappen i trapphuset, visst får dottern gå lite fram och tillbaka, för nyckeln skall tillbaka på en gång! Vi har vår nyckelgömma i ett uthus, perfekt om sonen vill gå hem själv från fritids nån halvtimme innan jag slutar!

  • Anonym

    Sy fast ett "senilsnöre" (med nyckeln i) i jackan vid en av fickorna så nyckeln sitter fast i jackan.

Svar på tråden Vad ska jag göra? Lämna henne ute i flera timmar?