• 1969

    Baby led weaning

    Har kört BLW med lillen (och med store men då "ofrivilligt"), grymt lättsamt!

    Enligt boken så är det ingen risk att de sätter i halsen så länge de intar maten själva och sitter upprätt i matsol, inte i babysitter alltså.

    Boken (inte så jättemycket konkret, men bra grundinfo)
    www.bokus.com/bok/9780091923808/baby-led-weaning/

    Forum
    www.babyledweaning.com/forum/viewforum.php

    Något min lille gillade var matiga tjockpannkakor som jag stekte på låg värme i liten panna. Vanlig pannkakssmet på ett ägg med mosade grönsaker och lite bakpulver. Blev liksom fluffiga, skars i avlånga bitar.

    Sen har lille alltid älskat ris, kokar jasminris lite för mycket, mosar något och rullar till bollar, med lite smör på fingrarna så det inte fastnar. Jättegott  

  • 1969
    straw2008 skrev 2011-06-02 21:45:20 följande:
    Är den enda skillnaden att barnet inte får äts med sked o får det som stavar?? Så gör väl alla mer eller mindre i perioder ?? Är det något annat flummigt budskap eller är "det" hela grejjen??
    Näe, finns egentligen inte alls något som säger att det "ska" vara plockmat. Kan lika gärna vara mos och ätas med sked så klart. Det "flummiga" budskapet går i huvudsak ut på att bebisar med fördel kan introduceras för mat utan särskilt mycket hjälp och att de främst bör ha bröstmjölk/ersättning som huvudföda så länge de vill.
    skånegås skrev 2011-06-02 21:41:00 följande:
    Men att introducera maten precis på 6 mån dagen är ju inte att ge mat efter bebisens behov eller önskemål!!??
    Finns inget i BLW-konceptet som säger att man ska börja just vid 6 månader, tvärtom så börjar man när bebisen visar intresse.

    För alla dem som tänker att man egentligen "borde" servera si och så mycket puré vid si och så tider från si och så ålder (påeldat från både barnmatsproducenter och BVC) så kan det faktiskt vara rätt skönt att ha lite stöd i att göra på ett annat sätt. Men visst, jättekul att ironisera över...
  • 1969
    Maluttan skrev 2011-06-05 18:44:02 följande:
    Men jag undrar hur ni gör med fettet som någon annan också undrade. med bara grönsaker och frukt blir det ju inget extra fett som det rekommenderas när man matar traditionellt.
    Vi är vegetarianer här hemma så man kanske kan göra bönbiffar och fetta upp ordentligt?
    Vi äter också vegetariskt hemma, även om barnen ibland får lite fisk/kött. Vi har inte haft någon fettbrist för båda har varit smörfanatiker... Har värmt en klick smör på en tallrik som har agerat "dip", där har man vispat runt kokta grönsaksstavar, risbollar, potatisbitar, ja alles Glad
  • 1969
    Mysanochmimer skrev 2011-06-06 13:58:20 följande:
    Men du måste inte undvika allt salt, bara undvika att tillsätta extra
    Båda mina pojkar har blivit riktiga grönsaksälskare och (utan att alltför bergsäkert ta åt mig äran) jag tror att det lönat sig att köra med jämn saltning. Känner många som aldrig saltar potatisen och broccolin men däremot ger prefab-köttbullar, skinka, bacon, pommes o.s.v. Det obevekliga slutet på den kombon är att de saltsugna barnen bara äter - ja ni vet...

    Så, från den dag jag börjat ge vissa salta grejer (började vid 11 månader ge t.ex. färdiga fiskbullar och köttbullar) så har jag saltat även det övriga som serveras. 
  • 1969
    mamma 10 skrev 2011-06-06 21:24:45 följande:
    Har ni fler förslag på bra plockmat?
    Vår lille har gillat polenta. Jag har kokat den som en tjock mannagrynsgröt (med rismjölk då han är mjölkkänslig) i teflonkastrull. Man kan också bara ha en klick smör istället för mjölk. När den kokat färdigt har jag ställt den att svalna och då blir den så pass stabil att man kan skära "stavar" eller bitar att plocka i sig. Bra att variera sädesslagen tänker jag.
  • 1969
    dripdrop skrev 2011-06-10 13:06:26 följande:
    Ammar efter dottern har ätit. Har förstått att det är viktigt så att de inte ska bli förstoppade.
    Ammade också på maten så länge lillen ville det. Vid 8 månader var det nej tack.

    Vi har haft spillfri mugg med mjuk pip, hårda pipar har inte varit populära. Det är dock inte så att alla spillfria muggar är helt spillfria. Vår absolut bästa har varit denna:
    bonti.se/shopping/products.php

    Den pipmuggen kan man ha i sängen på kvällen utan att det småläcker.
  • 1969
    Leiben skrev 2011-06-20 12:27:07 följande:
    Men hur gör ni när ni äter borta, på fik på träningslokel etc? Äter inte era barn då eller tar ni med och kladdar runt? Frukt har jag med men inte riktig mat. Tycker att det negativa är just att man blir lite låst hemma eller hur är det för er? Tydligen man man liksom hoppa över ett mål och bara amma men hur länge då? Kan man bara när de är 10 månader amma endast till lunch? 
    Min lille hade slutat tutta vid 10 månader. Jag var lite lat med ätandet borta så jag tog med grötpulver i en nappflaska. Det blandade jag sedan med ljummet vatten till typ "filkonsistens", gick bra att dricka ur flasknapp med lite uppklippt hål. I övrigt har jag haft med bara okladdigt plock, kokta makaroner och köttbullar eller så.
  • 1969
    Mamma1012 skrev 2011-06-20 20:46:53 följande:

    Har förstått att nya smaker ska testas i ca 4 dagar för att se så att det inte finns allergier men har ni andra gjort detta? Då tar det ju en evighet innan han kan få varierad kost. Äta potatis, rotgrönsaker, grönsaker å frukt. Sedan kött och ägg... känns som det kommer ta lång tid innan han kan få en måltid med flera ingredigenser om ni förstår vad jag menar....


    Jag har inte ägnat mig åt att avvakta för att se om allergi uppstår. OM man skulle märka att de reagerar på något så får man väl köra uteslutningsracet då, låter onödigt krångligt. 4 dagar är ju iofs inte så mycket, här har man ätit exakt samma grönsak i veckor! Lillen var nog nästan 8 månader innan han åt någon mer "komplett" måltid. Innan dess så var det ganska mycket bröstmjölk på menyn, maten var mer på prov. 
  • 1969
    Maluttan skrev 2011-08-19 21:42:51 följande:
    hallåhej!

    Jag har inte läst här nu på ett tag, behöver lite råd.
    Jag börjar bli stressad, bebisen äter inget mer än lite smulor, och jag ska snart börja jobba (3-8 veckor beroende på barnet)
    Jag förstår att barnet inte kommer att svälta och att hen efter några dagar kommer förstå att äta för att lindra sin hunger. Men det hade ju känts bättre om det var på hens egna vilkor.
    Jag erbjuder något varje gång familjen äter som hen är vaken. Det har snart gått tre månader, när släpper det?

    Jag vill inte tvinga mitt barn till något hen inte vill, så nu är goda råd välkomna=)
    Om jag var du skulle jag inte stressa med den fasta födan. När det väl blir pappas tur att vara hemma så kan han ju alltid ha en flaska beredd, flaskan brukar gå hem först när boobsen inte är på plats...

    Mina har inte ätit nämnvärda mängder fast föda första året, men alltid trivts vid matbordet  
  • 1969
    LadyWeaver skrev 2011-09-15 22:04:29 följande:
    Är det någon mer än jag här som har en småtting om aldrig ammat? Tösen är (tyvärr) flaskmatad från start och om man läser Gill Rapleys bok så låter det som om den saken skulle kunna ställa till en hel del men än så länge har jag inte stött på några direkta problem som kan härledas till detta. Är det någon annan som har erfarenhet av det hela?
    Aha, så uppfattade jag det aldrig. Måste ha missat det i boken, varför skulle det vara så? För att det är lättare att få i sig mat snabbt från flaskan? (så man inte vill anstränga sig att äta mat, typ)
  • 1969
    Daeminimon skrev 2011-09-16 19:58:41 följande:
    Anledningen till att det rekommenderas i relation med amning är för att det då naturligt trappas ner på amning/ökas mat, samt att det går väldigt bra ihop med fri amning.
    babyledweaning.com finns det här inlägget, där kanske du får lite svar?

    www.babyledweaning.com/features/breastformula.../
    Tack, förstår lite bättre. Fast kontentan verkar ju vara att det egentligen inte spelar någon roll.
    Citat Gill Rapley: Personally, I have little doubt that babies who have been formula-fed are just as capable of self-weaning as those who have been breastfed.
  • 1969
    Daeminimon skrev 2011-09-17 00:40:28 följande:
    Det beror ju lite på som sagt hur du gör det. Kör du med superfasta tider är det svårare än om du matar fritt. Typ.
    Ja, det kan jag tänka mig. Men jag har iofs kompisar som ammat vid väldigt regelbundna tider också. De bebisarna har också ätit större måltider, puréer, på regelbundna tider när de börjat äta fast föda. Men visst är det vanligare att ammade barn äter/dricker mer oregelbundet.

    Mina har bara ätit småplock för skojs skull tills de var över året. Men jag har börjat med flaska parallellt med amningen (med store från 9 mån, med lille tidigare). Jag har stoppat allt möjligt i flaska, när man ska på utflykt  till ställen där man inte vill krångla med plockmat. (inget av barnen har låtit sig matas med några skedar och puréer...) Gröt eller grönsakspureer, spädda till tjock men flytande konsistens med havremjölk, har druckits ur flaska med ett uppklippt hål i. Aventflaskor kan man köpa handtag till, så bebisen kan hålla själv. BLW det med  
  • 1969
    fröken honung skrev 2011-09-30 19:28:56 följande:
    Vill också gärna veta grader och hur länge ni kör ungsrostade grönsaker. Blir oftast lite väl knaprigt skall som lilltjejen verkar ha svårt att gnaga hål på.
    Brukar köra på ca 200-225 grader nån halvtimma, beror ju på tjockleken av stavarna. Lägger stavarna på ett bakplåtspapper, olivolja och salt på och vända runt i. Jag tycker att de blir bättre när hela botten av långpannan är helt täckt av rotfrukter/potatis, då blir det lite mer fukt och inte så hårda "skal". Ikväll hade jag 6 stora morrötter och ett kilo potatis (flingsalt och rosmarin), allt gick åt  
  • 1969
    Insomnie skrev 2011-10-03 12:07:14 följande:
    En fråga, jag har gett dottern falukorv, det funkade jätte bra för henne att tugga med bara tandköttet.. Men vad kan man mer ge som är kött? Har inte tänkt hon ska bli vegetarian ju..
    Mina har helt enkelt inte ätit så stora mängder kött innan de kunnat tugga hyfsat, men innan dess så kan man ju alltid mixa t.ex. kyckling eller fisk, blanda med ett ägg, lite grädde, kryddor och vid behov lite Maizena. Sen steka på svag värme i små "bollar".

    När du ger prefabmat, var noga med att även salta grönsaker och annat, så att man inte väljer att äta baaaara korven. Lätt hänt, för det är så salt och gott.
  • 1969
    Makka Pakka skrev 2011-10-03 11:34:52 följande:
    Polenta är typ majsgröt som jag kokade upp sedan lät stå i kylen så den stelnade. Man kan även hälla gröten i en ungsform och stoppa i ugnen så det blir som en kaka som man sedan skär i lagom stora bitar. 
    Polenta har min lille också ätit mycket, kokade på samma sätt som mannagrynsgröt och lät svalna i kastrullen.
  • 1969
    Insomnie skrev 2011-10-03 12:04:04 följande:
    Ska nog testa lite klibbigt ris någon dag i veckan..
    Klibbris har varit vår minstes absoluta favvo, äts alltid med god aptit. Kokar jasminris med lite extra vatten och något längre än vanligt. Mosar sen riset något på tallriken och rullar bollar (med smör på fingrarna går det lätt)
  • 1969
    Daeminimon skrev 2011-10-06 15:47:29 följande:
    Köper du en korv med högt köttinnehåll är det ingen fara, så länge du inte tillsätter extra salt i hennes mat! Glad
    He, he, där säger jag precis tvärtom! Om man inte saltar övrig mat så kommer barnen mest troligt bara äta typ korv och annan salt prefabmat... Jag kan inte riktigt se fördelen i att suga på en salt falukorvsbit framför en saltad kokt broccoli.

    Alternativet är ju att helt blanda korven med den osaltade maten, typ finhackad korv ihopmojsad med klibbigt ris, rullat i bollar. Eller nåt.

    Jag har dock inte varit så nojig över saltinnehåll, eftersom mina levt mest på tutte Skrattande så den lilla mat de ätit före ettårs-strecket har kunnat vara normalsaltad. 
  • 1969
    Daeminimon skrev 2011-10-07 11:22:22 följande:
    Smörj en plåt med ganska mycket smör, och lägg pinnarna på plåten. Baka i ugn (200 grader, som med allt annat, haha!) tills fisken är genomlagad. Nom nom nom!
    AHAA, funkar det att "steka" panerad fisk i ugnen? Gud vad bra, måste prova det. Hela familjen älskar "fish and chips" och det står på vår standardmeny som helg-TV-middag.
  • 1969
    peka skrev 2011-10-07 21:41:32 följande:
    Vet inte hur mycket hon får i sig men efter att första barnet var så matstruligt så är det en lycka att se glädjen hos henne när hon får gnaga på lite broccoli. Hon sträcker sig efter mera trots att hon har munnen full. 
    Så tror jag det är för många. Vi blev lixom ofrivilliga BLW-are med vår första kille eftersom han inte lät sig matas med nånting. Jag är glad att vi "gav upp" att truga, det är verkligen kontraproduktivt.
    NollSjuTjugo skrev 2011-10-07 12:33:41 följande:
    Nu blev det ju som så att jag grät hos bvc för att inte åt och det enda rådet jag fick var att fortsätta trycka i henne.
    Hu, kan man ge något sämre råd? 
  • 1969
    Valkyria75 skrev 2011-10-14 08:25:27 följande:

    Någon skrev t.ex. 'att om ni tänker ge färdigmat med salt i, t.ex. korv, så tänk på att även salta grönsakerna lite så att barnet inte väljer att äta bara den salta korven'. Det håller jag inte alls med om! Först och främst, om ditt barn skulle välja att äta bara korven och rata grönsaker pga saltinnehåll (vilket jag har svårt att tro) så hade jag undvikt korven helt eller t.ex. gett grönsakerna först. Att salta extra på grönsaker till en lite bebis tror jag aldrig är en bra idé.


    Det var jag som skrev. Och min poäng är just att det inte finns någon som helst idé att börja med prefabprodukter som korvar innan man börjar salta det övriga man lagar själv.

    Vi har två barn som älskar grönsaker, baljväxter, ja all möjlig mat. Jag har också sett tillräckligt många barn i min närhet som vid 3-4 års ålder sitter och bara äter korv, köttbullar (och då menar jag inte hemgjorda...) o.s.v.

    Självklart menar jag inte att allt ska saltas till en 7-månaders eller så. Men principen i vårt hem har varit att det ska vara gott med grönt! Alltså saltar, kryddar och dressar vi sådant i samma takt som eventuell annan salt mat införts. Här har det varit från ca 11 månaders ålder, i sakta mak.
Svar på tråden Baby led weaning