• betula

    Baby led weaning

    Zaarah1984 skrev 2012-10-03 16:20:21 följande:




    Kokt broccoli och blomkål älskade vår dotter i den åldern. Och en bit majskolv, det är fortfarande hennes favorit.
    Hihi

    Och vår son AVSKYR allt det där o har alltid gjort. Han körde på mycket gurka, morot (helst råriven fint) och kokt ris. Det är fortfarande favoriterna.
  • betula

    E har ätit m sked sen start, så det går det med, men man får ju torka en del kladd om man säger så. Först nu (vid snart 13 mån) så kan han få för sig att vi skall mata honom! Men då är det alltid han som "hugger" skeden m munnen. Vi laddar skeden och håller den framför honom så att han själv kan styra om/hur mkt osv han vill ha av skeden i munnen.

  • betula

    Någon som har tips på energirikt snacks som är kladdfritt o bra att äta i vagnen? E hade inte gått upp tillräckligt i vikt nu sist enligt bvc och är inne i en period då han knappt vill äta nåt (tror det är tänder på väg) och ända gången han tycks äta bra är på hundpromenaden i vagnen, men då blir det ju typ bara majskrokar, rån eller hårdbröd utan nåt på.

  • betula

    Hmmm pasta kan kanske funka. Mjukt bröd äter han väl, men har inte testat tt ha m ut. Sitta i knät o äta funkar ibland (oftast inte), sitta på golvet funkar ibland, i stolen ibland osv osv... :P

  • betula
    scharlotta skrev 2012-10-27 20:21:16 följande:
    Betula: smörgås med mycket smör och leverpastej på?
    Göra egna smoothies med grönsaker frukt och olja i som han kan dricka i vagnen kanske?
    Nja, det blir för kladdigt. Smothies käkar han mkt hemma, men det skall kladdas en del med :P Och han ÄLSKAR att hälla ut saker, så i vagnen skulle det bli katastrof. Leverpastej och smör äter han helst direkt från kniven, brer man det på mackan vill han inte ha :P Han är bestämd vår lille herre och har en hel del konstiga ideer för sig :D

    Angående ägg så har jag blivit varnad för gulan, att den kan vara lurig och lätt att sätta i halsen, men inget som har m allergier att göra.
  • betula
    semlor skrev 2012-11-19 16:45:49 följande:
    Hej. Är det nån som använder tallrik till era små? När började ni med det och vilken typ av tallrik? Jag funderar på tallrik med sugpropp och undrar om det kan vara nåt bra.

    Än så länge har jag mest erbjudit greppvänliga bitar av frukt, grönsaker, bröd och nån enstaka gång fisk/kyckling. Jag känner att snart är det dags att erbjuda grytor/såser, kladdigare grejer. Därav tallriksfrågan...

    Hon är precis 8 månader.
    Då nån gång, men i början åkte den mest i golvet. :P Vi har becothings (?) skålar o mugg.
  • betula

    Sonen är 14 mån (snart 15!) och han äter fortfarande inte ett helt mål/dag. Tittade på honom idag när han åt och det är fortfarande väldigt tydligt att det till största del handlar om att utforska och testa saker när det kommer till äta här hemma. Vi låter han göra vad han vill och har släppt all stress gällande ätandet nu. Stundtals har jag kännt mig stressad (speciellt då bvc klagar på hans viktuppgång), men ju mer stress vi känner kring maten desstu mindre tycks han få i sig. Försöker att lita på honom och att han får i sig det han har behov utav.
    Järnet oroat mig inte nämnvärt. Dels för att det faktiskt finns järn via bröstmjölken och dels för att han gillar grötens om ju är berikad. Han började inte äta animalier förrän vid ca 12 mån ålder, nu ÄLSKAR han kyckling.

  • betula
    Cannelle skrev 2012-12-09 15:49:46 följande:
    Oj vad alla bebisar här inne verkar äta både det ena och det andra, min bebis (8 mån) fortsätter att i stort sett inte äta någonting. 

    Ni som ger gröt/grötfingrar, har ni på någon fruktpuré eller liknande?  
    Min 15 månaders kör samma stil som din 8 månaders ;)
  • betula
    Cannelle skrev 2012-12-10 16:34:39 följande:
    Vet inte om jag ska tolka ditt svar som bra eller daligt! :) Jag som trodde att de flesta barn började att äta riktig mat kring 1-ars aldern eller sa, men där ser man...

    Är du fortfarande mammaledig? Jag antar att du da ammar en hel del? (eller ger ersättning?)  
    Ja jag är hemma o vi ammar en hel del fortfarande. Jag har läst att barn som får styra sitt "avvänjande" själva oftast börjar äta "riktiga" måltider nångång mellan 12-18 månader, så än har jag hoppet öppe ;) Även om det stundtals känns väldigt jobbigt så är jag säker på att min son tar det i den takten som passar honom. Rent biologiskt har jag svårt att se att de skulle börja äta så tidigt som vi försöker få barn att äta mat idag.
  • betula
    Nemi76 skrev 2013-01-01 22:16:54 följande:
    Vad sjutton ska man göra? Nu efter jul äter hon "bara" 3-4 ggr/natt jämfört med tidigare då hon åt minst det dubbla antal ggr/natt. Försöker jag ge välling på flaska skriker hon som om jag sticker nålar i hälarna på henne. Det känns inte helt normalt att ett barn ska bli så förtvivlat ledsen om man försöker ge mat på flaska. Vatten på flaska när hon "äter" vanligt mat går däremot bättre, då kan hon klunka i sig några munnar vatten genom att "tugga" på dinappen istället för att suga. Med välling i så blir det en helt annan reaktion.
    Du tror inte att det är en trygghetsgrej att tutta snarare än att det är maten hon är ute efter?
    Sonen (snart 16 mån) tuttar fortfarande massor och där är det tydligt att det inte handlar om mat i första rum utan trygghet/mys. Vissa dagar äter han massor med mat, men ammar lika mkt ändå. Andra dagar äter han knappt nån mat alls, men behöver inte amma så mkt mer för det.
  • betula

    Nemi, mitt bästa tips (men allt annat än lätt) är att helt försöka släppa stressen kring allt vad mat o amning heter. Min son har krånglat massor bitvis, gått upp för lite i vikt (enligt bvc) och vi har blivit stressade med att han måste äta mer. Men ju mer stressade vi har blivit, desstu mindre har han ätit. Först när vi HELT släppt allt vad mathets heter har han börjat äta igen. Vi har helt enkelt serverat honom mat i en tallrik och sen stort sett "lämnat" honom att göra vad han vill. Han har fått sitta med när vi äter, men vi har fokuserat på oss själva och prata om saker som intresserar oss, så att fokuset släpps från honom. Sen så har vi varit hos bvc, som gnällt om hans vikt (vilket ser helt  normal ut om vi jämför hans kurva m min eller sambons + att han äter ju lite & då är det väl inte konstigt att han inte går upp lika mkt som barn som matas och trycks in hur mkt mat som helst?!) och så har stressen kommit igen o så slutar han äta.
    Nu senast sket vi faktiskt i att gå och kontrollväga honom hos bvc. Vi är inte oroliga för hans vikt, men blir ändå alltid stressade av bvc-besöken, så för hans skull skiter vi i de som bara innebär vägning nu.

    Och troligt är att hon kommer äta när pappa är ensam m henne, sen så ammar hon säkert ikapp en del när du kommer hem. Jag hade inte oroat mig för maten när du börjar jobba iaf. Sonen har alltid ätit mer mat när han varit ensam m sin pappa än när jag är med.

  • betula

    Nemi76, då förstår jag verkligen att det känns slitigt! Vad händer om pappa låter bli att komma en gång och istället serverar något lättätet och gott? Liksom ta bort en gång/dag som de hälsar på o tuttar och då får hon något annat att äta. För att succesivt få bort att hon måste tutta när du jobbar. Måste ju vara jättejobbigt för alla att ha det så.

    Har ni testat smothies? Det är det som funkat allra bäst på vår son, som är allt annat än en storätare. Vi gör på 1 banan (sött o nyttigt), 1 avokado (för konsistens o fetter), bär (för färgen - avokado o banan ser ganska sunkit ut fort) och så lite vad vi har hemma och vad grabben gillar. Går ju att ha i allt i frukt o grönsaksväg utifrån vad som gillas. Vi har sällan i nån vätska, då grabben gillar att slabba m sked, men det går ju att späda ut så man kan dricka det om det föredras.

  • betula

    Här använder vi allt från traditionella pipmuggar, till glas och dl-mått i metall. Vill att han skall lära sig dricka "riktigt", men ibland vill han bara leka med vattnet och då är det pipmugg som gäller. Föredrar dock våran becothing-mugg. Försöker undvika saker i plast så gott det går och den muggen är dessutom perfekt för de små händerna. :)

  • betula
    aztec skrev 2013-01-19 09:04:02 följande:
    Ska till bvc tanten nästa vecka och börjar noja över vad hon ska säga om att hon inte äter något mål mat än utan bara ersättning. Hon brukar nämna gröt gröt gröt varje gång vi är där och funderar på om jag bara ska nicka och se glad ut eller? Min tjej är absolut inte liten så det kan inte klagas på iallafall. Är era bvc positiva till blw?
    Jag har inte nämnt att vi kör blw. När hon frågat om han får si o så m lagad mat mm säger jag att det serveras varje dag, sen om han äter eller inte varierar och precis så är det hos oss. Han har ju inte gått upp som han skall enligt bvc´s kurvor & vi har fått kontrollväga honom vid 8 mån och skulle gjort det nu vid 15 (men det sket vi o då vi inte är oroliga). Han får alla mål mat serverade per dag + ammas fritt, sen hur mkt han äter varierar nåt enormt. Nu har han typ slutat äta annat än fett o tutte sen några dagar tillbaks, så jag gissar att det är tänder på g igen. *suck*
  • betula

    Vår hund har blivit tjock tack vare all mat som hamnar på golvet :( Hundarna får inte vara m i köket när vi äter, men vi har tillåtit dem att komma o hjälpa till m städningen efteråt. Nu måste vi dock sluta m det och ena hunden är satt på dietfoder för att komma i ordning m vikten igen. FASAR för att behöva ta hand om all mat som hamnar på golvet...

  • betula

    Skönt att läsa om fler "små" barn. Sonen var för liten vid ettårskontrollen tyckte bvc som ville att han skulle kontrollvägas vid 15 mån igen. Något vi dock sket i då vi inte är speciellt oroliga (både jag o pappan var små som barn & sonen är allt annat än stor i maten). Nu är det snart dax för 18 mån kollen och jag måste väl erkänna att det börjar kännas nervöst... Tycker inte han vuxit nämnvärt & vad kommer bvc säga när vi aldrig gjorde den där kontrollvägningen... ?

    Annars så började sonen vilja bli matad när han var ca 16 mån. Han bestämmer allt kring matningen, men han är väldigt noga m att bli matad när han känner för det. Lite lustigt det där tycker vi, men vill han så vill han :P Han bestämmer vad som skall vara på skeden/gaffeln och sen håller vi upp den så han kan "stoppa munnen runt den".

Svar på tråden Baby led weaning