• Anonym

    Hur mycket pengar har ni lagt undan?

    Anne Lisa skrev 2011-06-21 23:26:12 följande:
    Det låter gött, bra jobbat! 
    Även jag som är den ekonomiska vårt hem. Vi har just avslutat våra studier så jag hoppas kunna lägga undan mer snart. Heta spartips kanske?
    Vi är inga prylfreakar direkt. Har inget tv-spel eller något sådant som många har. Jag är också totalt ointresserad av inredning som det verkar vara lite hysteri av i sverige, så jag spenderar inte så mycket pengar där. Men tycker om att ha rent och fräscht runt omkring mig. Det vi gör är att utnyttja de resurser vi har, bland annat använda "rikskuponger" som min man får från jobbet när vi går ut och äter tillsammans, och han själv äter billigare under arbetstid, eller åker hem och äter lunch. Jag tar med matlåda oftast. Jag håller ögonen öppna efter de billigaste bensinmackarna när jag är ute och kör på vägarna. Vi sliter mest på tjänstebilen när vi är ute och åker på helgerna.  

    Jag jobbar heller över en halvtimme på jobbet obetalt och använder jobbets skrivare om jag behöver.

    Min mans och mitt delade intresse är mat och vin. Eftersom vi bor i ett land som producerar väldigt bra viner så brukar flaskorna kosta allt mellan 4€-12 €, nästan aldrig mer än så. Jag köper lagom med mat då jag inte tycker om att slänga. Har jag ätit en stadig lunch med fisk eller kött, äter jag något lättare på kvällen, kanske vegetariskt. Köper frukt och grönt på marknaden eller från stånden utmed landsvägarna när jag är ute och kör.

    Men det bästa spartipset är ändå att klippa kreditkorten. Jag tog min mans kreditkort och beställde ett debitkort åt honom. Vi köper aldrig något på avbetalning, först sparas pengarna ihop, och sen köper man grejen. Min bil köpt för 90.000 betalades kontant, 45.000 lade vi själva, och hälften fick vi från min pappa då han också använder den ibland.  
  • Anonym

    hmm det går i perioder om jag har något sparat, just nu sparar jag inför en tallin resa (en mkt kär släkting till mig fyller 70 och det ska vi ju fira) så just nu har jag ca 8000 sparat, (två tusen sen långt innan, och resten har jag sparat de sista två lönerna) men jag spar just nu för fler saker, man bor ju i hus o så, det finns många hål o stoppa, fastän vi inte har barn.. jag hade ungefär lika mkt sparat i höstas, men så gick bergvärmepumpen sönder och förblev trasig i tre månader (mkt strul med företaget som skulle laga den) så 6 av dom 8 tusen gick åt bara för att överleva, de sista två tusen svor jag hur fattiga vi än blev, att jag inte skulle röra, o fattiga var vi, fick ransonera mjölken till kaffet tom. men är stolt att vi klarade de utan att ta lån för att betala räkningarna, (pga bergävrmen så förbrukade vårt hus en ÅRS förbrukning UTÖVER vad den skulle gjort annars denna kalla vinter.


    annars hade jag säkert haft närmare 25 om ja sparat flitigt o bvp inte gått sönder..


    som allra mest , någonsin i mitt liv, har jag haft ca 27000 sparat, men dom pengarna gick till att köpa möbler när vi flyttade in i huset.. (-höst09)

  • Anonym
    Anonym (handlat upp allt) skrev 2011-06-22 11:47:29 följande:

    /../ min sambo tjänar inte precis jättemycket ca 18-20000 efter skatt, ...


    OT Intressant hur olika referensramar man har för vad som är bra löner. Den lönen är det många som har som sitter med flera hundra tusen i studielån och det hade ju inte din sambo...
  • Anonym

    Jag är mammaledig men har sparat innen. Har nog ca 10 löner (ca 120.000) på mina konton. Sambon har mindre men har å andra sidan betydligt bättre lön om det kniper

  • Anonym

    Sparar ca 30 000 kr om året. Har hittills använt dessa sparade pengar två gånger, till husköp och bilköp, så är nu uppe på ca 60 000 kr sparade igen. Har en månadslön på drygt 20 000 kr ut så följer mallen exakt för tillfället, men satsar på en buffert på 100 000 kr.

  • Anonym

    Eftersom vi sitter på ett huslån på 2,05 miljoner så försöker vi att amortera så mycket vi kan ist för att spara. Samtidigt behöver man ju ett sparande, särskilt när man bor i hus. Omkring 75 000 har vi sparat så att vi kan komma åt det samma dag. Då räknar jag med det som är placerat i fonder och aktier. Vi är nöjda med upplägget.

  • Anonym

    Jag har väl strax över 100 000 på sparkontot och 200 000 i fonder.. Vad min sambo har vet jag inte riktigt, men det är väl något liknande, lite mindre kanske eftersom han köpte en bil för ett par år sedan.

    Jag är arbetslös och hoppar in som timvikarie så ofta jag kan, tjänar inte direkt bra. Men bor billigt och känner att jag kan unna mig det jag vill. Dock köper jag sällan kläder och sånt till mej själv, det blir helt enkelt inte av och dessutom intresserar det mig inte direkt mycket.
    Känns skönt att ha pengar på kontot

  • Anonym
    Anonym skrev 2011-06-22 12:28:20 följande:
    Jag har väl strax över 100 000 på sparkontot och 200 000 i fonder.. Vad min sambo har vet jag inte riktigt, men det är väl något liknande, lite mindre kanske eftersom han köpte en bil för ett par år sedan.

    Jag är arbetslös och hoppar in som timvikarie så ofta jag kan, tjänar inte direkt bra. Men bor billigt och känner att jag kan unna mig det jag vill. Dock köper jag sällan kläder och sånt till mej själv, det blir helt enkelt inte av och dessutom intresserar det mig inte direkt mycket.
    Känns skönt att ha pengar på kontot
    Jag har halvdålig lön (strax över 20 000) men jag brukar inte handla så mycket så det blir en del att spara varje månad
  • Anonym
    mandelblomma skrev 2011-06-22 13:04:25 följande:
    men strax över 20 är väl snarare halvbra lön ändå ;)
    Ja, jo, jag tycker att den är helt okej
    Men det känns som att väldigt många här tjänar 30 000+
  • Anonym

    Jag är så uppriktigt trött på vanföreställningen att singelmammor skulle ha det så tuftt ekonomiskt. Jag har varit det länge oxh jag har bra ekonomi trots att jag inte fått arv eller andra pengar. Jag har ett jobb inom offenrliga sektorn och en bostadsrätt. Det gäller ju att planera lite! Skaffa barn när man hat en okej sgi och sparat lite till det. Inte göra slut på alla pengar varje månad utan spara en del på direkten som sedan inte finns. Jag har alltid ca 30000 på mit lönekonto över limsom så jag aldrig behöver vara stressad. Sedan spar jag långsiktigt och kortsikrtigt ( till semester wller ny soffa tex) samt att jag amorterar på min bostadsrätt. Så ja jag har ca 400000 på banken plus ett övervärde på bostaden och en helt betald bil. Jag handlar mat ekonomiskt med gott. Jag tar aldrig något på avbetalning. Jag har inga prenumerationer eller saker som kommer med posten med räkning. Billig el billigt internet. Basutbud på kanalerna. Mina möbler är superfina men de kommer från blocket. Jag handlar en del på tradera. Jag fikar och äter ute ibland men aldrig på slentrian. Jag åker till gekås 3 gånger per år och köper alla förbrukningsartiklar. Jag säljer på tradera. Så jag har med en ytterst normal kvinnolön ett fint hem betald bil och märkeskläder till viss del. Jag åker på semester varje år. Och jag harnpengar på banken. Det hela handlar om att göra det till en livsstil att vara ekonomisk!

Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?