• dripdrop

    Baby led weaning

    Hej, undrar om det finns några som kör med BLW här?

    Dottern blir 6 månader snart och jag hade då tänkt börja med smakportioner. Än så länge har hon bara ammats. Är nyfiken på BLW-metoden och vill gärna köra på det (trots att jag är säker på att omigivningen kommer tjata och stressa om att hon inte äter tillräckligt osv...suck!). Tänker att det allra bästa ju ändå måste vara att få utvecklas i sin naturliga takt, utan trugande och matande... i alla fall så länge hon växer och mår bra! Skrattande

    Vet att man kan ge typ grönsaker osv i bitar, men hur stora bitar? De måste ju vara greppvänliga, men ändå är jag rädd att hon ska sätta i halsen. Hur gör ni?
    Tips på bra grejer att börja med?

  • Svar på tråden Baby led weaning
  • Daeminimon

    Hej hej,

    Vi bor i England där BLW nu är vad BVC och Infant Feeding Workers rekommenderar. Vi har kört BLW sedan Eddie var 6 månader. Det tog ca 1 1/2 månad innan han började komma igång. Nu, 11 månader, äter han ALLT. Jag har bloggat om BLW lite sporadiskt på min blogg, ett apr bra inlägg:

    mammaiengland.blogg.se/2011/march/babyled-weaning.html

    mammaiengland.blogg.se/2011/april/babyled-weaning-videor.html

    Mer kommer snart. Vi kan absolut rekommendera BLW, det har varit vårt bästa beslut vad gäller Eddie. Det finns alltid något att äta, var vi än är.

    Det viktigaste att komma ihåg är att inte ge för små bitar. De ska vara ungefär som ditt (inte bebisens!) finger. Det är mindre risk att de sätter i halsen då än om bitarna är för små. Bebisar gnagar med tandköttet och suger, så tänder behöver man inte oroa sig för! Glad


  • aud
    Daeminimon skrev 2011-07-07 14:45:22 följande:
    Hej hej,

    Vi bor i England där BLW nu är vad BVC och Infant Feeding Workers rekommenderar. Vi har kört BLW sedan Eddie var 6 månader. Det tog ca 1 1/2 månad innan han började komma igång. Nu, 11 månader, äter han ALLT. Jag har bloggat om BLW lite sporadiskt på min blogg, ett apr bra inlägg:

    mammaiengland.blogg.se/2011/march/babyled-wea...

    mammaiengland.blogg.se/2011/april/babyled-wea...

    Mer kommer snart. Vi kan absolut rekommendera BLW, det har varit vårt bästa beslut vad gäller Eddie. Det finns alltid något att äta, var vi än är.

    Det viktigaste att komma ihåg är att inte ge för små bitar. De ska vara ungefär som ditt (inte bebisens!) finger. Det är mindre risk att de sätter i halsen då än om bitarna är för små. Bebisar gnagar med tandköttet och suger, så tänder behöver man inte oroa sig för! Glad
    Jag har faktiskt läst dina blwinlägg tidigare! (gillar dina om genus också)
  • Mamma1012

    Lieben:
    E har alltid gått upp sakta i vikt men föjt sin kurva bra. Igår när jag vägde honom hade han gått upp 140gr på tre veckor men det fanns ingen sköterska där då så jag ska dit i morgon när det finns personal där för att se hur det ser ut på kurvan men 140g på 3 v känns väldigt lite. Min oro, än så länge inte BVCs. Han mår bra å allt så det är säkert ingen fara men jag är nojjig, vill ju bara att han ska må bra. Han kräktes dock i förrgår hela em, riktiga kräkor å är lite förkyld så det kan oxå förklara hans vikt. Vill ändå att han ska äta gröt då det är mycket vitaminer mm. E äter lite gröt själv med sked oxå, urgulligt! E styr ju ätandet ändå även om han skedmatas. Jag stoppar aldrig in skeden i munnen utan E lutar sig fram och drar skeden till sig så han styr helt å hållet. Skulle aldrig lura/tvinga i honom mat.

    E tar flaska så det löser sig säker när jag ska börja jobba. Idag åt han ungsrostad sötpotatis å palsternacka vilket han tyckte var gott men som sagt, inte så mycket som hamnar i magen. Palsternacka är svårt att äta då den är trådig.
    Till veckan tänkte jag ge ris och rivet äpple till efterrätt :)

    Tycker att du resonerar helt rätt, ingen känner ditt barn bättre än du å så länge han är pigg, frisk å nöjd så är ju allt bra. Jätte viktigt att lägga en bra grund gällande mat. STÅ PÅ DIG! Mitt bvc har hela tiden varit välidigt bra å hela tiden sagt att de de rekommenderar bara är rekommendationer men att jag ska göra det som känns bäst för oss :)

    Får erkänna att jag inte har boken, känns motigt att läsa engelska men har googlat å läst massa på nätet å här med så klart :)

  • Planon

    BlW är toppen. Svåra var i början 4-6 mån, då jag var osäker på vad han klarade då detta då vårt första BLWbarn. Men bla 1. kokta gröna ärtor som jag "ploppade ur" skaletoch gav de pyttesmå halvor som blir.2. Bitar av apelsinkött utan hinnan 3. Banan som jag förkrossade bitar med mina fingrar. 4. Majskrokar 5. Brödbitar med eller utan olja. 6. Hål i tomat att snutta ut eller själva kärnhuset. 7. Bär. 8.Tofu 9. Risbollar. Nu är han snart 9 mån och äter ALLT.

  • Daeminimon
    aud skrev 2011-07-07 14:58:39 följande:
    Jag har faktiskt läst dina blwinlägg tidigare! (gillar dina om genus också)
    Åh, tack, vad glad jag blir! Glad
  • Bonanza

    Jag är inne på BLW och vill gärna prova det med vårt barn som nu är snart fyra månader. Alltså inte börja nu, men framöver. Jag har två frågor: hon vill nog rätt snart börja äta mat. Med de två andra barnen har jag börjat när de visat intresse, det har blivit runt fem månader. Kan jag börja med BLW då också, eller är sexmånadersåldern en rätt fast gräns?

    I övrigt så vill jag börja introducera gluten rätt snart eftersom det finns glutenallergi i familjen. Kan jag börja med typ Penne-pasta (det är ju rätt storlek tänkte jag) eller blir det för "mycket gluten"?

    Ska beställa boken också!


  • Pyssola

    Halloj!

    Här är en med en grabb som det varit riktigt tjorvigt med maten för. Han helammades tills han var nästan fyra månader (jag vet inte - man får ju inte säga helammad längre då eftersom han fick smaka lite av min yoghurt längst ut på teskeden jag åt med varje morgon så...). Han är nu 10½ månader, slutade amma för tre veckor sedan så jag hör kanske inte helt och håller in här i gänget. ;)

    Jag har försökt med plockmat sedan halvåret men utan framgång, precis som med burkmat, hemmagjord mat, puré, you name it - inget är överdrivet poppis förutom turkisk yoghurt, men det är ju inte direkt någon kostcirkel om man säger så.

    Det som är jobbigt med plockmaten är att han sätter allt i halsen - fortfarande! Man tycker ju liksom att han borde vara mer rutinerad nu men nä. Banan gillar han, men han får en stor bit (typ tredjedel banan alltså) som han sedan börjar suga på tills hela är i munnen, fastnar i gommen och han börjar hosta och kräks. Idag fastande den helt, han fick panik, jag fick panik - usch. Den satt verkligen fast i gommen, jag fick ta tag i den med tumme och pekfinger för att få ut. Jag brukar vara ganska chill annars när jag ger honom saker, jag vet hur jag ska göra om han verkligen inte får upp något som har fastnat och allt, men det är jobbigt att sitta på helspänn varje måltid fortfarande. Jag tänkte länge att han måste ju få sina bitar och lära sig äta själv om han ska kunna lära sig att äta bitar och äta själv - men när han kommer behärska detta vette sjutton. Han får dock inte i sig någon mat direkt, men vi kämpar på. (nu när jag skriver detta så inser jag att jag kanske borde kolla upp om det är något fel - hur är det för er andra, sätts det ofta i halsen och hostas och spyr?)

    Det som är trist är att det tar sådan tid, jag tycker inte att jag gör mycket annat än lagar/fixar ihop mat åt honom och sitter med när han äter (och tvättar honom och köket efteråt - det är ju mat ÖVERALLT!), och då går det ändå 3-4 timmar mellan måltiderna

    Mina tips/det jag brukar servera iaf;

    * Frikadeller, gör köttbullar och skippa saltet (jag brukar ha i en liiten skvätt fond för smakens skull ändå), koka i 5-10 min. tills de flyter upp. Kan kokas i tomatsås som man kan göra själv av passerade tomater och kryddning, eller serveras med potatis och gräddsås t.ex

    * Mild köttfärssås som får koka länge så köttet blir riktigt mört och mjukt och som reds av med grädde så den blir fyllig och god. Kan serveras som den är om man matar med sked trots allt, eller med lämpligt tillbehör

    * Riskakor med mycket smör på, och en skiva ost brukar uppskattas här hemma

    * Korv är rolig och gott. Skinnet kan behövas tas bort, min son satte det i halsen varje gång han försökte sig på det

    * Jordgubbar såklart, inte så många kanske, de är rätt starka

    * Blodpudding

    * Pannkakor

    * Äggröra, gjord på grädde och ägg bara - kan serveras med en klick vispad grädde och några mosade jordgubbar som sylt precis som pannkakorna

    * Pommes som man har gjort själv i ungen

Svar på tråden Baby led weaning