• betula

    Baby led weaning

    Behöver lite tips och "styrka" nu. E är 8 mån och äter väl inte så himla mkt mat ännu, men ammar fritt. Ammandet på dagen funkar väl lite så där då han har svårt att fokucera, men nattetid ammas det massor som det är just nu. Vi var på bvc drop in och vägde o mätte nu (här får man ingen bvc-tid mellan 6 o 10 mån, men skall väge vid 8 på drop in). Idag ringde bvc och tyckte han vuxit lite dåligt och undrade vad han åt bla. Vi kommer nu få en extra-tid för vägding o mätning vid 9 mån, samt prat gissa jag.Han väger 8 kg och är 68 cm lång. Både jag och sambon var små som barn, så jag känner mig inte direkt orolig för E, men bvc-tanten vi har är halvt hysterisk ibland gällande vikten kan jag tycka. Hon har tjatat om ersättning VARJE gång vi varit där trots att amningen funkat jättebra och han gått upp bra i vikt fram tills nu.

    Vi vill ju fortsätta m blw, men jag oroar mig nu för att hon skall tycka att det är en alldeles för korkad ide. Hur skall jag göra för att kunna stå på mig? Eller skall man bara hålla tyst?

    Kanske lite tips på bra mat som ungen vill äta o som får honom att gå upp i vikt? Vi ger en del pureer som det är just nu faktiskt (matlagningslusten har varit lite dålig ett tag). För det mesta äter han några skedar inledningsvis, men sen börjas det kladdas (& roligaste leken just nu är ju att tappa saker på golvet).

    Blä! Känner ingen oro alls ang ungen vikt egentligen, men vet att mötet m bvc kommer kännas drygt o jobbigt.

  • betula

    Hmm...

    Mosad banan o avokado kanske går hem. Har inte haft en tanke på att man kan ha det på mackan. Han älskar banan och avokado brukar gå ner det med. Leverpastejen tröttnade han på superfort och ost har vi faktiskt inte testat just för jag tänkt att det bara ramlar av ändå.

  • betula

    IceCloud - hur tillagar du blodpuddingen? Kanske skulle testa det. Vi har oxå lite svårt med kött/animalier här. Inget tycks falla i smaken här :/

  • betula

    Hur har ni gjort när ungen kommer på att det är kul att "tappa" saker på golvet? E är helt hopplös! I början av måltiden går det skapligt så länge han inte ser nån av hundarna eller katterna. Men så fort han ser någon av djuren börjar allt fara ner på golvet. Han gapskrattar typ åt hunden när den försöker undvika att få en sked i huvudet. Djuren får inte vara i köket när han äter, men det räcker som sagt m att han ser dem. :/

  • betula

    E är 9 mån nu och den sista månaden har ätandet stort sett avstannat helt känns det som. Runt 8 mån var jag nästan rädd att amningen skulle upphöra helt dagtid, men nu har vi haft en period då det är stort sett det enda som funkar. Gissar att det beror på tänderna som kommer just nu, men lite frustrerande är det att gå från att det mesta är mumsigt, kunna äta en hel banan osv till att inte ens vilja stoppa mat i munnen. Men men, hoppas att det snart vänder.

  • betula

    Mysan, det går inte att varva 2-3 skedar. Så att du inte behöver ta nån sked från honom utan laddar en annan och ger honom?
    Här brukar vi plocka fram 3 skedar för varje mat där sked behövs. Numer ger han oss oftast skeden när han vill ha mer, men det gjorde han inte i början. Vi frågar alltid "Skall mamma/pappa ladda?" innan vi ev tar skeden, numer ger han oss den om han vil ha mer när vi frågar.

  • betula
    Mysan1 skrev 2012-06-13 10:44:43 följande:
    Har provat att han får ha en men då biter han på den hela tiden och det går liksom inte ge honom, kan ju ha med kli i munnen att göra! Men ska testa igen, ska oxå testa nu på fm efter han sovit istället!!
    Tack för tips!!!
    Men om du har en laddad, frågar om han vill ha och sen snabbt byter skedar, så aatt han är utan så kort det bara går? Det tog ju ett tag för E att lära sig vad frågan betydde, men när han fattat blev det uppenbart. Dessutom säger vi alltid tack när han släpper eller vi tar något från honom. Så vill man att han skall släppa nåt funkar det oftast m tack tack numer.
  • betula

    E äter knappt nånting som det är just nu (& sen en månad tillbaks ung). Innan så åt han skapligt, inga hela portioner, men ändå så man upplevde att han fick i sig en del. Nu kan det gå flera ättillfällen utan att han egentligen stoppar i sig nånting. Och det är jättetydligt när han vill äta något och när han inte vill. Många som träffar honom just nu är väldigt skeptiska till att han faktiskt KAN äta själv då han ju inte stoppar i sig nåt. Men så får han nåt som han faktiskt vill ha och då är det tydligt att han visst behärskar konsten att äta, men att intresset är svårt att väcka just nu. Jag hoppas att det är en fas som snart är över... Han är dryga 9 mån nu och vi helammar väl stort sett fortfarande...

    Idag ville han ha taco-kryddad qourn. Verkligen inte det vi ville servera honom, men då det var det vi åt gick det ju inte direkt att inte göra det. Så allt annat han fick ratades, tills han fick sitt qourn. Då åt han glatt några nävar innan det bara blev lek av det med. Potatisgratängen vi gjorde åt honom i midsommar var inte ens värd att ta i handen. Så ointressant var den :/ Det mesta brukar ju iaf gå att leka med, men även leken har minskat tycker jag. :/

  • betula

    E är snart ett år och äter minimalt m mat fortfarande. Han får smaka nya grejer när vi har det hemma, men oftast serverar vi sånt som vi vet att han gillar. Dock äter han minimalt ändå vissa dagar. Smothies är det som oftast går hem coh då får han det. Frukt är ju ändå j-vligt nyttigt tänker jag. Finns ju sämre saker att gilla ;)

Svar på tråden Baby led weaning