• Myra

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Jag skickade också in in 1v innan jul man får nog vara glad om det bara tar 3mån. Men då verkar dom ha allt från mig eftersom dom skrev att dom skickat det vidare till mitt landsting. 
    Låter ju skönt att om landstingen säger nej så kan man ändå få från FK om dom gör en egen bedömning med sina egna läkare. 

    Nilacamilla: jag trodde att man inte fick någon ersättning om man förbrukat sina gratis försök men om det är som hon du pratade med på FK så är det ju jätte bra. Sen om det är som Blingbling säger att om lanstinget säger nej så man FK säga ja med egen bedömning. 

  • Myra
    NinaCamilla skrev 2014-01-04 11:08:33 följande:
    Blingbling: Tackar för info. Nu känner jag mig lugnare. Myra: Jag frågade specifik om ET och FET räknas som 2 försök eller inte samt att vi har fått redan 3 ggr ÄD i Finland betald av dem. Svaret va att de inte kan lova nått men eftersom de inte ha ekonomiska krav, kan man få flera försök ersätt av FK. Jag vet dock ingen som har provat och fått flera ersatt av FK.
    Det är bara att söka i förhand och se vilket svar ni får innan ni påbörja behandling. Ni kan inte få mer än ett nej. 
    Man kanske inte vill sätta igång en behandling innan man fått svar annars står man där men hela kostnaden själv och det kan ju bli lite tufft om man inte har den möjligheten. 
    Men sök och se vad som händer, du har inget att förlora.
  • Myra

    Ni som sökt i förhand och fått besked från FK och fått hem brev från FK att dom mottagit ansökan har ni även kunnat se på KF`s hemsida att den kommit fram? Jag kunde inte se den när jag loggade in med e-leget även när jag fått hem brevet från FK. Hur har det varit för er?
    Vore skönt att kunna se och följa ansökan på deras hemsida om det skulle gå. 

  • Myra
    NinaCamilla skrev 2014-01-09 21:59:23 följande:
    Myra: De lägger inte ut information på FK mina sidor eftersom det är handläggning i Visby. Det är så tråkig att man får inte veta att hur lång har det kommit. Min ansökan borde behandlas snart. Den 10 jan blir det 90 dgr. Tror inte att jag hinner få den i tid.
    Förstår inte riktigt, den i Visby är väll också FK`s egna avdelning?? varför är inte dom kopplade till si egna tjänster?
    Vad jobbiga dom är, enda gången man varit i kontakt med FK o då kan man inte utnyttja alla service delar som skulle underlätta. 
  • Myra
    Blingbling skrev 2014-01-11 20:03:54 följande:
    För en månad sedan när jag pratade med FK-tjejen i Visby (hon som handlägger mitt ärende) just om varför man inte kan se info om sitt ärende på Mina Sidor. Hon sa att just det som handlar om vård i utlandet handläggs manuellt (det enda som handläggs på det sättet), det är alltså fysiska papper som ligger på ett skrivbord, och därför registreras det inte på Mina Sidor. På Mina Sidor syns bara de ärenden som handläggs digitalt. Skulle de på Gotland själva och manuellt mata in all information på alla ärenden, ja då hade nog handläggningstiden ökat ännu mer... Men jag håller med er om att det är tråkigt att man inte kan få den infon själv, utan att man tvingas sitta en timme i kö... De har förresten manuell hantering i Visby för att de har mycket kontakt med utlandet och landstingen i Sverige och då funkar inte det att köra digital hantering, det var förklaringen som jag fick från Visby
    Ok, det kan jag förstå. Men dom borde kunna ändå lägga in att ansökan är mottagen, hos landstinget, under behandling, behöver kompletteras mm, godkänd mm. 
    Det viktigaste är att vi får hjälp och svar någon gång i allafall. Förstår att FK har skit mycket att göra. Är ändå glad att det finns ekonomisk hjälp att få och förhoppningsvis har en chans att få ett barn. 
  • Myra
    Lillan15 skrev 2014-01-15 11:06:13 följande:
    Vi fick inte ersättning för ÄD pga att vi har ett gemensamt barn som kom med hjälp av IVF (Vi betalade den själva, privat i Falun). Vårt landsting har visst sagt nej. Men vårt ärende skall tas upp hos specialist i Visby.
    Nää fy vad tråkigt. Jag hoppas verkligen att ni lyckas överklaga.
    Ge inte upp. 
  • Myra

    Har för mig att någon la in en länk, minns inte om det var i den här tråden men kolla längre bak och se. 
    Försökt leta som en en galning också. 

  • Myra

    Jag har panik, fick brev från försäkringskassan ca 1 mån efter jag skickat in den. Fk har frågat mitt landsting om behandling. Behandlingen vi planerar i Finland skulle inte bekostas av mitt landsting eftersom jag har passerat åldersgränsen som gäller för stockholm. Utifrån dom uppgifterna så överväger FK att avslå min ansökan. Jag har möjlighet att ge synpunkter innan mitten av Februari. Om jag inte hör av mig kommer FK göra en bedömning efter dom uppgifterna dom fått. 

    Hjälp, vad ska jag göra. Jag vet ju att flera gått ok från FK som är över 40. Alla landsting har olika åldersgränster och vad hon på FK sa som går det att få ersättningn ändå pga den anledningen även om mitt landsting har en lägre gräns. 

    Hur har det varit för er. Behöver snabbt tips och råd vad jag ska säga till FK och vilka uppgifter jag ska fixa så jag kan övertala dom .

  • Myra

    Nu har jag lite mera noggrant läst brevet, var en kopia med ett brev som Fk skickat till landstinget som dom har fyllt i med 5 frågor. 1:a är beh medicinskt motiverat för paret, svar ja från landstinget. Fråga 2, skulle vården bekostas av den allmänna om paret fått vård i sverige, motiverat svar. Svar Nej, motivering, Att jag passerat 40 och stockholms gräns är 40 för fertilitetsbehandling. 
    Fråga 3, Om vården inte finns i sverige och är beh ändå i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ur ett internationellt perspektiv. Inget svar eller motivering. 
    Fråga 4 vad vården skulle ha kostat i sverige Mitt landsting) och vad som ingår. Inget svar eller motivering. 
    Fråga 5: vilken patientavgift skulle patienten betala i sverige Inget svar. 

    Landstinget har bara svarat på att jag inte skulle fått vård i sverige för jag passerat 40, det som gäller mitt landsting. 
    Det känns så jävla orättvist bedömt. Frågan är om det är kört för oss hos FK. Varför fyllde dom inte i alla frågor, speciellt fråga 3. öven dom andra frågorna, det rä ju inte landstinget som bestämmer om jag ska få ersättning eller inte från FK. 

    NI som fick ok från FK och ni som fick avslag, fick ni det här brevet eller hur var det för er?

  • Myra
    NinaCamilla skrev 2014-02-03 21:40:27 följande:
    Myra: Viktigaste är nu att ni vädjar mot internationell perspektiv dvs. Landstinget har ett ekonomisk perspektiv och 40 år, i Finland är det 45 år och du kan ta flera länders åldersgräns med om du vill. Det finns Sundsvalls kammarrättens beslut från år 2009 som du kan styrka mål nr 1207-08. Googla det här och skriv ner på papper. Där kvinnan fick ivf betald även om hon var äldre än landstinget 37 år. Det gjordes i Finland. Paragrafen använde jag på min första ansökan om ÄD i Finland. Jag kollar imorn jag hittar något annat. Ni måste styrka på något sätt att du har rättighet även om du är äldre: funktionshinder, ekonomiska skäl hos landstinget och ni fyller Socialstyrelsens kriterier. Det är inte rökt än men ni måste skriva mer utförligt.
    är det den här du menar? Jag är lite trött, trög, stressad att förstå. Men är det en kvinna som överklagat och vunnit och jag kan ta upp det så det stärker min situation?

    www.vll.se/Sve/Centralt/Standardsidor/Politik/ProtokollOchHandlingar/SidorMedDokumentlista/Hälso-%20och%20sjukvårdsnämnd/Ärende%2018%20-%20Laglighetsprövning%20enligt%20kommunallagen.%20Förvaltningsrättens%20dom.pdf
Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?