• riboflavin

    Fattar mig ej på vissa fattiga

    trettioplus skrev 2011-06-02 21:27:47 följande:
    Tycker jag låter som en bra idé.
    Tycker jag med då kanske företag skulle sluta "låna" folk saker på kredit till höger och vänster. För jag anser också att företag och media har en skuld i hur folk tor att de "måste" vara för att duga. Och att många absolut skulle ha bättre ekonomi om de inte lockades fullt så mycket.
  • riboflavin
    Anonym skrev 2011-06-02 22:01:42 följande:
    Det verkar vara många som inte vet vad man faktiskt får när man har socialbidrag.

    Så här ser normen ut:

    Ensamstående vuxen:

    Livsmedel: 1640kr
    Kläder/Skor: 530 kr
    Fritid/Lek: 400 kr
    Hygien: 580 kr
    Summa: 2830 kr

    Man får också:
    Förbrukningsvaror: 110 kr
    Dagstidning/telefon/tv-licens: 780 kr
    Summa: 890 kr

    Utöver detta får man: "skäliga kostnader för boende, hushållsel, arbetsresor,
    hemförsäkring och medlemskap i fackförening och arbetslöshetskassa"

    Detta betyder att man har 3720 kronor kvar till mat, nöjen och kläder när allt annat är betalt om man är ensamstående.

    För varje barn man har får man:

    Mat: 730 kr - 1540 kr (beroende på ålder)
    Kläder/skor 300 kr -530 kr
    Fritid/Lek: 40 kr - 450 kr
    Hygien: 540 kr - 190 kr
    Barnförsäkring: 60 kr

    Om du är ensamstående mamma/pappa med två barn (4 och 7 år exempelvis) så får du alltså:

    3720 kr + 1840 kr + 2070 = 7630 kr kvar till mat, nöjen och kläder.
    Notera nu också att din hyra, el, hemförsäkring, a-kassa och fackavgift är betald redan.
    Jag förstår inte riktigt om du tycker det är mycket eller lite, men för mig är 3700 kr över efter hyran, elen och hemförsäkringen ganska mycket pengar, jag har under det sista 10 åren, helt av fri vilja.

    Jag håller fast vid att försörjningsstödet ger människor möjligheten att överleva, och tar man pengar ur normen för att betala utgifter som inte ingåt i den så gör man det valet helt själv.
  • riboflavin
    Anonym (Trött) skrev 2011-06-02 22:18:54 följande:
    Att folk hamnar hos soc är av så många olika anledningar, och dom pengarna man får därifrån kan jag berätta för dej att de är då fan inte ens så man klarar sej en månad och plus på de så ska du spara pengar till tex,sommarkläder vinterkläder de är utflykter med dagis lekis skolor de är kalas och kompisars kalas å herre gud vet vad dom där pengarna ska räcka till!
    att gå på soc är ingen semester och du får då FAN kämpa för att få dina pengar!! du kan inte få en gåva av din mor tex på 300kr för det drar dom av! och den gåvan kanske va till barnen som ville så gärna ha de där spelet och mormor är snäll och ska hjälpa till, vipps så va mormors pengar borta!
    du får redovisa hela ditt liv varenda månad på dina kontoutdrag!
    Väldigt många i dagens läge hamnar hos socialen pga att dom är helt utmattade och mår både psykiskt och fysiskt dåligt, som F-kassan inte ger något stöd eller hjälp.
    Den människan kan ha avbetalningar kvar sen den hade ett bra jobb med en bra inkomst, ska man då se ner på den människan och tycka att "Jag är inte villig att betala av resten av dina skulder pga att du har klantat dej i livet". SNÄLLA!! Soc är en möjlighet för människor i kris och i nöd som behöver den här tillfälliga hjälpen, å tro då inte att man får hjälp med att betala av sina skulder. så du kan sluta GNÄLLA om att dina pengar ska gå till någon annans soffor! dom sofforna får dom då fan betala av själva utan att soc ens tänker tanken och hjälpa dom. Soc hjälper inte ens till med en hyresskuld!!

    Fråga dej ist om de är rätt att ta in 100000tals invandrare utan bostad utvildning eller jobb, när här inte finns något av det till oss som faktist är födda i de här landet?!? är det rätt av socialen att  ge dom tillåtelse till att ha en dyrare bil och högre bidrag?? Dom som inte ens firar jul är det funderingar på om dom ska få extra pengar över jul??!! Där kan man ta en funderare vart fan de här landet är på väg!! Rasister mot sina egna om jag får säga! Svenskarna är nerväderade totalt medans invandrarna blir omhändertagna med öppna armar och ska få rätt till så mycket mer än oss som fakrist bor odh är födda i detta land??!??
    socialen skickar ut pengar medans morsorna ploppar ut en 10-15 ungar å papporna sitter på bibblan å pimplar kaffe?? HALLLÅÅÅÅ??????????????????
    Kan man tycka att socialen är totalt sjuk i huvudet! Iaf gör jag det och tycker det är förjävligt att jag och mina barn ska vara mindre värda i vårt eget land och bli nekade pengar,saker som invandrarna har rätt till!!
    Nej fyyfannn..

    ordna jobb och bostäder till oss som redan bor här innan ni ens tänker tanken på att ta in flera!!
    Skulle du vilja vara så vänlig och visa mig den lilla rutan på ansökan om försörjningsstöd där det står "född utanför sverige" som ger rätt till mer i bidrag och dyrare bil än för en etniskt svensk...
  • riboflavin
    Anonym (Trött) skrev 2011-06-02 22:40:13 följande:
    Innan du skickarin din ansökan så får du prata med en handläggare eller motagnings gruppen och ja på ansökan står det svensk medborgare???????!!!!!!!!!!! kryss eller ej!!!!
    jag tycker det är fel helt fel hur socialen gör skillnad på svenskar och invandrare!!

    vi har inte ens bostäder till oss som bor här å än mindre jobb så hur va tanken med att packa in ännu fler?? ska alla vara bostadslösa och arbetslösa? eller får man hjälp från socialen med lite pengar till extra filtar å en vip biljett under bron??!?? finns ingen logik alls i hur dom tänker!!
    å varför ge folk som inte ens firar jul 2000kr extra i julklapp när folk som firar skulle hurra såå mycket mer för dom för man får en möjlighet att köpa julklappar!! totalt sinnesrubbat!!
    Är man inte svensk medborgare så är det inte helt säkert att man har rätt till försörjningsstöd överhuvudtaget, därför finns den rutan där, trodde du på fullaste allvar att om man inte kryssar i den så får man mer pengar?

    Nu vet jag faktiskt inte om det är så att man får mer i förörjningsstöd runt jul, får man det?
    Iså fall får ju de som inte firar jul lägga dessa pengar på sina egna högtider...
  • riboflavin
    MammaG skrev 2011-06-02 22:39:31 följande:
    Jag antar att det är folk som har det rätt bra här som sitter och nedvärderar andra människors problem. Har jag rätt? Har ni verkligen inget bättre för er än att sätta er på höga hästar?
    Ja jag tycker att jag har det bra, jag har faktiskt tyckt att jag har haft det bra ända sen jag flyttade hemifrån, men aldrig förrän nu har jag haft mer pengar än vad som motsvarar normen för försörjningsstöd. Idag lever jag och sambon gott under normen ändå, även om vi har bra mycket högre inkomst.

    Folks problem grundar sig ganska sällan i inkomsten, utan i utgifterna (när man uppbär försörjningsstöd, har inkomster i motsvarande nivå eller högre, undantag gäller givetvis för den som helt saknar inkomst, men då bör man i de allra flesta fall kunna ansöka om just försörjningsstöd)

    Jag kan inte riktigt se hur jag sitter på höga hästar, när jag förespråkar frihet under ansvar? 
  • riboflavin
    Anonym (Trött) skrev 2011-06-02 22:53:24 följande:
    Jag känner mig ganska säker på att du är helt ute och cyklar, att någon som kommer till sverige helt utan tillhörigheter får någon form av extra bidrag till exempelvis kläder eller möbler (precis som den som får möbelbidrag) kan jag tänka mig, men det finns inte en chans i helvete att man som invandrare har rätt till en dyrare bil (eller bil över huvudtaget) av just den anledning att man är invandrare.

    Någon driver med deig, eller så har du inte alla fakta. Sov så gott Skrattande 
  • riboflavin
    Anonym (Jag) skrev 2011-06-03 02:40:52 följande:
    Fast de flesta som har en normal/högre inkomst (dvs normen eller mer), har nog oftast inte det för att "visa sig rika" inför andra. Jag och min man jobbar båda heltid och tjänar bra, det är liksom inte för att visa oss rika som vi jobbar. Vi jobbar för att försörja oss... 

    Du låter sjukt bitter i dina inlägg. Som att alla som tjänar mer än du/socialbidragsnormen är vräkiga snobbar som lever skrytiga lyxliv. Reality check: de allra flesta tjänar mer än normen (tack och lov, hur skulle vi annars finansiera socialbidragen).
    Nu tror jag du missuppfattade mig. Det jag menar med inlägget är att man som socialbidragstagare eller låginkomsttagare inte kan skylla ifrån sig på att alla andra har den och den saken när man gör dåliga ekonomiska val och att socialbidragsnormen inte alls är hopplöst snål och tvingar de som lever på samma summor att krypa på knäna för att ha råd med mat, för så är det inte om man inte använder pengarna till saker det inte är tänkt för. 

    Var snäll och läs inlägget jag svarade på så kanske det klarnar. 

    Och ärligt talat kan jag bli förbannad på folk som anser att bara för att jag inte tycket att normen är vansinnigt låg så måste jag vara rik som ett troll, idag har jag mer pengar än vad jag rimligen kan göra av med (är rätt snål, smålänning Glad) men jag har också levt precis lika "fattigt" som de som klagar utan att känna mig det minsta fattig. Jag har som sagt helt frivilligt levt på motsvarande summor eftersom jag har velat ägna mitt liv åt annat än att jobba hela dagarna.
  • riboflavin
    Dr Mupp skrev 2011-06-03 10:47:32 följande:
    Är inte det det typiska synen. Om man tycker att socialbidragsnormen inte är så himla låg och det går utmärt att klara sig på den så tror alla att man är snorrik och aldrig behövt lyfta bidrag. SÅ ser ju inte riktigt verkligehten ut.

    Vi har levt på exisistensminimum i snart 9 år varav två kortare perioder på socialbidrag. Idag lever vi på existensminimum, diffar med några hundralappar och jag ser oss inte fattiga på nått sätt. Visst vi är inte rika, men vi är heller inte på några sätt fattiga. Hur kan vi anses vara fattiga när vi kan äta oss mätta varje dag, bor bra, har el, telefon, TV, dator och bredband. Hur kan vi ses som fattiga när alla går i kläder anpassade efter årstid och väder? Hur kan vi ses som fattiga när vi har kamera, TV, dator, mobiltelefoner.

    Jag blir faktiskt arg att knuffas in i fattigfållan. Jag är INTE fattig.
    Jo, jag möter ofta det argumentet i trådar kring försörjningsstöd eller ekonomi.

    Jag vill inte heller sitta i fattigfacket, för jag har aldrig varit fattig, men å andra sidan har jag ju inte heller varit rik. Det är jag nog egentligen inte idag heller men det känns så. 
  • riboflavin
    sirisdotter skrev 2011-06-03 17:16:27 följande:
    Hur gjorde ni då?   De familjer som inte hade råd -   fick deras studenter inte vara med på flaket utan gå efter?
    Fanns ingen i klassen som inte kunde lägga 120 kr. Var ganska få av oss som fortfarande levde på våra föräldrar när vi gick ut trean, alla utom 2 i klassen vill jag minnas hade extrajobb.

     
  • riboflavin
    Anonym skrev 2011-06-03 20:48:52 följande:
    Och cykla 2 mil med en skock småungar? Handlar det om inställning??
    Beror ju på, vi cykelsemestrade ofta när jag var barn, jag fick cykla själv from det år jag fyllde 5, innan dess så satt jag och lillasyster i i cykelsits. Idag finns ju jättefina cykelkärror med plats för 2 barn, har en sån till mina hundar. Så har man inte mer än 3 små barn så kan det nog handla om inställning.
  • riboflavin
    Anonym skrev 2011-06-03 21:04:10 följande:
    Vad kostar inte en sådan cykelkärra då, för någon som är fattig?
    Jag köpte min för 350 kr, det är väl vad som finns avsatt till fritid i normen för en månad på ett ungefär?

    Nu tycker jag att vi är lite väl OT, men jag tycker att du verkar fokusera mer på problemen än på lösningarna.

    Jag köpte min cykelkärra eftersom jag tyckte att det blev för dyrt att åka buss med hundarna jämt, ska vi in till stan så kostar en enkel resa 64 kr, jag tjänade in min kärra på ca 2 veckor. Jag tror att de allra flesta skulle kunna finansiera inköpet av en cykelkärra med minskade bussresor eller genom att kunna storhandla med hjälp av den ganska snabbt, om man vill. Att kunna storhandla effektivare är en extravinst jag fått tack vare kärran, tidigare så kunde jag bara handla med mig 2 kassar utan att det blev jätteknepigt.
  • riboflavin
    Anonym (Tragiskt) skrev 2011-06-03 21:47:12 följande:
    Är det bara jag som tycker hela denna tråden är tragisk?

    Nu ska soclalbidragstagare cykla för bussen är för dyr.

    Aldrig ska de kunna ha en enda last eller unna sig något.

    De har själva satt sig i eländet och gör inget för att komma ur det så de får skylla sig själva.

    De som har hundar eller andra husdjur borde göra sig av med dem.

    Resa utomlands behövs inte de kan resa i Sverige för det kostar inget tydligen (de kanske kan cykla?).
     
    Fast egentligen ska de först lära sig att laga mat för annars slänger de ut pengar på halvfabrikat.

    Datorer och TV behöver de inte, de behöver bara hus över huvud och mat.

    Men låt oss då trycka ner dem i skiten så de aldrig kan ta sig upp. Så kan vi känna oss nöjda med att vi minsann är bättre än dem och att våra barn är bättre än deras!
    Ärligt talat hur tror du att vi som inte tjänar +25 000 kr i månaden får det att gå runt?

    Jag cyklar för att bussen är för dyr.

    Jag röker inte, men min sambo fick fan sluta när vi bägge 2 pluggade.

    Hade jag inte haft råd med mina djur så hade jag sett det som självklart att göra mig av med dem.

    Jag har varit utomlands på semester en enda gång i mitt liv, när jag var typ 8. Inte fan ska man få semesterresor betalade utöver att få sitt uppehälle och vissa nöjen bekostat som bidragstagare. 

    Jag lagar mat från grunden eftersom halvfabrikat ÄR dyrare.

    Klart som fan man ska få ha dator och TV, men självklart ska det bara inom rimliga gränser. En 42" platt-TV är inte rimligt att köpa om man inte kan betala den själv.

    Jag antar att det kommer ge betydligt bättre resultat att bekräfta att bidragstagare är så jävla värdelösa att de inte KAN ta sig upp, bara att betala för att hålla dem i "misär" så att de inte råkar komma in i samhället på egna meriter?

    Är det bara jag som tycker att ditt resonemang är tragiskt?

    Det svenska sociala skyddsnätet är bra, om man ska klaga på något så är det väl att folk få så jävla dåligt betalt när de arbetar att de i vissa fall måste få hjälp av det sociala för att komma upp i skälig levnadsstandard, att sjukförsäkringen fungerar helt åt helvete, inte ska man ha försörjningsstöd när man egentligen borde vara sjukskriven?

    Alla andra i samhället förväntas leva efter de förutsättningar de har, och vill man ha något extra så får man dra in på något annat, så fungerar det för de absoluta majoriteten, varför ska den som lever på försörjningsstöd undantas?

    Det är ren jävla BS att man inte kan dra in på något när man har försörjningsstöd, det finns massor med folk som klarar sig utmärkt på samma pengar.
  • riboflavin
    Ravenna skrev 2011-06-04 10:06:13 följande:
    Vem säger att lisebergssemester i Göteborg = semester i Sverige? Tält, ÖoB, 300 spänn. Stormkök, begagnat, 50 spänn. Där har du en semester i Sverige för 350 spänn som räcker i flera somrar. Hitta en fin sjö, cykla dit, ha kul. Stanna så länge det är kul. Man kan också hyra kanoter rätt så billigt på många orter, eller låna av sin scoutkår (scouterna är en guldgruva för att låna vildmarksprylar), man kan packa ryggsäckar och ge sig ut på vandring några dagar, man kan besöka släktingar och utforska deras omgivningar...

    Seriöst, varför är det så att någon nämner semester i Sverige, då är det direkt någon som tänker att "ja... ööööh... Liseberg eller? Och så hotell." Ursäkta mig, men LIseberg med hotell/vandrarhem är inte vad jag skulle kalla lågbudget! Det är ett högbudgetalternativ för Sverigesemester.
    Tack, kunde inte sagt det bättre själv.

    Ett tips: Så gott som överallt i sverige finns vindskydd uppbyggda här och var, bara att knata ut i skogen och bosätta sig under några dagar.

    Bor du i gbg med omnejd kan jag rekommendera en tur upp till Vättlefjäll i Angered, vandringlederna är oerhört fina, inom området finns en underbar badstrand och det finns många vindskydd att campa i, alldeles gratis. Många av lederna går utmärkt att vandra även med barnvagn. Jag hyrde mig en kanot över dagen förra året också för under 200 kr. I göteborg kan man också gratis besöka även slottsskogens zoo och kätilsröds 4H gård.

    I år ska jag gratissemestra i Valle härad, och vandra/cykla pilgrimsleden mellan Varnhem och Falköping. Gratis inträde har man på naturrum hornsborjarsjön, varnhems klosterkyrka, och längs vägen ska jag kika på bla öglunda grotta, ekornavallen mm. 

    Det finns fantastiskt mycket att se i sverige.

    Sorry OT, men jag vill nå ut med lite tips Solig
  • riboflavin
    Gissa skrev 2011-06-04 10:43:09 följande:

    Från fattigbloggen:


    Evelina Hedlund, 21, skrev och berättade att hon har haft en stödfamilj under hela sin uppväxt. På vägen hem från Frälsis läger ringde jag upp henne.


    Barnen som vi har träffat i dag har fått chansen att komma bort några dagar, äta god mat och bada. Det är långt ifrån självklarheter för dem. På samma sätt gav stödfamiljen Evelina möjlighet att göra allt det hon aldrig kunde göra med sin mamma.


    – Jag tror inte ens att jag var ett när jag träffade dem första gången. Det var socialen som ordnade så att jag fick komma dit varannan helg. De ansåg att jag behövde avlastning, säger Evelina.


    Stödfamiljen blev som hennes andra familj och har betytt mycket för henne.


    – Det var jättebra för mig, sen kanske det inte är alla familjer som gör så mycket som de gjorde för mig.


    Evelinas pappa var missbrukare och ”fanns aldrig med i bilden”.


    – När jag var liten arbetade min mamma som städerska men hon fick en arbetsskada och kunde inte arbeta. Månad efter månad fick vi söka pengar från socialen, säger Evelina.


    I slutet av månaden var det alltid kärvt.


    ”Det enda vi hade råd med var tak över huvudet och mat. Inga utflykter eller semestrar räckte pengarna till. Min första cykel den fick jag av Majblomman och jag kommer så väl ihåg den dagen, hur glad och lycklig jag var. Men framförallt så var jag väldigt tacksam, mina ögon verkligen lyste och jag kunde nästan inte förstå att det var sant”, skriver hon i mejlet.


    Hon säger att det inte handlar om sakerna, utan om att det var så mycket hon aldrig fick uppleva med sin mamma. I stället fick hon göra det med stödfamiljen: de åkte på semester, åkte och badade och hon fick följa med och åka skidor på vintern.


    – När jag var sex fick de sitt första barn. Deras barn är som mina syskon.


    Evelina lärde sig tidigt att aldrig be om något eftersom svaret alltid var ”Vi har inte råd”. Men hon säger att hon har haft en fantastisk uppväxt.


    – Även om vi saknat pengar och inte kunnat få allt det vi velat så har jag alltid varit älskad och vuxit upp i ett tryggt hem med mycket kärlek och värme.


    Hon flyttade hemifrån som 17-åring och i dag jobbar hon i en butik i Piteå.


    .................................................. .................................................. ........


    Mamman till den här flickan har säkert också rökt och krökat upp pengarna då eftersom dom hade det så kärvt?


    Eller KAN det finnas andra orsaker till varför folk är fattiga tror ni?


     


    Dessa människor är dom ni kränker genom att påstå att man "kan spara om man lever på soc."


    Evelinas mamma hade med största säkerhet precis som alla andra som lever på försörjningsstöd hyra, försäkringar mm betalt, utöver detta fick hon pengar till mat, kläder, fritid och annat. Var pengarna för fritid tog vägen kan vi inte svara på, evelinas mamma lade tydligen inte dessa pengar på evelinas fritid. 

    Tror du att evelina hade fått en bättre uppväxt om evelinas mamma fått säg 1000 kr extra i fritidstibidrag, eller hade evelinas mamma ändå avstått från att ta med evelina till en badstrand, något som är helt gratis? 
  • riboflavin
    Anonym skrev 2011-06-04 10:53:30 följande:
    Är det verkligen din sak att försöka omyndigförklara evilinas mamma och vrida och vända och ifrågasätta hela hennes ekonomiska situation.
    Tydligen, eftersom det inte duger för dig att tro på berättelsen.

    Hur ser din ekonomiska situation ut? Vad lägger du pengarana på , varför då? Hur då? Hur mycket missbrukar du?
    Hur skulle du vilja ha löst evelinas mammas ekonomi så att hon fick en bättre barndom?

    Jag ligger idag på ca 500 kr över norm, men jag och sambon har levt under norm de sista 4 åren, innan dess låga jag ca 100 kr under norm under något år, 2001 var min totala inkomst över året 14 000 och jag var bostadslös. Något mer du vill veta?
  • riboflavin
    Anonym skrev 2011-06-04 11:22:37 följande:
    Är det din sak att lösa den när du läser det? För det går helt enkelt inte att bara tro på berättelsen?

    Nävisstja, nu handlade det om fattiga och då har alla moralisk rätt att nagelfara och ifrågasätta deras ekonomi.

    Jag bad dig specifisera hela din ekonomi i detalj, det där var inte det...
    Hur många datorer har du? Vad kostar ditt internet? Har du mobil och varför då?
    Nej men jag tror inte att alla evelinas mammas utgifter faktiskt var nödvändiga, om hon inte hade råd med sitt barns basala behov (därför fick evelina en stödfamilj) jag hävdar fortfarande att man kan leva på försörjningsstöd utan att leva i misär.

    Jag har en totalinkomst på 7500 kr utslaget över året (studiebidrag+deltidsjobb) ska jobba heltid i sommar, men sparar dessa pengar till en skolresa, mina basutgifter har jag lagt undan pengar till.

    Hyra/el: 3000 kr i snitt

    mat/hygien- 1200-1400 kr (sätter in 1000 kr på icakortet varje månad) + smått man handlar på andra butiker

    Bredband/tv/telefon/- 500 kr

    Hundrarna- 600 kr

    studentlitteratur/medlemskap-300 kr

    sparande -500 kr

    övrigt -500 kr

    totalt: 6800 kr 

    Har en laptop som jag fick köpa loss efter gymnasiet, en mobiltelefon som jag köpte begagnad av min syster för 2 år sedan (Nokia kontantkort), internet=199 kr/månad.

    Mina lyxutgifter är tveklöst hundarna, hade jag inte haft dom så hade jag tveköst haft det ganska gott ställt.

     
  • riboflavin
    Anonym skrev 2011-06-04 11:44:36 följande:
    Så du bara kan inte tro på berättelsen.. Gör du samma med precis allt du läser, analyserar och försöker lösa? Även när repotagen handlar om Reinfeldt?
    Jag tror att du är en normalt funtad människa som fungerar som alla andra så jag tror inte att du ifrågasätter Reinfeldt lika hårt nej, utan det här handlar om att ifrågasätta fattigdomen. Det handlar om att skuld- och skambelägga. Det är ingen kritik mot dig personligen utan en allmän reflektion att det är så vårt samhälle fungerar idag.
    Varför ska jag tro att evelinas mamma fick mindre i försörjningsstöd än vad de hade rätt till? Den summa de hade rätt till SKA räcka till att låta evelina åka och bada någon gång då och då. Försörjningsstödsnivån är fullkomligt rimlig, men man får anpassa sig efter den.

    Klart att evelina hade en ganska dålig barndom, och hade haft en riktigt horribel om det inte varit för stödfamiljen, men jag tror inte att det beror på att fösörjningsstödet är för lågt utan på att evelinas mammas utgifter var för höga.

    Det finns inget i berättelsen som tala om vad evelinas mamma lade pengar på, bara att de hade det knapert i slutet av  månaden och att evelina fick höra att "de inte har råd" ofta.  Skulle Fredrik Reinfeldt beklaga sig över att han inte har råd, eller hans barns behov lades åt sidan eftersom han prioriterade fel så hade jag dömt honom precis lika hårt. Evelinas mamma borde, precis som så många andra, klarat sig på det försörjningsstöd familjen fick, varför de inte gjorde det kan jag inte spekulera i.

    Men det berodde INTE på att försörjningsstödet är så lågt räknat att man inte SKA ha råd. Försörjningsstöder är beräknat så att man ska kunna överleva på det, varken mer eller mindre.
  • riboflavin
    Anonym skrev 2011-06-04 11:49:24 följande:
    Inte bara hundarna. Internet är en lyxkonsumtion liksom den där övrigtposten. Maten kan du dra ner på med flera hundra genom att köpa billigare. Studentlitteraturen är också en onödig utgift eftersom det finns bibliotek.

    Du verkar vara mycket oekonomisk eftersom du bara ser hundarna som en "onödig" utgift. Du borde kunna spara mycket mycket mer än vad du gör idag...
    Jo, men det behöver jag inte, och hade inte heller behövt om jag gick på försörjningsstöd.
  • riboflavin
    Anonym skrev 2011-06-04 12:02:42 följande:
    Ah så det handlar alltså BARA om att ifrågasätta FATTIGA och inte i stort... intressant.

    Intressant att du beskriver att det är horribelt och dålig barndom om fattiga familjer inte har stödfamilj.

    Det säger oerhört mycket om DIG som person så jag tror att det är bäst att sluta här innan du gör bort dig helt och hållet.
    Nu vet jag inte riktigt vilken text du läst, men jag skyller hela evelinas dåliga barndom på hennes mamma, hon hade tur som fick en stödfamilj, för utan dom så hade just evelinas barndom varit ännu sämre.

    Att jag dessutom skulle döma vem som helst lika hårt om de prioriterade bort sina barns behov, trots att det ska finnas pengar till dem, tyder väl snarare på att att jag inte hänger upp mig på begreppen "fattig" och "rik" eftersom dessa är högst relativa.

    Du kan vrida och vända på det här hela dagen, försörjningsstödet går att leva på, oavsett vad du anser om det hela. Man kan ju till och med, som jag, vara slösaktig och ändå klara sig bra på motsvarande summa Flört

     
  • riboflavin
    Anonym skrev 2011-06-04 12:06:45 följande:
    Självklart måste du precisera eftersom du annars saknar trovärdighet i denna tråd.

    Det som kan ifrågasättas i allra högsta grad efter din redovisning är hur du ser på ekonomi i stort. Eftersom du har synpunkter på andras ekonomi har andra lika stor rätt att nagelfara din.

    Varför sparar du inte mer än du gör? Du vet aldrig vad som kan hända i framtiden, i andra trådar framkommer det övertydligt att om man inte sparar så att man har en butget så man klarar sig närmare ett år är man oerhört oansvarig som väljer att ligga samhället till last. På 500 kommer man inte långt...
    Jag har sparade pengar så att jag utan problem klarar av 3 år helt utan inkomst med nuvarande budget. Jag äger mitt eget boende, just eftersom jag har levt billigt. Jag har aldrig påstått att jag aldrig tjänat mer än norm, men jag har levt under, på eller strax över under många år.

    Skulle jag behöva mer pengar att röra mig så står det mig dessutom fritt fram att ansöka om studielån, eller ta fler timmar på jobbet. Just nu ser min prioritering ut så här. Varför skulle jag överansträng mig för att dra in mer pengar när jag klarar mig bra?

    Men det är ju inte det det handlar om eller hur, jag klarar mig utmärkt på existensminimum, känner mig inte det minsta fattit trots att jag rör mig med de summorna varje månad, och anser att andra borde kunna göra det lika väl. 

    Att avsätta mer pengar till folk som tillfälligtvis (jo, det är så systemet är tänkt att fungera) kommer inte hjälpa någon eftersom pengarna måste tas någon annan stans ifrån och då blir något annat dyrare, exempelvis skola eller jsukvård, för just de som kanske inte har så mycket pengar.
Svar på tråden Fattar mig ej på vissa fattiga