• Anonym

    Hur mycket pengar har ni lagt undan?

    Hejsan!

    Läste en artikel i Aftonbladet härom dagen och blev mörkrädd. De skrev att de flesta i Sverige har sparat TRE löner på sitt sparkonto - inför svåra tider. Herre gud!! TRE löner! Är det ens möjligt? tänker jag som småbarnsmamma. Jag har EN lön sparad och tycker jag är myyycket duktig. Hur sparar ni? Vi bor ändå i hus och måååste ju spara ifall något händer. Intressant att se om den där artikeln verkligen stämmer, tänkte jag. Hoppas många vågar svara! Man kan vara anonym så jag hoppas fler väljer att svara då. ;)

  • Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?
  • Anonym (trygghet = nice!)

    I skrivande stund har jag strax över 80 000 på sparkontot. Är 23 år och har fast jobb sedan 5 månader, innan dess var jag student. När jag levde på CSN sparade jag ca 2000 kr i månaden, utan extra jobb eller andra inkomster. Jag bodde i princip på skolan så det fanns inte tid, och hade egen dyr studentlägenhet :P Man kan spara mycket när man har matkostnader på 900/månad dock. Nu när jag har lön sparar jag ca 4000-6000 i månaden av rena farten.

    Har inget direkt mål med sparandet, utan lever som jag vill och shoppar och reser med jämna mellanrum. Men för mig är det viktigt med sparande, hade aldrig klarat av tanken av att leva från månad till månad, att längta till löning för jag var barskrapad. Som yngre upplevde jag både tider av rike- och av fattigdom och det har nog gett mig sunt ekonimiskt tänkade. Hoppas jag i vare fall :P

  • Anonym (tunn plånbok)

    Har kanske 25 000kr undan stoppat tillsammans med sambon, hade betydligt mer för ett tag sen, men köpte en bil kontant för 30.000 sen 5% handpenning på huset, sen har vi kanske renoverat för ca 50.000.
    Men har väldig ångest över att ha så lite, men är inte lätt när man har en lön + fp som nu är rätt låg.
    Men lägger väl undan runt 1-2000kr i månaden.

    Men sen får man väl titta på vad man har och hur man spenderar pengarna, lever inte snålt och skulle kunna vända lite mer på sedlarna och lägga undan mer, så ångesten har jag bara mig själv och skylla:)

  • Anonym (Mamman)

    Vi har ett hus värt 2,2 miljoner men har bara lån på 1,2 (500.000 är ett arv, resten är nedbetalt/sparat). Sen har vi totalt ca 300.000 på våra olika sparkonton, hälften ska snart användas på renovering. Vi är 35 bägge två och har "vanliga" jobb med "vanlig" lön men har alltid varit duktiga på att spara. Vi snålar inte men slösar inte heller, lagom är bäst.

  • Anonym (Shara)

    Vi försöker ha runt 100 000 på sparkontot iblnad mer ibland mindre. Skönt att kunna ha en bra buffert om något skulle hända eller för oförutsedda utgifter!

  • Myzan
    Anonym (mammaledig) skrev 2011-06-22 18:45:51 följande:
    jag och min man har ca 125 000 sparat. jag är mammaledig nu men jobbade innan som butikschef. Han studerar och får CSN samt studielån..
    Vi sparade allt mellan 2000-8000 i månaden när jag jobbade. nu sparar vi kanske 1000 kr i månaden för att hålla nere på föräldradagarna då jag ska vara hemma 1 ½ år..
    Bor i STHLM..
    Varför tar man lån samtidigt som man spar pengar. Alltså han har studielån + att ni har sparade pengar OCH lägger undan 1000 kr i månaden. Är det inte bättre att inte ta lån alls då?
  • Anonym (linn)

    3 månadslöner tycker jag är LITE. Vi har ungefär en årslön sparat, känns tryggast så.

  • Falangist

    Jag har ungefär en årslön på banken, (och vad man tycker är en årslön varierar förstås.) Har sparat i cirka femton år och är jättenoga att allt jag tar ut från sparkontot går tillbaka till samma konto.

    Men sparande är individuellt och abolut relaterat till den "grundekonomi" man har. Man kan inte göra det så enkelt för sig som att säga att alla kan spara, bara de vill. Det är klart att det är mindre genomtänkt att handla på kredit och liknande men somliga har inte ekonomi mer än till det mest nödvändiga och kan inte ens drömma om att köpa tv eller bil, vare sig på kredit eller kontant, och då ska man kanske inte göra sig illusionen att alla kan lägga undan pengar.

    I mitt fall kunde jag bygga upp en reserv under de år jag tjänade bra och hade låga omkostnader - det vill säga före att jag omskolade mig och fick barn.
    Samtigt är det så att jag bor i hyresrätt, så jag har egentligen ingen annan förmögenhet utom dessa pengar, och en sommarstuga som jag ärvt och alltså inte "förtjänat" om du förstår hur jag menar. Jag har egentligen mer på mina olika reservkonton än jag behöver för oförutsedda utgifter men är väl lite trygghetsnarkoman och tycker om att de finns där om utifall att det kniper.

    Just nu sparar jag inget på dessa olika konton. Försöker istället att inte röra pengarna. Istället sparar vi till barnen samt pensionssparar. När min inkomst förbättras om ett par år kommer sparandet återupptas, om än i blygsam skala...

  • Underbara ungar

    Sparar o sparar...

    Barnens barnbidrag används inte, det sätts in på barnens konto. Där nallar vi om det är nått stort som ska köpas eller betalas.
    Av våra löner behåller vi ca 6000 för "privata" räkningar o fickpengar, resten sätts in på ett huskonto där alla räkningar dras ifrån. Det som blir över, blir kvar.
    Man vet aldrig när bilenrasar eller tvättmaskinen går sönder... 


    Axel o5o92o * Enya o7o824 * Isaac o91211 * viktigatankar.blogspot.com
  • Anonym (inte ett öre)

    Har inte ett öre och har aldrig haft. Spenderar hellre det lilla vi får över efter mat och räkningar nu istället för nån gång senare. (Det rör sig om 1000-2000/mån) För några år sedan hade vi kanske 10000 över men vi hade kul för dem istället för att bara låta dem ligga. Man kanske dör imorn. Man vet ju inte.... 

    Finns dock ett sparkonto till sonen som hans farmor och farfar sätter in 100 kr i månaden på. Viktigt att han har för att starta livet sen med möbler, körkort o.s.v.  Vi ska bidra till det med när vi har lite mer pengar utöver mat och räkningar varje månad fast det dröjer nog.

    Kan tilläggas att vi bor i lägenhet och har en hyfsat ny bil som hittills ej haft nåt litet fel. En 09:a. Det är oxå det enda lånet vi har som vi betalar 1000 kr/mån för.

    Kommer nån större oväntad utgift så får man sälja nåt eller låna av svärmor och btala av på några månader.

Svar på tråden Hur mycket pengar har ni lagt undan?