• Anonym

    Ska jag försörja henne???

    h8him skrev 2011-06-02 16:18:54 följande:
    Den inkomst och de skulder man har är privat. Sen har man försörjningsskyldighet inom äktenskapet. Inte förrän skilsmässa är aktuellt ska tillgångar/sparande delas. Man har inte rätt att kräva pengar av den andre för att ha samma summa på kontot varje månad med andra ord.
    Exakt.
  • Anonym
    ardath bey skrev 2011-06-02 18:19:50 följande:
    Många gåvobrev innehåller frasen "att egendomen samt dess avkastning skall vara gåvomottagarens enskilda".

    Jag har inte sett någon jurist invända mot att avkastningen inte kan vara enskild. Avkastningen är ju en inkomst. Den kan alltså avgränsas till att vara enskild.

    Sen har du missförstått mig. Jag har inte sagt att de skulle skriva att inkomsten är enskild. Däremot menar jag att det kan skrivas att det som finns på ett visst konto är enskild egendom, och det är juridiskt hållbart. Precis som TS maka som man får förmoda har pengarna på ett konto.
    Det förutsätter att det tas upp från början när äktenskapsförordet skrivs. Troligtvis krävs även lite mindre lösa boliner än ett kontonummer, snarare att det går att härleda, tex en aktieportfölj, fonder eller annat. Lösa pengar blir svåra att hålla koll på. Jag har inte nämnt avkastningen, men självklart räknas avkastningen som inkomst. Avkastning kan vara svår att göra enskild, men den går åtminstone att härleda till kapitalet, fonden eller whatever den kommer ifrån.
  • Anonym

    jag tycker faktiskt att de sparade pengarna är hennse för det är nåt som hennes föräldrar har sparat till henne, hade tyckt samma om det var dina pengar.
    jag tycker inte du ska begära nåt merän att hon skaffar sig ett arbete sen.

  • Anonym
    Anonym (Ärligt?) skrev 2011-06-03 00:28:21 följande:
    Efter att ha hängt i tråden och läst ett tag nu, så har jag bestämt mig för att alla sparanden till mina barn ska skrivas som enskild egendom. Jag kommer göra mitt allra bästa för att framtida partners inte ska ges någon som helst möjlighet att roffa åt sig hälften av de pengar barnens far och jag, samt mor- och farföräldrar slitit för under många år, inte en chans. Om våra barn dör, så ska pengarna ärvas av deras barn, eller på annat sätt stanna inom vår familj. 

    TS, du har inte ett dugg med din frus pengar att göra och att du hotar med skilsmässa om hon inte går med på något av dina "ultimatum" är bara så oerhört pinsamt!  

     
    Hur kan då frun ha med hans pengar att göra? Varför ska hon leva på hans lön om det nu ska vara så att de ska sköta sig själva ekonomiskt?!
  • Anonym
    och skrev 2011-06-03 11:42:48 följande:

    Försörjningsplikten innebär att makarna, var och en efter sin förmåga, ska bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov skall tillgodoses. Grundtanken med lagen är att makar ska leva på samma standard, och lagen är tvingande. Det betyder faktiskt i praktiken att en make med hög lön inte kan sitta och äta oxfilé medan frun, som tjänar mindre, får nöja sig med varmkorv. Var lyxkonsumtionen kommer in i bilden vet inte jag, för med en sån snåljåp som i trådstarten så lär det väl knappast bli någon sådan. Men om han nu mot all förmodan ägnas sig åt det så bör han också dela med sig till sin fru.


  • Anonym
    ardath bey skrev 2011-06-03 13:27:12 följande:
    Jag skulle nog hävda att en aktieportfölj eller fonder är lika likvida och utbytbara som kontanter på ett bankkonto. Jag håller med om att det är viktigt att allt klargörs från början.
    Man ser inte på fond- och aktieportföljer på samma sätt som lösa pengar. De måste vara bundna i någonting samt ha ett bekräftat anskaffningsvärde för att kunna härledas ordentligt. De går dessutom inte att plocka ut och in på kontot i samma omfattning som lösa pengar, därav att de behandlas olika.
  • Anonym
    Oligopol skrev 2011-06-03 16:59:52 följande:
    Att spekulera i annat leder ingenvart, även om det mycket väl kan vara så. 

    Vet vi att gåvan är "lagstadgat" villkorad eller om det bara var en generell önskan från föräldrarnas sida?
    Man lagstadgar inte innehållet i gåvobrevet, men om det är riktigt gjort, så finns det en kopia på den lokala tingsrätten, vilken tjänar som bevis för både själva upprättandet och innehållet.
  • Anonym
    ardath bey skrev 2011-06-03 17:36:23 följande:
    Om det nu är så så kan ju TS istället bygga en egen aktieportfölj och stipulera i äktenskapsförordet att den är hans enskilda egendom.
    Om pengarna kommer från TS själv, så blir det svårt att hävda enskild egendom i efterhand. Lagen har skydd för dåliga efterkonstruktioner.
  • Anonym
    ardath bey skrev 2011-06-03 17:54:19 följande:
    Missförstår jag dig eller menar du att man inte kan göra en eget finansierad tillgång till enskild egendom i ett äktenskapsförord?

    Så detta innebär till exempel då att om en i äktenskapet startar ett aktiebolag och satsar sina pengar i det, så kan inte aktiebolaget utgöra enskild egendom genom ett äktenskapsförord?
    Eftersom ett aktiebolag är en egen juridisk person, så är nog vitsen med äktenskapsförord snarare att man skiljer mellan ägarens personliga egenom och företaget. Just för att undvika personlig utmätning vid tex en konkurs. Det finns säkert de som är tillräckligt tekniskt bevandrade i juridiken, som även efter ett äktenskapsförords upprättande, kan få befintlig egendom att bli enskild, men det kan inte jag svara på, för det vet jag inte.
  • Anonym
    ardath bey skrev 2011-06-03 18:30:54 följande:
    Nu tror jag att jag förstår hur du menar.
    Om TS har 100 000 i aktier så kan det skrivas ett äktenskapsförord där de aktierna blir enskild egendom.
    Men det går inte att med giltig verkan skriva in att ytterligare 900 000 som satsas i aktier i framtiden också utgör enskild egendom. Man kan bara skriva om redan befintliga tillgångar.

    Är det så du menar?

    Jag vet att det förekommer att man skriver att  "allt som parterna äger och i framtiden kommer att förvärva" är vars och ens enskilda egendom. Det är fullt giltigt vad jag vet.

    Vad jag tänker mig är ju ett mellanting. Men det kanske inte går att göra så?
    Just ordalydelsen vad parterna förvärvar i framtiden, kräver även ytterligare ett rekvisit, dvs att man stipulerar vad detta kan vara. Tex kan man skriva att framtida gåvor och arv räknas som enskild egendom enligt äktenskapsförordet.
  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-06-03 18:57:20 följande:
    Hur är det nu - tidigare i tråden tog någon ur mig villfarelsen (?)  att  gåvobrev måste registreras....
    Gåvobrev, testamenten och äktenskapsförord skall registreras hos tingsrätten för att inte kunna bestridas i framtiden. Det är en säkerhetsåtgärd, men du blir inte lagförd om du skulle missa det.
  • Anonym
    ardath bey skrev 2011-06-03 19:30:19 följande:
    Hur gör man för att registrera ett gåvobrev eller testamente hos tingsrätten?
    Det är skitenkelt. Man tar en kopia på tex äktenskapsförordet, får denna vidimerad av tex sina grannar, sen knallar man till tingsrätten och lämnar in kopian med eventuella bilagor. Jag tror att det för närvarande kostar 275:- att få det registrerat.
  • Anonym
    ardath bey skrev 2011-06-03 19:33:23 följande:
    Ett testamente där allt testamenteras till katthemmet kan alltså inte bestridas av bröstarvingarna om det är registrerat hos tingsrätten?
    Jo visst kan det bestridas, men finns det registrerat är chansen mycket mycket mindre att de efterlevande kommer någon vart. När det gäller bröstarvingar så kan man inte ta ifrån dessa sin laglott. detta är skyddat i lag. Däremot det som blir över efter laglotten går att testamentera bort.
  • Anonym
    sirisdotter skrev 2011-06-03 20:17:02 följande:
    1982 kostade det 750  kr att få "Gåva till hustrun"   (med tanke på ev.  konkurs)  registrerad.   Kungjordes i Post- och-inrikes-tidningar,
    Idag har vi sedan december 2004 inga problem med gåvoskatt och annat trams, så det kostar inte sådana pengar idag. Vill man däremot nyttja en jurist eller advokat (vilket är lämpligt) så tillkommer dennes arvode för själva utformningen av gåvobrevet.
  • Anonym
    ardath bey skrev 2011-06-03 20:53:43 följande:
    Jag frågade om gåvobrev och testamenten. Jag utelämnade äktenskapsförorden med avsikt.

    Jag tror nämligen att du har fel. Ett testamente är giltigt om det uppfyller formkraven (och är avfattat av testatorn själv vid sina sinnens fulla bruk naturligtvis). Det kan bestridas av bröstarvingarna om deras laglott kränks. Det kan inte registreras hos tingsrätten eller annan offentlig institution.

    Se bl.a. denna länk där de skriver om testamenten kan registreras. lawline.se/answers/6755
    Se denna riksdagsmotion där motionärerna vill att det ska gå att registrera testamenten: www.riksdagen.se/webbnav/?nid=410&doktyp=mot&...
    Då är jag helt enkelt felunderrättad. My bad.
  • Anonym
    ardath bey skrev 2011-06-03 20:56:39 följande:
    Allt kan testamenteras bort. Men bröstarvingarna kan bestrida testamentet om det kränker deras laglott, om bröstarvingarna så önskar. Och de har bara en viss tid på sig (inom 6 månader från det att man delgavs testamentet).
    Ja, och i praktiken innebär detta att tingsrätten alltid tar hänsyn till bröstarvingarnas laglott, även om testamentatorn uttryckligen testamenterar hela sin samlade förmögenhet till pälslösa pudlars riksförbund.
Svar på tråden Ska jag försörja henne???