• Anonym

    Hur mycket pengar har ni lagt undan?

    Hejsan!

    Läste en artikel i Aftonbladet härom dagen och blev mörkrädd. De skrev att de flesta i Sverige har sparat TRE löner på sitt sparkonto - inför svåra tider. Herre gud!! TRE löner! Är det ens möjligt? tänker jag som småbarnsmamma. Jag har EN lön sparad och tycker jag är myyycket duktig. Hur sparar ni? Vi bor ändå i hus och måååste ju spara ifall något händer. Intressant att se om den där artikeln verkligen stämmer, tänkte jag. Hoppas många vågar svara! Man kan vara anonym så jag hoppas fler väljer att svara då. ;)

  • Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?
  • Anonym (oändligt tacksam)

    Men alltså, man måste ju utgå från den lön man har också?

    För oss som har hyggliga men inte fantastiska löner, bara ett barn, billig bostad och inga dyra hobbies eller dyra vanor så är det ingen konst att spara 10 000/månad, och då har man ju sin buffert efter ett år.

    Om en ensamstående memma i ett låglöneyrke ska spara så GÅR det ju inte att spara på den nivån om man inte börjar strippa på sin fritid eller nåt.

    Och sen har vi också mycket gratis, eftersom det finns generösa svärföräldrar i bilden som kommer med små överraskningar då och då, typ en ny TV, bidrag till bilreparationer eller sånt, fast vi förvisso är både vuxna och självförsörjande.

    Jag vet hur det är att inte ha den backupen. Min mamma har alltid haft jättelite pengar och jag grät när hon gav oss 6000 i bröllopspresent, för jag vet hur länge hon måste ha kämpat för att få ihop dem. Men hon ville inte vara sämre än svärföräldrarna för allt smör i Småland, så det var bara att le mellan tårarna och ta emot dem. Jag har försökt ge henne och sambon bl a en spahelg så de kan skämma bort sig lite men det vägrar hon blankt.

  • Anonym

    Ni som har mycket sparat - vart i landet bor ni? Undrar nämligen om det har någon betydelse?

  • Anonym

    Lavish, det tror jag också! Tror det är väldigt många som inte skriver här som inte vill skriva att de inte kan spara något.

  • Anonym

    Vi har strax under 100.000 på våra sparkonton. Sedan ca 250.000 i fonder/aktier. När vi köpte vårt hus för 1,5 år sedan lade vi ca 250.000 kontant och ammorterar 5.000 kr /månad. Vi är 32 och 37 år gamla, båda är akademiker och vi har två (snart tre barn).

  • Anonym (nada..sipp...)

    Vi har inte en krona sparad =( ligger precis på gränsen att vara blacka varje gång innan lön. Våran gemensamma inkomst ligger runt 28 000. Bor i bostadsrätt och är glad att inget gått sönder ännu...

  • Anonym (beror på)
    Anonym skrev 2011-06-22 16:34:50 följande:
    Ni som har mycket sparat - vart i landet bor ni? Undrar nämligen om det har någon betydelse?
    Lund. Här är dyrt att bo om man inte bor i studentboende. Vi har "inkomst" csn 8200 + sambons lön ca 17000 efter skatt = ca 25 000, ibland någon tusenlapp i extrajobb och en boendekostnad på ca 8000. Vi håller igen när det gäller mat, kläder, nöjen, men tycker ändå att vi lever bra och vi reser minst en gång om året. Vi har växt upp under goda förhållanden som grundat sig på föräldrar som vetat hur man handskas med vanliga arbetarlöner så att de räcker och blir över. Vi har samma syn på ekonomi och vårt mål är ett fint hus och då vill vi spara mycket innan vi får barn så att vi kan köpa ett hus lagom till barnet/barnen börjar röra på sig mer - dvs om ca fem år. När jag börjar jobba räknar vi med att kunna spara mycket mer även om vi får mer utgifter med csn, resor till arbete o dyl. Vi har sparat ca 80 000 sedan i september så mer än 8000 i månaden. Vi kommer dock troligen inte köpa hus i den hätr kommunen eftersom det är fruktansvärda överpriser.
  • Anonym (.........)
    Anonym skrev 2011-06-22 16:34:50 följande:
    Ni som har mycket sparat - vart i landet bor ni? Undrar nämligen om det har någon betydelse?
    Vi bor i Skåne, mellan Malmö och Lund
  • Anonym (Becka)

    Jag är imponerad över er som lyckats spara ihop så mycket pengar. Jag och min sambo har nornala löner, men har väldigt mycket utgifter. En del krediter och lån som vi varit dumma nog och tagit. Försöker nu beta av dem, ett i taget så fort det går. Så kan man sätta upp ett sparande sen.Vet att man borde ha ett sparande och minst två månadslöner sparade, men i dagsläget är det tyvrärr omöjligt för oss. Är ofta duktig och sätter in pengar på sparkontot, men innan månaden är slut så tar jag tillbaka dom.


    Handlar inget onödigt,inte särskilt mycket kläder eller så heller. Bara att det går på ett ut varje månad.

  • Anonym (Lindiz)

    Jag är skriven på en av mina lägenheter i på Söder (stockholm)
    Pendlar en del mellan mina bostäder

  • Anonym (älskar att spara)

    Jag har 150 000 på sparkontot och drygt 10 000 i fonder. Dessutom har jag puttat in 125 000 kontant i bostadsrätten.

    Hur jag har sparat ihop detta? Första åren jag jobbade hade jag väldigt lite kostnader som låg hyra, gratis bensin och gratis busskort och kontantkortsmobil där alla jag ringde till endast kostade uppkopplingsavgift. Sparade ihop 70 000 som jag använde till kontantinsats i bosadsrätt. Ärvde 50 000 sålde lägenheten med vinst, köpte en ny tillsammans med sambo och sålde även den med vinst. Vid sidan av har jag varje månad satt över 2000 till sparkontot, och använt vid behov givetvis. Och nu har vi köpt en ny bostadsrätt nyligen och eftersom vi gjort vinster tidigare och lyckats få ihop en slant kunde vi betala 250 000 kontant och därmed få ner lånekostnaderna så att vi kan spara ännu mer:)

    Så att göra bra bostadsaffärer (men jag har skattat bort mycket också) och spara flitigt har funkat för mig. Arvet hade jag gärna varit utan..:(

    För mig är känslan av att sparandet växer värd så mycket mer än prylar och skit jag skulle kunna shoppa för pengarna. Jag använder av mina sparpengar om det akut behövs tex om bilen kraschar eller hunden blir sjuk eller om jag ska köpa något som jag verkligen vill ha som tex en resa eller en hund:)

    Spara, spara, spara är mitt råd. Ska man ut och roa sig går det bra att använda sig av två-för-en kuponger och liknande. Köp inte nya skor om du inte behöver och om du verkligen behöver var prismedveten, det är inte ofta kläder och prylar är värda sitt pris. Rea och outlets är det bästa! Eller byt med din syster:)

Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?