• Dustpuppy

    Ersättning för vård/äggdonation utomlands?

    Hej Vinterprinsessa!

    Ersättning för syskonförsök är ett frågetecken, jag känner inte till någon som sökt ersättning för det. Det bästa du kan göra är ringa FK och fråga. Det kallas sekundär barnlöshet och om du erbjuds vården i landstingsregi i Sverige, men inte kan få det i ditt landsting pga åldersgräns, så borde FK ersätta. Det är bara en gissning, så ring FK och fråga.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    MrsCecilia,

    det där låter jättekonstigt. du måste överklaga. FK ska inte gå på landstingets budget och politik, utan på vad Socialstyrelsen rekommenderar. Jag har aldrig överklagat själv (börjar tro att det kanske blir behov av det, jag har en ansökan inne just nu), men jag kan tipsa om vilka dokument jag tror att du borde skicka med och hänvisa till. Jag har hittat mycket råd och tips på WildaMathildas blogg, speciellt detta inlägg:

    ivfdagar.blogspot.se/2011/08/ersattning-fk-vad-skrev-vi-egentligen.html

    Det finns inget i lagtexterna som säger att "2 IVF och 1 ÄD är vad ditt landsting betalar så då ersätter vi heller inte mera", utan det handlar om att om vården är medicinskt motiverad, så ska du få den och få den ersatt.

    Ta även kontakt med föreningen Barnlängtan och se om de kan hjälpa dig att överklaga.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    Bengalen, vår första ansökan som blev godkänd tog exakt 3 månader från att vi lade brevet på posten, till att vi fick brev om att vi skulle få pengar.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    Någon här i tråden fick godkänt efter 3 veckor, så det verkar skilja mycket tidsmässigt.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    Kaprifol66: Jag har inte hört någonstans att föräldrarna skulle vara skyldiga att berätta om ÄD för barnet. Det pratas alltid om att barnet har rätt att kontakta donatorn vid 18-årsålder och att det är lämpligt att berätta för barnet att det tillkommit genom ÄD. Ingenstans där jag läst har det varit prat om tvingande lagstiftning riktad mot föräldrarna, bara att man uppmuntras att berätta. Det kan vara en indikation på att det inte finns sådan lagstiftning, men ta det med en nypa salt.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    Hej!

    Vi fick ok från FK igår, denna gång tog det 3 veckor och 1 dag från att vi lade brevet på posten till att vi fick besked om pengar.

    Eftersom vi var i Finland så blev det inget strul med anonym donator.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    Severina, att få ersättning i förhand är i princip omöjligt när det gäller IVF/ÄD.
    För att förhandstillstånd ska medges måste kliniken ta emot en betalningsförbindelse som kallas S2. Privata kliniker tar ytterst sällan emot en sådan, det är bara de lokala "landstingsklinikerna" som gör det. Landstingsklinkerna har lika långa köer som i Sverige och tar ofta inte emot utländska patienter.
    Jag försökte inför båfa ÄD, men det föll på att klinikerna inte tog emot S2.

    Du kan alltid ringa runt till de privata klinikerna, men var beredd på att du först får berätta vad en S2 är och att du dessutom får prata med den lokala försäkringskassan också, det här är ovanliga frågor och ofta är det patienten som har mest koll på detta. Det finns inga broschyrer eller listor med "Dessa kliniker fungerar och så här gör du", du är i en väldigt utlämnad position som IVF/ÄD-patient utomlands.

    Ersättning i efterhand får du även om kliniken är privat.

    Öppna donatorer som jag känner till: Finland, Island. Det gäller det för alla kliniker i landet.

    Antal tidigare försök ska inte påverka ersättningen, utan vårdbehovet. Om IVF/ÄD är rekommenderad vård för dig, så ska du få ersättning. Jag har gjort 3 landstings IVF i Sverige, 2 privata IVF i Sverige och 2 privata ÄD utomlands (de fick jag ersättning för). Ålder kan också sätta käppar i hjulet, men i dagsläget är det oklart när man är för gammal. Vissa över 43 har fått ersättning.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    Det jag funderar på är, kan man inte överklaga enligt den "vanliga" varianten, dvs först till FK och sedan till förvaltningsrätten? Alltså enligt den modellen som finns på FKs hemsida? Jag kan tänka mig att om det kommer in 10-tals, om inte 100-tals överklaganden, så kanske det slutar med att FK själv tar ärendet vidare, och då tar de kostnaden också? Nu vet jag inte riktigt vad förvaltningsrätten gör heller, men någonstans borde väl en utredning påbörjas, om det uppstår ett behov?

    /Dustpuppy

Svar på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands?