• Myra

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Nu har jag fått iväg vårar brev till försäkringskassan med mina synpunkter innan dom nu kommer fatta ett beslut om avslag eller om jag får ersättning. Det lutar ju åt avslag pga min ålder och landstinget inte betalar. Lagen är ny och jag har skrivit ett långt brev och många motiveringar om varför vi bör ha rätt till ersättning och jag gör en tolkning av lagtexten som jag tycker är öppen att tolka mera utifrån. 
    Lagen som är ju ny så jag hoppar flera skriver starka synpunkter och överklagar om dom får avslag. 
    Jag tycker det är diskriminerade att just vid IVF och ÄD att ålders ska styra. Det Är ingen annan behandling som har en åldersgräns. Socialstyrelsen har ingen ålder på IVF och ÄD utan det står mera att par ska kunna bedömas att man ska kunna ta hand om ett barn under deras hela uppväxt. Lagen säger inget om ålder och att landstinget bara bedömer utifrån ekonomiska skäl och bryter mot andra regler och följer inte socialstyrelsens riktlinjer. 

    Vore kul att höra om det är flera som fått något svar från Försäkringskassa och övervägande om avslag eller redan fått avslag. 

  • Myra

    Fick det här svaret från Socialstyrelsen idag. 

    Tack för din fråga till Socialstyrelsen. 

    Vad det gäller åldersgränser vid IVF-behandling så är det en bedömning som landstingen gör. Lagen uppställer inte några rekommenderade åldersgränser för att komma ifråga för behandling, vilket medför att regionala skillnader kan förekomma. Det som är sagt är att behandling inte ska utföras då kvinnan kommit in i den ålder då kvinnors fertilitet normalt sett anses vara i starkt avtagande. Det är landstingen som tar ställning till vad de anser vara fertilålder.

    När det gäller IVF-behandling med donerade könsceller ska det dessutom göras en särskild prövning (7 kap. 5 § lagen (2006:351) om genetisk integritet m.m. samt 4 kap. 11§ Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av vävnader och celler i hälso- och sjukvården och vid klinisk forskning (SOSFS 2009:32) ). 

    Av Socialstyrelsens allmänna råd i SOSFS 2009:32http://www.socialstyrelsen.se/sosfs/2009-32/ framgår att vid den särskilda prövningen bör läkarens bedömning utgå från parets möjlighet och förmåga att fungera som föräldrar under barnets hela uppväxt.
    Vid bedömningen bör hänsyn tas till parets
    – ålder,
    – hälsotillstånd och eventuella funktionsnedsättningar,
    – inbördes relation,
    – levnadsförhållanden, och
    – inställning till att berätta för barnet om dess biologiska ursprung. 
    Vad det sedan gäller själva bedömningen av rätt till ersättning för vård i annat EU/EES-land så är det en bedömning som försäkringskassan gör. Vid denna bedömning så brukar de bl.a. titta på om vården du planerar att få skulle ha bekostats av det allmännas försorg i Sverige. 

    Med vänlig hälsning
    Upplysningstjänsten

    Socialstyrelsen
    106 30 Stockholm
    Telefon: 075-247 30 00
    www.socialstyrelsen.se

  • Myra

    Jag säger som Zwillnge86 om vi är flera som kämpar och överklagar så kanske det händer något och det verkar tyvärr som att man måste ta det högre upp. Jag har bara än fått ett förhandsbesked att dom funderar på att ge avslag. Jag har skickat in mina synpunkter och väntar på slutligt besked. 
    Det är fel att landstinget ska ha åldersgräns som styrs av pengar. Lagen i sig säger inget om ålder och socialstyrelsen har ingen åldersgräns. Den säger att man ska kunna ta hand om barnets hela uppväxt. 

    Viktoria: jag hävdar i mina synpunkter till FK att jag har stått i kö sen innan 39 och ej fått den vård jag hade rätt till och därför anser att jag har rätt till ersättning nu eftersom dom inte har gett den vård jag hade rätt till. 
    Du måste kunna styrka på det också om du söker ersättning utomlands. Dom har ju inte hållit vårdgarantin. 

  • Myra

    Jag nog seriöst fundera på att gå med i barnlängtan sidan om vi får avslag. 
    ÄR ni medlemmar där?
    Förstått att dom kan hjälpa till med överklagat till förvaltningsdomstolen. 

  • Myra
    NinaCamilla skrev 2014-03-01 08:54:00 följande:
    Myra:Jag är medlem därigenom precis tipsade om FK nya regler och hur tuffa de verkar nuförtiden. Det verkar att dr kan hjälpa med juridisk.
    Låter jätte bra med den hjälpen och det lär behövas, vad kostar det att vara medlem? 
  • Myra
    Lillan15 skrev 2014-03-09 22:13:09 följande:
    Ja, idag skickade vi våra synpunkter till Fk ang. att de tänker avslå vår ansökan. Sedan lär det väl bli överklagan till Förvaltningsrätten oxå. 
    Då kör vi samma race. Skickade in mina synpunkter för snart 3 veckor sen och inte hört något än. 
    Räknar med avslag och hade räknat med att dom skulle vara väldigt snabba att skicka ut det definitiva avslaget/beslutet efter sista datumet man skulle höra av sig. Man jag ju alltid hoppas att det kan positivt. 
  • Myra
    Blingbling skrev 2014-03-10 09:19:05 följande:

    Myra: Har du kollat så att inte dina synpunkter har försvunnit på posten, vilket ju hände mig ett par ggr när jag skickade in ansökan till FK i höstas.


    Jag har försökt ringa henne flera gånger men inte fått tag på henne. Tack för att du påminde mig. Ska genast testa o ringa igen.
  • Myra
    Ypke skrev 2014-03-12 17:38:16 följande:
    Hej! Nu har även vi fått avslag på ansökan om ers. för ÄD-frysåterföring som skedde efter 1/10 2013, med hänsyn till endast min ålder (42). Har läst 2013:513 och det känns ju tydligt att vi inte har rätt till ers. Men hur var detta formulerat tidigare, vad har ändrats? Och är det någon ide att överklaga? För oss gäller det 1100 eur, så det kanske inte är värt bråket, eller vad tycker ni? Jag har ju dessutom en bäbis i magen o känner mig enormt tacksam över att vi hann få stora kostnaden ersatt i somras ....
    Tråkigt att ni ficka avslag från Fk. När skickade du in din ansökan och när skulle dina åsikter varit inne efter brevet om första brevet där dom överväger att avslå din ansökan? Jämför med min ansökan.

    Jag tycker verkligen du ska överklaga, du har inget att förlora. Det var någon i tråden eller den andra tråden som har överklagat tidigare och det kostar inget. Hur man gör vet jag inte men vi lär vara flera som snart kommer gå samma väg och vi kan följas åt och hjälpa varandra. 
    Jag skickade in mina åsikter precis innan 18/2 och väntar på sista beskedet. Har snart gått en månad och undrar varför det tar tid om dom tänker ge mig avslag. Jag hoppas det är något positivt. Tänkte i min värld att dom redan vid första brevet dom skickade att dom överväger avslå min ansökan och måste ge mig en möjlighet att ge synpunkter så låg säkert mitt avslag och väntade och var klart o redo att skickas redan den 19:e feb. 
    Ge inte upp, även 1100 euro är pengar och har ni rätt till ersättning ska ni ha det. 

    Jag har tryckt på mycket från socialstyrelsens text och att alla landsting har olika åldersgränser. Att det är diskriminerade att det är olika i Sverige. Socialstyrelsen har skrivit att man ska kunna ta hand om barnet under hela barnets uppväxt. Står inget om ålder. Landstingest åldersgräns har bara med pengar att göra och det är fel att hindra människor till vård pga det. 
  • Myra

    Hur lång tid tog det för er efter ni skickat in era synpunkter, (sista datumet) tills ni fick erat avslag?

  • Myra
    Blingbling skrev 2014-03-12 20:07:39 följande:
    Tack NinaCamilla för din info och pepp! Jag har ju för tillfället fått besked från FK att de funderar på att avslå min ansökan eftersom landstinget inte vill betala. Frågan är bara om det är bra att dra iväg alla synpunkter man har redan nu (diskriminering etc.) till FK innan de fattar beslut, eller om det är bättre att spara på "det krutet" tills överklagan till förvaltningsrätten. Känns som man måste ge järnet redan nu...eller?
    Säger som Nilacamilla att du ska köra på nu. Det känns bäst att göra det bästa man kan och säga sin synpunkt innan sista beslutet. Det är som att få chans att rätta till ansökan. Får man avslag så vet man att man gjort det bästa man kan eller så kanske dom ändrar sig. Tror det är bäst att ge sina synpunkt om man ska överklaga om man får avslag. Då han man gjort allt man ska.
    Jag har även tryckt på att jag har stått i kö innan jag var 39 och inte blivit erbjuden någon vård jag hade rätt till. Det står i lagen att man "skulle haft rätt till vård" Så jag trycker på formuleringen skulle haft rätt till vård eftersom jag skulle det men inte fått det. 
Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?