• Grönagrisen

    35+ och gravid efter IVF, bf sensommar, höst 2011

    Stella Kardunn skrev 2011-01-14 15:48:08 följande:
    Hmm trippeltest, det får jag kolla upp, vet inte ens vad det är Flört här blir alla över 35 erbjudna KUB test och eftersom vår BM mottagning hade rätt fullt (det är för många på smällen just som hon sa ) så måste vi ha bestämt oss redan när vi kommer på inskrivningen om vi vill göra det eller inte, för då måste de ta blodprovet samtidigt.
    Trippeltest är ett blodprov där de kan se svåra sjukdomar och kromosomavvikelser (som trisomi 18 och 25), om jag fattat det rätt. Har inte läst på så mycket ännu. Och det är framför allt därför jag vill testa. Om barnet är svårt sjukt, så svårt att det antagligen inte ens överlever graviditeten vill jag hellre avbryta. Man kan inte se Downs syndrom med trippeltest, men det största problemet med testet för vår del är att det ligger så sent.

    Om vi gör KUB är det för att vi vill ha svar på svåra sjukdomar så tidigt som möjligt, men det är inget lätt beslut och vi har fortfarande inte funderat färdigt. Har också läst det där om att man kan få fel värden om man gjort IVF, så lite orolig är man allt ... Ska till bm på fredag för ett inledande samtal och ska fråga henne massor då, om det inte blir blankt i huvudet.

    Igår la jag märke till ännu ett symptom förresten. Satt och åt kvällsmat när jag plötsligt blev proppmätt, mitt i maten. Jag trodde bokstavligen att jag skulle sprängas och kände mig helt uppblåst och illamående. Det satt i hela natten och nu har jag läst på. Det är visst så att maten stannar längre i magsäcken och därför blir man mättare snabbare och kan få den där plötsliga mättnadskänslan. Så i fortsättningen blir det små portioner med eftertande efter varje tugga. Tänk så mycket konstigt kroppen är med om!

    Må väl!
  • Grönagrisen

    Mumlan74: hoppas att du kan få hjälp med illamåendet! Låter inte bra att kämpa så där. Toalettstädning har jag också överlåtit på maken. Pallar inte heller just det.

    Mitt illamående har ändå varit bättre den här veckan (10), så kanske har det vänt. Försöker att inte noja över att det känns annorlunda.

    Idag har jag köpt första gravidgrejen. Hittade ett par mammabyxor som var riktigt sköna så jag slog till även om de inte riktigt behövs ännu. De vanliga jeansen spänner över magen när jag har dem för länge, vill helst bara ha mysbyxor men det funkar inte så bra på jobbet .

  • Grönagrisen

    Mumlan74: Nej, det syns inget än, särskilt inte eftersom det redan finns ganska mycket mage där , men det är obekvämt med byxlinning som sitter åt, särskilt på eftermiddagen

    Visst är det oroligt när man inte vet vad som händer där inne ... Om vi inte gör KUB får vi inget ul förrän i v. 18 och det känns läääänge dit. Måste snart också bestämma hur vi ska göra med testerna. Inga lätta beslut.

  • Grönagrisen

    Miss Cph: Blir så glad för er skull, sitter här och är tårögd. Så skönt att det lilla hjärtat slår! Den växer på i sin egen takt. Håller tummarna för er!!

    Morgaine: sova, ja... har lyckats sova elva timmar per natt nu några gånger. Har haft tuffa förhandlingar med magen som gärna vill stiga upp kl. 3 och äta och sedan kl. 7 och äta igen. Men nu har jag lyckats övertala den att somna om två nätter i rad. Känner mig lite halvkonstig när jag ligger och viskar till den mitt i natten, men vad tusan ...

    Idag ska jag till mvc för ett första samtal, inte inskrivning utan något "församtal" om kost och motion. Var lite nojig för att jag gick upp några kilon under sprutperioden men har hållt vikten sedan dess. Men nu är jag nojig för att jag gått ner ett halvt kilo sedan förra veckan ... Nåväl. Det är förhoppningsvis helt normalt.

    Ha en härlig helg!

  • Grönagrisen

    Nä, kaffe funkar inte här heller längre ... Brukar annars vara en riktig kaffemoster. Har också svårt för apelsiner och juice så det var lite problem med frukosten. Till slut kom jag fram till att det enda jag vill ha är O'boy. Det har jag inte druckit sedan jag var barn... Men det går ner så ett tag.

    Kanske ska prova havregrynsgröt? Vore perfekt om det gick bra eftersom det är både mättande och enkelt.

    Första besöket på mvc avklarat idag. Trevlig bm. Nu blir det inskrivning nästa vecka. Känns fortfarande lite overkligt.

  • Grönagrisen

    Miss Cph :nej, nej, nej! Skickar världens största kram till dig! Hittar inga ord.

    Vårtur: Jättekramen till dig också! Har bara kört korta metoden med gott resultat så jag kan inte heller hjälpa dig med argument. Ta hand om dig och hoppas att du kan hitta bra argument!

    Jag ska ta tag i lista, förhoppningsvis redan ikväll. Ska fundera lite på vad som ska vara med... Men vi kan ju ändra och lägga till efter hand.

    Håller med om att nojorna kommer när man inte får kika på lilla livet där inne. Vi har inskrivning imorgon och har funderat jättemycket på KUB. Det erbjuds inte i vårt landsting så vi måste i så fall åka iväg två gånger för att göra det och nu har vi nog bestämt oss för att hoppa över. Vår bm lyssnade på min oro för tester och för hur rädd jag var för missfall vid fostervattensprov och ev abort och då sa hon att jag kunde välja och fokusera på att de allra flesta är friska för att lindra oron. Vi kommer att erbjudas ett liknande test i v. 16 och det kan vi ta ställning till då, men nu låter vi bli. Jag tänker också att om det skulle bli ett barn med Downs syndrom så tror jag att vi skulle kunna ta hand om det. Skulle det vara andra större fel tar kanske kroppen själv hand om det. Men det är svåra etiska frågor att ta ställning till när man är full av hormoner ...

  • Grönagrisen

    Nu har jag gjort en listtråd. Kolla om det funkar, lägg gärna till rubriker, eller ta bort! Kom inte på vilka rubriker som var bäst att ha .

  • Grönagrisen
    Stella Kardunn skrev 2011-01-25 08:24:40 följande:
    Perfekt! jag har lagt till mig nu också, var bara tvungen att sortera om lite i datumordning också Flört

    Kanske kan du lägga till länken till den här tråden i rubriken på den tråden också, om någon nu skulle råka hamna där först och vill vara med här med Skrattande
    Bra idé! Både med datumordning och länk. Försöker göra det direkt.
  • Grönagrisen

    Vi har bestämt oss för att inte göra några test. Mycket eftersom man måste vara beredd på att vidare med fostervattensprov och i förlängningen även abort. Jag har varit väldigt stressad över test så nu ska jag försöka slappna av. På ul gör de en genomgång och ser om det finns allvarliga fel. Vi tänkte också på sannolikhet. Risken för downs är väl ca 1/120 i min ålder och precis som du skriver Miss Står, så blir procenten hög för att allt är bra om man vänder på det. Men det är svåra beslut och alla måste göra det som känns rätt för dem. Nästa vecka har vi klarat av första trimestern och det är dags att bli mindre hemlig. Det ska bli skönt!

Svar på tråden 35+ och gravid efter IVF, bf sensommar, höst 2011