• Myra

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej!

    Fick tips om den här sidan. Ni har säkert redan tagit upp just min frågan i tråden men inte hunnit med att läsa allt än.

    Fick precis veta efter mitt andra misslyckade ivf försök att mina ägg har sämre kvalitet och dom rekommenderade äggdonation. Blev en kalldusch för mig. 
    Jag trodde inte att det var lagligt i sverige men tydligen så var det så.
    Men eftersom jag är över 40 och missat gratis IVF i mitt landsting. Hade för hög BMI när det var aktuellt och jag har gått ner 20kg nu. 
    Jag vet knappast vart jag ska börja söka och leta om äggdonation och vilken klinik.
    Jag har förstått att jag inte skulle hinna med att göra i sverige/Umeå för det är för lång kö.
    Så det lutar åt Finland för där har jag förstått att det går med Försäkringskassan och ersättning. Jag är för att barnet ska kunna ta reda på vem donatorn är sen när barnet blir vuxen vilket är försäkringskassans krav och att dom har öppen donation i Finland. 

    Stora frågan är om jag är för gammal för att få ersättning för äggdonation när mitt landsting har gräns vid 40?? 


    Ska man söka hjälp på privat klinik eller kommunal för att lättare få ersättning?
    Söka hjälp med ersättning före eller efter behandling?
    Största chansen att få hjälp?
    Läste lite på sidan jag länkar till men för mig snurrar det bara. VI är fortfarande i chocken över att mina ägg är dåliga och vi kanske får leva ett liv utan barn. Känns sov hela livet rast. Vi bestämde idag att vi ville göra äggdonation och svårt att ta till sig allt. 

    Behöver hjälp att bara börja, vet inte vart jag ska börja vända mig. Känner mig samtidigt så stressad.

    www.barnlangtan.com/behandlingar/ersaettning-foer-vard-utomlands
     

  • Myra
    NinaCamilla skrev 2013-11-02 19:17:05 följande:
    Vi har inte fått något brev från FK än men min kompis hörde från FK att kliniken måste vara inom allmänna sjukvården. Jag gjorde laproskopi i Grekland och vet inte om sjukhuset tillhör eller inte. Samtidigt tänkte jag att det inte kan spela någon roll. Jag väntar på svar från FK. Det lär vara mycket jobb där nu efter nya lagen trädde kraft
    Men tar allmänna kliniker mot patienter från andra länder? Om dom inte gör det måste det bli svårt att få ersättning från försäkringskassan om dom kräver att det är från en allmän sjukvårdsklinik.
     
  • Myra

    håller med helt. Allt det här är nytt och vi bestämde idag om äggdonation så jag har noll koll. Försäkringskassan måste ha lite koll på klinikerna så dom borde veta vilka kliniker dom godkänner. Det är ju ändå ganska många som gör äggdonation och det är säkert bara en lite avdelning som handlägger alla sådana fall i sverige hos försäkringskassan. 
     

  • Myra
    NinaCamilla skrev 2013-11-02 21:02:09 följande:
    Myra: I Finland tillhör alla privata kliniker till allmänna sjukvård. Då ska man svara ja till frågan.
    Ahh ok, tack för svaret. 
  • Myra

    Har skrivit ut blanketten för förhandsprövning för ersättning. Hur ska man skriva under vilken vård man blivit erbjuden? Vi har gjort privata ivf o hormonbehandling och nu fått höra att mina ägg är för dåliga. Dom rekommenderade äggdonation och om jag inte hade en egen donator så skulle jag inte hinna innan 42. Jag har inte fått det bekräftat av Umeå men har mailat dom. Så hur ska jag skriva under vilken vård man blivit erbjuden i Sverige? Vill skriva rätt så man inte blir nekad.
    Hur utförlig skamsen vara vilken sjukdom/ diagnos man vill ha behandling för utomlands?

    Ni som fått ersättning vad skrev ni?

  • Myra
    Pia700 skrev 2013-11-04 20:23:47 följande:
    Myra och Lillan15: Vad har era landsting sagt? Står ni i kö eller har ni gjort utredning hos den offentliga vården? Då kan ni hänvisa till det.
    Jag bor i Stockholm och deras gräns är 40 för gratis IVF. Jag vägde lite för mycket och skulle inte får göra IVF för dom innan jag fyllde 40. Nu har jag gått ner mycket i vikt men redan passerat 40. 
    VI har gått privat för hormonbehandling och IVF. 
    Styrs landstingets regler för försäkringskassans ersättning? 
    Vid mitt sista IVF som misslyckades så sa dom att mina ägg har sämre kvalitet och dom rekommenderade äggdonation. Kan jag skriva att jag gått privat och dom sagt att jag har dåliga ägg och dom säger att äggdonation är störta/enda chansen att bli gravid?
    Behövs det läkarutlåtande/journalkopior från dom?

     
  • Myra
    NinaCamilla skrev 2013-11-04 22:14:57 följande:
    Dina tidigare behandlingar att FK kan läsa att ni är rekommenderat att gå vidare med ÄD. Sthlms landstinget har 40 år åldersgräns baserad på ekonomiska ramar. FK har inte samma princip utan beslutet är individuell. Ni har goda chanser att få ersättning från FK. I maj gjorde jag mitt 3. ÄD och var 41 år. Jag fick pengar tillbaka.
    vad skönt att höra. Det är ju så mycket pengar och vi har redan betalat 2 IVF själva. 
    Vilka regler har FK? vart kan man hitta dom? Vore kul att läsa men misstänker att ÄD är en sval grej hos FK.
    Har du gjort 3ÄD?

     
  • Myra
    NinaCamilla skrev 2013-11-04 22:14:57 följande:
    Dina tidigare behandlingar att FK kan läsa att ni är rekommenderat att gå vidare med ÄD. Sthlms landstinget har 40 år åldersgräns baserad på ekonomiska ramar. FK har inte samma princip utan beslutet är individuell. Ni har goda chanser att få ersättning från FK. I maj gjorde jag mitt 3. ÄD och var 41 år. Jag fick pengar tillbaka.
    Glömde fråga hur din ÄD gick?
  • Myra
    Lillan15 skrev 2013-11-04 22:56:58 följande:
    Vi fick bara 1 försök hos landstinget. Sedan har vi gjort IVF privat. Har just fyllt 40, suck. Men i min journal står det att de rekommenderar oss ÄD pga dålig äggkvalité, få ägg vid ÄP. Har journaler här hemma.
    Då ska jag också begära mina journaler och hoppa dom skrivit ner det också. 
     
  • Myra
    Pia700 skrev 2013-11-05 11:52:34 följande:
    Jag hoppas verkligen att vi som är för gamla för landstinget fortfarande kan få ersättning med de nya reglerna. Jag fyllde 43 i somras och fick ersättning för ÄD i Finland utan någon som helst utredning eller kö hos landstinget.
    Däremot sa försäkringskassan att jag antagligen inte får ersättning för nästa försök eftersom de nu kräver att jag ska ha rätt till offentligt finansierad vård. Det har jag inte.
    Som sagt, hoppas det inte stämmer. 
    Låter ju lovande att du fick ersättning. Hoppas vi också får ersättning. Pratade med försäkringskassan idag. Ska skicka in en förhandsprövning. Vi måste fixa en lämlighetsintyg hos psykolog, jorunalkopior från tidigare behandling och skicka med där båda skrivit under. Vi skulle även ha med Behandlingsplan men den får jag skicka in senare. 
    Fick du skicka in det också?

    Vilken klinik I Finland har du fått behandling?
Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?