• Anonym

    Hur mycket pengar har ni lagt undan?

    Hejsan!

    Läste en artikel i Aftonbladet härom dagen och blev mörkrädd. De skrev att de flesta i Sverige har sparat TRE löner på sitt sparkonto - inför svåra tider. Herre gud!! TRE löner! Är det ens möjligt? tänker jag som småbarnsmamma. Jag har EN lön sparad och tycker jag är myyycket duktig. Hur sparar ni? Vi bor ändå i hus och måååste ju spara ifall något händer. Intressant att se om den där artikeln verkligen stämmer, tänkte jag. Hoppas många vågar svara! Man kan vara anonym så jag hoppas fler väljer att svara då. ;)

  • Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?
  • Anonym
    Anne Lisa skrev 2011-06-21 23:26:12 följande:
    Det låter gött, bra jobbat! 
    Även jag som är den ekonomiska vårt hem. Vi har just avslutat våra studier så jag hoppas kunna lägga undan mer snart. Heta spartips kanske?
    Vi är inga prylfreakar direkt. Har inget tv-spel eller något sådant som många har. Jag är också totalt ointresserad av inredning som det verkar vara lite hysteri av i sverige, så jag spenderar inte så mycket pengar där. Men tycker om att ha rent och fräscht runt omkring mig. Det vi gör är att utnyttja de resurser vi har, bland annat använda "rikskuponger" som min man får från jobbet när vi går ut och äter tillsammans, och han själv äter billigare under arbetstid, eller åker hem och äter lunch. Jag tar med matlåda oftast. Jag håller ögonen öppna efter de billigaste bensinmackarna när jag är ute och kör på vägarna. Vi sliter mest på tjänstebilen när vi är ute och åker på helgerna.  

    Jag jobbar heller över en halvtimme på jobbet obetalt och använder jobbets skrivare om jag behöver.

    Min mans och mitt delade intresse är mat och vin. Eftersom vi bor i ett land som producerar väldigt bra viner så brukar flaskorna kosta allt mellan 4€-12 €, nästan aldrig mer än så. Jag köper lagom med mat då jag inte tycker om att slänga. Har jag ätit en stadig lunch med fisk eller kött, äter jag något lättare på kvällen, kanske vegetariskt. Köper frukt och grönt på marknaden eller från stånden utmed landsvägarna när jag är ute och kör.

    Men det bästa spartipset är ändå att klippa kreditkorten. Jag tog min mans kreditkort och beställde ett debitkort åt honom. Vi köper aldrig något på avbetalning, först sparas pengarna ihop, och sen köper man grejen. Min bil köpt för 90.000 betalades kontant, 45.000 lade vi själva, och hälften fick vi från min pappa då han också använder den ibland.  
  • Anonym

    hmm det går i perioder om jag har något sparat, just nu sparar jag inför en tallin resa (en mkt kär släkting till mig fyller 70 och det ska vi ju fira) så just nu har jag ca 8000 sparat, (två tusen sen långt innan, och resten har jag sparat de sista två lönerna) men jag spar just nu för fler saker, man bor ju i hus o så, det finns många hål o stoppa, fastän vi inte har barn.. jag hade ungefär lika mkt sparat i höstas, men så gick bergvärmepumpen sönder och förblev trasig i tre månader (mkt strul med företaget som skulle laga den) så 6 av dom 8 tusen gick åt bara för att överleva, de sista två tusen svor jag hur fattiga vi än blev, att jag inte skulle röra, o fattiga var vi, fick ransonera mjölken till kaffet tom. men är stolt att vi klarade de utan att ta lån för att betala räkningarna, (pga bergävrmen så förbrukade vårt hus en ÅRS förbrukning UTÖVER vad den skulle gjort annars denna kalla vinter.


    annars hade jag säkert haft närmare 25 om ja sparat flitigt o bvp inte gått sönder..


    som allra mest , någonsin i mitt liv, har jag haft ca 27000 sparat, men dom pengarna gick till att köpa möbler när vi flyttade in i huset.. (-höst09)

  • Rundabullar

    Vi har nog ungefär 3-4 löner på kontot. Men vi lever just nu på sambons lön och vi har sparat hela året för att han ska kunna vara lite pappaledig i sommar, så vi får tid tillsammans. Vår normala buffert ligger på ca 2löner och utöver det sparar vi regelbundet till famtida husköp och pension.

    Vi har inga lån eller krediter. 

  • Anonym (vaaaaa??!!)

    Inget, och jag är rejält avundsjuk på de som kan spara så mycket.
    Jag är inte sjuk eller utförsäkrad utan arbetar och försörjer mig och mina barn. 3 löner sparade!!
    Och jag som inte har pengar till en riktig semester.

  • Ankaja

    Oj, vad alla har mycket pengar sparat!

    Min sambo och jag har gemensam ekonomi; vi har 70 000 på sparkontot, sen pensionssparar vi ca 1000:- varje månad. Vi har ett huslån på 2,2 milj, köpte huset för 3,1 milj för två år sedan, har renoverat en hel del och fick det nu värderat till 3,9 milj, vi har ett billån på 40 000, sen har jag ett csn-lån på ca 200 000. Vi väntar nu en liten (mitten av dec) och försöker lägga undan lite till men vi funderar på om vi ska prioritera att betala av billånet eller öka bufferten? Jag skulle känna mig lugnare och tryggare om vi bara hade haft bolånet och ca 100 000 sparat. Vi är ca 300 000 kr från det målet. Jag får ut ca 18 500 efter skatt och min sambo får ut ca 15 000 efter skatt. Tyvärr blir jag sjukskriven from denna vecka fram till förlossningen så nu kommer det bli lite kärvare ett tag.

    Ekonomifunderingar tar en hel del sömntimmar från mig, oroar mig en hel del, trots att jag vet att det finns de som har det mycket svårare än vad vi har. Jag behöver nog träna på att sluta med "tänk om-leken".

  • Anonym
    Anonym (handlat upp allt) skrev 2011-06-22 11:47:29 följande:

    /../ min sambo tjänar inte precis jättemycket ca 18-20000 efter skatt, ...


    OT Intressant hur olika referensramar man har för vad som är bra löner. Den lönen är det många som har som sitter med flera hundra tusen i studielån och det hade ju inte din sambo...
  • Anonym

    Jag är mammaledig men har sparat innen. Har nog ca 10 löner (ca 120.000) på mina konton. Sambon har mindre men har å andra sidan betydligt bättre lön om det kniper

  • Anonym

    Sparar ca 30 000 kr om året. Har hittills använt dessa sparade pengar två gånger, till husköp och bilköp, så är nu uppe på ca 60 000 kr sparade igen. Har en månadslön på drygt 20 000 kr ut så följer mallen exakt för tillfället, men satsar på en buffert på 100 000 kr.

  • Anonym

    Eftersom vi sitter på ett huslån på 2,05 miljoner så försöker vi att amortera så mycket vi kan ist för att spara. Samtidigt behöver man ju ett sparande, särskilt när man bor i hus. Omkring 75 000 har vi sparat så att vi kan komma åt det samma dag. Då räknar jag med det som är placerat i fonder och aktier. Vi är nöjda med upplägget.

  • Anonym (3 barnsmor)

    Vi har INGA pengar sparade.
    Vi har sparkonton åt barnen men inget till oss själva...
    Väldigt dumt.

Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?