Inlägg från: Ulaninen |Visa alla inlägg
  • Ulaninen

    Baby led weaning

    aud skrev 2011-08-20 19:13:16 följande:
    Vi gav precis äppelskivor stekta i smör och kanel. Oj oj oj. Det var poppis, ni. Hett tips! ^^
    Leiben skrev 2011-08-20 20:46:06 följande:
    vi gör detsamma fast kanelar på skivorna och sen in i ugnen/micron
    Tack för tips, ska absolut testas!

    Är det någon mer som upplevt/upplever en lite läskig mellanfas i BLW?

    Dottern är nu 7½ månad och vi började på 6-månadersdagen. DÅ kunde vi utan poblem ge gurkstavar, äpple och päron mm i långsmala bitar, som hon glatt sög på. Nu har hon lärt sig tugga (har inga tänder men det går bra ändå Skrattande) och får lätt loss bitar av t.ex. gurka, äpple, päron, som hon sedan inte riktigt kan hantera i munnen (finmalningsmotoriken är väl inte tillräckligt utvecklad ännu). Det åker ju ut igen till slut men har resulterat i en ny kväljningsfas. Lite läskigt som sagt.

    Å andra sidan ger vi henne nu mera vanliga portioner, typ pasta- eller couscousgrytor med sås, där det är mer lagom stora bitar, vilket funkat superbra de senaste dagarna.
  • Ulaninen
    Daeminimon skrev 2011-08-21 21:13:32 följande:
    Japp! Det gäller att ha is i magen, vilket ju alltid är lättare sagt än gjort! Har för mig att vi i den här perioden satsade på lite mer "säker" mat, päron, rostat bröd, sånt som inte är så lätt att sätta i halsen. Det varade dock inte så länge. Han kom snart på vad som hände och hur man hanterade det! Glad

    Maxbox skrev 2011-08-21 21:29:11 följande:
    Håller med, hon lärde sig snabbt att hantera maten/bitarna.
    Tack för era snabba svar, laddar med is i magen ett tag framöver då :)
  • Ulaninen
    Mamma1012 skrev 2011-08-25 19:13:12 följande:
    Hur gör ni andra med haklapp? Just nu klär jag av E helt och har en "haklapp" med ärm från Ikea.
    www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70179754

    Men det kommer ändå på kläderna och har tyvärr fått flera plagg förstörda då vissa saker inte går bort i tvätten, trots att de genast slängs i maskin med vanish, så därför sitter han numer i blöja och denna "haklapp" men det kommer ju inte funka när det blir kallt så hur gör ni andra??
    Vi har varierat mellan att hon får sitta med bara blöja och haklapp eller att jag knutit en kökshandduk över ena axeln+haklapp. Med handduken täcker man större delen av magen och kan vika den runt benen så att byxorna klarar sig. Även ena axeln klarar sig. Och så är det lätt att knyta av den sedan :)

    Men jag är bra sugen på att sy något slags "kapell", som man har när man paddlar kajak. Vi har IKEAs Antilopstol med plastbricka, och jag skulle liksom vilja sy något som är "allt-i-ett" att trä över huvudet med hål för amarna och som täcker sitthålet så att säga. Det vore väl käckt :)

    Under stolen har vi ett plastskydd som väl egentligen är tänkt som skydd under skrivbord. Detta är guld värt, inte världens snyggaste men bra mycket lättare att torka kladd från än från trägolvet!
  • Ulaninen
    Leiben skrev 2011-08-26 16:55:14 följande:
    sjukt smart! sy och sälj! Hur du nu ska hinna det mellan alla matlagningar hehe :)
    Mamma1012 skrev 2011-08-26 18:17:39 följande:

    Sy och sälj! Jag köper!! ;D


    Haha, tack :)
    Det är ju det där med tiden bara :)
    OM jag skulle lyckas knåpa ihop något så säger jag till!
  • Ulaninen
    Jast80 skrev 2011-09-22 08:07:31 följande:
    Tack för svar Daeminimon! Det låter hoppfullt. Ibland känns det som jag vill ge upp och ge henne pure istället. Men jag tycker om BLW, det känns rätt mot mitt barn. Och dessutom gillar hon det! Jag tror också att nätterna skulle bli bättre om pappa la henne, men vi får nog vänta lite med det. Jag lägger oftast henne innan han har kommit hem från jobbet. Jag ska börja jobba i januari och då kommer lillan att vara 11 månader, så innan dess hoppas jag verkligen att hon har börjat äta mer mat annars lär vi få jobbiga nätter.

    En annan sak är omgivningen, jag har förklarat för nära och kära vad vi håller på med. De tycker nog att jag är konstig som ska hitta på en massa saker men låter mig hållas. Jag har dock märkt att jag får en del blickar på stan och ÖF när jag ammar min, i deras ögon, jättebäbis. När man är över 7 månader ska man visst inte amma längre. Jag vill inte bry mig, det känns bara som om det vore "enklare" om man satt där med de andra mammorna och matade ur en burk.
    LadyWeaver skrev 2011-09-22 11:55:25 följande:
    Och så var jag också tillbaka till att nojja över det här (som flera andra ser jag). Gjorde "misstaget" att bläddre igenom en broschyr vi fick på BVC när dottern var nyfödd, tror den kommer från livsmedelsverket och där står det att vid åtta månader så är det lämpligt att de äter ett helt mål mat per dag (och utöver det 2-3 gröt/vällingmål). Inte en chans att dottern kommer få i sig sånna mängder mat vid åtta månader (vilket blir om ca 2 veckor). Hon får i sig lite grann då och då men det allra mesta hamnar fortfarande på haklappen. Vissa dagar tycker jag mängden verkar öka, andra är jag osäker på om något alls hamnar i magen.
    Tack och lov har jag min make som nu är säkrare än jag på att det här är rätt väg (även om det var jag som började propagera för att det här var rätt). Jag hävde ur mig att vi kanske skulle försöka med puré till middag (där kan jag som det kontrollfreak jag är se ungefär hur mycket hon får i sig) och han föreslog istället lugnt att vi skulle ge henne hel broccoli istället för att köra den i mixern.
    För min del handlar det nog mest om att ta ett steg tillbaka, dra några djupa andetag och låta det hela ta sin tid. (Och för vår det har vi egentligen inget val, tösen vägrar ju bli matad)

    Sådär, dagens gnäll avklarat. Då kan jag återgå till annat som behöver göras
    Åh, vad jag känner igen mig! Det är så lätt att bli stressad av omgivning och allmän info/tradition av hur bebisar ska äta vid en viss ålder. Men jag har verkligen ansträngt mig för att slappna av och tänka att detta är rätt (för så känner vi, både jag och min man) och att det passar henne bäst. Hon totalvägrar ju att bli matad med sked, däremot har hon de senaste dagarna tydligt visat att hon vill bli serverad maten på våra fingrar, som hon sedan stoppar i munnen och äter massor på detta vis Skrattande. Andra gånger äter hon glatt med sina egna fingrar eller sked någon gång ibland. Kan varmt rekommendera Bambinos ergonomiska "äta-själv-bestick" med böjda handtag som passar bebisens grepp. Vi har köpt dem på apoteket men finns hos andra affärer/företag också.

    Hur som helst, det jag ville skriva är att det verkligen har hänt något de senaste tre veckorna! Hon är ganska precis 8,5 månader nu. För en månad sedan tyckte jag att jag i princip helammade, men hon erbjöds mat/mellis tre-fem gånger per dag och snaskade i sig vad hon ville av det. Inga mängder direkt. En vecka senare började hon äta "på riktigt" och ville bli betydligt mindre ammad. Från att ha ammat i anslutning till alla måltider (en stund före eller strax efter), var hon helt plötsligt helt ointresserad ett par timmar efter måltid (av fast föda) och nu är det amning 2-5 gånger dagtid, helt beroende på vad och hur mycket hon ätit. Det har gått galet fort och vi fattar ingenting Glad. Nu är hon rejält förkyld så det har blivit lite mindre fast föda och mera amning  de senaste dagarna, och jag är bara så glad att vi har amningen kvar för det är ju absolut smidigast när bebisar blir förkylda. Men min slutsats är att hon verkligen styrt detta och visat när hon är redo! Jag ammar fortfarande nattetid (varierar mellan 1-4 gånger) och försöker tänka att hon ska få styra den utfasningen också.

    Något jag upplevt har gjort allt betydligt lättare var när hon utvecklade pincettgreppet och började hantera mindre bitar - nu kan hon serveras nästan vad som helst, i varierande små eller stora bitar beroende på vad som passar bäst för den aktuella födan. Jag skrev i någon av BLW-trådarna här om en läskig mellanperiod vi hade, när hon blivit så stark i käkarna att hon gnagde av för stora gurkbitar mm. så att det blev ohanterligt för henne. Då körde vi ett tag med lite försiktigare mat och nu som sagt, plockar hon i sig ärtor, laxbitar, köttbitar mm i lagom storlek. Väldigt skönt. Nu sitter man inte och tokstirrar på henne så fort hon äter längre, av rädsla för att hon ska sätta i halsen.

    Jag nojar fortfarande ibland, men då passar jag på att titta på henne vid ett blöjbyte eller så och kan bara konstatera att hon mår fint och absolut inte är undernärd. Så jag litar på bröstmjölken som en stor del av hennes föda ett tag till.

    Långt och svamligt, men kanske lite uppmuntran Flört
  • Ulaninen
    Loloppan skrev 2011-09-22 09:12:46 följande:
    Hej!
    Jag har ett barn som är 6 månader och ratar puréer. Hade tänkt pröva BLW, men hittills har jag bara provat banan och så fort nåt kommer ner i halsen på henne så kräks hon.... Är det vanligt i början?  Går det över? Känns ju inte så kul att ge henne om hon ska kräkas varje gång, då blir det ju förknippat med obehag för henne tänker jag...?
    Bara en tanke - banan kanske blir lite obehagligt för henne, kan ju klumpa sig i munnen. Tror det är en av anledningarna till att broccoli är så poppis som startmat - de gnager av lagom små bitar och resten är för stort att få i sig, så det är nog inte lika stor kräkrisk... Jag kan ha fel, men upplevde i början att "torrare" mat funkade bättre än mjukare, när man inte kör puréer.
  • Ulaninen
    Bonanza skrev 2011-09-22 14:17:47 följande:
    I tisdags var jag på sexmånaderskoll med läkare och hon frågade om Majken åt mat. Jag berättade hur vi gjorde och hon fattade ingenting. "Men ni skär väl maten lite?" Nej... "Men ni mosar den då?" Nej... "Men ni matar henne?" Nej...

    Till sist förklarade bvc-sköterskan att "blw är det senaste nu" och läkaren förstod och tyckte det lät bra. Men lite skeptisk var hon. "Vad tuggar hon med då, hon har ju inga tänder?!" Tja, tandköttet går ju bra!

    Rätt komiskt att se hennes reaktion faktiskt.

     
    Haha, hade velat se det där :)
  • Ulaninen

    Nu när jag ändå bombarderar tråden med inlägg måste jag ju bara skriva en sak till: Fick hem ett reklampaket från Semper nu när dottern blev 8 månader. Tänkte kasta lapparna först, men ögnade igenom dem iaf och kunde inte annat att le. Det stod något i stil med "Nu är det dags att introducera mat med bitar i. Ju tidigare barnet lär sig att hantera bitar och utveckla munmotoriken desto bättre. Det främjar bl.a språkutvecklingen." Kände bara att de inte förstår hur de motsäger sig sjäva med tanke på all purémat som säljs i 4- och 6-månadersburkar. Då kändes vår metod ännu mer rätt Skrattande

    Inget ont om puréer egentligen - vår son är uppfödd på puréer/mosad mat, både köpt och hemgjord, och var en sån där bebis som gapade som en fågelunge vid varje sked och ammades enbart kvällstid vid 7-8 månader, så detta är nytt för oss. Känns betydligt mer naturligt att introducera mat enligt BLW dock.

  • Ulaninen
    lillgarden skrev 2011-09-23 09:40:01 följande:
    Då måste jag fråga dig som oxå har en stor hemma som är fågelunge med sked matad, hur är han med maten nu?
    Jag föll helt för det här med gröt och välling och pure och det vid fyra månader med sonen. Satt med sked och mata och mat fyra gånger om dagen. Gjorde egen mat och gröt, köpte inget färdigt utom vällingen.
    Har nu en son som vägrar allt grönt, smakar inte ens nya saker. Och är allmänt svår med maten...

    Hmm, det har gått väldigt i perioder måste jag säga. Han är 3 år och 3 månader nu och det skiftar. Kring 1,5-2 år åt han i princip allt, var förtjust i mat och slukade det han fick på tallriken. Mellan 2 och 3 år började han bli mer selektiv och har haft perioder då han ätit i princip bara kolhydrater (pasta, ris, nudlar, couscous) och ratat köttet. Sen har det kunnat komma veckor då han ätit bara kött, kyckling, lax osv så han har väl någon form av självreglering av det där :) Jag har varit orolig i perioder (särskilt kolhydratperioderna, men ju längre tiden gått desto lugnare har jag blivit, för han äter ju alltid något och har vuxit som han ska. Frukt och en hel del grönsaker har funkat hela tiden. Däremot vill han nu gärna bli matad/hjälpt, så jag vet inte om det är för att vi matade honom som liten eller om det är en effekt av att han fått småsyskon, som stjäl uppmärksamhet.... Men det känns lite knasigt ibland när jag sitter och hjälper sonen med frukosten medan dottern får kladda fritt Skrattande
  • Ulaninen
    Bonanza skrev 2011-11-29 15:58:05 följande:
    Det går också bra med någon utanför sthlm-området, då tar vi en privat bild istället på er. Och även om ni inte kan vara just själva "intervjufamiljen" så behöver jag några "röster" om blw också, så hojta till om ni är intresserade av att dela med er av något om blw. Det kan vara att det inte fungerade också, om ni känner att det var så. 

     
    Hej Bonanza,
    Vi skulle gärna vara med i reportaget. Vet inte om vi kvalar in dock, vilken ålder ni vill att bebisen ska vara. Vår dotter är snart 11 månader och vårt andra barn. Det är verkligen en sagolik skillnad på hur matsituationerna och matglädjen är, jämfört med sonen som vi satt och skedmatade puréer. Dock har vi ju inte kört helt "hardcore" BLW, då vi gett/ger gröt och en del fruktpuré med sked. Dock på hennes egna villkor, utan trugande. Inboxa mig om det kan vara intressant. Vi bor norr om Uppsala, så det är ju iofs inte riktigt Stockholmsområdet :)
Svar på tråden Baby led weaning